2014.11.29. 12:07

Ma már egyre kevesebb Moszkvicsot találhatunk a használtautó-hirdetések között. Az egyik legnagyobb hazai portálon jelenleg mindössze tizenhármat kínálnak eladásra. A Pininfarina-tervezte, fecskefarkú 408-asból ráadásul egyetlen egyet sem hirdetnek éppen. Az eBay-en viszont felbukkant egy igen jó állapotú, 1968-as példány.

Ráadásul van magyar vonatkozása is, hiszen szeptemberben éppen hazánkból került jelenlegi gazdájához, az Egyesült Államokba. Most éppen a floridai Miamiban várja következő tulajdonosát. Ha lehet hinni a hirdetésnek, az autó sokat állt – bár állapotából úgy tűnik, garázsban -, 1992 óta nem használták. Egy porlasztótisztítást követően azonban pöccre indult. Kisebb hibái persze vannak: a krómok nem úgy csillognak, mint új korában, itt-ott egy kis rozsda is felbukkan, és a belső sem szakadásmentes.

Az 1357 köbcentis sornégyes blokk ötvenöt lóerős teljesítményre képes, azonban nem ez teheti igazán vonzóvá a szovjet klasszikust. Megjelenésével, krómdíszítéseivel akár Amerikában is kelendő lehet. Persze egy ilyen ritkaságot nem is kínálnak olcsón: 3500 dolláros ára az egymillió forintot közelíti (egész pontosan 860 ezer). Igaz, ezt a tengerentúlon talán könnyebben kicsengetik, mint itthon.

Végül nézze meg, hogyan tetszett Winklernek a 408-as 11 évvel ezelőtt: