Mikor lesz már harmadik rendszám?

2014.04.17. 16:07

Feladó: Gábor

Címzett: Stump András

Dátum: 2014. április 12.

Tárgy: Vonóhorgos bringaszállítóra rendszám!

Kedves András!

Tavaly augusztusban már leveleztem Önnel vonóhorgos bringaszállító rendszáma ügyében. Érdeklődnék, hogy Ön szerint van-e remény arra, hogy jogszabályi szinten rendet tegyenek a megfelelő szervek valaha is?

Azért fogalmazok így, mert 8 hónap eltelt a levélváltásunk óta, itt a bringaszezon és semmi nem változott :( Továbbra is csak egy állásfoglalás van, ami nem tudom, egy igazoltatás esetén mennyire állná meg a helyét.

Sok EU országban (pl. Ausztria, Németország, Hollandia, Dánia) már hosszú évek óta rendezett a kérdés: az áthelyezést mindenki engedi, de alternatívaként mindenhol ott van a 3. rendszám megvásárlásának lehetősége.

Még egy kérdés: A házilag készített 3. rendszámtábla kapcsán sokan "egyedi azonosító jel meghamisítását" emlegetik. Lehet, hogy hiányos a tudásom, de nem értem, miért lenne az: az autón lévő és a házilag készített rendszám mérete és grafikai megjelenése megegyezik (természetesen a rendszám is ugyanaz a két táblán) - fényvisszaverő is, csupán utóbbi nem dombornyomott.
Ha a házi készítésű rendszámtábla formája nem azonos a normállal (tehát pl. mint Hollandiában - csak a rendszám karakterei vannak rajta úniós sáv nélkül), akkor is megáll az "egyedi azonosító jel meghamisítása" tényállás?

Tud valami biztatót mondani, vagy továbbra is marad a "rettegés", hogy egy igazoltatás esetén miért büntetnek meg? (áthelyezés, másolat, "nem látszik")

Segítségét előre is köszönöm.

 

Munkájához további sok sikert kívánok.

Üdvözlettel,
Gábor

Kedves Gábor!

Ne rettegjen. Éppen a napokban jelent meg az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottsága által szerkesztett kreszvaltozas.hu-n - egyébként pont egy tőlünk lopott fotóval - egy tájékoztató, amely megerősíti a tavalyi jogértelmezést. A jó minőségű vonóhorgos bicikliszállítókra, amelyeken van duplázott világítás és rendszámtartó, át szabad tenni a rendszámot. Ha az OBB is terjeszti az igét, remélhetőleg a járőröző rendőrök sem fognak emiatt vegzálni.

A harmadik rendszám, ami valóban még kényelmesebb lenne, problémásabb kérdés, az ön helyében nem számítanék arra, hogy a közeljövőben megajándékoznak minket a jogalkotók egy ilyen kulturált megoldással. Magunk közt szólva, lennének ennél nagyobb súlyú feladatok is a közigazgatásban.

Házi gyártású rendszámmal egyébként semmiképpen nem vacakolnék, minek is, ha simán át lehet rakni a meglévőt? Két jó minőségű rendszámkeret, amibe könnyen be lehet oldalról csúsztatni a táblát, körülbelül tíz másodpercre csökkenti az átszerelés idejét; ennél jóval tovább tart a tartó és a biciklik rögzítése.

Mindannyian örülnénk, ha annyi lenne az összes különbség a felhozott, tőlünk nyugatabbra található államok és Magyarország között, hogy nálunk nincs harmadik rendszám a bringatartóra. Még jobban, ha annyi se. De az addig vezető úton egy darabig talán még kibírjuk nélküle egy tíz másodperccel kényelmetlenebb megoldással.

Üdv:

Stump András