Megmenekült a Tesla

10 órája Módosítva: 2017-01-20 14:40:18
105
Január 20-án, Fábián napján kezdődik a Hidegindító. 1961-ben ezen a napon iktatták be hivatalába John Fitzgerald Kennedy-t az Egyesült Államok 35. elnökét. 1969-ben egy magyar fiatalember, Bauer Sándor felgyújtotta magát a Nemzeti Múzeum kertjében, hogy így tiltakozzon a szocialista rendszer ellen. A nap szülöttei Frederico Fellini olasz filmrendező (1920), Fischer Iván világhírű karmester, a Budapesti Fesztiválzenekar vezetője, és Hüttner Csaba, kenus. A nap zenéje pedig Schubert Kilencedik szimfóniája.

Autóipari hírsaláta

Az Amerikai közlekedési hatóság (NHTSA) szakemberei nem találtak az elektromos rendszer, vagy az önvezető funkció és segédberendezéseinek hibájára utaló jelet annak a hat hónapos vizsgálatnak során, amelyben az első, halálos áldozattal járó Tesla-baleset részleteit vizsgálták. Mint azt korábban itt is megírtuk, Joshua Brown életét vesztette egy Model S volánja mögött, tavaly májusban, Floridában, amikor az autó beszaladt egy az úton keresztben álló nyergesvontató pótkocsija alá, amely leszakította a teljes tetejét. A Tesla önvezető funkciója tovább vitte az autót, amelyben akkor már halott volt a tulajdonos. (Autonews)

2017-tesla-model-s-facelift-revealed-100-kwh-battery-is-a-no-sho

A Panasonic-kal közösen vág bele új akkumulátorgyárának építésébe a Tesla. Az ötmilliárd dollár összértékű beruházásból 1,6 milliárdot vállal magára a cég. A japán elektronikai gyártó közleménye szerint céljuk a jövőben még jobban összpontosítani a gépjárműipari fejlesztésekre, köztük az önvezető rendszerekére, amelyekhez jelenleg olyan képérzékelő szenzoron dolgoznak, amely a jelenlegieknél sokkal gyorsabb és pontosabb feldolgozást tesz lehetővé a gyorsan mozgó tárgyak esetén. Mint ismeretes, a Panasonic gyártja a jelenlegi Tesla modellek, az S és az X akkumulátorait is. (Autonews)

A botrány kirobbanásáig nem tudott a Volkswagen egyes dízelmotorjainak környezetvédelmi értékeit meghamisító csaló szoftver létezéséről Martin Winterkorn, a cég elnöke. Ezt ő maga mondta tegnap Berlinben, amikor egy parlamenti különbizottság előtt kellett felelnie az ügyben feltett kérdésekre. Hozzátette, a cég vezetése is csak akkor értesült a problémáról, amikor 2015 augusztusában megérkeztek az első jelentések az Egyesült Államok környezetvédelmi hatóságától. A VW egykori elnöke magát a kritikára nyitott, tárgyalóképes és minőség-orientált vezetőként jellemezte. (Autonews)

Távolról sincs vége, olvasson még

Gombokért eladó az őrült Golf

tegnap, 07:35 Módosítva: 2017-01-20 06:30:26
58

Szép reggelt mindenkinek január 19-én, Sára és Márió napján. A héten még mindenképp marad a kemény tél, mert bár egész nap tiszta lesz az ég és sütni fog a nap, a legmagasabb hőmérséklet -5 és 0 fok között marad, némi felhőre csak a délnyugati országrészekben számíthatunk, de csapadék itt sem valószínű. Ma 281 éve annak, hogy megszületett James Watt, a gőzgép feltalálója, és ma lenne 74 Janis Joplin bluesénekesnő. Szintén szülinapozik az 55 éves Anthony Edwards, akit a hazai közönség leginkább a Vészhelyzetből és a Miért éppen Alaszka? című sorozatból ismer. Szóljon ma reggel a Disturbed Phil Collins feldolgozása, a Land Of Confusion: 

Távolról sincs vége, olvasson még

Ma lenne 67 éves Gilles Villeneuve

január 18., 08:22 Módosítva: 2017-01-18 17:51:22
47
Január 18. van, szerda, Piroskák, Pirik, Aténák, Aténék és Özsébek névnapja. A nappali hőmérséklet -1, az éjszakai -8 fok körül várható. 1950-ben ezen a napon született a tragikus versenybalesetben elhunyt Gilles Villeneuve kanadai autóversenyző, 2001-ben pedig ezen a napon halt meg Sinkovits Imre, a nemzet színésze. Kávét, teát a kézbe, ez a Hidegindító!

A nap képe

Enzo Ferrari és Gilles Villeneuve
Enzo Ferrari és Gilles Villeneuve

Olvassa el korábbi posztunkat a legendás versenyzőről:

Távolról sincs vége, olvasson még

Porschét vagy Hennesseyt vennél egymillió dollárért?

január 17., 07:25 Módosítva: 2017-01-20 13:03:52
111
Január 17. van, kedd, Antalok és Antóniák névnapja. 1942-ben ezen a napon született Muhammad Ali világbajnok ökölvívó, 1634-ben pedig ezen a napon halt meg Szenczi Molnár Albert nyelvtudós, filozófus, református lelkész. Frontmentes, de hideg napunk lesz: nappal -2, éjszaka -6 fok körül alakul a hőmérséklet. Öveket becsatolni, ez a Hidegindító!

