Mennyi kenőpénz kell a vizsgabiztosnak?

2010.05.18. 17:36 - Winkler Róbert

Nem vagyok hajlandó azért külön zsebbe fizetni, hogy levizsgázzak... 20.000-et kellett volna, az oktatóm legalábbis azt mondta.

Gabikával még valamikor a múlt évezredben jártunk. Akkoriban még valószínűleg hosszú barna hajam volt, de az biztos, hogy a Renault 5-ösömről próbáltam bemesélni neki, hogy kabrió, mert lecsavaroztam róla a napfénytetőt. Néha összefutottunk itt-ott, például tavaly, vagy tavaly előtt a Szigeten, legutóbb pár hete írt emailt, hogy milyen autót vegyen 200 ezer körül. Nehéz ügy, mert a régi Swiftekből 300 körül kezdődnek a jók, de aztán a múlt héten küldött egy linket egy eladó Micráról. A régi Swiftről neki is nyilván az jut eszébe, hogy feladja álmait, stb, stb, ismerem a jelenséget, és tulajdonképpen nem is tudok valakinek szemrehányást tenni azért, hogy nem látja meg egy régi Swift szépségét. Szóval Gabika lelkes volt, hogy Micra, juhé, én izzítottam Papp Tibit, az északi félteke legsúlyosabb bakancs-Micra prédikátorát, aztán meg kellett írnom Gabikának, hogy a Tibinek legkorábban a csütörtök jó. Megnézhetem persze én is a Micrát, de az én autóvásárlási elmeállapotomról mi sem árulkodik ékesebben, mint hogy eddig valamennyi autómat-motoromat egyből megvettem. Egyikből se néztem meg többet. Na mindegy is, mert mielőtt felkerekedhettem volna, hogy legalább felpróbáljam egyszer azt a bakancsot, kaptam Gabikától ezt a levelet:

.

Sajnos nem sikerült, nincs meg a jogsim. Kicsit béna is voltam, de szemét is volt a vizsgabiztos. Nem vagyok hajlandó azért külön zsebbe fizetni, hogy levizsgázzak... 20.000-et kellett volna, az oktatóm legalábbis azt mondta. Én meg, hogy ne ezért engedjen át a vizsgán... Persze olyan útvonal, ahol soha sem jártam (még gyalog sem, nem hogy autóval), bevitt a Nyugati környékére is, ott kellett leparkolnom. Belekötött abba, hogy rámentem a nyílt kerékpársávra, amikor jobbra kanyarodtam (pedig azt úgy kell, még az oktatóm is mondta). Mikor mindent tökéletesen megcsináltam, már csak vissza kellett volna menni a bázisra; kitalálta az Árpád hídnál, hogy ott azonnal, ahol vagyok, egy ívben forduljak meg. Láttam én, hogy nem fog menni, de megfordultam, csak nem egy ívben. Na ezért vágott meg, nyilván nem azért, mert nem adtam 20.000-et.

Nagyon dühös vagyok, és azért sem fogok adni senkinek semmiféle kenőpénzt! Azt hiszem rendesen kifizettem mindent. Azért nem szólok egy szót sem, hogy nem csak velem foglalkozik az oktató a fizetett óráimon, hanem két motorost kell követnem, ő meg hozzájuk beszél folyamatosan. Meglátogattuk már az egész rokonságot, voltunk bevásárolni, postán....

Azt hiszem, nem vagyok egy kötekedő tanuló, de hogy még fizessek is - hát ez szemétség!

Na, mindegy...Bocsi, de ezt ki kellett adni magamból. Kocsivásárlás elhalasztva... Majd írok.

Ha olvasóink között van olyan, aki az utóbbi években vizsgázott, mondja már meg, tényleg 20 rugó az alap kenőpénz-tarifa? És mekkora az esély, hogy kenőpénz nélkül átmenjen az ember? És vannak-e regionális tanulságok, hogy például budapesti lakosoknak érdemes Vácon vizsgázni, meg hasonlók?

Kommentek

 • 2010.05.19 09:44:28bervas

  92-ben vizsgáztam B-re egy öreg 1200-esen. 20 óra volt kötelező, oktatóval egyeztetve jobbnak láttam +10 órát vezetni. Vizsga a Mester utcában. Rebesgettek akkor is mindenféle kenőpénzt, de nem törődtem vele. Vizsgán kicsit bénáztam, kettesből indultam, de simán meglett.
  93-ban csak másodjára lett meg az A1, de ott is simán. Előszörre elbéznátam.
  A korlátlan szintén simán meglett pár éve, némi bénázás után.

  Sosem adtam kenőpénzt, és sosem kértek. Ami órát kellett, kifizettem. Rosszindulattal nem találkoztam.

 • 2010.05.19 09:46:59bervas

  no_holy_shit:

  A parkolás gyakorlás volt olyan a kereklámpással :-) Bal láb kuplung, jobb láb gáz+fék mert nemigen van alapjárat, karizom 2 óra után bedurranva a szoruló kormánytól. Másnap izomláz :-)

 • 2010.05.19 09:47:52debrejo

  Szombathelyen "B"-ztem 12 éve, akkor is volt már kenőpénz, bár nem kötelező jelleggel, hanem apuci kicsi fia, aki 10-ig nem tud elszámolni, ugyan hadd menjen már át alapon.
  Ismerősöm Pesten tette le kb. 5 éve a jogsit, pár hétre rá mentem vele este (ő vezetett), azt se tudta, hogy a kocsin van olyan, hogy reflektor, illetve tompított, azt nem is említve, hogy egyenesen a kocsival nem tudott menni, ide-oda ment a sávon belül, kurvára nem érezte az autó széleit, bicikliseket úgy előzte, hogy majdnem elsodorta...Kérdeztem tőle, te hol vetted a jogsit? Mondta, hogy ő egyből azzal kezdte, mennyit kell fizetni, hogy átmenjen (melójához kellett a jogsi, kurvagyorsan, bukás teljesen kizárva jelleggel). Azóta megtanult vezetni, önszorgalomból. Most mondjam azt, hogy az ember nem jogsizás közben szerez rutint, hanem az elkövetkező években? No komment (illetve pont hogy DE:).

 • 2010.05.19 09:50:51R_Gábor

  2004-ben vizsgáztam Óbudán, kenőpénz nem kellett, szóba sem került talán. Átmentem. Nyilván szerencsém volt az oktatóval meg a hellyel, simán elhiszem, hogy van ahol kenni kell.

 • 2010.05.19 09:51:25icsi

  Nekem lehet, hogy oriasi makom volt, de mikor masodjara futottam neki a rutinnak (egy iskola- es termeszetesen oktatovaltas utan) rogton sikerult, es az uj sulinal a forgalom elsore meglett kenopenz nelkul. Az oktatom a legkiralyabb volt. Illetve lehet, hogy csak nekem jott be az a stilus. De ha valakinek inkabb az hasznal, ha normalisan elmondjak a hibait, es csak a legvegso esetben basszak le, akkor nagyon tudom ajanlani a Spuri Sulinal Bebok Viktort. Iszonyatosan turelmes, tenyleg annyi orat vetet veled, amire szukseged van, es soha, ismetlem SOHA nem inteztunk semmifele magandolgot. En az ilyen csaladlatogatast, boltba menest aboszolut csak hallomasbol ismerem. Bar ahogy igy olvasom a kommenteket, nagyon nagy szerencsem volt, mert ez a jellemzobb. A vizsgabiztos megkeneserol sem volt szo. 8 hibaponttal ugyan, de elsore meglett. (Mondjuk az is lehet, hogy azert, mert fiatal volt, es amikor vizsgaztam, akkor meg csak nemreg kerult at oktatoi szekbol a vizsgabiztosiba.) Mindenesetre a sulinal ezt az oktatot nagyon tudom ajnlani, ha meg ott dolgozik. (3 eve tanultam ott.)

