Ellopott egy utat két tolvaj. Egy UTAT!

2015.04.30. 10:13

Alapig lerabolt egy utat két tolvaj Kínában, a 7,5 milliós Nantonghoz közel. A ritkán használt vidéki út 2008-ban épült, és a helyiek beszámolói szerint jó állapotban volt a lopás előtt. Ezért is lepte meg annyira az erre lakókat, amikor felfedezték, hogy 410 méter hosszan eltűnt róla a beton. Aztán amikor a falubizottságnál kiderült, hogy semmilyen építési tervet nem hagytak jóvá rajta, szállt be a sztoriba a rendőrség.

Magyarázat persze volt a lerabolt útra, amely látszólag egyik napról a másikra tűnt el, de ez tulajdonképpen két nap volt. A két tolvaj, Gu és Yang egy markológéppel és egy teherautóval esett neki a munkának, 630 tonna betont vittek el lényegében feltünés nélkül. Az elszállítás már nem ment ilyen könnyen: egy térfigyelő kamera képén tűnt fel később a nyitott teherautó, rajta a betonnal, ami elvezetett a tettesekig. Az ötletgazda Gu és a berángatott balek Yang már a pénzosztásnál tartott, amikor a rendőrök elfogták őket. Mint kiderült, a zsákmányt egy kőbányának adták el 12 ezer jüanért, azaz kb. félmillió forintért. Gu a rendőröknek beszélt a motivációról: mivel ez egy ritkán használt út, gondolta, kiás belőle magának valamennyit.

Bár nantongi eset kimagaslik a modern kori kínai kriminalisztika piti bűntettei közül, nem ez az egyetlen furcsa infratruktúrális lopás Kínából az utóbbi időben. Nankingban tavaly júliusban huszonnégy buszmegállót loptak el egy este alatt, máig megmagyarázatlan okból.