Bekamerázzák a Szentendrei utat

tegnap, 08:23 Módosítva: 2017-10-19 17:53
143

Ez majd segít?

A HVG értesülései szerint Bús Balázs, a harmadik kerület polgármestere bejelentette, hogy VÉDA kamerát telepítenek a Szentendrei útra, ezzel akarják visszaszorítani az éjszakai gyorshajtásokat. Régóta téma a kamera felszerelése, de az idén márciusban történt, két halálos áldozattal járó baleset után kezdtek el komolyabban foglalkozni a törekvéssel. Bús elmondta, hogy már megvan a bővítéshez szükséges pénz, ennek felét a Budapesti Rendőr-főkapitányság és a minisztérium, a másikat a harmadik kerületi önkormányzat állja majd. Már a helyszínt is kijelölték: a kamerákat a Záhony utcához telepítik, kérdés, hogy a 154 millióért telepített rendszer valóban elég lesz-e ennyi a száguldozók ellen. 

15283853 d9ba0c6991b241710c6ce24bf46ff1a7 wm

Biztos finom

Kár kerülgetni, ezt a hírt egy mondatban el lehet mesélni: egy amerikai lány egy mcdonald'sos mártogató szószt elcserélt egy négyes Golfra. Mielőtt még a hülyék országát kezdenénk emlegetni, ismerni kell a történet hátterét. Fut jelenleg egy rendkívül szórakoztató sorozat, melynek címe Rick and Morty. Hazai adón nem adják, röviden arról van szó, hogy a zseniális, de alkoholista tudós, Rick különböző interdimenzionális utazások során kalandokba keveredik az enyhén tufa unokaöccsével, Mortyval. Az egyik ilyen kaland központi eleme a szecsuán szósz, amelyet a McDonalds a Mulán című animációs film promóciójaként adott a menükhöz, még 1998-ban. Ahogy lefutott a Mulán kampánya, el is tűnt a szósz a menüről, viszont miután a Rick and Mortyban feltűnt, tömegek kezdtek posztolni arról, hogy visszatérjen a szósz, és a gyorsétterem engedett is: 2017 október 7-én néhány étterem kapott a szószból, de többnyire csak húsz csomagot, ezért rengetegen zarándoklatot kezdtek, hogy beszerezzék. A 23 éves grafikus tervező, Rachel Marie is betárazott az ereklyéből, de végül nem tudott ellenállni egy Rick and Morty rajongó ajánlatának, és elcserélte egy 2000-es évjáratú Volkswagen Golfra. 

Távolról sincs vége, olvasson még

Van százmilliód? Talán megveheted McQueen Le Mans-szettjét

október 18., 08:03 Módosítva: 2017-10-19 06:21
37
Szép reggelt október 18-án, a Lukácsok, Ambrusok és Jusztuszok neve napja a mai. Ez itt a Totalcar reggeli vegyese, a Hidegindító.

Öltözz Steve McQueennek

Árverésre kerül Steve McQueen teljes versenyruhája az 1971-es Le Mans-ból. Mármint Lee H. Katzin filmjéből, ami McQueen szereplésével Amerikában is ismerté tette a világ legnevesebb hosszútávú futamát. A decemberi aukción a színész forgatás alatt viselt Bell kesztyűjét, sisakját és Hinchman versenyoverálját lehet majd megvenni. Ezt itt, amit a trailer borítóján is visel:

A szervező RM Sotheby's nagy reményekkel indul neki az árverésnek, úgy számolnak, 400 ezer és 500 ezer dollár között jön majd a legnagyobb ajánlat a szettre. McQueen ruhásszekrényéből amúgy össze lehetne még szedni jó néhány olyan overált, amik élesben kapták a nyüstölést. A színész már a '71-es forgatás előtt komolyan érdeklődött az autósport iránt. Sőt, mire a filmben eljátszotta Michael Delaney fiktív autóversenyzőt, már túl volt versenyzői karrierje legnagyobb sikerén, egy második helyezésen a Sebring-i 12 óráson.

680d430672962cfadac771ac724cbe30256f3892-1508274574
Távolról sincs vége, olvasson még

1000+ lóerős GT86-tal estek neki a szerpentinnek

október 17., 09:39 Módosítva: 2017-10-18 11:13
67
Szép reggelt október 17-én, az év 290. napján, a Hedvigek, Ignácok és Rolfok neve napján. Várhatóan a idén már nem lesz melegebb nap a mainál: 24 fok is lehet ezen a felhőmentes kedden.

Aasbo lefűzte a Millbrookot

1150 lóerős, brutális GT86-osával ment neki egy kiadós természetközeli driftnek Fredric Aasbo Formula Drift bajnok. A helyszín a világ egyik legkomolyabb tesztközpontja, a Millbrook Proving Ground, annak is hegyi utakat szimuláló Alpine Route-ja. 

Egy hónapja ilyenkor egy Ferrari-GT86 öszvér esett neki hasonló lendülettel egy hegynek. Az a videó kicsit nehezebben indult, de aztán abból is egy hasonlóan erős csapatás született.

Távolról sincs vége, olvasson még

Tetriszt találtak a GAZellában

október 16., 07:48 Módosítva: 2017-10-17 09:45
220
Jó reggelt kívánunk október 16-án, hétfőn. Még 76 nap van hátra 2017-ből, ma Gál ünnepli névnapját. 1979 óta ilyenkor van az élelmezési világnap, egyben a kenyér világnapja is. Az ébredésben a Hidegindító segít.