 • 2010.05.19 09:52:19klingy

  az öszes ilyen kenőpénzes vizsgabiztost küldeném a seggbebaszósba.
  egyik ismerősöm, igazi antitálentum, kicsengette a 20at. jogsi megkap. 1 héten belül nem adott elöbbséget és oldalbavert 1 másik autóst. rosszabbul is elsülhetett volna... fel nem fogják, hogy azért mert ő nagyobb ajándékot akar karácsonykor a gyereknek, megölhetnek másokat!
  a jókurvaanyjukat!

 • 2010.05.19 09:53:01legott

  Megoldás: inkognito ellenőrzés, beépített vizsgázókkal, amelyik VB pénz vesz át, azonnali hatállyal örökre eltiltani minden hatósági jogkörrel rendelkező foglalkozástól.
  Az első pár bünti után a többi vagy megtanulja a rendet, vagy megy utánuk...

 • 2010.05.19 09:56:41BallaMA

  Én egy éve vizsgáztam itt Pesten, és hála Istennek elsőre átmentem pénz nélkül. De ha másodszorra mentem volna, szerintem már nem engedtek volna át pénz nélkül....:S

 • 2010.05.19 09:59:49no_holy_shit

  @Tim Pedersen:
  "nekem "B"-n az egyik oran konkretan az en savomban szemben jött egy kocsi, mert telefonalt/pornot nezett/ujsagot olvasott/bealudt es kozben atjott a szemközti savba. Ezekutan magyarazzak nekem a kölcsönös bizalom elvet...

  neked van sávod? jobbra fordulásnál azért nézz jobbra is, jöhet ott jármű szabályosan is."

  - te hogy hivod azt a savot amiben haladsz? (nyilvan nem az en tulajdonom, mert nem vagyok Csányi Sándor)
  (- tudom, hogy jobbrol is johetnem. buszok, biciklik, akar szembe is)

  - de olyanrol meg nem hallottam, hogy 1 savon belul 2 iranyba kozlekedunk ugyanabban az idoben. (most ne azzal gyere, hogy vannak olyan savok, amelyeknek napszaktol fuggoen megvaltoztatjak az iranyat)

 • 2010.05.19 10:05:02VargaBa

  Első vizsga:
  Megyek a közlekedési hatósághoz, jön az előttem vizsgázó első kereszteződésben bukó:) Jövök én, látom hogy ugyan az a vizsgabiztos, na mondom ennek annyi, úgy is volt, kicsit tovább húztam, de nem akart átengedni.

  Második vizsga:
  A vizsgabiztos megkérdezi, hogy izgulok-e. Mondom kicsit. Erre ő: Ne izguljon elmegyünk kenyérért.

  Igenis van különbség a vizsgabiztosok között!
  Van ismerősöm aki 3adszorra ment át, pedig mikor mellette ültem nem mondtam volna meg, hogy friss jogsis....

  A kenőpénzről meg annyit, hogy inkább vegyen plusz órákat belőle és akkor sikerülni fog:) Így is úgy is kifizeti és ez még a javára is válik!
  Nekem bár 3. éve van jogsim, de ha lenne mit vezetnem tuti vennék pár órát előtte, mert azóta nem vezettem.

 • 2010.05.19 10:10:37viktorigo

  Igen a probléma az amit Nemkellnikk is felvetett hogy vannak buta cicababák akik tényleg még annyira sem tudnak vezetni hogy átmenjenek és akkor ők kenik a biztosokat, azok meg utána mindenkitől elvárják... "Vidéken" ez kevésbé bevett szokás, fehérváron, legalábbis a legtöbb vizsgabiztos, nem ilyen. Amúgy az efféle "ügyintézés" sajnos országos probléma...

 • 2010.05.19 10:10:41no_holy_shit

  " inkognito ellenőrzés, beépített vizsgázókkal, amelyik VB pénz vesz át, azonnali hatállyal örökre eltiltani minden hatósági jogkörrel rendelkező foglalkozástól."

  durva hibanal penz ellenere is elkefelnek. Kis hibarea meg mondhatja, hogy nem latta.

  (Bp-i utszakaszt nem lehet kressz szerint levezetni, tehat mindig lesz ok arra hogy elkefeljen. kovetkezore, ha Bp-n leszek elmegyünk együtt egy körre. kivancsi vagyok, hogy az osszes tablara fogsz-e figyelni, atengeded-e az összes gyalogosokat es dinamikusan mesz-e?

  a vizsgaterületet par nap utan ismertem es nem a tablakat lattam, hanem emlekeztem rajuk.

  nemet TV-ben több csatornan is volt többször kiserlet (szemgolyo mozgasat rögzito szemuveggel), hogy a söför mire figyel. mindig az jött ki hogy a tablak kb. 30%-t eszleli.)

 • 2010.05.19 10:12:07j311

  Soha egy fillért nem adtam vizsgabiztosnak. Ennek ellenére elsőre meglett minden vizsgám B és C kategóriára.

 • 2010.05.19 10:15:04VR6

  Kaposvár: hibátlan hozzáállású oktató, normális tudás a vizsgán, sikeres vizsga, no kenőpénz.

 • 2010.05.19 10:21:32Blue.

  Én kb 2 hónapja raktam le a forgalmit, úgyhogy friss élmény viszonylag. Nem kellett senkinek kenőpénzt fizetni, a rutin és a forgalmi is elsőre megvolt.Mondjuk hozzá kell tennem hogy addigra a plusz órákért annyi pénzt kifizettem mintha x db vizsgabiztost lefizettem volna :)de mivel előtte soha nem vezettem úgy gondolom ennyi óra valószínűleg kellett hogy valami közöm legyen a vezetéshez. Postára ide oda rohangálás volt párszor,de nekem tetszett hogy némileg élet közelibb szituban is láttam milyen.

 • 2010.05.19 10:26:18kiscsákó

  Én 1992-ben vizsgáztam 17 évesen. Nem volt kenőpénz.
  A feleségem tavalyelőtt Pesten. 25ezer...

 • 2010.05.19 10:29:40mv3

  Bakker, nemrég találkoztam hasonló esettel családi körben, akkor kicsit kétkedve fogadtam, hogy ez lenne a bevett dolog, de ezek szerint igen.

  A nővérem lánya 18 múlt, a vizsgája előtti hétvégén jöttek át hozzánk vendégségbe.
  Kérdeztem naívan, hogy izgul-e, mégis csak nagy dolog, nemsokára jogosítványa lesz, már csak ez az utolsó megmérettetés van hátra. A legnagyobb megdöbbenésemre közölte, hogy csak egy kicsit, az apukája kifizeti a csúszópénzt -ha jól emlékszem ez egy akciós ajánlat volt, mert csak 15ezer Ft-, tehát minden rendben lesz.

  Akkor ezen nagyon elcsodálkoztam, talán még a szemöldökömet is felvonhattam, mert egyrészt mennyire szar, hogy valakinek már ilyen fiatalon, még iskolásként látnia kell, mennyire szarul és gátlástalanul mennek a dolgok a "felnőttek világában", milyen perspektívát rajzol ez a számára, másrélszt, mi van ha amúgy nem vezet jól, és a kenőpénzért átengedik?!

  Azt eddig is hallottam, hogy divat a többséget legalább egyszer meghúzni valamelyik vizsgán a jogosítván felé vezető úton, de ez a nyíltszínű kenőpénzezés komolyan megdöbbentett.

 • 2010.05.19 10:30:32licenced

  Angliában vizsgáztam. Az oktató mesélte, hogy egyszer benn felejtett a kocsiban 50 pennyt. A vizsga után a vizsgáztató magához hívta, és kérte, hogy legyen szíves legközelebb ne hagyjon pénzt a kocsiban, mert az megvesztegetésnek számít, és büntetendő.