A nap képe

Subaru-WRC-Rally-Snow
Távolról sincs vége, olvasson még

Tarolt a Peugeot a Dakaron

január 16., 07:44 Módosítva: 2017-01-17 07:29:02
81
Jó reggelt kívánunk az év tizenhatodik napján, ma a Gusztávok ünneplik névnapjukat. Beninben a mártírokról, az USA-ban a vallásszabadságról emlékeznek meg. Az előrejelzések szerint hazánkban hideg lesz, a hőmérséklet napközben sem igen kúszik nulla fok fölé. Aki teheti, maradjon inkább otthon, a jó melegben. Aki nem, az pedig töltődjön fel a friss Hidegindítóval. Máris kezdünk.

Hírsaláta a reggeli mellé

 • Tarolt a Peugeot a 2017-es Dakar Ralin. A márka hatodik győzelmét Stéphane Peterhansel szállította, aki ezzel tizenharmadszor diadalmaskodott. Mintegy öt perccel előzte meg Sebastien Loeböt, aki szintén Peugeot-val versenyzett. A dobogó harmadik fokára Cyril Depres állhatott fel. A motorosoknál Sam Sunderland, a quadosoknál Szergej Karjakin, az UTV kategóriában Leandro Torres, a kamionoknál pedig Eduard Nikolaev bizonyult a legjobbnak. (dakar.com)
 • Életnagyságú Lego-Batmobilt mutatott be a Chevrolet a Detroiti Autószalonon. A 2,1 méter magas, 5,1 méter hosszú és 2,81 méter széles autó alig 770 kilogrammot nyom. Megépítéséhez 344 ezer építőkockát használtak fel. A tervezés 222 órát, a kivitelezés 1833-at vett igénybe. A belteret alaposan fel is szerelte a Chevy: okostelefonos csatlakoztathatóság, wifi és egyéb szolgáltatások is rendelkezésre állnak. (motor1)
 • Újabb 130 ezer autót hív vissza a Volkswagen az Egyesült Államokban. Ezúttal a blokkolásgátlóval lehetnek gondok. A hiba akkor jelentkezik, amikor az ABS vagy az ESC működésbe lépne - így pedig balesetveszélyes helyzetek alakulhatnak ki. Az érintett modellek között szerepelnek a Jetták, Eosok, Golfok, Rabbitek és Audi A3-asok is - 2009-ben, illetve 2010-ben gyártott példányokról van szó. (carbuzz)
Távolról sincs vége, olvasson még

A nap autóhirdetése: olcsó rendőrautó

január 13., 09:10 Módosítva: 2017-01-14 07:51:31
58
Az év tizenharmadik napján, pénteken kezdődik a Hidegindító. Veronika névnapja van, az ország jelentős részén ónos eső hullik, ezért kétszer is gondolják meg, hogy útnak indulnak-e. 1960-ban, ezen a napon hivatalosan is megszűntek a Szovjetunióban található munkatáborok, három évvel később Johnny Cash koncertet adott Folsom állami börtönében, 2012-ben pedig szintén ezen a napon futott zátonyra, majd dőlt az oldalára a Costa Concordia luxushajó, ami harminckét halálos áldozattal járt. A nap híres szülöttei Csákányi László magyar színész, énekes, Gianni Morbidelli olasz autóversenyző, és Orlando Bloom amerikai színész. A nap dala most valamiért a Kiscsillagtól a Bújócska.

Ónos eső, balesetveszély

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleménye:

"Ne induljanak útnak az ónos esővel érintett területeken! Erre kéri a közlekedőket a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Lehetőség szerint ne induljanak útnak járművükkel az ónos esővel érintett területeken - erre kéri a közlekedőket a Magyar Közút Nonprofit Zrt. A síkosságmentesítés ugyanis kevésbé hatásos ónos esőben, mivel az olvasztó keverék csak akkor fejti ki hatását, ha megszűnik a csapadék. Pillanatnyilag leginkább Paks, Kecskemét, Cegléd és Monor számít ónos eső szempontjából veszélyeztetett területnek, így itt lehetőség szerint ezen a területen ne induljanak útnak gépjárművükkel."

idojaras

Útinform:

"Hegyeshalomnál az M1-es autópálya, valamint az 1-es főúti határátkelőnél a ki- és belépő forgalom folyamatos. A 4-es főúton, Karcag és Püspökladány között a 173-as km-nél egy mikrobusz kisteherautóval ütközött össze. A helyszínelés idejére a főutat lezárták, áll a forgalom. Az 54-es főúton a 84-es km-nél Érsekhalma és Nemesnádudvar között egy személyautó árokba csúszott, félpályás lezárás mellett helyszínelnek."

Az Időkép.hu előrejelzése szerint, ma mediterrán ciklon hoz borongós, csapadékos, többfelé szeles időt: északon havazás, máshol kezdetben eső, havas eső, a középső és alföldi tájakon ónos eső, esetleg fagyott eső is várható. Délutántól egyre többfelé havazásra vált a csapadék formája, a lehulló hó egyre inkább megmaradhat. Hajnalban -7, +1, napközben -1, +6 fokot mérhetünk.

