Hogyan úszd meg rendszám nélkül?

2011.10.31. 11:54

Az Apple-vezér Steve Jobs már életében legenda volt, és mint rendes celeb, bőséges alapanyagot szolgáltatott a bulvársajtó pletykarovatának. Például egy soha nem igazolt mítosz, hogy nem volt hajlandó rendszámot tenni az autójára.

Több fotó cirkál az interneten, amelyeken állítólag Jobs Mercedes SL55 AMG-je szerepel azonosító tábla nélkül. Amilyen különc hírében állt az Apple első embere, nem is nehéz elhinni, hogy valamilyen okból nem volt kedve feltenni az egyedi azonosítót a Mercedesre. De vajon mi volt a válasza, amikor a kaliforniai rendőrség kiintette? Zsebből fizette a bírságokat és nem törődött vele, esetleg titokban lepaktált az ottani NKH-val?

A legfrissebb magyarázat szerint ennél okosabb volt Jobs. A vonatkozó kaliforniai törvényben ugyanis van egy kiskapu, amely megengedi, hogy egy új autót hat, más források szerint három hónapig rendszám nélkül lehessen használni. Egyszerűen azért, mert ha valaki megvesz egy autót a dílernél, azonnal útjára indulhat vele, nem kell megvárnia, amíg a kereskedő elintézi a papírmunkát. Erre harminc napja van, majd további négy-hat hét, amíg postán eljut minden dokumentum a tulajdonoshoz. Igaz, a nagy lazaság mellett köteles a kereskedő egy ideiglenes, papír azonosítót ragasztani az autó oldalablakára, de ez ugye könnyen elveszhet.

Mivel a hatóságok nyilván tisztában vannak ezzel a lehetőséggel, saját bevallásuk szerint nemigen törődnek a rendszám nélküli járművekkel, ha ránézésre újnak néz ki a gép. Az SL55 AMG pedig nem az a csoffadt rom, amit feltétlenül meg kellene kapargatni – van ennél fontosabb dolga is a közegnek, nyilatkozta egy kaliforniai rendőr. Nem beszélve arról, hogy a rendszám nélküli közlekedés büntetése mindössze 65 dollár, ha egyébként minden rendben van a géppel, de egy tízdolláros fix-it tickettel is meg lehet úszni. Vagyis Jobs emiatt valószínűleg nem rágta a körmét a Merciben.

Míg mi azon ábrándozunk, milyen paradicsomi viszonyok között lehet autózni odaát, az amerikaiak azon matekoznak, hogy a 2007-es évjáratú SL55-öt még 2010-ben is használta Jobs, ezzel jócskán túllépve a hathónapos limitet. Pedig elég lett volna félévente lecserélnie egy újabb lízingelt SL-re.