Felújították a spanyol király első autóját

2014.12.15. 16:51

VI. Fülöp az idén vette át a királyi teendőket János Károlytól – ebből az alkalomból a Seat gyár felújította élete első autóját. Az 1986-os Seat Ibiza kivételes példány, és nem csak az aranyszínű fényezés miatt.

Az autót János Károly ajándékozta az akkor 18 éves Fülöpnek – gyakorlatilag a jogosítvány mellé – és bár nem kifejezetten királyi látvány, került bele néhány, az akkori Ibizákhoz elérhetetlen műszaki megoldás. Így az 1,5 literes motorra befecskendező rendszer került, az utasteret pedig légkondicionálóval szerelték fel, míg a szériaváltozatokban ez a két extra csak két évvel később lett elérhető. Ezen felül könnyűfém felniket, és egyedi aranyszínű fényezést kapott a jármű, amely így korának legjobban felszerelt és legerősebb Ibizája lett – a tökéletes csajozójármű egy tizenéves herceg számára.

Fülöp aztán 150 ezer kilométert tekert az autóba, majd letette a királyi garázsba, és az elmúlt 16 évben be sem indították a gépet. Így a Seat felújító műhelye állítólag komoly nehézségek árán tudta csak újra működőképes állapotba hozni az autót. Leginkább a kísérleti injektor rendbehozása okozott gondot, de végül sikerült az autót ismét működőképessé tenni. Meg is mutatták az öreg Seatot Fülöp királynak, aki a beszámolók szerint annak rendje és módja szerint meg is hatódott. Ám a felújított Ibiza nem a királyi garázsba kerül vissza, hanem a gyártó gyűjteményébe – persze abban nem kételkedünk, hogy ha Fülöp meg szeretné hajtani, kölcsönkapja majd a Seattól.