Vagyont érhet a diktátor-Mercedes

2014.02.10. 16:48

Az RM Auctions kínálatában bukkant fel a Mercedes 600 Pullman limuzin nyújtott, egyedi rendelésre készített változata. A hatajtós modell pontos eredetét egyelőre titokban tartják, de úgy hallani, egy meg nem nevezett afrikai ország állami garázsában állt évtizedek óta, mindenféle karbantartás nélkül.

A Mercedes 600 eleve különleges ritkaságnak számít, hisz a típus 18 éves pályafutása alatt összesen 2600 példányt gyártottak, de a hátsó ülések felett vászontetős, hatajtós Landaulet viszont ennél is sokkal különlegesebb: csupán 26 darabot gyártottak, nagyrészt állami megrendelésre. Ez is egy ilyen darab, amelyet ráadásul klímaberendezéssel, televízióval és rádiótelefonnal szállítottak annak idején. Az egykori csillogásból nem maradt sok: a belső tér teljesen lepusztult, és kívül is akad jónéhány, pótlásra váró alkatrész. Ennek ellenére az auikciós ház szakemberei szerint akár 120 ezer eurót is megadhatnak érte, még akkor is, ha legalább ugyanennyibe kerül majd egy alapos felújítás, amely eredeti formájába hozhatja az egykori csúcs-Mercedest.

Gyártása idején – 1963 és 1981 között – nem csak a Mercedes csúcsmodellje volt a 600-as, de ugyanolyan presztízsű modellnek számított, mint Rolls-Royce legdrágább autói. Ilyen autót használt a pápa, John Lennon, Hugh Hefner, Onassis, Tito, Ceausescu, Pol Pot, Szaddam Husszein és Kim Ir Szen, hogy csak néhány ismertebb nevet említsünk. Ez a példány például származhat Szenegálból, ahol Leopold Sedar Senghor elnök három 600-ast tartott, mielőtt nyújtott, páncélozott S osztályú limuzinokra cserélte volna a flottát, de nyilván akadt még más afrikai diktátor is, aki szintén 600-assal szállíttatta magát a 70-es években.