2015.06.08. 06:15

Luxusautót vásárolt, és szinte a teljes vételárat aprópénzben fizette ki egy kínai férfi. Mr. Gan ráadásul meg is tudta magyarázni, miért nem váltotta be a több tonnányi fémpénzt, mielőtt elindult a kereskedésbe.

A férfi a napokban vásárolt egy 680 ezer jüan (mintegy 30 millió forint) értékű luxusautót – igaz, az nem derült ki a helyi tudósításból, hogy milyet. A vételár jelentős részét, nagyjából 660 ezer jüant azonban fémpénzben csengetett ki. Ez összességében négy tonnát tett ki.

Mr. Gan, aki egy külvárosi benzinkutat üzemeltet Senyang környékén, azt mondja, rengeteg busz tankol náluk, a sofőrök pedig túlnyomórészt apróban fizetnek. Mivel a közelükben nincsenek bankok, inkább úgy döntöttek, ezeket az érméket gyűjtik össze. Ezt az állítást persze érdemes fenntartásokkal kezelni. Nehéz ugyanis elképzelni, hogy egy kis akaraterővel nem lehetett volna legalább hetente, kéthetente egyszer beváltani ezeket az összegeket nagyobb címletekbe.

Miután összegyűlt a szükséges összeg, Mr. Gan elment egy kereskedésbe, kiválasztotta a neki tetsző autót, és előre figyelmeztette a személyzetet a szokatlan fizetési módról. A hírek szerint tíz alkalmazottnak nagyjából egy óráig tartott behordani a hatalmas mennyiségű aprópénzt, de érdekes módon nem küldték el a vevőt, nem követelték tőle a beváltást.

Ez persze már nem az első ilyen eset: korábban többen próbáltak már új autót, vagy éppen parkolási bírságot aprópénzben kifizetni. Ezt a módszert általában nem szeretik, gyakran el is hajtják, aki mégis próbálkozik.