 • 2010.05.19 10:30:38no_holy_shit

  "Én 1992-ben vizsgáztam 17 évesen. Nem volt kenőpénz.
  A feleségem tavalyelőtt Pesten. 25ezer"

  vagy keson csinalt jogsit a nöd vagy fiatal csajod van :-)

 • 2010.05.19 10:43:11Domeq

  2004-ben 10 ezret mondott az oktató. Mondtam neki, hogy legyen, mert munkához kellett sürgősen a jogsi.
  De nem volt nálam annyi (csak 5 ezer), az oktató mondta hogy majd megoldja, megadom utólag.
  Mikor kiderült, hogy a vizsgabiztos ugyanaz aki rutinon is volt (akkor 4szer fulladtam le a kis dombon :) és nem szívózott, átmentem) akkor elhatároztam hogy nem fizetek. Azt hittem az oktató akar lehúzni, vagy ő okosba megoldja a vizsgabiztossal.
  Átmentem simán. Nem tudom az oktató fizetett e neki vagy nem, én nem adtam neki 1 Ft-ot sem.

 • 2010.05.19 10:46:17Domeq

  Azt kifelejtettem, hogy az eset Budapesten történt a kispesti tanpályán.

 • 2010.05.19 10:53:31Mondeoman

  Meg tudom erősíteni, hogy Fehérváron elég tisztán folynak a dolgok, de azért ahogy észreveszem, itt is lehúznak annyi bőrt a vizsgázóról, amennyit csak lehet. Én már két jogsit csináltam, és bizony engem is néha mondvacsinált okokkal buktattak meg, pl. mert lefulladtam (amiért én még hibavonalat sem adnék, hiszen gyakorlott vezetőkkel is előfordulhat...)

  És aki a Szfinx autósuliba jelentkezik, az Vincz Istvánt messze kerülje el! A kenőpénz dolog nem merült fel nála, de ritka nagy tapló, és egész óra alatt cigizik (minden vezetés után kénytelen voltam hajat mosni...) A pénzügyekben korrekt, de oktatónak nem jó.

 • 2010.05.19 10:56:28PaJa1

  Én kb 10szer voltam járművel vizsgázni (rutin & forgalmi) Abból egyszer húztak meg. C+E kat rutin, tolatáskor átmentem a vonalon. Másodjára simaliba volt, ripsz ropsz megfordultam szerelvénnyel.
  Bcsabán tanultam és vizsgáztam, korrektnek tűntek az oktatók és a vizsgáztatók is. Kenőpénz nem fordult meg a fejemben egy szer sem. 2 éve volt az utolsó vizsgám, az első meg 6 éve.

 • 2010.05.19 10:57:53mf_laca

  Nem értem, hogy mi köze van az iskolának a vizsgabiztoshoz. Annyira szidja mindenki a csúszó állatot, nekem semmi bajom nem volt velük. Nincs egy hete, hogy meglett a forgalom, oktatómmal maximálisan meg voltam elégedve, vizsgabiztos jófej volt (mondjuk előttem egy lányt meghúzott kb. félidőnél), zsebpénz fel sem merült. Összesen 6 plusz óra kifizetve. Az általános alapelv szerintem itt is igaz: mennyivel könnyebb arra fogni a sikertelenséget, hogy nem fizettél? Sokkal könnyebb, mint bevallani, hogy elcseszted.

 • 2010.05.19 10:59:40habba habba

  @Mondeoman

  Ha nem tűnt volna fel büdös a szád, ezért cigiztem egész idő alatt, legalább addig sem éreztem.

  Vincz István

  (just kidding :))

 • 2010.05.19 11:02:10no_holy_shit

  "Én már két jogsit csináltam, és bizony engem is néha mondvacsinált okokkal buktattak meg, pl. mert lefulladtam (amiért én még hibavonalat sem adnék, hiszen gyakorlott vezetőkkel is előfordulhat...)"

  B-nel nem fizettem. keresztezodesben lefulladtam (veletlenul 3.ban volt). ujrainditottam, 1-s mentem tovabb es meglett a vizsga.

 • 2010.05.19 11:06:10no_holy_shit

  "Abból egyszer húztak meg. C+E kat rutin, tolatáskor átmentem a vonalon"

  az nem egy egyszeru eset. szerintem ha vki a tanpalyan (es nagy forgalmu tanpalyan) tolat eloszor utanfutoval/potkocsival, akkor nehez megtanulni.

 • 2010.05.19 11:15:25--valaki--

  Kresz, rutin elsőre, forgalmi másodikra. Kenés nélkül.
  (Jól megtanultam. Télen, naplemente után, délutáni csúcsforgalomban, Budapest csupajobbos kispesti környékein. Aki ezek után újat mutat...:)
  Az oktató korrekt volt, a vizsgabiztos elsőre - állítólag - nem. Tolatva parkolással vágott meg, mer nem néztem hátra.
  Másodikra csont nélkül átmentem.

  Azóta kétszer törtem össze a kocsimat többé-kevésbé. Mindkétszer tolatva. Mert nem néztem - eléggé - hátra...

 • 2010.05.19 11:15:29legott

  Felmerült vkiben már, hogy esetleg meg lehetne tanulni vezetni is? Aki közlekedik, jól tudja, hogy tele a város közlekedésre alkalmatlan driverekkel. (és most nem a gyorshajtókra gondolok..hanem akikek csp.-el átengedtek)
  Fiam 17 éves, (3 éve gyakorol itt, ott) tud is vezetni, természetesen elsőre ment át kp. nélkül.

  A tanuló tanuljon meg vezetni, a vizsgáztató meg tisztességesen vizsgáztatni!!!

 • 2010.05.19 11:16:51Kockanadrág

  Én anno (12-13 éve) nem voltam hajlandó fizetni. Azt mondtam: Én átmegyek. 2-szer húztak meg. Másodszorra minden alap nélkül, mert a vizsgabiztos sem tudott igazából mint mondani. Egyszer csak közölte, hogy még egy hibázási lehetőségem van. (Oktató sem tudta miért) A végén meghúzott, mert sárga! lámpánál fejeztem be a manővert. (Balra nagyívű kanyarnál, zöldnél bementem a kereszteződésbe, szépen vártam, hogy mindenki elmenjen, majd befordultam. De közben a lámpa sárga, majd állítólag Ő hátulról még pont látta, hogy piros is lett.)

  Amikor motorra vizsgáztam én a pénzzel kezdtem. Itt nem számít, hogy tudsz-e vezetni, csak, hogy fizetsz-e. Nem akartam hiba nélkül újra kétszer bukni... Az drágább. :S

 • 2010.05.19 11:20:03Tucsok84

  nekem 2004es a jogsim
  nekem is 20k volt, bár nálam végül is nem kötekedett a vizsgabiztos. Szimplán izgultam és paráztam és mindent elb@sztam, amit el lehetett.
  Az oktatómmal én is voltam vásárolni, közlekedési felügyeletnél papírokat leadni, gyereket pályaudvarra vinni és egyszer fodrásznál is voltunk.
  Ekkor én kocsiban vártam félórákat. Rutin pályára sem mindig mentünk ki. Volt egy üres érdi temetőnél, ahol pár bója segítségével kész is volt az ingyen rutinpálya

 • 2010.05.19 11:20:30Kockanadrág

  legott! A fiadnak qrva nagy mázlija volt.

  A képzés során senki sem tanul meg vezetni! Az emberek 80%-a sajnos nem is tud. Én kötelezővé tennék 3 évente egy vezetéstechnikai tréninget és ismétlő kresz vizsgát. :)

 • 2010.05.19 11:34:43no_holy_shit

  "Én kötelezővé tennék 3 évente egy vezetéstechnikai tréninget és ismétlő kresz vizsgát. :)"

  nagyon sok idod es penzed lehet.

  (hogy szukseg lenne ra azzal egyetertek, de azzal, hogy kivitelezheto-e azzal nem)

 • 2010.05.19 11:45:45helloken

  Én 2009-ben tettem le a jogsit b-kategoriára. Egy árva forint kenőpénzt nem fizettem, és mindenből elsőre átmentem. Kérdeztem az oktatómat hogy kell e vmit +ba fizetni hogy ne legyen bukás, aztmondta hogy ez nállunk nem igy megy. Szentendrén vizsgáztam sikeresen. a legrosszabb vizsgabiztosnál. Mondta az oktató vizsga elött, hogy ha megbuknék most nem feltétlenül az én hibám volna. És nem buktam meg. Megtanított vezetni...

