Az ős-Batmobil gazdára vár

2013.01.19. 18:06

A tavalyi év végén igazi különlegességeket kínált a gyűjtőknek az egyik aukciósház: akkor az 1960-as évek Batman tévésorozatában használt motort és a denevérember autójának pontos mását árverezték el, most viszont az eredeti, ős-Batmobil keres gazdát.

Az álarcos hős autójának alapját egy 1955-ös Lincoln Futura prototípus adta, melyet a Ford és a Lincoln tervei alapján a torinói Ghia épített meg. Az eredetileg fehér Futurát az 1955-ös Chicagói Autószalonon mutatták be.

A mozivásznon először 1959-ben - már pirosban -, az Egy csókkal kezdődött című filmben tűnt fel, majd George Barris autóépítő gyűjteményébe került. Gazdája maga alakította át az 1966-ban induló Batman sorozat kedvéért – az átépítés 15 napot vett igénybe, és 15 ezer dollárba került. Az autóba számos kiegészítőt szereltek, amelyek a denevérember számára elengedhetetlenek voltak, az autót guruló laboratóriumként tartották számon.

Barris most úgy döntött, több mint fél évszázad után megválik a tévésztár Lincolntól: az árverést január 19-én, az arizonai Scottsdale-ben tartják.