Elfogták az étolajjal furikázó szakácsot

2011.06.10. 11:15

Magyarországon nincs olcsó autózás, az étolajat is jövedéki adó terheli, és ha ezt valaki nem fizeti ki, a törvény szerint bűncselekményt követ el. Ebbe a csapdába futott bele az a férfi, akit Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, pontosabban Mályi községben fogott el a rendőrség.

etolaj 029

A motoros rendőröknek a norvég rendszámon kívül a több száz méter távolságról érezhető égett olajszag tűnt fel, így igazoltatták a férfit, akinek a kocsijában komplikált szűrő- és szivattyúrendszert is találtak. Ez a használt étolaj tisztítására szolgált. Az autó csomagterében 132, a tankban további 60 liter étolaj-gázolaj keveréket találtak. Ez alapján indított eljárást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a jövedéki törvény megsértésének vádjával. A 44 éves férfi nem árulta el, hogy honnan szerezte be az olajat, bár szakácsként valószínűleg nem volt nehéz dolga.

Az étolaj után, ha gépjárművekben égetik el, ugyanannyi adót kell fizetni, mintha gázolaj volna, azaz literenként több mint 97 forintot, így a lehetséges bírságon kívül a szakácsot közel 20 ezer forint adó pótlólagos megfizetésére kötelezheti a hatóság.