A fehérvári tűzoltóautó-temető megvolt?

június 23., 07:53 Módosítva: 2017-06-24 07:32:53
100
Szép reggelt a Zoltánok, Éduák és Zolnák neve napján. A hét legszelesebb, legzáporosabb napja lehet a mai, máskülönben marad a kánikula. Június 23-a van, ami a Spam-ellenes világnap, szóval tömörek leszünk.

Szabadban pusztul a magyar tűzoltómúlt

Az ország pusztuló építményéit éve óta szorgalmasan gyűjtő Szellemvárosok blog zseniális találata ez tűzoltóautó-temető. A székesfehérvári tűzoltóság terültén állnak egy ideje ezek a nyugdíjazott járművek, köztük egy-egy az 50-es-60-as évekből való. Az inkább lepusztult, mintsem múzeumi állapotú gyűjtemény Havranek József Tűzvédelmi Alapítvány tulajdona, és mint a videóból kiderült, volna szándék a megmentésére. Az alapítvány vezetője, Katczer László nyugállományú tűzoltó alezredes lelkes, ám pénzhiány miatt eddig nem tudtak belekezdeni, így tető híján a szabadban eszi a gyűjteményt az idő. Ha segítenél, a poszt alján írt adószámon akár támogathatod a munkát. Képek és a videó második része ugyanott.

Távolról sincs vége, olvasson még

Itt a repülő autó?

június 22., 08:53 Módosítva: 2017-06-23 18:14:43
107

Végre!

A repülő autó egyszerre mozgatja a fejlesztők és az ingázók fantáziáját, hiszen a hétköznapi közlekedés legtöbb problémáját megoldaná. Eddig a legtöbb koncepció jellemzően kétéltű járműveket mutatott be, melyek lényege, hogy gurulni és repülni egyaránt képesek, attól függően, hogy a viszonyok éppen mit tesznek lehetővé. Ezzel szemben a Workhorse koncepciója szakít a kerékkel, négy darab, kettős rotorral szerelt járművet képzelnek el. Az amerikai vállalat már tavaly már egy kisteherautó-koncepcióval szerzett hírnevet, és most is a benzin-elektromos hajtásra szavaztak. A SureFly két 7,5 kWh-s akkucsomagot használ, de egy benzinmotor is dolgozik a fedélzeten, amely a mozgáshoz használt áramot fejleszti. A két akkucsomag 15 percnyi repüléshez biztosít áramot, ez arra elég, hogy ha a benzinmotor leállna, akkor biztonsággal le tud ereszkedni. Ha minden kötél szakad, akkor egy biztonsági ernyőt is nyithat a pilóta, amely a kabin tetején kapott helyet, így nem zavarják a forgó rotorok. A SureFly üresen mindössze 500 kiló, és további 180 kilóval terhelhető, vagyis két jobban megtermett utas már nem vihet magával csomagokat. A rotorok és a géptörzs szénszálas műanyagból készülnek, és a rotorok konzoljait behajthatóra tervezték, hogy beférjen egy szabvány garázsba vagy parkolóhelyre. Ezzel sikerülhet kiküszöbölni az eddigi repülő autó-tervek legnagyobb problémáját, vagyis, hogy túl nagyok a ma használt járművekhez képest. A SureFly hivatalos besorolását tekintve könnyű sportrepülő, így pilótaengedély mindenképp kell hozzá, viszont az irányítása repülős szinten meglepően egyszerű: egy botkormánnyal lehet irányt váltani, míg a magasságot egy másik szabályzóval állíthatja a pilóta, a sebességet egy automatika vezérli. A cég állítása szerint mindössze 20 óra alatt megtanulható a gép vezetése, szemben a hagyományos helikoptereknél elvárt 1500 órával. A gép célja tényleg az ingázás, hatótávja mindössze 110 kilométer, és a végsebessége is valamivel 100 km/óra felett alakul, a legnagyobb repülési magassága pedig 1200 méter. A Workhorse 55 millió forintnyi dollárért hagyja lefoglalni a SureFly-t. Hogy milyen szabályok vonatkoznak rá, vagyis, hogy berepülhet-e például városba, és leszállhat egy hagyományos szupermarket-parkolóban, még kérdéses, de az ötlet mindenképp csábító, hiszen a levegő mindenképp kevésbé zsúfolt, mint a közút. 

Távolról sincs vége, olvasson még

Nagy dobásra készül a Volvo

június 21., 09:00 Módosítva: 2017-06-22 17:54:53
114
Alajos és Leila napján kezdődik a Hidegindító, a Totalcar reggeli összeállítása. 1963-ban ezen a napon választották meg VI. Pál pápát, 1990-ben megalakult a Budapesti értéktőzsde. A nap szülöttei Brandon Flowers, a The Killers énekese (1981), és Vilmos herceg angol trónörökös. A nap dalát a The Killers szolgáltatja, címe Just another girl.

Hírek autósoknak

Önálló márkát formál a Volvo az eddig a svéd autómárka legerősebb modelljeit készítő, korábban teljesen független tuningcéget, a Polestart. Ennél is meglepőbb, hogy a cég kifejezetten a Volvo teljesen elektromos hajtású modelljeiért lesz felelős.

volvopolestar2016 (14 of 167)

A bejelentés Hakan Samuelsontól a Volvo elnökétől származik, aki arra nem tért ki, hogy a globális almárkává tett Polestar megtartja-e tuning részlegét. Az új svéd villanyautómárka a Teslával és a BMW i almárkával veszi majd fel a versenyt, miután ősszel bejelentik a modelloffenzíva részleteit is. (Autonews)

f-pace

Már csak néhány hét, és a Jaguar hivatalosan is bemutatja a tavaly óta hatalmas sikerrel forgalmazott F-Pace hobbiterepjáró kisebb testvérét, melynek neve E-Pace lesz. Az emelt hasmagasságú sportos modellt jövőre villanyos modell követi, I-Pace néven. A cég egyetlen teaserfotót osztott meg a hamarosan érkező újdonságról. Elég dögös lesz, és aki kémfotókat is szeretne látni, kattintson a forráslinkre és a csoda megtörténik. (Autonews)

Szintén néhány hét múlva, július 7-én kerül az amerikai mozikba a legújabb Pókember mozi a Homecoming, amelyben a korábbi hagyományokat követve ezúttal is szerepelni fog majd egy Audi-újdonság, mégpedig a jövőre megjelenő A8, amelyben ráadásul kiterjesztett képességű önvezető funkció is lesz majd, amely akár kanyarodni is képes az autó vezetője helyett. Itt egy előzetes, melyben az autó néhány külső részlete is felvillan:

Távolról sincs vége, olvasson még

Bekamerázzák a Szentendrei utat

június 20., 08:09 Módosítva: 2017-06-21 10:24:52
399
Szép reggelt az év 171. napján, június 20-án. A Rafaelek, Gemmák és Polettek neve napja van, egyben a hét előreláthatólag leghűvösebb napja. Hideg persze nem lesz, az ország nagy részén bemegy 30 fok fölé ma a hőmérséklet.

Óbuda is kap a Védából

Az elmúlt hónapok súlyos, gyorshajtások miatt történt balesetei után Védát kap Óbuda. Ezt Bús Balázs, Óbuda polgármestere maga nyilatkozta hétfőn. Azt mondta, már a tervek is megvannak a BRFK-nál: a főkapitányságon a Záhony utcában látnák legszívesebben a telepített kamerát, de vannak további javasolt helyszínek is.

D MI20170318008

A Szentendrei út biztonsága nemrég azzal lett aktív témája a közbeszédnek, hogy március 18-án két fiatalt megölt egy száguldozó mercedeses egy közlekedési lámpánál. Múlt pénteken Aquincumnál tarolt római romokat két BMW-s. Sok helyen gyorsulási versenyről írnak, ami talán nem igaz, de itt is egy súlyos gyorshajtás előzte meg a balesetet. Megoldás mindenképp kell, kérdés, hogy az érintett rövid szakaszt leszámítva lesz-e hatása a Védának a Szentendrei úton. Mélyebben kéne változást generálni, ahogy arról írtunk is a pénteki BMW-s rombolás után.

Távolról sincs vége, olvasson még

Ilyen egy luxus faház egy Mercin

június 19., 09:16 Módosítva: 2017-06-21 06:13:32
46
Június 19. van, hétfő, az évből még 195 nap van hátra. Ma Gyárfások és Azureák ünnepelhetik magukat. A nappali hőmérséklet 28, az éjszakai 15 fok körül alakul, fronthatásra nem kell számítani. Ma van a Nap napja.

A nap képe

thumb-1920-446041
Távolról sincs vége, olvasson még

Videón a zuglói kerékszúrogató tolvaj

június 16., 06:08 Módosítva: 2017-06-18 16:25:29
84
Szép reggelt az év 167. napján, a Jusztinok, Bennók és Tinetták neve napján. Június 16-a van, ma 26 éve, hogy Záhonynál elhagyta az országot az utolsó szovjet csapat is, amivel lényegében lezárult a szovjetek kivonulása az országból.