 • 2010.05.19 11:45:57no_holy_shit

  "Rutin pályára sem mindig mentünk ki. Volt egy üres érdi temetőnél, ahol pár bója segítségével kész is volt az ingyen rutinpálya"

  B-nel en is a vizsga elott 1x voltam a rutin palyan (elsore penz nelkul atmentem). kulonben hajogyari szigeten bolyakkal gyakoroltunk.

  akkor (2002) 80eFt volt (legolcsobb) - Zebra. minden elsore kenes nelkul.

  a hajogyarit jobban szerettem, mint a rutin palyat. A rutin palyan nincs idod gondolkodni es annyit gyakorolni. (a forgalomban sincs, de pont ezert kell elotte 1x alaposan atgondolni es megerteni, hogy mi miert is tortenik)

 • 2010.05.19 11:50:28helloken

  Jah és még valami. Az egyik ismerősöm a csigavérnél csinalja a jogsit. egyszerre kezdtuk el. ő 1 éve csinálja és még mindig nem vizsgazott forgalomból. rutinon 3x vágták meg. nekem az egész jogsi procetúra 2 honap volt. Szóval ha tudjátok a Csigavér-t kerüljétek akiket ismerek és ott tanultak vezetni csak rossz tapasztalataik vannak!

 • 2010.05.19 12:11:26no_holy_shit

  " ő 1 éve csinálja és még mindig nem vizsgazott forgalomból."

  en 10 napot (2 x 5nap) forditottam 2 kategoriara vizsgaval együtt, ebböl 2 nap 7vg-re esett. harmadik kategoria 7nap volt vizsgaval.

 • 2010.05.19 12:13:12MaCS_70

  Halihó!

  A közelmúltban több ismerős vizsgázásáról is vannak közvetlen információim, amik alapján 100%-os a korreláció a kenőpénz és a sikeres vizsga közt.
  Volt egy érdekes történet is: motoros vizsga, az oktató figyelmezteti a vizsgázót (aki mellesleg külföldön már közel 100e km-t motorozott az ottani szabályok szerint B-s jogosítvánnyal), hogy 20e Ft lesz a "beugró" a sikeres vizsgához. A srác nem fizetett, ellenben felszerelt magára a vizsga idejére egy kis kamerát. Természetesen bukta, olyanokért, mint záróvonal, irányjelzés elmulasztása és sebességhatár túllépése. Erre mondja a srác, hogy jó, akkor nézzük meg a felvételt, azon a műszerfal is látszik, minden kiderül. Meglett a sikeres vizsga...

  Üdv: MaCS

 • 2010.05.19 12:17:36helloken

  no_holy_shit

  Hol csináltad?
  Amugy az ATI-k a legjobbak. Szentendrei ut. Én ott csináltam, annyira családias a hangulat, hogy ha arra járok és van időm bemegyek 1 kávéra és beszélgetünk. Mindenkinek ajánlom! Viszont vizsgázni mindenképpen Szentendrén vizsgázzon aki ide megy! Jó tanács!:P

 • 2010.05.19 12:18:04legott

  Kockanadrág: a gyereket nem az oktató tanította meg vezetni hanem én egy-két 100e km alatt, amit velem töltött az utakon, az oktató csak a szabályokat ismertette vele (másra nem is elég a 20-30 óra). Na meg mellesleg 10 éve motorozik, ami egy külön történet!
  Teljesen egyetértek veled az "utó/ismétlővizsgázásról - ráférne majd' mindenkire. Csakhogy ki felügyelné ezeket? Ugyanazon VB-k, akikről ezen a fórumon szó van?
  Csöbörből vödörbe?
  (A hatóságot ismerve valszeg. nem a Hung.ring-i autos-motoros oktatók ellenőriznék, hanem a jogsiját 30 évvel ezelőtt szerző, kötött mellényes, "hivatalból okos" mai VB-k,,,,

 • 2010.05.19 12:25:26Peti80

  Oktatók kértek több ismerősömtől is pénzt arra hivatkozva, hogy adniuk kell a vizsgabiztosnak. Hogy kinál kötött ki a pénz nemtom. 20e/vizsga kence pesten tudtommal az átlagos tarifa.

 • 2010.05.19 12:37:59halszájú

  2010.05.19 01:23:01lifelike

  >> korrupt gecik ezek mind

 • 2010.05.19 12:39:25halszájú

  akik adjuk is korrupt gecik vagyunk.

  fifti fifti

 • 2010.05.19 12:43:55VDaNi

  Én is anno megkérdeztem az oktatóm, hogy mi a szokás, de mondta, hogy aki biztonsággal vezet, annak nincs ilyenre szükség. Aki nem annyira ügyes, azok nem árt, ha vesznek 1 kis jóindulatot. Minden elsőre sikerült :)

 • 2010.05.19 12:45:50...::: Flúgos Kamionos :::...

  Béna, és még fel van háborodva, hogy megbuktatták? Szép.

 • 2010.05.19 12:46:2868nyara

  Jajj, Dunaplaza, Csiga, az oktatóhoz külön tolmács kellett, nagyjából annyit értettél belőle, ha megszólalt, hogy : "Ittblrlaaztjbr" mindezt olyan sebességgel, hogy komoly rejtjelezői tapasztalat kellett a megfejtéséhez. No, elsőre én is hülye voltam, elismerem, beleszaladtam egy jobbkezesbe. A másodiknál már néztem nagy szemekkel a vizsgabiztos alternatív szabályértelmezésére, a harmadiknál nemkülönben. Aztán szóltak, hogy fizetnem kellene. No ezt nem. Akkor inkább nem lesz jogsi...Gyűlölöm ezt a sunyi korrupt mentalitást, hogy itthon mindent csak úgy lehet elintézni, ha fizetsz valakinek...

 • 2010.05.19 13:09:12raczis

  2006-ban vizsgáztam, Budán. Átmentem mindenből elsőre, pótóra és boríték nélkül.

 • 2010.05.19 13:10:54huncsongor

  Nem csak úgy lehet jogsit szerezni, hogy ha nem fizetsz hanem akkor is ha tudsz vezetni. Amúgy röhejes amikor valaki 1 világvégi kisfalúban "tanul" vezetni aztán nem mer városban pláne bp-n vezetni..

  A másik ami szerintem szánalmas amikor valaki mondja hogy ő így vezet meg úgy tud de rendesen beparkolni nem..

 • 2010.05.19 13:11:56Ormossy

  1972-ben vizsgáztam, és nem kellett kenőpénzt adnom, elsőre átmentem. :-)))

 • 2010.05.19 13:20:12csebe58

  Mindkét gyerekem a közeltmúltban vizsgázott. Előre közöltem az oktatókkal, hogy mindenről névre szóló áfás számlát kérek (terembérlet, eü. vizsga esetleges pótóra, összes felmerülő ktsg.) Ezek után mindkettő csontnélkül vizsgázott. Nekem bejött (igaz vidéken). Megjegyzem, mindkét esetében egyedül voltunk aki egyáltalán számlát kért.

