Németországban mindent szabad

2012.03.29. 18:27 Módosítva: 2012.03.29. 18:27

Két remek olvasói levél is érkezett ma megjelent, Hoppá, még egy adócsaló című cikkünkhöz. Olvasóink ismét hasznos adalékokkal szolgáltak a külföldi rendszámhasználat és az azzal kapcsolatos visszaélések ügyében. Az alábbi két levélben, két újabb szemszögből ismerhetjük meg a helyzetet.

Elsőként egy úr, aki a rosenheimi illetőségű rendszámetnikum becsületéért emel szót. Fogadják szeretettel.

Feladó: KR

Címzett: TC Olvasok

Dátum: 2012. március 29. 16:02

Tárgy: Adócsalókat fogtunk PONTOSÍTÁSI KÉRELEM

Tisztelt Urak!

Jómagam is rosenheim-i rendszámú autón járok, ami a LIGNUM68 Gmbh tulajdona. Szeretném felhívni a figyelmeteket, hogy a LIGNUM68 hivatalos NAV jóváhagyással (pár hasonló céggel együtt, akiknek 100-as nagyságrendű flottájuk van) LEGÁLIS kivételt képez, mivel "flotta" bérbeadással foglalkozik, így az általa bérbeadott gépkocsik legálisan használhatják a RO-.... rendszámot, ha a bérlő kifizette a NAV-nál a regisztrációs adót.

A mi cégünk így tett, így - bár ennek nyilván nincs médiaértéke - nem vagyunk adócsalók.
MIndezt csak azért írom le, mert a cikk szerzője, tudatlanul rosenheim-i rendszámokkal is példálózik.
Természetesen lehetnek:
a.) olyan rosenheim-i rendszámok, melyek nem a Lignumhoz tartoznak, s így nem esnek ezen kedvezmény hatálya alá
b.) olyan lignumos autók, ahol a bérlő hülye, s inkább vállalja a lebukást, minthogy kifizesse a most már töredéknyi regadót.

Üdvözlettel, egy törzsolvasótok:

KR

Egy másik levélíró emberséges hatóságokkal találkozott. A rendőr kérdőre vonta, ő válaszolt, és végül nem rabosították, csak mert magyar rendszámú autót használt, Németországban. Nahát!

Feladó: Norbert

Címzett: Winkler Róbert

Dátum: 2012. március 29. 16:52

Tárgy: külföldi rendszám fordított esetben

Szia Robi!

Rendszeresen olvasom a cikkeiteket a Totalcaron a külföldi rendszámos autókkal kapcsolatban,és ehhez szeretném az én történetem is leírni.

Elöljáróban annyit tudni kell, hogy évek óta Németországban dolgozom, ahol rendes bejelentett munkahelyem van, tisztességes (németországi) adófizető, de magyar állampolgár vagyok. Szerencsére a munkám olyan, hogy 1 évben körülbelül 3-4 hónapot Magyarországon töltök,ahol egyébként a családom és a lakásom is van,tehát magyarországi lakcímmel is rendelkezem. De a német munkám,és más kötelezettségek miatt németországi bejelentett lakcímmel is rendelkezem.

Az utazásaimat repülővel szoktam megoldani, mert jóval olcsóbb, gyorsabb és még sorolhatnám az előnyeit. Maga a történet a következő: Egyszer sajnos nem tudtam időben megvenni a repülőjegyemet,és kénytelen voltam a magyar rendszámos autómmal Németországba a munkahelyemre kijönni. Az egyik este a kollégámmal elindultunk a városba kocsival, hogy vacsorázzunk valamit. Kényelmesen csorgunk a forgalommal amikor az egyik mellékutcából kifordul egy rendőrautó, jön utánunk de már be is kapcsolta a fényhidat, így tudtomra adva, hogy álljak félre. Megállok. Rendőr urak kiszállnak,és elhangzik a szokásos "Jogosítványt, igazolványt, forgalmi engedélyt kérek" mondat. Átadok mindent amit kért majd a következő párbeszéd hangzott el:

-Maga magyar?

-Igen.

-Mit csinál itt Németországban?

-Itt dolgozok.

-Hol lakik?

-Jelen pillanatban? Itt a városban a ....(és bemondom a német lakcímemet)

-Mióta lakik itt?

-Pár éve már.

-Ez az autó a magáé?

-Igen ez az én autóm.

-Akkor ha Ön magyar,de évek óta itt él és dolgozik Németországban akkor miért nincs a magyar rendszámos autója bejelentve az itteni hatóságoknál?

-Mert lehet hogy én itt dolgozom és itt is lakom,de az autóm Magyarországon van ugyanis repülővel járok. Az hogy most épp itt van az autóm az annak tudható be,hogy nem tudtam repülőjegyet venni.Körülbelül 1 hét múlva megyek vissza,és viszem az autót is haza,tehát az autó lényegében csak "túristaként" tartózkodik itt Németországban. Ezek után különböző keresztkérdéseket tettek fel,hogy hány órát utazok kocsival és mennyi repülővel. Mennyibe kerül egy repülőjegy,melyik légitársasággal utazok stb. Gondolom arra voltak kíváncsiak,hogy valóban repülővel utazom-e vagy mindezt csak azért mondtam,nehogy megbüntessenek mert nem jelentettem le az autómat. Végül nem történt semmi,visszaadták a papírokat és kellemes estét kívántak.

Egyik szintén itt élő barátom hasonlóan járt a magyar rendszámos autójával itt Németországban,azzal a különbséggel,hogy neki bekellett menni a rendőrségre és tisztáznia magát az "adócsalás vétsége" alól. Ő egyébként a hasonló problémák miatt eladta a magyar autóját és vett egy német rendszámos autót. Ezzel itt neki most már semmi gond,csak gondolom majd egy otthon töltött szabadságon a magyar rendőröknél kezdődhet a magyarázkodás,hogy miért van egy magyar állampolgárnak német rendszámos autója. Sehogy se jó ez így! Mindegy hogy csináljuk ezzel a rendszámosdival,valamelyik hivatalnak akkor se lesz majd jó!

Üdv. Norbert