Lapos gumi Zuglóban? Csak óvatosan 

A Police.hu-ra került fel az alábbi videó egy trükkös zuglói autós lopásról. A rendőrség információi szerint: június 14-én 13 óra körül egy ismeretlen férfi feltehetően egy bevásárlóközpont parkolójában kiszúrta a sértett gépjárművének kerekét, majd követte. A sértett a hibát észrevette, megállt egy benzinkúton és az ott dolgozó segítségét kérte. Ezt használta ki a férfi, aki ezalatt kilopta a járműből a táskáját, és a benne lévő 100.000 forint készpénzt.

Ha valami oknál fogva őrült jól tolerálja a szemed a pixelhiányt és felismerted a videón látható elkövetőt, segítsd a rendőrök munkáját és hívd a 06-80-555-111-es számot.

Távolról sincs vége, olvasson még

15 szabály, amit te is rosszul ismersz

június 15., 09:02 Módosítva: 2017-06-16 06:10:41
264
Jolán és Vid névnapján, a Hungaroring megnyitásának harmincegyedik évfordulóján kezdődik a Hidegindító. A nap szülöttei James Belushi amerikai és Fenyő Iván magyar színész. 1997-ben és 2003-ban éppen ezen a napon Michael Schumacher nyerte a Formula 1 kanadai nagydíját.

Hírek autósoknak

Két év extra garanciát ad a Volkswagen a dízelbotrányban érintett motorokkal szerelt autók tulajdonosainak, ezt közölte tegnap az Európai bizottság egyik szóvivője, aki hozzátette, a cég nem tervezi, hogy pénz-visszatérítési akciót indít, vagy akár visszavásárolja az 1,6-os és kétliteres dízelmotorokkal szerelt autókat, melyekről másfél éve kiderült, hogy csaló motorvezérlő programmal képesek csak teljesíteni a környezetvédelmi határértékeket. (Autonews

bmw530d (14 of 46)

Egy tervezet szerint hamarosan kitiltanák Münchenből az Euro 6 környezetvédelmi normánál alacsonyabb besorolású dízel személyautókat, mert a BMW városának levegője mostanában többször is túl szennyezett volt és éppen a dízelek által kibocsátott, rákkeltő nitrogénoxidokkal. A városvezetés elképzelése szerint a jövőben a buszok, teherautók, taxik és mentők kivételével tehát csak a legújabb, néhány éves dízelmotoros magánautók hajthatnának be a bajor főváros belsőbb területeire. (Autonews)

15 KRESZ-szabály, amit a legtöbben nem tudnak

Új, villámgyorsan kitölthető interaktív tesztet állított össze Pető Attila, a Kreszprofesszor. A feladatsor egyszerű feleletválasztós kérdésekből áll, melyek segítségével bárki kiderítheti, hogy azok közé a százezrek közé tartozik-e autósként, akik bent felejtik magukat a belső sávban, miközben a két szomszéd sáv üres, veszélyesen autóztatják a gyereküket, vagy nyélen hajtanak át a HÉV-átjárón, amikor rossz a lámpa. A teszt ingyenes és nagyon hasznos, segítségével 640 ezer forintnyi bírságot úszhatunk meg. Ide kattintva érheted el a feladatsort: Kreszprofesszor.hu

Távolról sincs vége, olvasson még

A legkívánatosabb Porsche

június 14., 08:25 Módosítva: 2017-06-15 17:57:21
140

Így üvölt a Velar

Nem olyan rég írtunk az új Range Rover Velarról, a gyártó kicsit érthetetlen módon méretezett új hobbiterepjárójáról. A motorválasztékból eddig három dízel és két benzines volt ismert, ám most vélhetően az SVR sportrészleg közreműködésével érkezik egy ötliteres, kompresszoros V8-as is. Ez 570 lóerőt és 700 newtonmétert ad majd le, és vélhetően ugyanazt a nyolcfokozatú ZF automatát akasztják majd mögé, ami a többi motorhoz is jár. Az jól látszik, hogy a motorerő elég, de az autó mozgásából ítélve úgy tűnik, hogy nem ez lesz a legfürgébb sport-SUV a piacon. Az viszont biztos, hogy a turbómotorok korában meg kell becsülni egy ilyen jóféle, kompresszoros V8-hangot.

Távolról sincs vége, olvasson még

Két perc áldozat az Amazon oltárán

június 13., 07:05 Módosítva: 2017-06-13 17:55:48
157
Június 13. van, kedd, Anettek és Antalok névnapja. A nappali hőmérséklet 27, az éjszakai 17 fok körül alakul. 1941-ben ezen a napon jelentette be Szent-Györgyi Albert Nobel-díjas biokémikus találmányát a jól eltartható, nagy C-vitamin tartalmú készítmények előállítására, ezért 2009-től ez a nap a Magyar feltalálók napja. 2014-ben ezen a napon halt meg Grosics Gyula, az Aranycsapat kapusa.