 • 2010.05.19 13:21:46SÜN

  intelligens leanyzo .. majd most vesz 50 rongyert plusz orakat, hogy utana ujra megbasszak a vegen .. nem lett volna egyszerubb egy 20assal letudni! gratula

 • 2010.05.19 13:28:41blancer

  Amikor én vizsgáztam Szolnokon fel sem merült a kenöpénz, persze mi is jártunk épp meglátogatni a mamát meg ilyesmi, de legalább nem mindíg ugyanazt az útvonalat jártuk. Persze páran panaszkodtak, hogy szemét volt a vizsgabiztos, nem engedte át öket, de nálam simán ment minden elsöre átmentem még egy két apró hibával is.
  Na a barátnöm tavaly vizsgázott végül ö is Szolnokon.
  De Pesten kezdte, ott az oktató egy bunkó volt (jó tudom a nökhöz másféle türelem is kell :) Bocs a nöktöl, de ez így van.) kiabált vele, Plussz órát is kellett venni (ami normális is lenne ha nem rögtön zsebre rakta volna semmi igazolás, nyugta nélkül) Aztán a nagy napon a Vizsgabiztos persze nem engedte át persze elötte megmondták neki is, hogy 20eHUF lenne..., nem adott megbukott, majd a vizsga után mondta az oktató ha legközelebb hozza akkor meglesz a vizsga, akkor telt be a pohár átíratkozott Szolnokra, igaz így egy kicsit többe került mint 20e de legalább nem egy bunkó(k)nak fizette zsebbe, hanem hivatalosan és még meg is tanult vezetni ami pesten lehetetlen volt. ja a papírmunka egy katasztrófa volt 3 hónapig tartott amíg a papírokat leküldték Peströl Szolnokra, mert persze személyesen nem lehetett :P
  Szép napot... :)

 • 2010.05.19 13:37:05no_holy_shit

  "Én is anno megkérdeztem az oktatóm, hogy mi a szokás, de mondta, hogy aki biztonsággal vezet, annak nincs ilyenre szükség. Aki nem annyira ügyes, azok nem árt, ha vesznek 1 kis jóindulatot. Minden elsőre sikerült :)"

  en a "B"-nel, azzal nyomasztottam az oktatomat, hogy biztos, ami biztos jelentsen mar be meg1 forgalmi vizsgara. Ha meghuznak akkor is lesz mar egy idopont es nem kell olyan sokaig varnom.
  (akkor 18 voltam es a megkenes meg sem fordult a fejemben)

  azt mondta, hogy nem kell uj idpont. Varjuk inkabb meg, hogy mi lesz a vizsgan...

  vizsga meg lett .-)

  pedig mondhatta volna, hogy "bejelentelek" es fizesd ki a potorakat.

 • 2010.05.19 13:47:15karivara

  A1, A, B, C, E kategóriákra vizsgáztam le. Soha nem vettem egy plussz órát, és soha nem fizettem kenőpénzt senkinek. Nem is fogok...

 • 2010.05.19 13:56:27max2000

  én 2007-ben vizsgáztam szolnokon, és nem fizettem, és semminem is utalt rá h kellene...
  Bár az oktató és oktató között orjási különbség van. Az enyém csak az éjszakai vezetésen sporolt + a pár túlórát okosba fizettem neki :) De tényleg szükségem volt rá.
  Amugy aki nem képes harmadjára átmenni annak nem is kéne vezetni!!!!!

 • 2010.05.19 14:20:41Babarka79

  Kétszer megcsináltam hibátlanul az útvonalat, megbuktattak. Aztán a harmadik vizsga előtti utolsó órám végén azt mondta az oktatóm: "Na, végre elértem, hogy féljen kimenni a forgalom." ezek után nem volt kérdés, hogy fizetnem kell:( az összeg felét sem látta a vizsgabiztos - szerintem...de érdekes mód átengedtek...

 • 2010.05.19 14:24:30tejbetök

  '84-ben vizsgáztam.
  Elmélet, gyakorlat elsőre abszolválva.
  Kenőpénzt nem adtam, nem is merült rá fel igény.
  (akkor még 4 ezerből meg volt cakompakk az egész)
  Az oktatóm egy teljesen normális fószer volt, rendesen levezettem 28 órát, 2 a vizsgára volt tartva.
  Vizsga előtt csak arra figyelmeztetett, hogy a rutinnál a parkolásokat kisebb tempóval csináljam, mert a vizsgabiztos nem szereti aki túl magabiztosan hajtja végre a feladatokat, illetve, ne dőljek be olyan felhívásnak, hogy forduljon be balra-jobbra utasításnak, ha az behajtani tilos, hanem figyeljek oda. Az kanyarodási utasítás az első szabályosan lehetséges helyre vonatkozik.
  A vizsgabiztos sem szemétkedett egyáltalán, amikor egy körforgalomnál enyhe emelkedőn kézifék használata nélkül indultam el, úgy, hogy a gk nem gurult hátra, és nem játszott bakkecskét, mondta, hogy cseréljek helyet a másik vizsgázóval.
  A telephelyre visszaérve pacsit adott, és balesetmentes közlekedést kívánt.

 • 2010.05.19 14:26:16balnyo

  Én kb. 10 éve vizsgáztam, és már nagyon az utolsó pillanatban, ha megbukok akkor kezdhettem volna előről az egészet.(rutin, KRESZ stb.) A vizsgabiztos azt mondta az oktatónak, ha nem csinálok semmi hülyeséget akkor 8000Ft, ha meg csinálok akkor annak arányában emelkedik a tarifa. Semmi hülyeséget nem csináltam és így 8000 lett a vége. Útvonalat húznom kellett, de nem volt a lehetőségek közt ismeretlen, vagy szadista útvonal.

 • 2010.05.19 14:31:41titkosgyilkos

  Érdekes, tanulságos. Az itt kommentelő, a kenőpénzt oly lazán, természetesen kezelők jelentős része bizonyára anyázott pl. a Hagyó-féle nokiadobozos és egyéb sztorikon. Pedig nem olyan nagy a differencia. "Hogy maga micsoda, azt már tisztáztuk, most csak az áron vitatkozunk"

  Mostanában tervezem az A-s jogsit megszerzését, érdeklődéssel várom a tapasztalatokat. Tíz éve, a B-s jogsinál fel sem merült a téma, részemről most sem fog.

 • 2010.05.19 14:34:39bellissima

  18 évesen rögtön letettem a vezetőit, kb. 5 perc volt egy hosszú egyenes úton, nem fizettem, nem kellett beállni, semmi. Kocsim nem volt. Eltelt 10 év, kaptam egy fehér Renault szülinapomra. Elkezdtem vezetni, és nem vacakoltam, mert úgy nem lehet megtanulni. 2 év alatt kb. 25-ször sérült meg a kocsi, 2X teljesen lebontottam az elejét. Aztán tavaly totálkárra törtem egy kamiont előzve, és megijedtem, úgyhogy vettem egy biztonságosabb terepjárót. Most már jól vezetek, erre nagyon vigyázok, csak pár karcolás van rajta. Nekem nem kell már kirakni a "Na és, főzni sem tudok táblát" Gyakorlat teszi a mestert, a vizsga csak belépőjegy

 • 2010.05.19 14:43:18no_holy_shit

  bellisima:

  szepen kisarkitottad :-)

 • 2010.05.19 14:46:50MaCS_70

  Halihó!

  titkosgyilkos!
  Tudod, nem egészen mindegy, hogy a f...sz melyik végén helyzkedsz el. Tény, hogy a megvesztegetésnek két alanya van, de ha a fizető fél kényszerhelyzetben van, akkor már inkább megzsarolt, mint megvesztegető. Kíváncsi vagyok, hogy mennyire leszel öntudatos, ha esetleg azzal a helyzettel szembesülsz, hogy ha nem fizetsz, automatikusan elhúznak. MErt bizony nem ritkán ez az "ajánlat".

  Egyébként borzasztóan rühellem ezt én is. De el kell ismernem, hogy a vizsgázó (építkező, vállalkozó, stb.) olyan kiszolgáltatott helyzetben van, amiben nem feltétlenül elvárható a rendszerrel dacoló, hősies, de sajnos önszivató magatartás. A kamera lehet egy frappáns megoldás -- a rendszer megváltoztatásához azonban sok lleményes/hősies/áldozatképes emberkére lenne szükség.

  Üdv: MaCS

 • 2010.05.19 14:47:39Claja

  2010 Győr egy középosztálybeli jól kereső ember fia története, amit meséltek. A fiú egy Mercedes A dízelen tanul vezetni, a család folyamatosan fizeti az oktató 2800 HUF/órás díját immár X-ediket. Most buktatták meg asszem 3.szor. v 4. szer. Az oktató első kérdése, hogy hozott pénzt a vizsgára. A srác mondta nem .... (megbukott) Az apa követte az autót, és olyan eseményért bukták meg a srácot, ami meg sem történt. Állítólag video volt az eseményről (mármint az egész vezetésről). Gondolták a felügyelethez fordulnak a bizonyítékkal és a hangfelvételével az oktatónak, de a fiúnak soha nem lenne jogosítványa, asszem letörölték az anyagot és fizetik a következőre a vizsgabiztos pénzét. :S
  Azt beszélik, hogy nincs elég tanulója a társaságoknak, így mindenkinek érdeke a bukás és további vezetés.

