2015.06.07. 15:35

A Forma-1-ben már megszokhattuk, a kerékcserénél minden egyes tizedmásodperc számít. Persze ott igen komoly szerszámokkal dolgoznak, és egyébként is teljesen más lecserélni egy versenyautó kerekét, mint egy utcaiét. A németek azonban utóbbi műfajban döntöttek rekordot.

Az egyik német autóalkatrészes cég szerelői egy Ford Focus négy kerekének estek neki emelőkkel és keresztkulcsokkal – sem elektromos eszközöket, sem légkulcsot nem használhattak a rekordkísérlet során. Ez azonban nem jelentett nekik problémát, a korábbi 1 perc 23 másodperces rekordon közel 24 másodpercet faragva küzdötték be az időt egy perc alá. A Marco Herzlieb, Denis Werner, Gordon Neumann és Florian Walkenhorst alkotta csapat valóban villámgyorsan dolgozott, az emelőt olyan sebességgel működtették, mintha gyorsított felvételt látnánk. A végeredmény egészen pontosan 59,62 másodperc, amelyet a Guinness-rekordok bizottsága is hitelesített. Ja, és figyeljék csak a a bal első keréknél dolgozó srácot: 51 másodpercnél már kész is.

A német szerelők az ország egyik versenypályájának bokszában végezték el a kerékcseréket, ahol minden szükséges körülmény és szerszám adott volt. Minden bizonnyal az évek során megszerzett rutin mellett sok gyakorlás is megelőzte a produkciót, így nem kell azért nagyon elkeseredni, ha azt gondoljuk, nekünk ennek az időnek a sokszorosára lenne szükségünk.