A nap képe

mercedes-benz-sl-pagode-2

Kép forrás: Classicdriver

Távolról sincs vége, olvasson még

Régen tényleg minden jobb volt?

június 12., 07:26 Módosítva: 2017-06-13 07:08:43
185
Jó reggelt kívánunk június 12-én, hétfőn. Újabb hét kezdődik, de legalább sok napsütésre van kilátás. A felhőzet legfeljebb a Dunántúl északnyugati részén és az Északi-középhegységben növekszik meg, csapadékra is ott van kilátás. Akinek van Villő nevű ismerőse, ne felejtse el felköszönteni, hiszen névnapját ünnepli. Ha pedig nehéz lenne elkezdeni a napot, segít a Hidegindító!

Hírsaláta a reggeli mellé

 • Különleges autóhoz különleges óra is jár. Így gondolhatják ezt a Singernél is. Az ős-911-es Porschék stílusát modern műszaki tartalommal ötvöző kaliforniai vállalkozás ráadásul nem is szervezte ki a karóra gyártását, mint ahogyan azt másoktól megszokhattuk. Míg a Ferrari az Hublot-val, a Bentley a Breitlinggel, a Bugatti a Parmigiani Fleurier-vel, a Mercedes-AMG pedig az IWC Schaffhausennel közösen dolgozik, addig a Singer házon belül oldotta meg. A Track 1 névre keresztelt órából mindössze ötven darab készül, és 40 ezer dollárba (11 millió forintba) kerül majd. (carscoops)
 • Washington állam is engedélyezte az önvezető autók tesztelését, követve ezzel New York és Kalifornia példáját. Ők azonban még egy lépéssel messzebbre merészkednek: nem teszik kötelezővé azt sem, hogy hús-vér sofőr üljön a kocsiban, aki szükség esetén be tud avatkozni. Jay Inslee, az állam kormányzója elmondta, a náluk előforduló balesetek 94 százalékát vezetői hiba okozza. A politikus korábban maga is kipróbált egy autonóm Tesla Model X-et, amelyről úgy nyilatkozott, az a legbiztonságosabb és legtisztább közlekedési forma, amit egy kormányzó csak választhat. (motor1)
 • Eladóvá vált a Top Gear megfizethető árú autója. A népszerű tévéműsorban több jármű is betöltötte ezt a szerepet az évek során, most az öt évadon át használt, 2010-es évjáratú Kia Ceed keres új gazdát. A kocsit 24 híresség vezette, órájában alig több mint 11 ezer kilométer van. A Top Gear-pálya használatához versenyülésekkel és bukócsővel tették biztonságosabbá. Mindössze 2350 fontot, vagyis kicsivel több mint 800 ezer forintot kérnek érte. (motor1)
Távolról sincs vége, olvasson még

Hajszárítóval a gyorshajtók ellen

június 9., 07:23 Módosítva: 2017-06-10 06:59:20
106
Jó reggelt kívánunk június 9-én, végre ismét eljött a péntek, csupán pár órát kell kibekkelni a hétvégéig. A Félixek ünneplik névnapjukat. Zavartalan napsütésre, csapadékmentes időre van kilátás, 25-28 Celsius fok közötti maximummal. Az ébredésben ezúttal is a Hidegindító segít.

Hírsaláta a reggeli mellé

 • Vélhetően a világ leggyorsabb gokartját építette meg a kanadai Daymak. Gépüknek mindössze másfél másodpercre van szüksége ahhoz, hogy nulláról száz kilométer per órára gyorsuljon. A Blast névre keresztelt villanygokart kétféle kivitelben készül, ez a meggyőző adat a C5 Blast Go-Kart Ultimate-re igaz, ami közel 60 ezer dollárba kerül (16,5 millió forintba). A gyengébb, Standard változat 10 ezer dollár (2,75 millió forint). (motorauthority)
 • Rövidebb lesz a nyári leállás a Ford louisville-i üzemében. A gyárban minden nyáron kéthetes szünetet tartanak, idén azonban csupán egy hétre zárnak be. Mindezt azért, hogy a jól fogyó Ford Escape és Lincoln MKC modellek iránti igényeket megfelelően ki tudják elégíteni. Ezzel szemben a többi amerikai Ford-üzem a megszokott rendben szünetel majd, két hétig. (leftlanenews)
 • Jótékony céllal árverezik el az új Civic Type-R első példányát. A Bring a Trailer weboldalon megvalósuló licitből befolyó összeget egy alapítvány kapja, amely az agydaganatos gyermekek gyógyítását támogatja. Az aukció jelenleg 200 ezer dollárnál, vagyis 55 millió forintnál tart. (leftlanenews)
Távolról sincs vége, olvasson még

És akkor megnyílt a föld

június 8., 08:54 Módosítva: 2017-06-09 10:57:40
7
Június 8. van, csütörtök, Medárdok névnapja. A nappali hőmérséklet 24, az éjszakai 13 fok körül lesz. 1956-ban ezen a napon született Besenyei Péter, magyar műrepülő versenyző. Ma van az Óceánok Világnapja.