 • 2010.05.19 15:58:51Szaba77

  tavaly 20 lett volna a tarifa. Engem mondvacsinált okok miatt (az oktatóm szerint jóindulattal átengedhetett volna) kétszer húztak meg forgalmin. Nem fizettem.

 • 2010.05.19 16:11:58no_holy_shit

  "tavaly 20 lett volna a tarifa"

  tavaly nem fizettem volna 20-t, mert akkor még 5eFt korul volt a vizsgadij. Iden mar mas a gyerek fekvese,ha 11800Ft vizsgadijra 15eFt-t kernek.

 • 2010.05.19 16:38:17doekele

  macimano es ninjaboy jelentkezz!

 • 2010.05.19 16:40:10Stock

  eddig csak sejtettem, hogy kamu az olvasói leveles topik, mostmár tudom!
  "Gabikával még valamikor a múlt évezredben jártunk"
  ha Gabika nem férfi, akkor a Winkler kamuzik!! :))))

 • 2010.05.19 17:49:15Higany

  Én 10 éve vizsgáztam egy pest-megyei városkában. A vizsga napján egy Mercedes állt a parkolóban, a vizsgabiztosé volt... Nekem nem kellett fizetnem (vagy csak az oktató jattolt alapból és benne volt a tanfolyam árában, sose fogom megtudni.) Nem húztak meg, de a vizsgakör is nélkülözte az előtte sokat gyakorolt belvárosi kört jobbkezes utcákkal, párhuzamos parkolással és a mazsolák többi rémével.
  Persze a sztorik mentek, hogy úgy kell csinálni, hogy észrevétlenül leejtesz egy tízezrest, majd rácsodálkozol, hogy "jéé, egy tízezres, nem a vizsgabiztos úr zsebéből esett ki?" :)

 • 2010.05.19 18:22:22atimadár

  92'-ben vizsgáztam, Bp-n, a vizsgabiztosról azt mondta az oktató, h egy heppje van: minden nap megbuktat egy tanulót. Ha aznap 10 F-1 pilóta vizsgázott volna(amikor én), akkor is egy ment volna a levesbe. Az oktató egy üveg piát is úgy fogadott el, h megfenyegettem, ha nem rakja el, én iszom meg. A vizsgabiztos meg szúrós szemekkel nézett, amikor megemlítettem neki a "hála lehetőségét" - a sikeres vizsga után! Öcsém 3 évvel később már 10 rugót fizetett ugyanott...

 • 2010.05.19 18:30:33no_holy_shit

  " A vizsgabiztos meg szúrós szemekkel nézett, amikor megemlítettem neki a "hála lehetőségét" - a sikeres vizsga után!"

  a papok is azt mondjak, hogy megtartoztatjak magukat. A pedofiliat csak gyakoroljak kommentarok nelkul, szuros szemekkel elitelik, ha vki megemliti.

 • 2010.05.19 18:31:53Gerryke

  Én kb. fél éve (2009 október) vizsgáztam Veszprémben. Lehet, hogy csak nekem volt szerencsém, de elsőre átengedtek minden vizsgámon, és nem fizettem senkinek semmit zsebbe. Mikor tanultam akkor sem kellett motorosokat követnem vagy bevásárolni vinnem senkit, max annyi volt, hogy az előtem végzett tanulót hazavittük, de engem is mindíg hazafuvaroztak. Szóval még a 21. században is lehet kenőpénz nélkül jogosítványt szerezni.

 • 2010.05.19 19:19:12indapasssucks

  20k?
  egy diktafon kb 5k huf és tökéletesen felvesz mindent, ami a vizsgán, előtte, utána zajlik.
  Ha sikerül elcsípned a mondatot, nyertél.

  Ha óvatos a vizsgáztató patkány, akkor szólj a tévéseknek, hogy van sztori. Van faja kis kamerájuk, és a lepattanó pénzből fizetve a pótvizsga.

 • 2010.05.19 19:51:12AttaBa

  Nekem még eddig soha nem kellett plusz pénzt adnom vizsgára, de mikor a motorosra indultunk, a velem vizsgázó kolléga megkérdezte, lehet-e esetleg biztosítani a sikeres vizsgát. Természetesen lehetett, egy 10e Ft-os ellenében. Ő élt is a lehetőséggel, 1-2 jelentéktelen hibát vétett csak (index kint maradt pl) természetesen átment :-)
  Én is, hibátlanul, píz nélkül!

 • 2010.05.19 19:56:50TAXI

  Szerintem aki nem tud vezetni, annak ne is legyen meg a jogosítványa, még kenőpénzzel se. Csak veszélyt jelent a társadalomra. Nem azt mondom, hogy egy megtestesült profi vagyok, de a jogosítvány minden lépcsőjét elsőre, kenőpénz nélkül húztam be. A forgalmi vizsgán mint utólag kiderült egy olyan vizsgáztatót kaptam, aki elég szép statisztikával rendelkezett a buktatások terén. Mondta is az oktatóm, hogy ha nem lesz meg, akkor se keseredjek el, mert szemét a vizsgáztató. A forgalmi vizsga jól ment, meg is lepődött rajta a vizsgáztató. Visszatérve a telephelyre azt mondta: "Ilyen vizsgát én még nem láttam. De nem lehet, hogy hibátlan legyen a vizsga, húzzunk be egy hibapontot. Behúzta, hogy későn reagáltam egy akadályra -fel volt bontva a fél útpálya, egysávosra szűkült. Az irányjelzőt csak 5 másodperccel az odaérkezés előtt raktam ki, ezt húzta be-. Egyébként a csoportomból 4 ember ment át elsőre csúszópénz nélkül -12 fős csoport volt-.
  Kenőpénz nélkül is lehet élni, de egyre több dologhoz kell sajnos.

 • 2010.05.19 20:42:05Nszabi

  En is hozzatennek valamit az elottem szolok megjegyzeseihez.Bar nem olvastam vegig minden hozzaszolast,tehat nem kivanok valaszolni senki velemenyere,csak a magamet irom.:-)1995-ot irunk,en meg a draga szuleim eldontottek,hogy a gyereknek jogositvany kell.Kollegista voltam,nagyvarosban,falusi gyerekkent,hat legyen,hol keressunk autosiskolat?Persze ott ahol suliba jarok.Rendben is volt minden,akkor meg elsosegely,muszaki,kresz,kulon(vicces volt 120-as skodan tanulni),atmentem elsore,bukta nelkul.Aztan jott a vezetes:rutin,az oke volt csak rutinpalyan,kotelezo oraszam,stb.De aztan a varosi vezetes!Vittem en mindenhova anyut,anyost,gyereket,de altalaban velem foglalkozott a legkevesebbet az oktato...Szo se rola,keszsegem az volt a vezeteshez,fater Barkas-at probalgattam mar parszor,meg akkor ujitott egy W 123-as Mercit,hat az maga volt az alom...Lenyeg a lenyeg:penzrol mi az oktatommal nem beszeltunk,csakis a kotelezo orakat,semmi sumakolas,de azert hetente befigyelt 10 liter voros a kanniszterben,amibol a kesobbi vizsgabiztosnak is jutott mindig!:-)Elony:Utolso vizsgazo voltam pentek del elott 10 perccel!Vizsgabiztos tokreszeg volt,mondani inkabb nem akart semmit mondani szerintem,csak mutogatott.Vizsga:15 perc,ezerszer bejart utvonalon,mikor elertuk az uticelunkat,a Napsugarnak nevevezett ontodet,kijelentettek hogy sikerult a vizsgam,de legkozelebb ha elindulok a biztonsagi ovet mindig kossem be...Errol ennyit,15 eve igy ment,manapsag a penzt jobban szeretik,hiszen abbol el mindenki..

