Dél-Afrika autói

2008.10.21. 13:33


Olvasónk Dél-Afrikában járt, sokat fotózott, a képeket elküldte nekünk, és írt egy kicsit hozzá. Ezt:

Kedves Totalcar Szerkesztőség!

Pár hete Dél-Afrikában jártam családommal, és az ország sok érdekessége közül szemezgettem néhányat, ami az oldalatokat érdekelhet. Az ország közlekedési kultúrája egyedi, de roppant fejlett. 

Az autósok segítik egymást, a gyorsabb autó elől mindenki lehúzódik balra a padkára (ez lehet így, mert balra tarts van, és  a padka nagyon széles, és jó a minősége, meg az alapvető pozitív mentalitás a sofőröknél...). A gyorshajtás elterjedt, mert az úthálózat nagyon jó állapotban van, és a kocsik nagyon erősek. (pl. van polo 2.0) Az autóutakat a dombvidéken is vonalzóval húzták, el is kél az erős motor. Néha hullámvasúton érzi magát az ember. Egyszerű figyelmeztető táblák vannak a gyorshajtás visszaszorítására.

A leggyakoribb autó a helyben gyártott Golf I., ami sokáig a legolcsóbb autó volt. Természetesen lehet modern kocsikat is venni, dehát az itthon is van... Ami nagyon érdekes volt, hogy a kisautókból általában van normális szedán kivitel is, ezekről fényképeztem egy nagy rakással. Szerintem a szedáns yaris a legszebb, bár a hasonló kivitelű polo is jól néz ki. A kínai és indiai autógyártás is jelen van.

Ha az ember új autót vesz (természetesen az itthoni árhoz képest bagóért) akkor a gyár jó sok, akár 100.000 kilométerre a kötelező szervizt is adja, ingyen. Amikor kint voltunk (Október vége), a benzin kicsivel 200ft alatt volt...

Üdvözlettel: Péter