Megint lenyomták a Bugatti Veyront

2014.02.24. 17:47

A Hennessey nevű amerikai tuningcég most kipróbálta, mire képes a Venom GT sportkocsi. A végeredmény új világrekord, vagyis majdnem: az autó 435,31 km/h-val száguldott a Kennedy Űrközpont betonján.

A leggyorsabb utcai szériamodell címét eddig a Bugatti Veyron Super Sport birtokolta, amellyel a sebességkorlátozás kiiktatása után 431,072 km/h-t értek el. A Hennessey Venom GT ennél kétségkívül gyorsabb volt, sőt, a gyártó szerint ha lett volna még egy mérföldnyi hely, akár a 450 km/h-t is eléhették volna vele. A Guiness Rekordok Könyvébe azonban mégsem kerül be a rekord, mivel nem volt szabályszerű: nem volt második futam ugyanazon a nyomvonalon, de ellenkező irányban. Így hivatalosan a Bugatti marad a király, de aki nagyobb végsebességű autót szeretne, most már tudja, hol érdemes keresnie.

A Venom GT egyébként nem igazán tekinthető a Hennessey saját konstrukciójának. A vázszerkezet ugyanis a Lotus Exige-ből származik, ahogy az műanyag karosszéria formája is – ebbe műtenek bele az amerikaiak egy durván tuningolt GM V8-ast. Az előző Corvette-ből származó hétliteres motor két turbóval akár 1200 lóerős is lehet, bár létezik egy kevésbé durva, és jóval olcsóbb, 750 lovas változat is. Az előbbiért kerek egymillió, az utóbbiért 600 ezer amerikai dollárt kérnek. Nem csoda, hogy bár az 1244 kilós kétülésesből 29 példány készül, eddig összesen 11-et vettek meg.

A rekord persze segíthet a maradék eladásában, hisz a világ leggyorsabb autóját birtokolni nyilván teljesen más presztízzsel jár, mint az egyik 1200 lovas sportkocsit a sok közül.