Hírsaláta a reggeli mellé

 • Először adtak el tízezernél több villanyos BMW-t egy hónapon belül. Szeptemberben egész pontosan 10786 példányt sikerült értékesíteni a teljesen elektromos vagy hibrid modellekből. Az év első kilenc hónapjában közel 69 ezer talált gazdára - ebben a BMW i és iPerformance modelljei mellett az alternatív hajtású minik is benne vannak. A tavalyi esztendő azonos időszakához képest 64 százalékos a növekedés, sőt már eddig is több fogyott, mint 2016-ban összesen. Cél, hogy év végére meglegyen a százezer. (leftlanenews)
 • Új vezetői pozíciót hozott létre a General Motors. Mostantól elektromos járművekért felelős globális alelnöke is van a vállalatnak, méghozzá Pamela Fletcher személyében. Ő volt az, akinek irányítása alatt az elektromos Chevrolet Boltot is piacra dobták. Mostantól minden GM villanyautó bevezetését ő felügyeli - a cég célkitűzése, hogy 2023-ra világszerte több mint húsz elektromos modellt forgalmazzanak. (autoblog)
 • A dolgozók közel negyedét bocsáthatja el cheshire-i üzeméből a Vauxhall. Az Ellesmere Port gyárban mintegy 400 munkahely szűnhet meg. A márka új tulajdonosa, a PSA csoport ugyanis felülvizsgálta a működést, és úgy vélik, a versenyképesség érdekében szükség van erre a lépésre, más üzemekhez képest ugyanis Cheshire-ben túl magas a bérköltség. A létesítményben egyébként jelenleg a Vauxhall Astrát gyártják, évi 140 ezer példányban. A leépítés előtt 1800 fővel üzemelnek. (autocar)
Távolról sincs vége, olvasson még

A BMW, ami megér 170 milliót

október 13., 08:41 Módosítva: 2017-10-16 06:41
148
Jó reggelt mindenkinek péntek 13-án, Kálmán és Ede napján. Érkezik ma egy hidegfront, amely néhány felhővel töri meg a napsütést, az északkeleti országrészben egy-egy záport is magával hozva. Az északnyugati szeleket helyenként erős lökések kísérhetik, a legmagasabb hőmérséklet 17 és 22 fok között alakul. 92 éve született Margaret Thatcher, az első női brit miniszterelnök, 34 éve mutatták be Chicagóban az első kereskedelmi forgalomba szánt mobiltelefont, és ma van a nemzetközi öltönynap is. Kávét a kézbe, indul a Hidegindító!

Mennyi?!?!?!

A BMW M1 a BMW egyetlen középmotoros sportkocsija, emiatt aztán súlyos összegeket szánnak a vevők egy-egy darab birtoklására. Mielőtt 1981-ben nyugdíjazták, mindössze 431 darab készült belőle, ráadásul itt egy eladó példány, amely egyik annak az 58 darabnak, amely sötétkék színben készült. Az autót egy újságíró vette meg, akinek maga a gyár ajánlotta fel a lehetőséget hogy vásároljon a 3,5 literes sorhatosból. Ő aztán karrierje során a világ több országában élt, Új-Zélandtól Mexikóig, és az autót mindenhova magával vitte, viszont nem a saját lábán, hiszen a kocsiban mindössze 8000 kilométer van, még a gumik is eredetiek. Az autót az eBayen hirdetik, jelenleg 171 millió forintnál jár a licit. 

imageshandler (1)
Távolról sincs vége, olvasson még

Ilyen lesz az új török autó

október 12., 09:09 Módosítva: 2017-10-13 21:52
27
Miksa napján kezdődik a Hidegindító. Némi hitetlenséggel írom, de Kolumbusz Kristóf 1492-ben éppen ezen a napon kötött ki San Salvadornál és ezzel felfedezte az új kontinenst, Amerikát. 1933-ban szintén ezen a napon nyílt meg az Alcatraz nevű szövetségi börtön, majd Michael Schumacher megszerezte hatodik Formula-1 világbajnoki címét. A nap szülötte Parti Nagy Lajos magyar író, költő.

Hírek autósoknak

torokvillanyauto

Saját elektromos autót fejleszt Törökország, ahol tavaly másfél millió autót gyártottak külföldi autógyárak, A Ford, a Fiat a Renault és a Toyota üzemei. A saját török autóipar kiépítése Recep Tayyip Erdogan elnök egyik dédelgetett projektje. A török autómodell bemutatását eredetileg 2016-ra tervezték, ami azonban számos okból, egyebek között pénzügyi nehézségek és a helyi autógyárak vonakodása miatt meghiúsult. A Xinhua hírügynökség beszámolója szerint a projekt tervezői ezt követően nagy lépést tettek előre: a tudományos, ipari és technológiai minisztérium a belsőégésű motorok leáldozóban lévő korszakára hivatkozva saját török elektromos autó kifejlesztését tűzte ki célul. Mivel azonban a fejlesztési költségeket túl magasnak ítélték, a svéd Saab 9-3 technológiai platformját vették meg a kínai NEVS (National Electric Vehicles Sweden) konzorciumtól. Egy másik forrás szerint a török Saab-alapú villanyautóba hatótávnövelő benzinmotort is építenek, de egy feltöltéssel akár 100 kilométer megtételére is alkalmas lesz és 2019-ben jelenik majd meg. (MTI)

ikea

Elektromos töltőállomást telepített az Ikea legújabb áráruháza parkolójában az észak-rajna-vesztfáliai Kaarst városban. Az üzlet környezetbarát technológiák alkalmazásával, a fenntarthatóság jegyében épült, és a vezetőség lehetőség szerint helyi beszállítókat választott partneréül. (MTI)

