2014.12.16. 11:02

A monster truck az autóversenyzés pankrációja: látványos, hangos, látszólag értelmetlen és pusztító. A nagykerekű autók azonban nem a gyorsaságukról híresek – az embermagas, ballonos traktorgumikon eleve istenkísértés nagyobb tempóval menni. Ez azonban nem jelenti, hogy nincs, aki megpróbálná.

Mark Hall, a Dodge Ram formájú Raminator gazdája a Guiness Rekordok Könyvének hitelesítőit is kihívta, hogy a sebességi világrekord hivatalos legyen. Az óriási gépezet nem gyenge: egy 9,2 literes Mopar Hemi V8-as hajtja, amelynek durván 2000 lóerő a csúcsteljesítménye. Az autó áttételezését viszont az arénában szükséges nagy gyorsításokra méretezték, így a végsebesség nem valami magas. A Circuit of The Americas pálya egyenesében 159,4 km/h-s tempót ért el, és ez elegendő is volt a rekorddöntéshez, hisz a korábbi rekord 155,7 km/h volt.

Bár elvileg növelhetik a teljesítményt és nyújthatják a végáttételt akármeddig, a monster truck kötelező kelléke, a hatalmas terepgumi lehet a legnagyobb akadálya a tempó fokozásának: ezeken már százhatvannál is képtelenség irányban tartani egy ilyen nagy súlyú és teljesítményű gépet, így kevéssé valószínű, hogy a jövőben Hall rekordjánál sokkal jobb eredmények születnének ebben a kategóriában.