Távolról sincs vége, olvasson még

Torlódás: a kamion mindent vitt

január 12., 08:52 Módosítva: 2017-01-13 10:12:33
74
Szép havas reggelt január 12-én, az Ernők és Tatjánák neve napján. Érdekes évfordulót nem találtam mára, úgyhogy itt van mindjárt egy friss videó egy tipikus autópályabalesetről havas úton:

A videón látottak még szombaton történtek a kanadai Ontarióban. Jó szemléltetése annak, mit okoz a kis látótávolság, a csúszós út és a feltorlódás egy autópályán. Érdekes látni, mit számít ilyenkor egy kis különbség a tempóban vagy a reakcióidőben. A nyergesvontató mondjuk mondott egy all-int. Bár a videón nem látszik, állítólag összesen közel száz autó sérült a torlódásban.   

Távolról sincs vége, olvasson még

Ilyen belülről, amikor majdnem megöl egy Dakar-autó

január 11., 08:24 Módosítva: 2017-01-12 08:55:16
44
Szép reggel az év tizenegyedik napján, az Ágoták, Baltazárok, Taszilók és Zsályák neve napján. Ha nyomaszt, hogy odakint ma már nem megy pluszba a hőmérő, gondolj arra, milyen szép is volt a január 11 két éve. 2015-ben ezen a napon új országos melegrekordot mértek: Lágymányoson 17 fok volt az este.

Cukor

 • Még egy múlt heti bolíviai szakaszon történt, hogy Carlos Sainz egy csúnya szaltóval kiesett az idei Dakar-raliról. Egy egy völgyel odébbról készült videó azóta bejárta a netet, most viszont felkerült videó attól a szerencsés őrülttől, aki a pályán állva, külső íven várta a halált.
 • A Jalopnik pedig lehozott egy videót egy Turkish Airlines-gép sajátos jégtelenítési technikájáról. Remélhetőleg egy rossz vicc, máskülönben Isten irgalmazzon minden járatnak, ami ennek a személyzetnek a munkája után útra indul. Videó itt.
Távolról sincs vége, olvasson még

Börtönbe kerülhet egy VW-vezető

január 10., 07:36 Módosítva: 2017-01-11 06:20:02
32
Jó reggelt kívánunk január tizedikén, a Melániák ünneplik névnapjukat. Beninben nemzeti ünnep is van, méghozzá a Vudu-nap. Hazánk nagy részén néhány fokkal már enyhébb a hőmérséklet, mint az előző napokban volt, ez azonban továbbra is mínusz tíz körüli értékeket jelent. Érdemes tehát melegen öltözni, és bizony van még valami, ami nagyon jól jön ilyenkor: a Hidegindító!

Hírsaláta a reggeli mellé

 • Alfa Romeo-alapokra épülhet a következő Jeep Grand Cherokee. Ezt a Fiat Chrysler első embere erősítette meg a Detroiti Autószalonon. Sergio Marchionne elmondta, hogy a következő generáció az alapból hátsókerékhajtású Giorgio-platformot kapja meg - azt, amelyet a Stelvio is. A tanulmányon az utolsó simításokat végzik, és hamarosan el is készülnek, hacsak közbe nem jön valami váratlan. (autocar)
 • Letartóztattak egy Volkswagen-vezetőt a dízelbotránnyal összefüggésben a New York Times értesülései szerint. Oliver Schmidt a vádak szerint úgy próbálta elfedni a csalást, hogy azt állította, probléma van a mérési folyamatokkal. Ha bűnösnek találják jelentős bírságra, vagy akár ötéves börtönbüntetésre is számíthat. (autoblog)
 • Nascar-versenygép készült a legújabb Toyota Camryből. Az autó a Calty Design Group és a Toyota Racing Development együttműködéséből született meg. A jövő hónapban Daytonában már ki is próbálják élesben. A Toyota egyébként 2007 óta van jelen a Nascar Cupban, tavaly csípték meg az első konstruktőri bajnoki címüket. (motor1)
Távolról sincs vége, olvasson még

Dől a pénz a legdögösebb Jeep gyártásába

január 9., 08:29 Módosítva: 2017-01-10 07:40:18
45

Szép reggelt mindenkinek január 9-én, a napon, amikor a legmagasabb hőmérséklet -8 és -1 fok között alakul. Kisebb hózáporra és havazásra az ország déli és keleti területein számíthatunk, a Dunántúlon pedig kisüt a nap. Fronthatás nincs, de a hazánkban szokatlan hideg miatt érdemes odafigyelni a környezetünkben élőkre. Ma 128 éve annak, hogy Dr. Herman Hollerith szabadalmaztatta az elektromágneses szavazatszámláló gépét, majd néhány évvel később megalapította a cégét, amely IBM néven vált ismerté. Szintén komoly lépés volt a technika fejlődésének, amikor Steve Jobs 10 éve bemutatta az első iPhone-t és ma lenne 104 éves Richard Nixon is, az Egyesült Államok 37. elnöke. Javában megy a Detroit Auto Show, épp ezért szóljon ma reggel Eminemtől a Beautiful, ami a pusztuló Detroit olyan szépnek mutatja, mint talán semmi:

Távolról sincs vége, olvasson még

Budán találták meg a Spanyolországból lopott Ferrarit

január 6., 07:38 Módosítva: 2017-01-08 06:59:12
133
Jó reggelt kívánunk január hatodikán, 2017 első hetének utolsó Hidegindítója következik. Ma van vízkereszt napja, a Boldizsárok pedig névnapjukat ünneplik - ha van ilyen ismerősük, ne felejtsék felköszönteni. Az előrejelzések mától igazán dermesztő hidegeket ígérnek, öltözzenek fel melegen és rétegesen, ha kimozdulnak. Előtte pedig tartsanak velünk!