 • 2010.05.19 21:17:27dieselsuxx

  az Úr 2006. évében 15k huf volt az ára.

 • 2010.05.19 21:51:57drummerman

  Barátnőm tavaly nyáron csinálta a jogsit (Bp), minden elsőre megvolt neki, nem fizetett semmit.
  Jómagam még '97-ben, nekem is elsőre megvolt minden, én se fizettem senkinek.

 • 2010.05.19 23:43:27orly

  Nekem ismerősöm most pár hete szerezte meg a jogsit, nem fizetett senkinek. Habár sztorizott róla hogy van állítólag ilyen de persze lebeszéltem róla (és elég spúr szóval biztos nem fizetett).
  Az a baj, biztos van ilyen de olyan is, hogy a kedves diák lámázik aztán erre keni, ha nem sikerül.
  Ha van ilyen hát nemtom, én komolyan gondolkodnék azon, hogy feljelentem. Mittomén rejtett kamera mikor jövök a pénzzel, tanúk, nemtom, biztos van erre módszer. Rúgják csak ki ebben a jó kis válságban.

 • 2010.05.20 02:38:50tyeli

  Szinte napra pontosan 1 éve tettem le a jogsit a Csigavérnél. Egy fiatal (35-40) csóka volt az oktatóm, nem volt vele konfliktusom, no nem is haverkodtam vele össze. Előre megmondta h ma egy jogsi 100-120 minimum (ugye tudjuk mennyiért hirdetnek az autósiskolák..) Rutin meg lett elsőre. Forgalomban vettem jó pár (20-25) plusz órát mire azt mondta az oktató h jöhet a vizsga. Fel sem vetettem a kenést, iszonyat faarcú VB végül 9 hibaponttal átengedett (9-ből 8 iszonyatkamu hülyeség volt).
  Egyébként kb. 10-ből 8 ismerősöm megkente a VB-t ahogy hallom (20-asér)

 • 2010.05.20 13:00:32Mi jut eszedbe egy traktorról?

  Sziasztok! Én is 1 éve a Csigavérnél vizsgáztam le. Még a vizsgabiztos megérkezése előtt feltette a kérdést az oktató, de valami fura kacifántos módon...Nem emlékszem pontosan, milyen kifejezést használt, de először nem értettem, mit akar. Aztán, mikor visszakérdeztem, megkérdezte, hogy hajlandó vagyok-e bebiztosítani a vizsgám sikerét? Mondtam, hogy ha nem vagyok elég jó, hogy jogsit kapjak, akkor még legfeljebb maradok pár plusz órára, de nem veszem meg a jogsit. De ha már felhozta, akkor mondja már meg, mi az "aktuális árfolyam". Azt mondta, hogy vizsgabiztostól függ, aki most engem fog vizsgáztatni az 35. Nem fizettem. És meglett a jogsim. Lehet, hogy csak azért, mert az esélytelenek nyugalmával vágtam neki. :-)

 • 2010.05.21 12:16:38Ericsson

  Nem vagyok érdekelt mint vizsgabiztos, csak a szakmában dolgozom. A cikkben leírtak KAMU! Budapesten nincs még felfestett, nyílt kerékpársáv, csak a régi "zárt", (folyamatos sárga vonallal jelzett) amire ráhajtani TILOS. Aki pedig az Árpád híd körüli 4-6 sávos utakon nem tud egy ívben visszafordulni személygépkocsival, jobb ha nem kap jogosítványt... A tanulói panaszok legjobb orvossága: belenézni egy tükörbe és ELŐSZÖR A SAJÁT TELJESÍTMÉNYÜNKET értékelni, aztán keresni másban a hibát...

 • 2010.05.21 13:18:37no_holy_shit

  "Aki pedig az Árpád híd körüli 4-6 sávos utakon nem tud egy ívben visszafordulni személygépkocsival, jobb ha nem kap jogosítványt..."

  az ilyen 4-6 savok utak kozepen ott nincs zarovonal??

 • 2010.05.26 19:33:11looser33

  Én oktatok és még senkinek nem ajánlottam fel ilyesmit mert ahol én dolgozom nem is tudom és nem is érdekel ki ilyen.Egy biztos vagy fel kell venni valamivel a beszélgetést vagy utólagos átadás rendőrt hívni és huzzanak a sunyiba ezzel minket akik próbálnak tisztességes módszerekkel dolgozni járatnak le és a sok alulértékelt barom aki tényleg vezetni se tud ehhez folyamodik.Tisztelet azon kivételeknek akik nem tartoznak ebbe a körbe csak egyszerűen nem volt választásuk,max annyi hogy felnyomhatták volna őket talán.Volt olyan tanulóm aki nem velem kezdett de de volt már vagy 80 órája ,hogy abból mennyi volt valós nem tudom és még ezután se tudta néha hol jár az úton(értsd melyik oldalon mikor megyünk) el is ment Pest közelébe fizetős vizsgára.Azóta lehet már gyilkolt a jogsival ki tudja.

 • 2010.07.07 09:02:38zümmmi

  Lefulladással átengedni?! Na ne! Aki 30 óra után még mindig ott tart, az vegyen még pár órát és ne a többit idegesítse élesben.
  Már az is nevetséges, hogy ennyi órát rutinoznak. Nevetséges. Ezeket az alapdolgokat anno pár óra alatt megtanultuk. Most meg majomkodnak rajta heteket. Mi történt ebben a pár tíz évben? Genetikailag változott az emberek agya? Kisebb lett?

 • 2010.07.07 13:26:55WildBear

  Én Budapesten tanultam, egy budati irodánál; Sárai András volt az oktatóm. Azt mondta, nála nincs kenőpénz, és az óradíjakról is mindig számlát adott.

  Viszont mindenért leb.szott, b+ erra-arra, stb. Stresszes volt hozzá beülni.

  Átmentem egy másik oktatóhoz, egyből meglett a vizsga. (Kenőpénz nélkül..)

  Sőt; én még soha, senkinek nem adtam kenőpénzt.

 • 2010.07.26 13:21:32520d Touring

  "Persze olyan útvonal, ahol soha sem jártam (még gyalog sem, nem hogy autóval), bevitt a Nyugati környékére is, ott kellett leparkolnom."

  Muhahahahaaaaa!

  Miért ha megkapod a jogsit, majd csak olyan helyeken fogsz tudni közlekedni, amit előtte már bejártál? Jézusúristen, értem már miért van ennyi hülye az utakon.

 • 2010.07.26 13:25:05520d Touring

  "2009-ben szereztem meg a jogsit. Harmadik sikertelen vizsgám, és összeszámoltam, 300.000,- Ft ráköltése után úgy döntöttem, vidékre megyek."

  300000 forint? Ehhez nagyon hülyének kell lenni, vagy totál kamu a szám.

  "vidékre elmegyek", ja menj, vizsgázz ott, de lehetőleg ott használd az autód, ne a belvárosban.

  Baz+ én is kifogtam a legszemetebb vizsgabiztosokat, motoron húztak meg egyszer forgalomban. Csak saját magamat okolhatom. Milyen szánalmas a mazsik magyarázkodását olvasni te jó ég!

 • 2010.07.26 13:33:38520d Touring

  "Tény, hogy a megvesztegetésnek két alanya van, de ha a fizető fél kényszerhelyzetben van"

  Urban legend. Senki nincs kényszerhelyzetben. Nagyon hülyének kell lenni ahhoz, hogy harmadszorra se menj át egy vizsgán. Főleg azért, mert nem ugyanaz a vizsgabiztos.

 • 2010.07.26 13:37:05520d Touring

  "olyan eseményért bukták meg a srácot, ami meg sem történt. Állítólag video volt az eseményről (mármint az egész vezetésről). Gondolták a felügyelethez fordulnak a bizonyítékkal és a hangfelvételével az oktatónak, de a fiúnak soha nem lenne jogosítványa"

  HÁháháháhá!
  Imádom az ilyen történeteket. Andersen kutya f.sza hozzád képest.
  Mi a szarnak vette fel kamerára a vizsgát, ha nem használja, hogy bebizonyítsa az igazát? Akkora kamu a sztori mint a ház.

