2015.01.03. 17:14

Az új évet sokan tűzijátékkal vagy éppen pezsgőzéssel köszöntik. Ausztráliában ezzel szemben az autóbolondok a Summernats fesztivállal ünnepelnek, amelynek idei fénypontja a közös gumiégetés volt.

Két évvel ezelőtt éppen ezen a rendezvényen állították fel az együtt elkövetett burnoutok világrekordját. Egyszerre 69 autó abroncsai füstöltek, ez a teljesítmény pedig a Guinness-rekordok könyvébe is bekerült. Az azóta eltelt hónapok során ezt többen is próbálták már megdönteni, sikertelenül. A világcsúcs 2015. január elsején lett a múlté.

És hogy hol? Természetesen a Summernatsen. Ezúttal ugyanis 103 pár gumi füstölt a kordonok között. Eredetileg 107 autós jelentkezett a közös ünneplésre, de végül négyet nem tudtak hitelesíteni. A sikeres rekord feltétele az volt, hogy a résztvevők legalább harminc másodpercig égessék autójuk abroncsait.

Mi pedig már csak arra lennénk kíváncsiak, hogy a hatalmas füstfelhőben és gumiszagban a rekordbizottság tagjai hogyan ellenőrizték a kritériumoknak való megfelelést.