Hírsaláta a reggeli mellé

 • Spanyolországból lopott Ferrarit találtak a rendőrök egy újbudai teremgarázsban. Az autót decemberben vették bérbe, azonban vissza már nem vitték. A teremgarázshely bérlőjénél a Ferrari indítókulcsán és két hamis forgalmin kívül lőszereket is találtak. A sportkocsi alvázszámát átütötték, rendszámát kicserélték. A rendőrség két férfit állított elő az üggyel kapcsolatban, akiknek előzetes letartóztatását is kezdeményezték. (police.hu)
 • Öt perc alatt, interneten keresztül is lehet már új Hyundait venni. A koreai autógyártó ugyanis hamarosan elindítja Click to Buy weboldalát. A vásárlók összekonfigurálhatják a kívánt autót, sőt járműbeszámítást is kérhetnek. Csupán azoknak kell a folyamat részeként felkeresniük egy kereskedést, akik hitelt szeretnének felvenni. A többieknek csak az átvételt kell személyesen intézniük. Azt egyelőre nem tudni pontosan, mely országokban lesz elérhető a szolgáltatás. (autocar)
 • Átvette új autóját Jenson Button. A Forma-1-től visszavonult 2009-es világbajnok több utcai McLarent is vezetett az évek során, így nem csoda, hogy most egy 675LT-vel lett gazdagabb. Ráadásul egy MSO (McLaren Special Operations) változattal, amelyet Beverly Hillsben vett birtokba. (carscoops)
Távolról sincs vége, olvasson még

Gyönyörű videó: újra jár az erdőben talált kisbusz

január 5., 09:04 Módosítva: 2017-01-06 07:42:22
726
Szép reggelt január 5-én, az Edvárdok és Simonok neve napján. Ötvenkét éve ilyenkor 15 Celsius fokot, rekordmeleget mértek az Antarktiszon. Azaz tizenhat fokkal melegebbet, mint ami ma az országban várható: mínusz egy és mínusz hat fok között mozog ma a hőmérséklet az ország nagy részén.

Újra él a zombi kisbusz

Van tizenhárom szabad perced? Akkor mindet szánd rá erre a fantasztikus videóra Florian  George-ról és egy erdőben pusztuló 1955-ös VW Type II-ről. A kisbusz a dél-franciaországi hegyekben pihent, egy erdő mélyéről hozta el Florian. De nem vontatókötélen, annál ez szebb sztori.

RESURRECTION - Rescue of a VW 1955 panelvan - Forest find ! from AirMapp on Vimeo.

Távolról sincs vége, olvasson még

A Ford máris Trump kegyeit keresi?

január 4., 08:48 Módosítva: 2017-01-05 15:52:25
21
Január 4. van, szerda, Leonák és Tituszok névnapja. A nappali hőmérséklet -1, az éjszakai -3 fok körül alakul. Ma huszonegy éve adták át a forgalomnak az M1-es Győr és Hegyeshalom közti szakaszát. Mivel a pálya építésére az államnak nem volt pénze, az utat magánbefektetők építették, akik 35 évre kapták meg az üzemeltetés jogát. Ez volt az első díjköteles, koncessziós út Magyarországon.

A nap képe

ALFA-ROMEO-Alfasud-Sprint-1738 37
Távolról sincs vége, olvasson még

A markolókkal egymásnak eső kínaiaknál nincs durvább

január 3., 08:22 Módosítva: 2017-01-04 08:49:44
239

Az év harmadik napján üdvözli önöket a Hidegindító, Genovévák és Benjáminok ünneplik ma a névnapjukat. Hidegfronti hatásra számíthatunk, eleinte délnyugaton, északkeleten és északon fordulhat elő hószállingózás, kisebb havazás. Napközben felszakadozik a felhőzet, helyenként kisüt a nap, de megélénkül a szél, a hőmérséklet -1 és 4 fok között alakul. Ma 48 éves Michael Schumacher, a Formula-1 egyik legnagyobb versenyzője. Hét világbajnoki cím, számtalan pályarekord kötődik a nevéhez, ám egy tragikus síbaleset miatt három éve kómában fekszik. 58 éve annak, hogy Alaszka lett az Egyesült Államok 49. állama, és ma 125 éve született J. R. R. Tolkien, aki a Gyűrűk Ura univerzumával modern mitológiát alkotott. Szóljon most ennek örömére a világ egyik legjobb filmzenéje, aki akár csak egyszer is látta a filmet, az garantáltan sokadszor is beleborzong:

Távolról sincs vége, olvasson még

Így indul a Mercedes -40 fokban

január 2., 09:02 Módosítva: 2017-01-03 06:37:12
375
Az év első Hidegindítója ez a mai, és mivel sokaknak az első munkanap is egyben, mellőzzük a jókívánságos modoroskodást, inkább csapjunk a közepébe. Ma a Ábelek ünneplik névnapjukat. 1841-ben ezen a napon jelent meg a Pesti Hírlap első száma, Kossuth Lajos szerkesztésében, 1929-ben Kanada és az Egyesült Államok megegyeznek a Niagara-vízesés megőrzési tervében, 1945-ben pedig már Nürnberget bombázták a szövetségesek, vagyis a végéhez közeledett a Második világháború. A nap szülöttei Isaac Asimov orosz-amerikai író, Haraszti Miklós magyar író, újságíró, politikus, illetve Cuba Gooding Jr. amerikai színész. A nap dalát ezúttal egy féltucat dízel és benzines személyautó: Mercedesek, Toyoták, Audik és Ladák adják elő, melyeket -30 és -40 Celsius fokos környezeti hőmérséklet mellett próbálnak elindítani.

Hírek évkezdéshez

A Massachusetts Institute of Technology nyilvános kísérleti oldalán, a Moral Machine-n töltöttem a tegnap délutánt és gyanítom, sokan odaragadnak majd önök közül is. Az oldalon futó Moral Machine kutatás egyetlen fontos kérdése, hogy kit üssön el az önvezető autó egy elkerülhetetlen balesetben. A kérdés sokkal bonyolultabb, mint elsőre gondolnák, hiszen ha csavarunk egyet a kérdésen és elképzeljük az úttestre szabálytalanul lelépő babakocsis kismamát, aki a járdán sorakozó iskoláscsoport takarásából toppan elénk, nehéz a döntés. És mi van akkor, ha fiatalok és idősek közül kell választani?

moralmachine

Az MIT kutató olyan morális döntési helyzetekre keresik a választ, amelyeket minden autósnak meg kell hoznia egy ilyen helyzetben, ezért valahogyan az önvezető autóknak is dönteniük kell majd a közeli jövőben. A jól illusztrált feleletválasztós teszthez regisztrációra sincs szükség, csupán ide kell kattintani, de előre jelzem, hogy ezekben az elképzelt helyzetekben nem érvényes válasz az, hogy hát megállok mielőtt elütnék valakit, mert ez nem mindig jön össze: rossz fék, jeges út, féktávon belül elénk lépő gyalogosok... (via Önkényes Mérvadó c. rádióműsor)

bmwm3

Egy ennél lényegesen prózaibb kérdést feszegetett hónapokon át a Carthrottle szerzője, aki vásárolt egy BMW E36 M3-at, majd őszinteségi rohamában mindent pontosan megírt, ami az autó egyéves birtoklásával járt. Az összeállításból kiderül, miért nem E46 M3-at vett, az is, hogy mire kell figyelnie annak, aki az öregebb ikont választja és az is, hogy az autó árából és a javításokra fordított összegből mi mindent vehetett volna még az illető, ami kerekeken gurul és örömöt ad a férfiembernek. (A Living with a BMW M3 sorozat összes epizódjához erre)

30 ezer a 218 ezerből: ez sok vagy kevés? Ezt a kérdést feszegeti a német Welt am Sonntagnak adott interjújában, amelyben hozzáteszi, egyelőre nem lehet pontosan tudni, hogy a következő években hány, most még a belsőégésű motortechnológiához kötött munkahelyet tudnak majd kiváltani, a villanyautókhoz kapcsolódókkal. És, hogy mi ez a két szám? Az első a benzines és dízelmotorok perifériáihoz köthető munkahelyek a Continentalnál, a második pedig a cég teljes létszáma. (Autonews)

Távolról sincs vége, olvasson még

Egy rendőr és egy BMW-s a net új sztárjai

2016. december 23., 06:30 Módosítva: 2016-12-24 15:04:03
325
Szép reggelt december 23-án, a Viktóriák neve napján. Ma van 128 éve, hogy Vincent van Gogh levágta jobb fülét, és ma 25 éve történt a rendszerváltozás idejének egyik első robbantásos merénylete, a Ferihegyi gyorsforgalmi úti merénylet. Egy kis adalék a karácsonyi hangulathoz:

Cukor

 • Még mindig vehetsz egy alig használt Alfa Giuliát harmincezer eurós kedvezménnyel. Egy baja van, a jobb hátulját kiütötték a helyéről. Bruttó 49 ezer eurót talán majd így is megér valakinek.  Képek és hirdetés itt.
 • Átlagos gyorshajtásnak indult egy BMW-s rohanása, aztán az év egyik legcukibb igazoltatásos videója lett a sztoriból. A sofőr a Wisconsini Egyetemre sietett, ahol előadást kellett volna tartania. A rohanásban beleszaladt egy rendőrbe, azonban az igazoltatásból egy idő után nyakkendőkötési szakkör lett. A büntetés mindentől függetlenül maradt, de jutott mellé szolgálunk is. 
Távolról sincs vége, olvasson még

Rosberg miatt térhet vissza Felipe Massa

2016. december 22., 07:07 Módosítva: 2016-12-24 15:03:53
28
Jó reggelt kívánunk december 22-én, csütörtökön, Zénó névnapján. 2016-ból mindössze kilenc nap van hátra, de az év végénél is gyorsabban közeledik a karácsony, hiszen Szentestéig csupán kettőt, karácsony első napjáig hármat kell aludni. A várakozást és - a szerencsésebbeknek - az utolsó idei munkanapok egyikét a Hidegindító teheti elviselhetőbbé. Máris kezdünk!