A nap képe

P-20150705-00209 HiRes JPEG 24bit RGB
Távolról sincs vége, olvasson még

A Porsche is csalt?

június 7., 08:17 Módosítva: 2017-06-09 06:58:51
103

Ezt látni kell

Indítsa a reggelt egy hipnotikus gyorsított felvétellel, és nézze meg, hogy készül napjaink egyik legérdekesebb autója, a Porsche 918 Spyder. A 890 lóerős rendszerteljesítményű hibrid sportkocsi a Porsche jelenlegi csúcsa, ehhez mért körültekintéssel és módszerekkel készül. Az összeszerelő üzem inkább laborra hajaz, és nagyon nem hasonlít a sormunkára, ami ott folyik. Az autó jelentékeny része készül szénszálas szövetből, amelyet először formára alakítanak, majd egy hatalmas kemencében keményre sütik. A kész termék impozáns: 2,6 másodperc alatt éri el a százat, 7,2 alatt a 200-at, és 19,9 másodperc telik el, mire a mutató átlendül a 300-on.

Távolról sincs vége, olvasson még

Élménydriftereztetés főállásban?

június 6., 08:31 Módosítva: 2017-06-06 17:20:16
69
Szép hétindító kedd reggelt június 6-án, a Norbertek, Artemiszek és Líciák neve napján. Ha hihetünk az előrejelzéseknek, a mai lesz a hét legszelesebb, legcsapadékosabb napja, de a múltheti jó idő várhatóan csak hétvégére ér vissza az országba.

Ami a németnek a Nordschleife-taxi...

... az a japánnak a drifttaxi az Ebisu Circuit-en. Ezen a Japánban nagy hírű pályán szolgál két helyi, mint főállású élménydriftereztető. Kumakubo és Suenaga egy-egy 400 lóerős Toyotával égeti a gumit naphosszat a pályán és szervizútjain. Az egyórás csapatás ára hatvanezer forintnyi jen, de azt mondják, ez még alkuképes, ráadásul nem per fő, hanem per autó. Szóval a szolgáltatás egész hozzáférhető, csak ugye Japán van rohadt messze. Ha nincs pénzed elutazni, se időd, hogy megnézz tizenkét percet a drifttaxizásról, tekerj mindjárt a hetedik percre, onnan jön a nettó veretés.

Távolról sincs vége, olvasson még

Így szól az M8-as BMW

június 2., 06:30 Módosítva: 2017-06-03 11:57:38
100

Az M8 hangja pusztít

A napokban írtunk a nemsokára érkező 8-as BMW-ről, melynek fejlesztése párhuzamosan folyik a M-es modellével. Az még mindig kétséges, hogy milyen motor kerül a hatalmas gépháztető alá, de egy frissen megjelent videón remekül hallani, hogy erő vélhetően lesz benne. Bár az autó hangja ebben a formában elég agresszív, nem valószínű, hogy teljesíteni tudná a zajkibocsájtási normákat, így utcára valószínűleg eggyel visszafogottabb kipufogóval érkezik majd. A videó mellesleg a Nürburgring mellett készült, ahová nagy eséllyel tesztelés miatt szállították az autót.  

Távolról sincs vége, olvasson még

Chuck Norris szakállára

június 1., 07:32 Módosítva: 2017-06-01 22:48:34
38
Jó reggelt június első napján, csütörtökön, Tünde névnapján. Túlnyomórészt meleg, napos idő várható, 28 Celsius fokos maximummal. Csapadékra főként a Dunántúl nyugati, délnyugati részén számíthatunk. Nem baj tehát, ha magunkkal visszük az esernyőt. Mindenesetre a napindításban ezúttal is a Hidegindító segít.

