Valóságshow-ban támad a levegővel hajtott autó

2015.05.08. 06:15

Az MDI vagy húsz éve fejleszti a sűrített levegővel működő, autók hajtására alkalmas motort, amely ezúttal egy AIRPod nevű háromkerekű járműben tűnt fel. A vicces, orr-ajtós, háromkerekű kapszulát egy amerikai vállalkozás gyártaná, a Zero Pollution Motors, darabonként mintegy 10 ezer dolláros, azaz 2,7 millió forintos áron.

Az amerikai vállalkozás az MDI licence alapján gyártaná az apró járművet, amely egy töltéssel közel 130 km-t haladhat, legfeljebb 80 km/h-s sebességgel. A töltést egyelőre otthon lehetne megoldani egy kisméretű kompresszor segítségével, amely 300 baros levegőt állít elő, de a vállalkozó szerint átszámítva mintegy 600 forint és 2 perc lenne, ha a benzinkutaknál is kiépülne a levegő-utántöltő szolgáltatás.

A kérdés persze az, hogy ki vesz egy ilyen, autónak alig nevezhető szerkezetet, főleg Észak-Amerikában, ahol a VW Jetta tiniknek való kisautónak számít. Mindenesetre a befektetők egyike az ötletre beígért ötmillió dollárt, ami elég lehet a kezdéshez. Kíváncsian várjuk a folytatás.