Hírsaláta a reggeli mellé

 • Könnyen elképzelhető, hogy mégis folytatja pályafutását Felipe Massa. A visszavonulását az idei szezonban bejelentő brazil versenyző Nico Rosberg kiszállása miatt gondolhatja meg magát. Williamses csapattársát, Valtteri Bottast ugyanis a Mercedes csábítja, ha pedig tényleg elkötelezi magát a finn, akkor a Williams két versenyzőt veszít egyszerre. Massa a fiatal kanadai Lance Stroll-lal alkothat egy csapatot. Egyelőre azonban nem erősítette meg - igaz, egyértelműen nem is cáfolta - hivatalosan a híreket. (motorauthority)
 • Zsinórban nyolcadszor könyvelhetett el emelkedést az eladásokban a Subaru - legalábbis ami az Egyesült Államok piacát illeti. A japánok 582675 példánynál járnak, és reményeik szerint december 31-ig meglesz a 610 ezer is. Ez azt jelentené, hogy először tudnak 600 ezer fölé menni. (leftlanenews)
 • Szomorú kép következik: egy Ferrari 458 Italia és egy Lamborghini Huracan ütközött Vancouverben. A fotón a Lambót láthatjuk, amelynek sofőrje hátulról szállt bele a Ferrariba. Mindkét sofőr huszonéves fiatal férfi volt, de szerencsére egyikük sem sérült meg. Egyiküknek ráadásul a jogsija is friss volt. (carbuzz)
Távolról sincs vége, olvasson még

Lassú halál a benzines és dízel autóknak

2016. december 21., 09:12 Módosítva: 2016-12-22 09:47:32
114
Az év 355. napján, Tamás névnapján kezdődik a Hidegindító. Eseménydús volt ez a nap a történelemben, hiszen 1958-ban Charles de Gaulle tábornok a Francia köztársaság elnöke lett, 1988-ban a skóciai Lockerbie fölött, fedélzetén 259 emberrel felrobbant a Pan Am 103-as járata, 2007-ben pedig éppen ezen a napon vált Magyarország a schengeni övezet tagjává és ettől a pillanattól lényegesen könnyebbé vált az utazás Nyugat-Európa irányába. A nap szülöttei Samuel L. Jackson amerikai színész, Schiff András világhírű zongoraművész, Frank Zappa zeneszerző, gitáros, illetve Demjén Ferenc az egyik legnagyobb magyar könnyű zenész. A nap dala ezúttal nem dal, hanem Schiff András korábbi koncertfelvételének részlete.

Autóipari hírsaláta

Már a jövő évtől szigorodnak az Európai Unió közúti járművekre vonatkozó környezetvédelmi előírásai, illetve teljesen új tesztelési módszereket vezetnek be, miután a tagországok támogatták az erről szóló jogszabály-módosítást. A 2017 szeptemberétől minden új modellre, 2018 szeptemberétől pedig az összes újonnan eladott autóra érvényes szabályozás kitér a közvetlen benzinbefecskendezéses motorok által kibocsátott, évente több ezer ember haláláért felelős finom részecskékre is, ezt is vizsgálják majd a hatóságok, mielőtt a típus és motorváltozatai forgalomba kerülnek. Ezekből a modern benzinmotorok akár tízszer annyit engednek a levegőbe, mint elődeik, miközben a kiszűrésükre már régóta létezik technológia. Az Autonews cikke arra is kitér, hogy bevezetik a közúti környezetvédelmi teszteket is, így a Volkswagen által alkalmazott csalási módszerrel sem dízel, sem benzines autók vizsgálatát nem lehet majd elcsalni. (Autonews)

DSC06844

Egymilliárd dolláros, vagyis körülbelül 300 milliárd forintos megállapodást írt alá a Volkswagen az Egyesült Államokban, melyben vállalta, hogy átalakítja vagy visszavásárolja azokat az Audi, Porsche és Volkswagen modelleket, amelyekben egy olyan 3 literes turbódízel motort építettek, amely bár a teszteken megfelelt, valójában szintén nem teljesíti a szövetségi környezetvédelmi előírásokat. Az ügy ezúttal 80 ezer autót érint. Az ügy további részleteiről, és a Volkswagenre váró további teendőkről itt ír az Autonews.

Közel 130 millió forintra büntetett egy céget egy sanghaji bíróság, amiért az 2008-ban a BMW nevéhez nagyon hasonló márkanevet, a Deguo Baoma Group (angolra fordítva German BMW Group) jegyeztette be és ezzel megsértette a bajor márka jogait. Ugyanezen cég tulajdonosa, egy bizonyos Zhou Leqin még a német autógyártó logójához hasonló BMN védjegyet is bejegyeztetett, amellyel szintén vétett a Kínában hatályos jogszabályok ellen, mondta ki a bíróság. (Autonews)

Távolról sincs vége, olvasson még

Egy pick-up is lehet intelligens

2016. december 20., 08:07 Módosítva: 2017-01-05 12:01:28
9
December 20. van, kedd, Teofilok névnapja. A nappali hőmérséklet -1, az éjszakai -5 fok körül alakul. Portugália 1999-ben ezen a napon adta vissza Makaót Kínának. Ma van az emberi szolidaritás nemzetközi világnapja.

