Venne rendszámot közel négymilliárdért?

2014.06.13. 12:28

A világ legnagyobb üzlete lenne, ha akadna valaki, aki elviszi az egyedi rendszámot bő tízmillió angol fontért. Jelenlegi tulajdonosa ugyanis ennyiért lenne hajlandó megválni tőle, bár az összeg töredékéért jutott hozzá évekkel ezelőtt.

Itthon sem olcsó muri az egyedi rendszám, de Nagy-Britanniában egyrészt liberálisabbak a formátumra vonatkozó szabályok – nincs megkötve a betűk és a számok mennyisége – másrészt a rendszám szabadon adható-vehető, és ezt a jogot gyakorolják is. Így egy ritkább kombináció akár csillagászati összegekért is gazdát cserélhet. Kiváló példa erre az F1 feliratú rendszám, amely jelenleg egy bizonyos Afzal Kahn birtokában van. Az üzletember többek közt a Kahn Design nevű, közepesen ízléstelen, de minden esetben nagyon drága tuningautókat készítő cégéről közismert.

Annak idején eleve elég drágán jutott a rendszámhoz: 440 ezer fontot, azaz 168 millió forintot fizetett érte. Már ez is elmebeteg árnak tűnik, hisz ennyiért akár három Ferrarit is vehetett volna, de úgy néz ki, mégiscsak jó szimattal fizette ki az összeget. A rendszám, amelyet Mercedes SLR és Bugatti Veyron is viselt már Kahn úr garázsában, ugyanis kétségtelenül egyre nagyobb lett az értéke az idő múlásával. Tavaly valaki már 6 millió fontot – átszámítva 2,3 milliárd forintot – kínált érte, de Kahn azt az ajánlatot még visszautasította. Most viszont elárulta, mennyiért válna meg tőle: egész pontosan 10 009 995 angol fontért, ami átszámítva valamivel több, mint 3,8 milliárd forint.

Bár ez innen nézve, ahol az egész országban csak egy maroknyi ember rendelkezik egy ekkora összeg felett, hihetelnennek tűnik, egyáltalán nem képtelenség, hogy valaki ennyiért is elviszi. És ha ez bekövetkezik, akkor Kahn úr valószínűleg élete legjobb üzletét köti meg, hisz a rendszámtáblákba ölt pénzének a bő hússzorosát láthatja viszont.