1,7 milliárd eurót vagyis átszámítva több mint 500 milliárd forintot fektet elektromos hajtású kis és közepes méretű teherautók fejlesztésebe a Volkswagen Truck & Bus, vagyis a német konszern haszonjárműves részlege. Ebből az összegből nemcsak hajtásláncokat fejlesztenek majd, de önvezető rendszereket és felhőalapú szoftveres hátteret is. Azután döntött így a cég, több német városban is bejelentették, hogy hamarosan korlátozni fogják a dízelmotoros járművek közlekedését és bár ezek a korlátozások egyelőre a személyautókra vonatkoznak, a helyi szállítási feladatokra használt járművek zöme szintén dízel így idővel ezek kiváltásáról is gondoskodni kell. A cég előrejelzése szerint 2025-re, amikor a személyautók negyede elektromos hajtású lehet, minden huszadik haszonjárművet hajtanak majd villanymotorok. (Autonews)

Távolról sincs vége, olvasson még

Már az utakon a Tesla kamionja?

október 11., 08:36 Módosítva: 2017-10-12 17:50
162
Szép reggelt október 11-én, a hét várhatóan egyetlen esős napján, egyben a Brigitták, Placidák és Zelinák neve napján. Ez itt a Totalcar reggeli hírcsokra, a Hidegindító.

Ez már a Tesla kamionja?

A héten már megtudtuk: nem sikerül tartania az eredeti bemutató dátumát és október 26-ról november 26-ra tolódik a Tesla nyergesvontatójának nagy leleplezése. A Tesla épp azon igyekszik, hogy a hurrikán sújtotta Puerto Rico áramellátását segítse, van elég dolguk a Model 3 bevezetésével is – ez viszont nem jelenti, hogy a villany-kamion fejlesztése ne folyna csúcstempón a háttérben. Az egyelőre Seminek becézett kamion bódéját nemrég már elkapták a lesifotósok, most viszont valami olyat videózott valaki egy parkolóból, ami könnyen lehetett a villanyhajtás közúti tesztje. 

A Jalopnik találata a videót, amin egy mezei nyergesvontatót látni egy gyanúsan nagy és furán pozicionált dobozzal a hátán. Bár konkrétumokat még nem tudni, várhatóan a Tesla valahogy így helyezi majd el villany-kamionja akkumulátorait, legalábbis azok jó részét igaz, várhatóan azokat majd eltakarja a hosszú, csinos bódé. A videózott kamionnak ráadásul gyanúsan nincs motorhangja, amikor elindul, így könnyen lehet, hogy a Semi hajtását kapta el a videós, de ha így is volt, Elon Muskék valószínű sosem vennék a nevükre ezt a fura hibridet. 

Távolról sincs vége, olvasson még

A Porsche nekimegy az Audinak

október 10., 07:20 Módosítva: 2017-10-11 08:38
75
Szép reggelt mindenkinek október 10-én, kedden. Gedeon ünnepli ma névnapját, ma van a látás és a lelki egészség világnapja is. Túlnyomórészt felhős időnk lesz, a nap csak néhány órára süt ki. Cserébe viszont csapadékra sem kell sokfelé számítani. A legmagasabb nappali hőmérséklet 13 és 19 Celsius fok körül alakul. A meglehetősen szürke nap elindításában a Hidegindító segít.

Hírsaláta a reggeli mellé

 • Már házon belül is feszültségek alakultak ki a dízelbotrány miatt a Volkswagen-csoportnál. A Porsche kétszáz millió eurót követel az Auditól, hogy helyrehozzák a károkat, amiket a dízel-gate okozott a márkának. Azzal indokolnak, hogy a háromliteres V6-os motorokat a négykarikás konszerntárstól szerezték be - később ezekről is kiderült, hogy csalószoftverrel működnek. A Volkswagennél egyelőre nem kommentálták a vitát. (leftlanenews)
 • Tovább csúszik a Tesla nyergesvontatójának bemutatása. Az eredetileg október 26-ára tervezett leleplezést Elon Musk bejelentése alapján november 16-ára tolták el. A cégvezető szerint ennek több oka is van. Egyrészt a Model 3 sorozatgyártásának beindítása nem volt zökkenőmentes, erőforrásaikat a fennakadások kiküszöbölésére fordítják. Emellett pedig Puerto Ricónak is igyekeznek segíteni a Maria hurrikán által okozott károk helyreállításában. (autocar)
 • Nyolcmillió forint gyűlt össze a Hankook "Tekerd Jobbra!" programjában. A kezdeményezés keretében a jelentkezők egy-egy kerékpárra rögzíthető digitális kilométerszámlálót kaptak a gumigyártótól, minden egyes letekert kilométerrel jótékony célokra gyűjthettek pénzt. Végül 216 ezer kilométer jött össze, aminek köszönhetően nyolcmillió forintnyi adomány jutott el a Mosoly Alapítványhoz és a Gyermekétkeztetési Alapítványhoz. (Hankook)
Távolról sincs vége, olvasson még

BMW amerikai motorral: kéne vagy nem?

október 9., 08:17 Módosítva: 2017-10-11 06:34
242
Jó reggelt mindenkinek október 8-án, Dénes és Sára neve napján. Ma hosszabb időre kisüt a nap, eső csak nyugaton és délen fordulhat elő. Napközben a legmagasabb hőmérséklet 13 és 17 fok között alakul. 77 éve ezen a napon született John Lennon, a Beatles egyik alapítója, 1015 éve szállt partra Leif Erikson Észak-Amerikában, és 31 éve mutatták be Andrew Lloyd Webber talán leghíresebb művét az Operaház fantomját. Kávét a kézbe, indul a Hidegindító!