A nap képe

Ice 009

Ha kíváncsi, milyen volt ezekkel jégen csapatni, olvassa el Stump Bandi korábbi írását.

Távolról sincs vége, olvasson még

Kéne egy új Porsche ötödáron?

2016. december 19., 08:27 Módosítva: 2016-12-20 00:11:35
84

December 19-én üdvözli önöket a Hidegindító. Ma az ország legnagyobb részén felhős, borongós időre számíthatunk, de délen előbújhat a felhőzet. Köd a Dunántúlon képződhet, jelentős légmozgás nem valószínű, a legmagasabb hőmérséklet -1 és 3 fok között alakul. Ma ünnepli 66. születésnapját Tímár Péter, a Csinibaba és az Egészséges erotika rendezője, valamint ma 41 éves Csányi Sándor színész is. Szintén szülinapos Jennifer Beals, akit itthon legtöbben a Flashdance-ből ismerhetnek. Nem is lehet más a ma reggeli zene, a klip végén grátisz Porsche 911 SC 3.0-val:

Távolról sincs vége, olvasson még

Tízpontos üzenetet küldött a Porsche az Audinak

2016. december 16., 08:27 Módosítva: 2016-12-19 07:39:16
725
Szép reggelt december 16-án, az Aletták és Etelkák neve napján. Az év 351. napja a mai, egyben a bostoni teadélután 253 éves évfordulója.

Cukor

 • Tizenhárom Le Mans-győzelem után az Audi kiszáll a hosszútávú versenyzésből. Az ingolstadtiak magára hagyják a nagy rivális Porschét, akinek visszatérése elvette tőlük a másfél évtizedes fölényt, és akivel végigmeccselték az elmúlt három évet. A visszavonulás híre nem új, ezt a búcsúvideót viszont tegnap töltötte fel a Porsche hivatalos YouTube-csatornájára. Nincs is szebb egy profin videózott, nagyvállalati üzengetésnél. Pláne, ha ilyen kedves a körítés.
 • Ha megnéznéd, hogyan reagál egy kínai autópályahíd 240 kilogramm robbanóanyagra, irány az Index, ha pedig megértenéd, mit takar a küzd mint Swift a ciklonban új indiai közmondás, a YouTube-on vár egy videó
 • Eközben egy clevelandi autópályán, a hóvihar verte úton, egy Miatában...
Távolról sincs vége, olvasson még

Kegyetlenül elbántak a Lamborghinivel

2016. december 15., 07:43 Módosítva: 2016-12-19 07:38:59
69
Jó reggelt kívánunk december 15-én, csütörtökön, Valér névnapján. Ma sem számíthatunk nyárias időre, többnyire hideg lesz, az ég pedig felhős marad fölöttünk. Az ország keleti részén elszórtan akár havazhat is. Jó hír viszont, hogy a munkahétből csak két nap van hátra a maival együtt. Ráadásul brit tudósok bizonyították, hogy ezt is könnyebb elviselni a Hidegindítóval. Na jó, talán nem, de mi máris kezdünk!

Hírsaláta a reggeli mellé

 • Beindult a Volkswagen Atlas gyártása Chattanoogában. Az új modelltől azt várják, hogy az egyesült államokbeli vásárlókat is megnyeri, és javít a márka megítélésén, amit a dízelbotrány alaposan megtépázott. Az üzemben egyébként nyár óta 2800 főre nőtt az alkalmazotti létszám (2400-ról), de további bővítést terveznek. (carscoops)
 • Angolra vált a Volkswagen. Persze nem költözésről van szó, hanem arról, hogy az óriásvállalat hivatalos nyelvet vált. A döntésnek kettős oka van: egyrészt ugye számos országban van érdekeltségük, ha márkák szintjén nézzük, a Bentley például angol, a Lamborghini és a Ducati olasz, a Bugatti francia, a Škoda pedig cseh. A másik fontos ok pedig az, hogy a jövőben nem szeretnének lecsúszni olyan vezetők és szakemberek szerződtetéséről, akik nem beszélnek németül. (autoblog)
 • Szakított az Electronic Artsszal a Porsche, legalábbis ami a kizárólagosságot illeti. A német sportkocsigyártó 2000 óta volt a videojátékkészítő cég partnere. A Need for Speed: Porsche Unleashed kimondottan a márka modelljeire koncentrált, de más EA-játékokban is feltűntek a Porschék. A jövőben azonban nem korlátozódnak majd egyetlen partnerre, autóik más fejlesztők játékaiban is elérhetők lesznek. (motor1)
Távolról sincs vége, olvasson még

Fodrászüzletbe rongyolt a Ferrarival

2016. december 14., 07:18 Módosítva: 2016-12-15 07:47:34
56
Jó reggelt kívánunk december 14-én, szerdán. Szilárda ünnepli névnapját. Az évből 17 nap van hátra, Szentestéig pedig már csak tíz. Az előrejelzések szerint ma nem sűrűn lesz nulla fok fölött a hőmérséklet, ráadásul felhős, borult is lesz az ég. Ha tehetjük, inkább ki se mozduljunk. Ha viszont muszáj, akkor merítsünk erőt a friss Hidegindítóból. Máris kezdünk!

