2013.01.01. 10:05

Az autózás - különösen az autósport - igen veszélyes üzem. Vannak helyzetek, amikor a sofőr lélekjelenlétén, felkészültségén múlik, hogy sikerül-e elkerülni a balesetet, máskor pedig a szerencsére is hatalmas szükség van. Az elmúlt év legmelegebb pillanatait, legnagyobb mentéseit gyűjtötte csokorba az egyik legnépszerűbb külföldi autós portál, a Jalopnik.

Az Év mentése-díj első pályázója a januári Jänner ralin tűnt fel. Az S2-es Audi egy visszafordító előtt pördült le az útról, de a hatalmas szerencsének köszönhetően a nézők is megúszták a piruettet, és az autó sem rongyolt bele a szemben lévő farakásba. A következő kanyart természetesen már megint keresztben abszolválta a pilóta.

Egy márciusi gyorsulási versenyen két Nissan GT-R feszült egymásnak, de az egyik versenyző közvetlenül a rajt után elvesztette uralmát autója felett. Végül a pályát határoló falakat sikerült elkerülni, gazdája nem zúzta le a méregdrága sportkocsit.

Az áprilisi videó főszereplője ismét egy GT-R: sebességrekord felállítása közben, 370 km/h körüli tempónál kezdett driftelni Godzilla, de a pilóta ezúttal is összeszedte.

A gyorsulási versenyeken általában kizárással büntetik azt, aki áthajt ellenfele sávjába. A májusi, wisconsini viadalon nem így történt: a korosodó Mustang megcsúszva először vetélytársa mögé került, majd saját oldalán a falat centizte, végül mégis megnyerte a futamot.

Nem mindennapi produkcióval rukkolt elő a Formula 2-ben versenyző Dino Zamparelli sem: a mindössze húszesztendős brit áthajtott a legendás Spa Francorchamps-i versenypálya Eau Rouge nevű kanyarján, majd az egyenesben 200 km/h feletti sebességgel érte utol araszolgató riválisait. Az ütközést villámgyors reflexeinek köszönhetően elkerülte, és a vizes füvön sem vesztette el uralmát versenyautója felett – ráadásul négy helyet előrelépett a futamon.

Az ezer lóerős Mazda MX-5-ös a hátsó kerékhez ömlő hűtőfolyadék miatt veszítette el tapadását, majd az autó fara előbb az egyik, majd a másik oldalra tört ki, de végül sikerült egyenesbe állítani az autót.

A lengyelországi Rzeszow Ralin egy magyar Mitsubishi Evo IX látogatta meg két kerékkel az árkot. Pethő "Tyutyu" István egy pillanatra sem emelte le lábát a gázról, végül ennek köszönhetően megúszta a borulást. Az eset belülről és más kameraállásokból a RallyeDream-en.

Az összeállítást egy közúti felvétel zárja, bizonyítva, hogy nemcsak a versenypályán fontos a gyors reakció. A koreai autós tolatva menekült meg az elszabadult teherautótól, ráadásul mindezt a kocsiba szerelt kamera rögzítette.