Búcsúajándék

Most, hogy Ken Block és csapata kiszáll a rali világbajnokságból, meglepte magát a Ford talán legemlékezetesebb versenyautójával, egy Escort RS Cosworth-tel. Az autó eredetileg egy 1993-as, A-csoportos autó volt, de most egy 1997-es WRC autó motorját építették bele. Ez valamivel több mint 400 lóerős, nyomatéka pedig 550 newtonméter, ezt pedig egy hétsebességes, szekvenciális váltó juttatja el a négy kerékhez. Block leginkább murván fogja használni a kocsit az R5-ös Fiesta mellet, de várhatóan Gymkhana eseményeken is rajthoz áll vele. (Carscoops)

ken-block ford-escort-rs-cosworth
Távolról sincs vége, olvasson még

Elloptak egy Bubit

október 6., 08:53 Módosítva: 2017-10-07 21:02
117
Október 6. van, péntek, Renáták és Brúnók névnapja. A nappali hőmérséklet 14, az éjszakai 11 fok körül várható. Az évből még 86 nap van hátra. 1849-ben ezen a napon végezték ki Aradon a szabadságharc 12 tábornokát és egy ezredesét. Kossuth Lajos 1890-ben, az egyetlen fonográfon is rögzített beszédében Aradot emiatt a magyar Golgotának nevezte.

A nap képe

sm
Távolról sincs vége, olvasson még

Fehér füsttel ünnepelte utolsó métereit az Audi az M7-esen

október 5., 07:50 Módosítva: 2017-10-06 09:07
445
Szép reggelt október 5-én, az Aurélok, Pálmák és Placidok neve napján. Október 5-e 1994 óta a Tanárok Világnapja, kezdjük hát a mai Hidegindítót egy tanári önszívatással.

Turbóhibás(?) Audi utolsó méterei az M7-esen

Minap filmeztem az M7-en egy Audi motorjának utolsó kilométereit. Turbóhiba lehetett, a sofőr szépen megetette vele az olajat. Pár km-el később értem utol. A leállósávban vesztegelt így az olvasó, Zsozsoboy, a videó pedig:

Szerintem...

 • 2093
  ... semmi baj, csak döntött a konklávé
 • 2066
  ... csúnyán hengerfejes inkább
 • 1354
  ... is turbóhiba, egyértelmű
Távolról sincs vége, olvasson még

130-as korlátozást a német autópályákra

október 3., 09:19 Módosítva: 2017-10-05 06:19
339
Helga napján kezdődik a Hidegindító, a Totalcar reggeli összeállítása. 1975-ben ezen a napon tették le a paksi atomerőmű alapkövét, két évvel később letartóztatták Indira Gandhi kétszeres indiai miniszeterelnöknőt, 1985-ben pedig szintén ezen a napon indult első útjára az Atlantis űrrepülőgép. A nap szülötte Tommy Lee amerikai énekes, dalszerző és dobos, egyebek mellett a Mötley Crüe zenekar alapítótagja, most tőlük jön a nap dala, a Wild side.

Hírek autósoknak

Nagy érdekes korszak a villanyautóké és erre ezúttal a Nissan ad jó példát. A cég tegnap bejelentette, hogy a következő 18 hónapban mintegy húsz százalékkal bővíti saját gyorstöltő-hálózatát, vagyis az eddigi 4600 állomáson felül újabb ezret építenek szerte Európában. 

leaf

Ezzel próbálják tovább pörgetni a teljesen elektromos hajtású Leaf második generációjának eladásait, mely amúgy a korábbi széria 250 kilométeres feltöltések közti hatótávjára is ráígér a maga 375 kilométerével. Az új Leafben mutatkozik be a Nissan ProPILOT nevű félönvezető rendszer, ezen kívül jövőre 7 kilowattos töltőt is gyártani fognak hozzá, mely az otthoni töltés eddigi 16 órás töltési idejét öt és fél órára csökkenti. Az új modell tegnap óta kapható hivatalosan, olaszországi ára kicsit több mint 11,5 millió forint. A cég 2019-ben egy erősebb és még nagyobb hatótávú Leaf alváltozattal is előáll majd, de erről egyelőre nem tudunk több részletet. (Autonews)

Minimálisan csökkent a személyi sérüléssel járó közlekedési balesetek száma Magyarországon, az év első nyolc hónapjában, derül ki az Országos Rendőr-főkapitányság közléséből. Idén ebben az időszakban 10640 eset történt, ami a tavaly 10798 balesethez képest mindössze másfél százalékos eltérést jelent, vagyis a VÉDA rendszer intelligens forgalomfigyelő kamerái nem hozták el az előre beharangozott drámai javulást. Szomorú tendencia az is, hogy tízzel többen haltak meg az utakon és minimális mértékben ugyan, de a súlyos sérüléses balesetek száma is nőtt. Ezekből tavaly 3184 történt, idén pedig 3206. (ORFK-OBB)

Már a német autós többsége sem akarja, hogy továbbra is fennmaradjanak az ország sebességkorlátozás nélküli autópálya-övezetei, ez derül ki a Német Közlekedésbiztonsági Tanács (DVR) reprezentatív felmérésből. A válaszadók 52 százaléka szerint a sebességkorlátozások kiterjesztése csökkentené a halálos balesetek számát, míg 47 százalék tartja megfelelőnek a mostani rendszert, melyben sokszáz kilométert tehetünk meg akár padlógázon, bizonyos autópályaszakaszokon. Ezeken a helyeken a 130-as csúcssebesség csupán ajánlás. A sebességmaximum bevezetését egyébként 67 százalékban nők támogatják és csak 38 százalékban férfiak. A tamogatók korcsoportonkénti eloszlása is érdekes: az 55 év felettiek többsége szeretné a sebességkorlátozásta, a 18-34 éves korosztály tagjainak kétharmada viszont megtartaná a mostani rendszert. Németországban tavaly, összesen 393-an haltak meg autópályán történt balesetekben. (ORFK-OBB)