 • 2010.10.08 17:13:43Winchester

  Én 2 éve raktam le a jogsit a Csigavérnél, Pesten. 6 hónap alatt meg is volt. Minden simán ment a forgalmi vizsgáig, elsőre megvolt a KRESZ, a rutinon nagyon aranyos vizsgabiztost kaptam, ki is emelte, hogy büszke lehetek rá, hogy hibátlanul végigcsináltam.
  A városi vizsga előtt megkérdezte az oktatóm, hogy szeretnék-e rásegíteni a dolgokra, ami konkrétan 20.000 Ft-t jelent. Ha valami szarvas hibát követek el, és megbukok, akkor a pénzt visszaadják. Mondtam hogy nem, a saját teljesítményem miatt szeretnék jogsit kapni, nem kenőpénzért. Az utolsó 500 méteren húztak meg, nagyjából jogosan (stop táblánál lelassítottam hogy megállok, de mégsem álltam meg teljesen), korrekt volt a vizsgabiztos.
  A második próbálkozásnál szintén nem akartam fizetni, ott egy elég gonosz vizsgabiztost kaptam, szinte az elején meghúzott, még a parkolás előtt (padka mellé, 2 kocsi közé betolatás). Olyankor ugye kb. 70 cm-re kell megállni a másik autótól. Be is álltam hogy ok, akkor most parkolok, de ő ezt veszélyes közelségnek ítélte, meghúzott.
  A harmadik előtt ismét feltette az oktató a jól ismert kérdést. Amire nem-et mondtam, de ő közölte velem, hogy amíg nem fizetek, nem lesz meg a jogsim, és nem azért mert nem vezetek jól. Szóval a 3. vizsgán fizettem, és nagyon szépen vezettem, a vizsgabiztos elég szarkasztikus volt, de sikerült. Mivel húszezressel fizettem, bement a vizsgabiztos egy benzinkúthoz cigit venni - felváltani a pénzt. Mert ugye osztozkodnak aztán rajta.

 • 2010.10.10 16:10:41átvert vizsgázó

  Nekem pont az oktatóm jött oda rutin előtt, hogy mivel pesti a vizsgabiztos, meg lehet kenni. Amikor nemet mondtam, eldőlt a vizsgám. Természetesen buktam... Ennyit a pestiekről. Ja, és ezzel a vizsgabiztossal még egyszer találkoztam forgalmi vizsgán is. Akkor már egy becsületes, új oktatóm volt. Ott is buktam. Érdekes... Biztosan jól megjegyzett magának! De én is őt! Megvan a száma, talán még egyszer hasznát veszem! Nagyon remélem!!!

  Igenis be kéne kamerázni az oktató autókat, mert így mi, tanulók, csak szenvedünk, és sehogy sem tudjuk bebizonyítani az igazunkat!!! Ha most kezdenék tanulni vezetni, biztosan felvennék minden egyes órát és vizsgát...

 • 2010.10.29 21:27:36titkosgyilkos

  @ titkosgyilkos 2010.05.19 14:31:41

  No csak visszataláltam ide.
  Jelentem, azóta A-s jogsi a kézben, a vizsgákkal - vizsgabiztossal semmi probléma nem akadt ('kenési' opciók nem merültek fel), szeretném hinni, hogy inkább ez az általános - legalábbis itt, Pécsen (ill. Pécsett, nyelvtannáciknak). Az okmányiroda az ügyintézés 'sebességével' viszont újfent bizonyított - a jó munkához idő kell, a lassúhoz meg még több.

 • 2011.03.10 13:38:57regs3

  Sziasztok! Én az első vizsgámat az utolsó 300 méteren rontottam el, tényleg az én hibám volt. De a 2. teljesen jól ment és tök kamu indokkal buktatott a vizsgabiztos, az oktatóm ekkor mondta már, hogy azt javasolja fizessek,
  mert a vezetésem már teljesen rendben van egy kezdő autós számára és nincs értelme tovább húzni,
  mert nem vagyok hajlandó fizetni. A tarifa most 30000Ft, ez úgy jön ki, hogy régebben kötelező volt venni
  10 pótórát plusz a vizsgadij az már több mint 30000.
  Szerintetek miből van BMW-je a vizsgabiztosnak? Hát nem abból amit az NKH-tól kap. Az elöttem levő fizetett,
  nem adott meg jobb kezest és bele is kellett nyulnia az oktatónak, hogy ne okozzon balesetet.
  Neki meglett. Ez így ment a 3. vizsgámon is, bevitt a susnyásba direkt. Korábban volt hogy arra gyakoroltunk és mondta az oktatóm, ha erre irányít a vizsga biztos akkor meg akar buktatni. Így is lett, bár azt a részt megoldottam, késöbb viszont már annyira ideges voltam hogy csak elrontottam valamit. A 4.-re meguntam és fizettem. Sajnálom, hogy pénzt attam egy ilyen féregnek, de annak nem lett volna több értelme, hogy húzzam a világ végéig. Az embernek rámennek arra az idegei, hogy egy visszataszitó, beképzelt, pöffeszkedő vizsgabiztos oltja a hülyeséggel. És vizsgák után átbeszéljük, hogy mikor mi volt és pontosan tudom, hogy szabályos voltam.
  Lehet ez ellen tenni, úgy hogy utána ne az oktató szívja meg? Segítsetek, kihez érdemes fordulni? NKH vagy APEH?

 • 2011.03.10 13:39:50regs3

  Ja természetesen Budapest, mindenki azt mondja vidéken becsületsebbek a vizsgabiztosok.

 • 2011.04.24 12:32:36chils

  nekem a véleményem a következő ha valaki ful analfabétán ki mer menni a forgalomba az hulye és agyon kéne lőni mielőt megöl valkit a lefizetésről anyit hogy a valos vezetés köszőnőviszonyban sincs a vizsgán követeltel ezt kéne szinkronbahozni addig meg ne csodálkozzunk hogy az emeberk megveszik a jogsit
  amugy meg megvett jogsival is meglehet tenulni vezetni én ha venném biztos hogy utánnan csak akor menék forgalomba ha veleki megtanit vezetni aki jól tud és ot ul mellettem

 • 2011.06.23 22:59:31Driving Instructor

  Kedves Olvasok!

  Annak idejen en is Magyarorszagon szereztem a jogositvanyomat, mintegy 25 evvel ezelott! :-)

  A jelenlegi rendszer elkeserito es az orszagra nezve is szegyen. :-( Szomoru dolog, hogy ezellen senki nem tesz semmit magasabb forumokon sem.

  En Angliaban dolgozok autovezeto oktatokent, az Angliai Kozlekedesi Miniszterium alltal kiadott legmagasabb minositessel.
  Igen Tisztelt es Kedves Magyar Honfitarsaim igenyeinek megfeleloen keszitettem nehany videofilmet magyar nyelven is az itteni redszerrol.

  Szives figyelmebe ajanlom mindenkinek, aki ezen a teruleten barmilyen aspektusban erintett es szivesen hallana arrol, hogy ez mashol mikent mukodik!

  Ime a link:

  [link]

  Amennyiben igy nem sikerul keressen ra barki a nevemre, mert nem titkolom:
  Zsolt Szlanka

  Kellemes idotoltest kivanok Mindenkinek a filmek megnezesehez!
  Tisztelettel

 • 2011.08.16 08:25:14Katt336

  katt336qgmail-ra kuldjetek komolyan telefonszamot elerhetoseget hogy hol lehet jogositvanyt venni koszike.

 • 2011.08.16 08:26:13Katt336

  katt336@gmail.-ra bocsi.az elöö rosszul irtam le az emailcimet.

 • 2012.02.21 13:44:57jozsika90

  Sziasztok!

  Esetleg valaki meg tudná nekem mondani hogy a Csigavérnél a Duna Plázánál kb mennyi lehet a kenőpénz?