Felsőbb osztályba léphet a Waberer's

2011.04.09. 09:01

Amikor a Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyja a Mid Europa Partners 49,05 százalékos tulajdonszerzését a Waberer's Holdingban, az új tulajdonos 12 millió eurós tőkeemelést hajt végre, amelyből a környező országokban terjeszkedik a társaság - mondta Wáberer György elnök vezérigazgató kedden sajtótájékoztatón Budapesten.

Egy éven belül az azonos részarányú magyar tulajdonos, Wáberer György azonos összegű tőkeemelést hajt végre, a maradék minimális tulajdoni hányad továbbra is a kisbefektetőké. A friss tőkéből középtávon megduplázhatja a csoport tavalyi 95 milliárd forintos árbevételét.
A mostani tulajdonos- és tőkebevonás előtt 2004-ben az amerikai AIG befektetési alap vásárolt 34 százalékos részarányt a Waberer's Holdingban. Ezt vásárolta nemrégiben vissza a magyar tulajdonos, és ezt, illetve a saját tulajdoni hányada egy részét értékesítette az új partnernek.
Graig Butcher a Mid Europa Partners senior partnere a tájékoztatón elmondta, hogy a régióban aktív, jó menedzsmenttel rendelkező és biztató növekedés előtt álló céget kerestek, ez lett a Waberer's.
A Mid Europa mint független magántőke befektető jellemzően 50-200 millió euró közti befektetéseket hajt végre 100-1500 millió  euró értékű cégekben, szerte Közép-Kelet-Európában. A három alapjának összesített értéke 3,2 milliárd euró.
Magyarországon eddig az Invitel Zrt.-t szerezte meg, több részletben, de mára kizárólagos tulajdonosa a vezetékes telefon- és szélessávú internet piacon 20 százalékos részarányú cégnek.
A friss tőkéből a Waberer's a jelenlegi 2300 kamionból álló flottája mellé még az idén 300-400 kocsit vásárol. Középtávon az európai közúti fuvarozók rangsorában a jelenlegi 6. helyről a 3. helyre léphet elő.
Wáberer György a sajtótájékoztató után a Dow Jones üzleti hírügynökségnek elmondta, a társaság az elmúlt években elengedhetetlennek találta a devizapiaci fedezeti ügyleteket. Úgy fogalmazott: "az euró/forint árfolyam és a Brent olajár esetében alkalmazunk fedezeti ügyleteket annak érdekében, hogy csökkentsünk kitettségünket az árfolyam és az olajár túlzott ingadozásával szemben".
A Waberer's bevételének 90 százaléka érkezik euróban, míg a fennmaradó - oroszországi tevékenyégből származó - 10 százalék dollárban.
A vállalat pozícióinak összértéke mindkét árfolyamügyletben 15-20 milliárd forintra tehető. "Ilyenkor, amikor nagyon erős a forint, nyereséget termelnek euró/forint ügyleteink, de végső soron a kockázatcsökkentést tartjuk szem előtt, nem a nyereségszerzést" - tette hozzá.