Távolról sincs vége, olvasson még

Ilyen a hangja a világ talán leggyorsabb „autójának”

október 2., 09:01 Módosítva: 2017-10-04 06:13
0
Szép reggelt az október első munkanapján, 2-a van, a Petrák, Örsök és Tomajok neve napja a mai. Ez itt a Hidegindító, a Totalcar napindító hírcsokra.

Így szól a Bloodhound

Már nagyon készülnek a britek a jövő évi szárazföldi sebességrekord-kísérletükre. A Bloodhound SSC nevű projekt terve az, hogy a Bloodhound nevű szuperszonikus járművükkel jövőre egy percen belül elérjék az 1600 km/h-s sebességet – ezzel messze túlszárnyalnák az aktuális világrekordot, a Thrust SSC 1997-ben futott 1227 km/h-s csúcsát, és övék lenne a rekord, egyben a világ leggyorsabb szárazföldi szárműve. A tíz éve épülő projekt már a hajrában van, egymást érik a YouTube-videók a rekordra készülésről. Most például kiadtak egy videót a Bloodhound hangjáról.

A Bloodhound hajtásáról sokat elmond, hogy van benne egy ötliteres Jaguar motor, aminek egyetlen szerepe pusztán az üzemanyagellátás működtetése. Az érdemi hajtás lelke amúgy egy Rolls-Royce-tól kapott erőforrás, egész pontosan az, amit a Eurofighter Typhoon vadászbombázóban is használnak. Arról is vannak jóféle videók a projekt YT-csatornáján, errefelé.

Távolról sincs vége, olvasson még

Ahol a regadó igazán fáj

szeptember 29., 09:11 Módosítva: 2017-10-02 06:17
0
Mihály napján kezdődik szeptember utolsó Hidegindítója. 1977-ben ezen a napon lőtte fel a Szovjetunió a Szaljut-6 űrállomást, 1988-ban pedig szintén ezen a napon háromezer egyetemista tüntetett Budapesten a bős-nagymarosi vízlépcső megépítése ellen. A nap szülöttei Erika Eleniak amerikai modell-színésznő és Szabó Simon magyar színész-rendező. A nap dala Billy Idoltól a Rebel Yell abból az apropóból, hogy ezen a felvételen Miley Cyrusszal adja elő, ráadásul jól.

Hírek autósoknak

hatz

A német ügyészség letartóztatta az Wolfgang Hatzot, aki az utóbbi tizenöt évben az Audi, majd a Volkswagen motorfejlesztő mérnöke, később a fejlesztési részleg vezetője volt. Hatz a dízelbotrány eddigi legmagasabb rangú letartóztatottja, aki 2001 és 2007 közt az Audinál dolgozott motorfejlesztőként, majd innen került a VW motorfejlesztési vezetői székébe. (Autonews)

A korábbi 52,7-ről 47,8 százalékra csökkent az újként eladott dízelautók aránya, Franciaországban, miközben a kormány már a jövő évtől literenként 2,6 eurocenttel emelni fogja a gázolaj adótartalmát. Hogy mindez ne okozzon katasztrofális következményeket a francia gyártóknál és beszállítóiknál, a kormány munkahely-védelmi csomagot állít össze, hogy ne kerüljenek ezrek utcára a dízeltechnológia visszaszorítása miatt. (Autonews)

Dánia enyhít egy kicsit az új autók regisztrációsadó-tételein, így az olcsóbb, legfeljebb 14200 eurós (kb. 4,4 millió forint) újkorú árú autóknál bevett 105 százalékos adó helyett a tervezet szerint októbertől már csak 85 százalékot kell majd fizetni, és ez az adótétel minden, legfeljebb 24860 euróért kapható új autóra vonatkozik majd, miközben az ennél drágább modelleknél megmarad a 150 százalékos adómérték. (Autovistagroup)

Távolról sincs vége, olvasson még

Porsche 356? Tömegtermék ehhez képest

szeptember 28., 09:15 Módosítva: 2017-09-29 11:06
0
Szeptember 28. van, csütörtök, Vencelek névnapja. 1895-ben ezen a napon avatták fel az Esztergomot és Párkányt összekötő Mária Valéria hidat a Dunán, 1958-ban pedig ezen a napon kiáltották ki Franciaországban az Ötödik Köztársaságot Charles de Gaulle elnökségével. 1959-ben ezen a napon halt meg Rudolf Caracciola német autóversenyző, az európai autóversenyzés F-1 előtti legsikeresebb versenyzője. Visszatérve a jelenbe: a nappali hőmérséklet 20, az éjszakai 10 fok körül lesz. Ez pedig nem más, mint a Hidegindító.

A nap képe

 Kappadókia - On the run blog

Távolról sincs vége, olvasson még

Már a Marson is tesztelnek BMW-t

szeptember 27., 09:32 Módosítva: 2017-09-28 09:17
29
Jó reggelt mindenkinek szeptember 27-én, Adalbert napján. Emlékezetes nap a mai, 41 éve született Francesco Totti, olasz focista, 53 éve annak, hogy a Beach Boys először feltűnt az Ed Sullivan Showban, és 133 éve nyílt meg a budapesti operaház. Kávét a kézbe, induljon a Hidegindító!