Hírsaláta a reggeli mellé

 • Chuck Norrisnak nincs szüksége pickupra ahhoz, hogy valamit szállítson vagy vontasson. Megoldja önerőből. A mémmé vált színész-harcművész személyisége, és a körülötte kialakult mítosz ugyanakkor kiválóan alkalmas marketingcélokra, ezt pedig a Fiat Professionalnél is felismerték. Ettől a hónaptól kezdve Európában, Afrikában és a Közel-Keleten is vele népszerűsítik modelljeiket, így a Fullbacket, a Doblót vagy épp a Ducatót, több reklámszpotban is feltűnik majd. (motor1)
 • Nemzeti villanyautó-stratégián dolgoznak Kanadában. Több minisztérium is részt vesz a kidolgozásban, de bevonnak szakértőket és civil szervezeteket is. A kidolgozás során többek az elektromos autók vételárát, a tulajdonlással járó előnyöket, a megítélést és az infrastruktúrát is vizsgálják. Az ország közlekedési minisztere, Marc Garneau szerint a kanadaiaknak fontos a környezetük védelme, ehhez szeretnének hozzájárulni a zéró emissziós autók arányának növelésével. A stratégia 2018-ra készülhet el. (carscoops)
 • Nem engedhetsz meg magadnak egy Lancia Stratost, pedig megfog a stílusa? Akkor ez az óra éppen neked való. Az 1970-es Torinói Autószalonon bemutatott Lancia Stratos Zero Concept ihlette, néhány évvel a tanulmányautó bemutatása után dobták piacra a limitált szériás karórát. Minden egyes példányt Nuccio Bertone, a Carozzeria Bertone egykori ügyvezetője, a cégalapító fia készített saját kezűleg. Nagyon ritkán bukkannak fel eladó példányok, most azonban az eBay-en éppen van egy 389 euróért, vagyis 120 ezer forintért. (motor1)
Távolról sincs vége, olvasson még

Adnál 15 milliót egy kamu Lambóért?

május 31., 08:18 Módosítva: 2017-06-03 19:54:16
28
Május 31. van, szerda, Angélák névnapja. A nappali hőmérséklet 30, az éjszakai 16 fok körül lesz, esőzés várható. 1911-ben ezen a napon bocsátották vízre a Titanicot, 2003-ban pedig ezen a napon volt Magyarországról is látható részleges napfogyatkozás. Öveket becsatolni, ez a Hidegindító!

A nap videója

Naná, hogy Petrolicious. Ezúttal egy szövegmentes hangulatvideóval mutatják be, hogy mitől lehet megőrülni egy Alfa Romeo Spiderért:

Távolról sincs vége, olvasson még

Ezek Magyarország legnépszerűbb autói

május 30., 08:36 Módosítva: 2017-06-01 07:15:18
140
Május utolsó keddjén, Janka és Zsanett névnapján kezdődik a Hidegindító. 1974-ben ezen állt szolgálatba az első Airbus 300 utasszállító repülőgép, egy évvel később megalakul az Európai űrügynökség, 2013-ban pedig szintén ezen a napon tiltják be Nigériában az egynemű párok házasságkötését. A nap szülötte a tavaly elhunyt Kocsis Zoltán, világhírű zongoraművész és karmester, aki Chopint játszik ezen a régi felvételen.

Hírek autósoknak

A Facebook, tavaly ősszel elindított, de egyelőre csak az Egyesült Államokban, Ausztráliában és néhány további országban elérhető Marketplace funkciójának részeként fejlődhet ki a következő globális használtautóhirdetési-felület egy friss cikk szerint. Az Autonews egy amerikai pár GMC Yukon-vásárlásának történetén keresztül mutatja be, hogy pontosan miként alakítaná át a piacot, ha a vevők sokkal több információhoz juthatnának az eladókról mint most, a hagyományos hirdetési oldalak korában, amikor előre semmit nem tudhatunk meg arról, akinek milliókat fogunk fizetni egy autóért. A cikk ellenvéleményeket is tartalmaz, nagyon érdemes elolvasni. (Autonews)

A jövőben akár az Európai Bizottság is büntethetné azokat az autógyártókat, melyekről kiderül, hogy csaltak a típusjóváhagyáshoz tartozó vizsgálati folyamat során. A Bizottság hatáskörét megerősítő változásról egyelőre nem döntöttek a tagországok miniszterei, és Németország gazdasági minisztere, Matthias Maching aggályainak adott hangot a tanácskozáson amikor azt mondta, országa garanciákat szeretne kapni arra, hogy a csaló gyártót sújtó európai büntetés nem keresztezi más, nemzeti hatóságok intézkedéseit. Egy korábbi javaslat szerint egyébként akár autónként 30 ezer eurós bírságot kaphatna az az autógyártó, amely a Volkswagen dízelbotrányát kiváltóhoz hasonló mértékű csalást követ el. (Autonews)

