Mercedes apokalipszis idejére

2011.03.25. 14:43

Küldetéséhez méltó helyen, a mongóliai Ulánbátorban mutatta be a Mercedes legújabb luxusjárművét, amellyel ezúttal megközelíthetetlen tájak moguljainak szeretnének a kedvében járni. Végülis az S osztály elég célszerűtlen közlekedési eszköz a szteppén, de még egy G osztályú luxus-terepjáró is szűkössé válik egy-két pusztában töltött nap után.

Ezért esett a tervezők választása az alapvetően katonai és ipari felhasználásra kifejlesztett Zetros 2733 típusra, amely háromtengelyes, hatkerék-hajtású, és könnyedén elcipel magán egy kisebb lakásnyi felépítményt. Ahol egy ilyen jármű nem megy el, ott már csak a helikopter, vagy a léghajó segíthet, más biztosan nem. Az óriás-terepjárót afféle vadászjárműnek szánják, ezért került bele többek között páncélozott fegyverszekrény is, de arra is gondoltak, hogy a vásárlók egy kiadós hajtás után szívesen frissülnének fel, így a márványpadlós, padlófűtéses zuhanyfülke sem hiányozhat. A szórakozást 46 hüvelykes televízió-képernyő, műholdvevő és Bose hangrendszer szolgálja. Szintén érdekes megoldás a szállítandó terhet a tetőre juttató emelőrendszer.

A hajtást egy 7,2 literes sorhatos turbódízel motorra bízták, amely 326 lóerős, váltót viszont kétfélét is kínálnak a különleges géphez. Vagy kilenc fokozatú kézi, vagy Allison gyártmányú hatfokozatú automata viszi át a teljesítményt a három zárható differenciálműhöz, amelyek révén a Zetros szinte bármilyen terepen megállja a helyét. A luxus-felépítményt külön dízel-generátor látja el energiával, így amíg van gázolaj, addig az autó függetlenül működhet minden külső tényezőtől.

Az autóból egyelőre két példány készül, két üzletember számára, akik az Altai hegység vadonjában szoktak több napos vadásztúrákat tenni. Egész biztos persze, hogy többet is hajlandók készíteni, már ha valaki hajlandó eleget fizetni érte.