Erős kezdés

Mit megy egy 900 lóerős Audi TT 400 méteren? Ezen a Moszkva mellett tartott gyorsulási versenyen kiderült, 10,59 másodperc alatt gyűrte le a távot, aminek a végére 243-al ment, a 800 méteres vonalat pedig 15,79 másodperc alatt érte el, itt már a 310 km/órát is átlépte. Bár az átépítés részleteiről sokat nem tudni, de sokat elárul, hogy a kaszni légrésmentesen burkolt, hiszen így még kevesebb csapdát hagynak a légellenállásnak, csak a hatalmas töltőlevegő hűtőt éri érdemi menetszél. A videóban ráadásul egy szintén 900 lóerősre tuningolt Mercedes AMG GT S-esel versenyez, ez ráadásul annak ellenére veri meg, hogy csak hátul hajt, ellenben az összkerekes TT-vel. Mint utóbb kiderült, erről csak a Mercedes pilótájának lényegesen jobb reakcióideje tehet.  

Távolról sincs vége, olvasson még

Hogyan vontass limuzint?

szeptember 26., 08:00 Módosítva: 2017-09-28 06:55
14
Szép reggelt szeptember 26-án, kedden. Jusztina napja és a Nyelvek Európai Napja van. Napközben kelet felől felszakadozik a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap is, 18 és 24 Celsius fok között alakul a csúcshőmérséklet. Az ébredésben ma is segít a Hidegindító!

Hírsaláta a reggeli mellé

 • Új almárkát alapíthat a Jaguar Land Rover. A hírek szerint a Jaguar luxusautói és a Land Rover terepes modelljei közti űrt töltenék be. A helyzet már csak azért is érdekes, mert kábé ugyanerre van ott nekik a Range Rover prémium-SUV palettája. Az újdonság vélhetően ezeknél személyautósabb lenne. A JLR egy korábban már használt nevet melegítene fel ehhez a projekthez: a Road Rovert. Az új márka a 2019-es Los Angeles-i Autószalonon mutatkozhat be. (leftlanenews)
 • Vezeték nélkül is tölthetjük hamarosan az 5-ös BMW hibridváltozatát. Az 530e-hez készül indukciós elven működő töltő - az egyik tekercs az autó orrában, a másik a tulaj garázsában kap helyet. A központi kijelző segít majd abban, hogy pontosan a garázspadlón elhelyezett egység fölé tudjunk parkolni, a töltés folyamatát pedig okostelefonos alkalmazással követhetjük. A teljes töltöttség eléréséhez 3,5 órára lesz szükség. Egyelőre nem tudni, mennyibe kerül majd a feláras extra. Ja, és külön érdemes megfigyelni a videóban a sofőr arcát 18 másodpercnél. (leftlanenews)
 • Tizenötmillió forintnyi összeget ért egy rettenetes egyedi Fiat 500-as. A hírhedt Lapo Elkann nevével fémjelzett Garage Italia Customs az olasz Missoni divatcég kreatív igazgatója, Angela Missoni előtt tisztelgett az autóval, sőt az ő irányításával készült el ez az 500-as. A divattervező stílusát geometriai formák és színes megoldások jellemzik. A Garage Italia Customs nemcsak új fényezést dobott az autóra, hasonló stílus köszön vissza a beltérben is. Egy milánói gálán mintegy 50 ezer euróért talált gazdára a kisautó. A bevételt jótékony célokra, az AIDS-szel kapcsolatos kutatások támogatására fordítják. (carscoops)
Távolról sincs vége, olvasson még

Összetörték a Ferrari-motoros GT86-ot

szeptember 25., 00:45 Módosítva: 2017-09-26 08:02
260
Szép reggelt szeptember 25-én, a hónap utolsó hétfőjén. A Kendék, Eufrozinák és Kleofások neve napja a mai, egyben ma van 91 éve, hogy Henry Ford autógyárában bevezette a napi 8 órás és heti ötnapos munkaidőt. Ez itt a Hidegindító, a Totalcar könnyed kora reggeli hírcsokra.

A GT4586 gyors halála és feltámadása

Egy éve jött az első hír a Ferrari-motoros Toyotáról. Ryan Tuerck profi drifter és autóépítői álltak neki akkor, hogy befaragják egy 458 V8-asát egy GT86 testébe, amiből megszületett a GT4586, Tuerck új játékszere. Az autót már idén januárban megmutatták egy erős videóval. Akkor még épített pályán csapatták vele, most viszont elvitték egy erdei útra, hogy összetörjék az első kanyarban. (nyugi, a végére így is jutott egy látványos veretés)

Távolról sincs vége, olvasson még

Közeleg az új Ken Block videó

szeptember 22., 09:14 Módosítva: 2017-09-22 20:00
63

Jövő héten érkezik az új Gymkhana videó, a műfaj legismertebb arcától, Ken Blocktól. Valószínűleg ő is érezte, hogy a mezei csúszkálás már unalmas, ezért most a Pikes Peak hegyi felfutó pályáján hajtja meg a Mustangját, a Hoonicorn V2-t. Ez már az ikerturbós V8-as változat, közel 1400 lóerős. Az előzetes alapján nem lesz unalmas a felvétel, a többi kiderül szeptember 23-án, hétfőn.  