bmwfactory

A BMW a gyártás szüneteltetésére kényszerülé több üzemében, mert beszállítója, a Bosch egy bizonyos alkatrészt nem tud megfelelő mennyiségben szállítani egyes BMW modellekhez, például a 3-as szériához. A BMW beszerzési vezetője, Markus Duesmann hétfői nyilatkozata szerint korlátozott kapacitással működnek üzemeik Münchenben, Lipcsében, a kínai Tiex-ben és a dél-afrikai Rosslynban is. Markus Duesmann bízik abban, hogy a Bosch felelősséget vállal az okozott károkért. A Bosch illetékesei hétfőn Stuttgartban elmondták: mindent megtesznek azért, hogy az alkatrész megfelelő mennyiségben mihamarabb rendelkezésre álljon, és minél kisebb kárt okozzon a helyzet a BMW-nek. Közölték azt is: a Bosch egy olasz beszállítója miatt nem tud teljesíteni német partnerének. (MTI)

Távolról sincs vége, olvasson még

Ilyen lehet a következő Z4

május 29., 08:15 Módosítva: 2017-05-30 11:42:55
99
Szép reggelt az év 149. napján, a Magdolnák, Kundok, Maximok és Teodóziák neve napján. Szinte már nyári odakint ez a reggel? Az a jó hírem, hogy a héten ennél csak melegebb napok jönnek.

X-Tomi mutatja: ilyen lehet a következő Z4

Matrica alatt láttuk már havon, pályán, de álca nélkül eddig nem mutatta magát az új Z4 (vagy hívják majd akárhogy). A következő generációs roadsterről X-Tomi, a fantomkép-készítés borsodi pápája húzta le az álcát, és Tomi korábbi sejtéseit ismerve, simán lehet, hogy megint eltalálta a Toyotával közösen fejlesztett BMW formavilágát. Az autóét, amiről egyelőre nem sokat tudni, de nagy valószínűséggel idén már odaér valamely nagy autószalonra, abban pedig már csak bízni lehet, hogy igazak a pletykák, és a háromliteres sorhat turbót kapja majd kezdésnek.

BMW Z4 2.png
Távolról sincs vége, olvasson még

Ezért ne ülj Lego-Porschéba

május 26., 07:32 Módosítva: 2017-05-27 07:02:32
189
Jó reggelt május 26-án, pénteken. Fülöp névnap van ma, és egyben a Grúz Köztársaság függetlenségének napja. Közepesen felhős lesz fölöttünk az ég, 22 Celsius fok körüli hőmérsékletre van kilátás, csapadéktól nem kell tartani. A hét utolsó, napfényes munkanapjának megkezdésében a Hidegindító segít.

Hírsaláta a reggeli mellé

 • Elkészült az utolsó Chevrolet SS a General Motors ausztrál leányvállalatánál, a Holdennél. A fekete, kézi váltós példány motorterét a megrendelő kérésére minden dolgozó aláírta. A Chevy idén februárban állította le a megrendelések felvételét, így ezek a modell végórái. Egyébként maga a Holden sem sokáig húzza már, a tervek szerint idén októberben zárja be kapuit a gyár. (motorauthority)
 • Véget érhet a downsizing - ezt már máskor is hallottuk, most azonban a Volkswagen márkaigazgatója, Herbert Diess száját hagyta el a mondat. A szakember hozzátette, hogy a motorok méretének, a hengerek számának csökkentése meghozta a várt eredményt, de lassan eljutnak arra a pontra, ahonnan már nem mehetnek lejjebb. Az ugyanis már rontaná a károsanyag-kibocsátási értékeket és növelné a költségeket is. (autocar)
 • Hetven százalékkal csökkentette dolgozói létszámát az Egyesült Államokban a LeEco, a Faraday Future mögött álló kínai vállalat. Ez elég drasztikus lépésnek hangzik, de a Faraday Future vezetői szerint a márka működését nem fenyegeti legnagyobb befektetőjük lépése. Az önjelölt Tesla-kihívó továbbra is 2018-ra ígéri az FF 91 piacra dobását. (carscoops)
Távolról sincs vége, olvasson még

Két BMW a világ legrosszabb autói közt

május 25., 09:06 Módosítva: 2017-05-26 06:22:59
242
Orbán névnapján kezdődik a Hidegindító. 1955-ben ezen a napon mászták meg a 8586 méter magas Kancsendzöngát (George Band és Joe Brown), 1975-ben, Zánkán a gyereknap alkalmából átadták a gyermekvasutat és két évvel később bemutatták a Csillagok háborúja című filmet az amerikai mozikban. A nap dala Lenny Kravitztől az Again.

