Olcsó csajt, hotdoggal

2010.07.28. 16:58 Módosítva: 2010.07.28. 17:17

Feladó: M.

Dátum: 2010. július 27. 3:43

Tárgy: Öreg, vagy fiatal?

Címzett: Totalcar

Tisztelt szerkesztőség!

Első autóm megvásárlása előtt állok, maximum 1,5 milliót szánok rá. Az újabb típusok nem hoznak lázba, és valamiféle szellemi defektemből kifolyólag felidegesítenek a fronthajtású gépek. Így a kör eléggé leszűkült a régebbi BMW-kre és Mercedesekre. Vezettem E39-es 525tds-t, meg egy 250-es, W124-es turbódízelt (utóbbi automata volt).

Bár a BMW jobb autónak érződött, teljesen beleestem a Mercibe. Ahogy nézelődtem, olcsóbban is hozzájutnék. Kérdésem, hogy ezért a pénzért érdemes-e az öreg 124-esek között keresgélni egy átlagos állapotút (mert mégiscsak 15-20 éves autókról van szó, és szeretném sokáig megtartani), vagy jobban járnék egy megkímélt 525-ös BMW-vel? Fontos lenne a megbízhatóság. Esetleg akad más, jobb alternatíva? A benzinesek elől sem zárkózom el.

Köszönöm a választ!

M.

Kedves barátom,

az első autód úgyis eladod, mert nagy lesz, vagy kicsi, vagy sokat fogyaszt, vagy nem megy, vagy nem kényelmes vele parkolni, vagy javíttatás helyett inkább mennél a tengerhez a haverokkal. Első autónak maximum háromszázért valami, amin van két év vizsga, adnak hozzá téli-nyári gumit, a motorja nem nagyobb, mint 1,6-os. És legyen benne ABS. A többi pénzt meg tedd bankba, vegyél rajta aranyat, vagy nyarald el.

Nem írod, hogy életed melyik szakaszában jársz, frissen szabadultál a középiskolából, egyetemről, vagy a harmadik gyereket már nem akarjátok buszoztatni. Az se derült ki, hogy a jogosítványod friss-e, vagy anyu autójába sikerült beletekerni az évek alatt félmillió kilométert?

Így azt mondom, ennek a kettőnek szerintem nincs értelme első autóként. Tessék nézni egy Cliot, Astrát, Swiftet vagy - ugyan Papp Tibi szabin van, ezért én protestálok - Micrát. Ha kalandvágyó vagy, érdemes lehet körülnézni a Xantiák között, neadjisten egy Corolla megtekintése se feltétlenül időveszteség. Ha nem bírod, hogy elöl húz, keress valami olcsó 318-ast, baráti áron megúszhatod.

Ezek az autók 10-12 év körüliek lesznek ennyiért, ami nagyjából a _még_pár_évig_használható_nagyjavítás_nélkül kategória – ha szerencséd van. Szerintem nem akarod azzal tölteni az idődet, hogy alkatrészekre meg szerelőkre várj, fórumokat és márkaklubok weboldalait böngészd tuti tippekért. És szinte biztosan nem akarsz a hó végén decire kiszámolva tankolni, ami elég a szomszéd városba a nagyiig, aki hátha megdob egy tízessel.

Ez olyan, mintha azt kérdezné valaki, hogy tetszik két csaj, van tizenötezer forintom elvinni vacsorázni, melyiket válasszam, akivel leélhetem az életem? Azt, aki elvan egy hotdoggal.

Bende Tibor