(Legyen akármilyen látványos is, tudjuk, hogy a hegynek egy királya van

Távolról sincs vége, olvasson még

A vízből veszi ki a gyorsulást

szeptember 21., 07:32 Módosítva: 2017-09-22 20:00
65
Jó reggelt kívánunk szeptember 21-én, csütörtökön. Máté és Mirella ünnepel ma, de ezen a napon van többek közt az Alzheimer Világnap, a Magyar Termék Napja, vagy éppen a béke nemzetközi napja is. Hűvös reggelre ébredtünk, és napközben sem lesz 12-17 Celsius foknál több. Sokfelé lehet eső, zápor. Egy ilyen borús napon is a Hidegindító segít az ébredésben.

Hírsaláta a reggeli mellé

 • A közeljövőben V8-as változattal is bővülhet a Kia Stinger-paletta. A koreaiak nagykocsijából jelenleg az általunk is vezetett 3,3-as ikerturbós V6-os a legerősebb, de okunk van reménykedni a nyolchengeres érkezésében. Erről a márka ausztráliai részlegének kommunikációs igazgatója, Kevin Hepworth beszélt, igaz, óvatosan fogalmazott: hisz abban, hogy a gyáriak már dolgoznak egy ilyenen. A testvérmárka Hyundai-nak történetesen van is egy ötliteres V8-asa, ami a Genesis G90-ben 420 lóerőt tud. Talán annak valamilyen módosított változatát kaphatná meg a Stinger is. (leftlanenews)
 • Limitált szériás órát készített a Bentley-nek a Breitling. A svájci gyártó az új Continental GT-ből merített ihletet a Bentley GT Dark Sapphire Editionhöz. A 43 milliméter átmérőjű karóra karcálló és rozsdamentes. Mindössze 500 darabot gyártanak belőle, egy-egy példányért 2,5 millió forintnyi svájci frankot kérnek el. (motor1)
 • Nagyobb akkucsomagot kaphat jövőre a BMW i3. A bajorok ugyan Frankfurtban már bemutatták villanyautójuk fészliftes változatát, és egy sportosabb kivitel is érkezett, a hatótáv azonban nem változott. Tavaly év végén egyébként már növeltek az akkucsomag kapacitásán, ha pedig 2018-ban is megtoldják, akkor 240 kilométert mehet majd el egy töltéssel az i3-as. (leftlanenews)
Távolról sincs vége, olvasson még

Villanyjármű egy töltéssel ennyit még nem ment

szeptember 20., 08:05 Módosítva: 2017-09-21 12:34
91
Szép reggelt az év 263. napján, szeptember 20-án. Szerda van, a Friderikák, Filipek és Zsuzskák neve napja. Ez itt a Hidegindító, a Totalcar napindító hírcsokra.

1772 kilométer egy töltéssel

Bő száz kilométert ráfejeltek az eddigi csúcsra: 1772 kilométert tett meg egyetlen töltéssel egy elektromos jármű: egy busz. A Proterra 12 méter hosszú, 18 tonnás busza egy indianai tesztpályán hozta össze az új rekordot, amivel egy német együléses kísérleti jármű 1631 kilométeres korábbi csúcsát adta át a múltnak.

A villanybuszokra szakosodott amerikai Proterrának jó reklám lehet a rekord. A kis buszgyártó jelenleg heti három buszt tud legyártani, és azzal számolnak, hogy a lítium-akkumulátorok árának csökkenésével és a villanyhajtású járművek iránti növekedéssel tovább nő majd a kereslet. A rekordhoz hasonló hatótávot persze nem ígérnek a hétköznapokra, de azt mondják, buszaiknak normális üzemmódban, plusz akkuk nélkül,  utasokkal tele is megy a nagyjából 550 kilométeres hatótáv. (444.hu)

Távolról sincs vége, olvasson még

Régi Golf ütközött Mazda 6-tal

szeptember 19., 09:13 Módosítva: 2017-09-20 08:07
389
Vilhelmina napján kezdődik a Hidegindító. 1981-ben ezen a napon 400 ezer ember hallgatta a New Yorkban, a Central Parkban a Simon and Garfunkel ingyenes koncertjét, 1990-ben lemondott Wojciech Jaruzelski lengyel államfő, 2002-ben pedig négypárti megállapodás született a magyar Parlamentben az Európai uniós csatlakozást érintő ügyekben való együttműködésről. A nap szülöttei Karafiáth Orsolya magyar költőnő, és Jimmy Fallon amerikai showman.

Hírek autósoknak

Pénteken, a budapesti Liszt Ferenc nemzetközi repülőtérre vezető gyorsforgalmi út kőbányai szakaszán szemből egymásnak ütközött egy Volkswagen Golf II és egy Mazda 6. A VW körülbelül harmincéves lehetett, vagy több, a Mazda viszont az ezredforduló után készült, tehát kevesebb mint feleannyi idős. A felvételek azért fontosak, hogy lássuk, mennyire kicsi esélye van egy városi tempónál bekövetkező karambolban valakinek, aki nagyon régi autóban ül ahhoz képest, aki akárcsak egy tizenöt éves másikat vezet. Míg a Mazda, a negyedátfedéses ütközésben súlyos, de nem végzetes károkat szenvedett, légzsákjai kinyíltak, vezetője gondolom sértetlenül szállt ki, addig a Golfból hosszú művelet során szabadították ki súlyosan megsérült vezetőjét. Az öreg Volkswagennek nem csak a motortere és a hossztartói rogytak össze, de a teteje és a padlólemez is, jó eséllyel még azelőtt, hogy az ütközés után a szalagkorlátnak csapódott. A karosszéria nem tűnik túlságosan rossz állapotúnak, nem rohadt szét. Ez az autó egyszerűen nincs felkészítve egy ilyen ütközésre. Remélem, teljesen felépül, aki benne ült.

