Így kell szűk helyre parkolni

2014.11.24. 16:01

A kínai Han Yue – aki drifterként és autós kaszkadőrként szerzett magának nevet – új világrekordot állított fel párhuzamos parkolásból. Két autó közé állt be egy harmadikkal – olyan szűk helyre, ahová hagyományos technikával esélye sem lett volna.

Nem először tesz ilyet a kínai autózsonglőr: 2012-ben már felállított egy nagyon hasonló rekordot: az autójánál mindössze 15 centivel hosszabb helyre csúsztatta be a járművet, de tavaly júliusban Alastair Moffat rálicitált: a brit 8,6 centi ráhagyással állt be egy parkolóhelyre. Yue most ezt a rekordot szárnyalta túl, és hogy minden hivatalos legyen, meghívták a Guiness World Records hitelesítő szakembereit is. Az persze jól látható, hogy a pilóta alaposan begyakorolta a centizős kézifékes parkolást, hisz Minijével hozzá sem ért a két másik autóhoz.

A műfajnak persze vannak korlátai, hiszen elkerülhetetlen, hogy az autó parkolás közben valamelyest keresztbe forduljon, és úgy valamivel mindenképp hosszabb, mint saját teljes hossza. Így néhány centit mindenképp rá kell hagyni a parkolóhely hosszára, bár egy-két centin még versenyezhetnek a legjobb kaszkadőr-sofőrök a következő években.