2013.02.02. 18:00

A Nissan oppamai üzemét a világ egyik legkorszerűbb autógyáraként tartják számon. A japán autógyártó alig három és fél perces videóval enged betekintést a gyár működésébe – a teljes folyamatot megismerhetjük, a lemezpréseléstől egészen a kész autó legördüléséig.

Az első állomás a présüzem, ahol a karosszériaelemeket sajtolják. Innen a body shopba szállítják az elkészült részeket, ahol pontosan összehangolt, gyors robotok végzik a hegesztést. A következő fázisban az ajtók is felkerülnek, így kezdődhet a fényezés.

A fényezés egyébként a gyártás leghosszadalmasabb folyamata. Fontos, hogy a festés tökéletesen megszáradjon, mielőtt továbbengedik az autót, ez magyarázza tehát a munkafázis időigényességét. A fényezést ezután megfelelő megvilágítás mellett ellenőrzik, a kisebb hibákat itt javítani is tudják.

A szereldében mindenkinek megvan a saját feladatköre – egy autón általában egy- egy percet dolgoznak a munkások. Az oppamai üzemben egyazon gyártósoron szerelik be az autókba a benzinmotorokat és – a LEAF esetén – az elektromotorokat. A gyártás teljes folyamata átlagosan nyolc órát vesz igénybe.