Jelentős támogatást nyújtana a francia kormány a jövő évtől azoknak az autósoknak, akik régi, alacsony környezetvédelmi besorolású dízel vagy benzines autójukat cserélnék újra, vagy magasabb besorolású használt autóra. Nicolas Hulot környezetvédelmi miniszter a Liberation című napilapnak adott interjújában konkrétumokat is említ.

IMG 1010

A tervezetben az 1997-nél régebbi benzines és a 2001 előtti dízelek tulajdonosai lesznek érintettek, ez összesen 3 millió autót jelent az országban. A támogatás mértéke függ majd a tulajdonos jövdelemi viszonyaitól is, de az minimum 500-1000 euró lesz, bizonyos esetekben a 2000-et is elérheti, ami több mint 600 ezer forintnak felel meg. A miniszter szerint az utóbbi összeg már egy fiatal használt autó árának felét teszi ki, vagyis jelentős segítség az érintetteknek. Aki viszont új villanyautóra váltana, az a tervezet szerint 2500 vagy akár 6000 ezer eurós (1,8 millió forintnak megfelelő) ártámogatásra számíthat, ha a törvényjavaslatot elfogadják. (Autonews)

Németországban minden harmadik használt autót óratekerés után adnak el, derült ki a Der Spiegel múlt heti cikkéből, melyet tegnap a Hvg.hu szemlézett. A becslést kinti biztosítási csalások után nyomozó cégek adatai alapján hozták nyilvánosságra, mintegy a nyomozások melléktermékeként. A cikk kitér arra is, hogy bár az autógyárak nem boldogok az ötlettől, az Európai Bizottság és Parlement már 2014-ben irányelvet alkotott az autók időszaki műszaki vizsgája során rögzítendő adatok körének kiterjesztéséről, melyben nem csak a vizsgák és az ezekhez tartozó kilométeróra-állások szerepelnének, de a szervizlátogatások részletei is és ezeket bevezetnék az autó kísérőpapírjaiba, így sokkal nehezebb volna manipulálni őket. Ennek kapcsán keresett meg tegnap a TV2 Tények című műsora. 

Távolról sincs vége, olvasson még

7 perc alatt a Nürburgringen

szeptember 18., 09:09 Módosítva: 2017-09-20 06:19
153
Szeptember 18. van, hétfő, Diánák és Metódok névnapja. 2006-ban ezen a napon kezdtődtek a budapesti tüntetések a kiszivárgott öszödi beszéd miatt. Szintén ebben az évben, ugyancsak ezen a napon indult el az első női űrtúrista Anousheh Ansari, a Nemzetközi Űrállomásra. 1970-ben ezen a napon halt meg Jimi Hendrix amerikai gitárvirtuóz. Öveket becsatolni, ez a Hidegindító.

A nap képe

jimi

Jimi Hendrix egy Volkswagen Buggyt vezet - 1968

Távolról sincs vége, olvasson még

Tíz éve halt meg Colin McRae

szeptember 15., 08:01 Módosítva: 2017-09-16 07:02
649
Szép reggelt szeptember 15-én, pénteken. Az ország nagy részén többórás napsütésre is számíthatunk, egyébként meg változóan felhős lesz az ég. Enikő és Melitta névnapja van, és ma ünnepeljük a mozdonyvezetők napját is. Kitartást kívánunk a hét utolsó munkanapjához, a kezdést ezúttal is a Hidegindító segíti.

Hírsaláta a reggeli mellé

 • Tíz évvel ezelőtt, tragikus helikopter-balesetben vesztette életét Colin McRae. A skót versenyző nem véletlenül lett igazi ralilegenda: a gyorsasági szakaszokon megalkuvást nem tűrt, félelmet nem ismert. Ennek eredményeként persze számos óriási bukás is becsúszott, és nem véletlenül idézik máig egyik leghíresebb mondását: "If in doubt, flat out!" Nyugodj békében, Colin!
 • Elhalasztotta nyergese bemutatását a Tesla. Elon Musk, a cég első embere eredetileg szeptemberre ígérte az önvezető funkciókkal is felruházott óriást, arról viszont nem beszélt, miért késik. Egy biztos: október 26-án láthatja először a nagyközönség. (motorauthority)
 • Visszahozza a CSL-eket a BMW. Ezt az elnevezést legutóbb az E46-os M3-nál használták, most viszont újra bevetik azoknál az M-es modelleknél, amelyeket Competition Package-dzsel pöckölgetnek feljebb, kimondottan versenypályás használatra. Emellett pedig jönnek a CS-ek is, a hasonlóan pályagépnek szánt, de négyüléses BMW-k. Frank Van Meel, az M-részleg vezetője ugyanakkor azt is hozzátette, nem minden M-esből készül CSL, így például az X5 M és társai kimaradnak. (leftlanenews)
Távolról sincs vége, olvasson még

Mennyire jó ötlet levágni egy autó tetejét?

szeptember 14., 08:35 Módosítva: 2017-09-15 10:08
75
Szeptember 14. van, csütörtök, Szerénák névnapja. A nappali hőmérséklet 26, az éjszakai 13 fok körül lesz. 1321-ben ezen a napon halt meg Dante Alighieri olasz költő, az Isteni színjáték szerzője. Theodore Roosevelt 1901-ben ezen a napon lépett hivatalába, mint az Egyesül Államok elnöke, ebből az évből még 108 nap van hátra. Öveket becsatolni, ez a Hidegindító!

A nap képe

senna gokart

Ayrton Senna gokartozás közben

Távolról sincs vége, olvasson még