Botrány a pontatlan traffipaxok körül

2014.01.27. 18:42

Ez az a téma, amit nem szokás feszegetni: hogy a sebességmérő berendezések milyen pontosan is mérnek. Természetesen minden traffipaxnak van mérési hibája, de senki sem gondolta, hogy ilyen mértékű is lehet. Nemrég egy egészen meglepő adatok láttak napvilágot a Baltimore városában használt, összesen 83 kamerából álló rendszerről: kiderült, hogy egyes pontjain kétszámjegyű hibaszázalékkal dolgozik.

Egy nemrégiben kiszivárgott, eredetileg a helyi önkormányzatnak szánt, és ilyen módon bizalmas vizsgálati anyag szerint a fixen telepített kamerák egy jelentős része – pontosan 13 – mérési hibája bőven több mint 10%. A hibás példányok 35 és 59% közti eltéréseket produkáltak, de a teljes rendszer hibaátlaga is 10% körül alakult. Az egészben különösen kínos, hogy a Baltimore-i városvezetés korábban azt állította, a rendszer legfeljebb 0,5%-ot téved a mérésben. Ha igaz, ami a kiszivárgott jelentésben áll, akkor akár 28 millió dollárra is rúghat a tévesen kiszabott bírság összege, bár aki vissza akarja kapni a pénzét, az nyilván kénytelen lesz pereskedni, ezt pedig kevesen fogják megtenni az átlagosan 40 dollár körüli összeg visszaszerzésének reményében.

Számtalan esetben hallottunk már hasonló feltételezésekről a traffipaxos mérések pontosságával kapcsolatban, de ha van is pontatlanság, erre ritkán derül fény. Az alkalmazó hatóság és a készülékek forgalmazója is abban érdekelt, hogy az ilyesmi titokban maradjon, aki pedig nem – például a bírsággal sújtott autós – az nemigen ellenőrizheti, hogy igaz-e a sejtése. A Baltimore-i esettel is ez a probléma: az újságban megjelentetett jelentés nem bizonyíték, márpedig anélkül egyetlen bíróság sem semmisít meg több százezer büntetést.