Ilyen egy magára hagyott svájci kereskedés

2014.02.28. 06:22

Tavaly nyáron ötszáz Chevrolet-t találtak egy évtizedek óta bezárt nebraskai márkakereskedésben. A magára hagyott autókat megviselte az idő, a gyűjtők mégis kapkodtak az érdekesebb darabokért. Ha nem is példátlan, Európában sokkal ritkább az ilyen eset. Egy friss találat ráadásul onnan jött, ahonnan senki sem várná, egy svájci kisvárosból.

A Redditre került fel nemrég nyolc kép egy magára hagyott autókereskedésről, az észak-svájci Dietikonból. A fotós maga sem tudja pontosan, mi a hely története, mindössze annyit tudott meg róla, hogy 2001 óta áll elhagyatva az üzlet és készlete a 24 ezer fős településen. A helyiek előtt valószínű sosem volt titok, az utcafronton egy kiváló állapotú Mazda 323 GT idézi az épület eredeti funkcióját. Ez viszont csak a kirakat, a lényeg a kereskedés mögött, a kíváncsi szemek elől rejtve található.

Saabok, Hondák és Mazdák állnak a hátul tárolt darabok között. A tető alá sorba rakott autók tizenéves porba temetve pihennek, látványuk lehangoló. Amíg a Mazda gyanúsan tiszta környezetben parkol, addig ezeknek csak mostoha hidegtartás jutott. Egész más a sorsuk, mint a 323-asé, aminek még a kerekéből sem szökött el a nyomás. Állítólag akad köztük nullkilométeres is, de a legtöbb már azelőtt megszolgálhatta az idejét, hogy idekerült. Több olyat is látni, amit baleset ért, másokról azt mondják, a helyi fiatalok vandálkodtnak rajtuk. Értéke már egyiknek se nagyon van, valószínű ezért pusztulatnak ott hosszú évek óta, és pusztulnak majd ott a jövőben is.