Hírsaláta a reggeli mellé

 • A Ford gyári csapatánál versenyez jövőre a négyszeres rali-világbajnok Sébastien Ogier. Az M-Sport első embere, Malcolm Wilson ezt egészen sajátos módon jelentette be. Tartott egy beszédet, majd miután megtapsolták, visszajött, mondván elfelejtett valamit. Aztán közölte a ralivilág talán legjobban várt információit. A videón 1:20-tól jön a csattanó.

 • Első amerikai államként Michigan engedélyezte a kormány nélküli autonóm járművek közúti tesztelését. Michigannek, illetve az állam legnagyobb városának, Detroitnak kiemelt helye van az autógyártás történetében, Rick Snyder kormányzó ezért is tartotta nagyon fontosnak ezt a lépést. (autocar)
 • A Honda svájci részlegének korábbi ügyvezetője kapta meg az első európai NSX-et. Ausztráliában, az Egyesült Államokban és Japánban már korábban szállítottak le példányokat a sportkocsiból, Európában azonban mostanáig kellett várni erre. A márka nagyköveteként tevékenykedő Claude Sage a Honda Motor Europe France elnökétől, Taku Kasaharától vehette át a piros sportautó kulcsait. (motor1)
Távolról sincs vége, olvasson még

Megdöbbentő videó a Teslától

2016. december 13., 09:06 Módosítva: 2016-12-15 06:43:43
121
Tizenegy nappal Karácsony előtt, december 13-án kezdődik a Hidegindító. Ma a Lucák és az Otíliák ünneplik névnapjukat, a nap szülöttei Magyar Zoltán, kétszeres olimpai bajnok tornász, Steve Buscemi amerikai színész, filmrendező, producer és Balsai Móni magyar színésznő. 1966-ban ezen a napon kezdte bombázni Hanoit az amerikai hadsereg, 1974-ben Málta köztársaság lett, 1991-ben pedig egyezményt írt alá Észak- és Dél-Korea, így formálisan is véget ért a Koreai háború, amely amúgy 1950 és 53 közt zajlott. A nap dala Liza a rókatündér betétdala: Dance dance have a good time.

Autóipari hírsaláta

Újra és újra megnézzük a Tesla hivatalos oldalán hetekkel ezelőtt közzétett, de a figyelmünket eddig mellőző videót és nem hisszük el, hogy igaz, amit látunk. Egy Model S próbaútjáról készült, felgyorsított fedélzeti felvételen emberi beavatkozás nélkül közlekedik a villanyautó, felismeri a közlekedési szituációkat, táblákat, megáll a kereszteződésnél, majd szabályosan bekanyarodik. Az osztott képernyős videón azt is megmutatják, hogy az autó radarja és szenzorai hogyan azonosítják az utat és a tereptárgyakat, de ilyesmit már láttunk. Kérdésünk csupán ennyi: ez tényleg a teljes gépi önállóság, amit évtizedekkel későbbre vártunk? A Tesla honlapján a következő, ebben a hónapban érkező szoftverfrissítés részeként ígérik a csodát, de a biztonság kedvéért felhívtam Gábort, akinek Model S-ében először próbáltam ki a részleges önvezetés lehetőségét. Ő azt mondta, hogy az eddig gyártott autók hardvere nem tehető teljesen önállóvá egy sima szoftveres update-tel, és óriási kérdés, hogy valójában mikor kerül kézközelbe a gyári videón látható autó és rendszer. Legyünk óvatosak, de közben örüljünk is! 

Közben 126 Norvég Tesla-tulajdonos fordult a bírósághoz, mert állítják az általuk megvásárolt Model S P 85 D kivitelének teljesítménye elmarad attól, amit a gyár ígér, vagyis két motorjának összteljesítménye kevesebb mint 700 lóerő. A bírósági ügy részleteiről több nem derült ki, de a Tesla ügyvédei 7700 dollárnyi, vagyis mintegy 2,3 millió forintnak megfelelő kártérítést kínáltak az elégedetlen ügyfeleknek, amelyet az autó fejlesztésére is költhetnek. (Autonews)

Nem lesz magáncégekből álló kereskedői hálózata, inkább 500 gyári üzemeltetésű szalonnal indul majd az európai újautó-piac meghódítására a Lynk&Co nevű márka, amely svéd tervezésű, de Kínában a Geely-nél gyártott modellekkel tarolna a jövő év végétől. A cég alelnöke, Alain Visser szerint a francia és az olcsóbb német márkák termékeivel konkurálnak majd, amikor 2021-ig összesen öt modellt kezdenek majd forgalmazni. Nem lesz mezítlábas alapkivitel, és nem lesz ötszörös különbség az alap és csúcsfelszereltségű Lynk&Co-k közt. További részletek az Autonews-on.

Távolról sincs vége, olvasson még

Boldog születésnapot Fittipaldi!

2016. december 12., 08:57 Módosítva: 2016-12-13 06:24:03
87
December 12. van, hétfő, Gabriellák névnapja. A nappali hőmérséklet 5, az éjszakai 0 fok környékén lesz. Guglielmo Marconi 1901-ben ezen a napon létesített először sikeres rádiókapcsolatot Európa és Amerika között. 1946-ban ezen a napon született Emerson Fittipaldi, kétszeres F-1 világbajnok.

A nap képe

landscape-1459803270-emmo
Távolról sincs vége, olvasson még