Hírek autósoknak

Hawaii beperli a Fordot, a Nissant és a Toyotát, amiért autóikba potenciálisan halált okozó Takata légzsákokat építettek be - derül ki abból a keresetből, amelyet szerdán nyújtott be az amerikai állam a bíróságon, Honoluluban. A beadvány szerint az autógyártóknak legalább egy évtizeden át tudniuk kellett vagy kellett volna arról, hogy a légzsákok súlyos sérülést vagy akár halált is okozhatnak. A Takata légzsákjai miatt világszerte 16 ember halt meg, és több mint 180-an súlyosan megsérültek. A hiba miatt az Egyesült Államok történetének legnagyobb visszahívását kellett elrendelni. (MTI)

2

A kínai Geely megvásárolta a legnagyobb malajziai autógyártó, a Proton 49,9 százalékát, így a kínai cég tulajdonába kerül a Lotus 51 százaléka is, amely eddig a szingapúri cég tulajdona volt. A Zhejiang Geely Holding a tulajdonosa egyebek között a svéd Volvo autógyárnak, valamint a London Taxi Co. vállalatnak is, terjeszkedésükről hírünkben olvashat bővebben.

2

A szoftverfrissítés után a Fiat-Chrysler autó is megfelelnek az Egyesült Államok szigorú környezetvédelmi előírásainak, áll a cég közleményében, melyet azután adtak ki, hogy az Egyesült Államok igazságügy minisztériuma keresetet nyújtott be, mivel kiderült, hogy 2014 és 2016. közt összesen 104 ezer olyan autót, Jeepeket, illetve Chrysler és Fiat modelleket, adtak el az államokban, melyeket a környezetvédelmi vizsgálatok idején alacsonyabb kibocsátási értékeket produkáló szoftverrel helyeztek forgalomba. A Fiat-Chrysler tagadja a vádakat. (Autonews)

Távolról sincs vége, olvasson még

Házkutatást tartottak a Daimlernél

május 24., 09:14 Módosítva: 2017-05-25 07:08:25
95
Május 24. van, szerda, Elizák és Eszterek napja. A nappali hőmérséklet 23, az éjszakai 13 fok körül alakul. 1999 óta ez a Nemzeti parkok napja Európában. Az évből még 221 nap van hátra.

A nap képe

Távolról sincs vége, olvasson még

Így hullik szét egy 500 lóerős Honda Civic

május 23., 08:33 Módosítva: 2017-05-25 07:55:47
263

Ausztráliában olcsó az M3-as BMW

A BMW ausztrál részlege egy új M3-as kivitel bevezetése mellett döntött, ez lesz az M3 Pure. Amolyan fapados M3-asra kell gondolni, bár csak olyan kiegészítőket kell nélkülözni, amelyek nem feltétlen szükségesek az élvezetes autózáshoz. Az Pure csaknem 15 ezer dollárral kerül majd kevesebbe (4,1 millió forint), mint az M3 Competition Package, viszont ugyanazt az átdolgozott futóművet, és a gyári M3-asnál valamivel hegyesebb motort kapja a vevő. A spórolás csak három tételnél mutatkozik meg: Pure-hoz nem jár 20 colos, csillagmintás kerék, csak 19-es, nincs adaptív fényszóró, sem pedig csúcs hifi. Az autó így csak 26,6 millió forint, viszont ugyanúgy közel 450 lóerős.

bmw-m3-pure-australia-edition-7
Távolról sincs vége, olvasson még

Ezt megkönnyezed: neked zenél a CLK GTR

május 22., 08:33 Módosítva: 2017-05-23 17:52:30
756
Szép reggelt a Júliák és a Riták neve napján. Az ország nagy részén az utolsó napos órák ezek, délután jönnek a felhők és velük az eső, ami kisebb megszakításokkal az országgal marad péntekig.

Melóból hazafelé a RENNtech-nél

Az AMG Mercedesekre szakosodott floridai tunercég egy videó erejéig beállt közszolgának és egy egész napos teszt után, a pályáról hazafelé összedobtak egy hangpornót a CLK GTR-rel a YouTube népének. 7,3 liter, V12 a kilencvenes évek csúcstervezőinek kivitelezésében az autóból, amiről máig nem hisszük el, hogy megérintheti a közutakat. Irodaajtókat bezárni, füleseket fel a füled napjának legszebb hét perce következik.

Távolról sincs vége, olvasson még

A Schwalbe az új Vespa?

május 19., 09:16 Módosítva: 2017-05-21 00:07:33
81
Május 19. van, péntek, Ivók névnapja. 1845-ben ezen a napon indult útjára az északnyugati átjáró megtalálására indított Franklin-expedíció. A nappali hőmérséklet 25, az éjszakai 14 fok körül alakul. Ma hivatalosan Férfinap van Magyarországon.

A nap képe

g1 low
Távolról sincs vége, olvasson még