Szereld magad az új NSX-et

10 órája Módosítva: 2017-02-21 07:28:22
30
Jó reggelt kívánunk február 21-én kedden, az anyanyelv nemzetközi napján. 1985 óta egyébként az idegenvezetők napját is ilyenkor ünnepeljük. Ha van Eleonóra nevű ismerősötök, ne felejtsétek felköszönteni, hiszen neki ma névnapja van. Az előrejelzések szerint az sem kizárt, hogy ma esni fog, a csúcshőmérséklet pedig nyolc fok körül alakul. Legyen kint fagyos vagy meleg az idő, a Hidegindító segít az ébredésben, máris kezdünk.

Hírsaláta a reggeli mellé

 • A megrendelő is kiveheti a részét az új NSX elkészítéséből a Honda új programjának köszönhetően. Az ohiói Performance Manufacturing Centerben ugyanis elindult az NSX Insider Experience nevű program, amely nemcsak gyárlátogatást és a Honda Heritage Center megtekintését tartalmazza, de a gyártósoron végigsétálva a folyamat végén a saját NSX-ére akár fel is pattinthatja az emblémát a vevő. Ezért az élményért 2700 dollárt, azaz közel 800 ezer forintot kell kipengetni. (autoblog)
 • Négy magas beosztású mérnököt is kirúgott dízelrészlegéről az Audi. A hírek szerint egyikük azzal vádolta Rupert Stadler ügyvezetőt, hogy már évekkel ezelőtt tudott a csalószoftverről. Közülük Ulrich Weiss volt az, akinek ügyvédei bizonygatták, hogy védencük csak egyszerű láncszem volt a gépezetben, miközben Stadler 2012 óta mindenről tudott. Weisst 2015-ben függesztették fel, de egészen kirúgásáig még kapta a fizetést a VW csoporttól. (leftlanenews)
 • Kéne Mike Tyson egykori Ferrarija? Most két nagy monokli nélkül is hozzájuthatsz, hiszen a korábbi nehézsúlyú világbajnok bokszoló F50-esét elárverezi az RM Auctions. Az összesen legyártott 349 példány közül ez a hetvenharmadik, ráadásul az ötven amerikai modell egyike. Kevesebb mint tízezer kilométert futott, Tyson nyolcezerrel adta el, azóta három tulajdonosa volt, de egyikük sem hajtotta meg igazán. Akár 2,4 millió dollárt - 700 millió forintot - is érhet. (motor1)
Távolról sincs vége, olvasson még

Új-Zélandon inkább ne legyél tahó motoros

tegnap, 07:46 Módosítva: 2017-02-21 12:02:02
111
Szép reggelt az év 51 napján, február 20-án. A mai az Aladárok, Álmosok és Szilvánuszok neve napja, egyben - úgy fest- a hét egyetlen eső- és felhőmentes napja lesz ez.

Cukor

A birkák, a végtelen zöld tájak és Peter Jackson mellett Új-Zéland a rögbi hazája. Sőt, egy vírusvideónak hála ez a mindentől távoli ország immár a rögbis rendőrök hazájaként is ismert lesz.

A példás letámadást bemutató rendőr kiléte nem ismert, de a helyi rendőrség szóvivője tisztázta, miért volt szükség az akcióra. A motoros már korábbi esetek miatt is ismert volt a hatóság előtt, de konkrétan a borítást megelőzően is balhézott. Egy bárban rongálta a berendezést és kötött bele a vendégekbe, aztán mikor elhajtott volna, arcába kapta a rendőrt. Ha Új-Zélandon jársz, maradj jó fiú.

Távolról sincs vége, olvasson még

Az egyik legdrágább Merci pusztul a mezőn

február 17., 06:31 Módosítva: 2017-02-19 00:13:14
510

De miért?!

Emlékszem a 2000-es évek elején megjelent a Mercedes McLaren SLR. Mercedeshez képest végtelenül extrémnek hatott a forma, de lassan 15 távlatában sem rossz, még akkor sem, ha egy mezőn pusztul. Ez a konkrét autó 2011 óta nem mozdult, akkor foglalta le a cseh rendőrség, majd támasztotta le a rendőrségi telepen. Az autó egy lízing céghez köthető csalás miatt került a hatóság látókörébe, ha egyszer lezárul az ügy, vélhetően árverésen adnak túl a sportkocsin. Az autó hat éve érintetlen, de mivel a kaszni legnagyobb része szénszálas műanyag, némi poron és mohán kívül nem sok kárt okoztak rajta az évek. Az igazi probléma az elektronika lehet, melynek a vezetékeit a közelben élő rágcsálók valószínűleg már alaposan megrágtak. Akárhogy is, ha valaki végre megkaparintja az elhagyott Mercit, két dologra számíthat: az eredetihez képest nevetséges árra, és egy combos szervizszámlára. 

Mercedes-Benz-SLR-McLaren-abandoned--4a
Távolról sincs vége, olvasson még

Így dolgozik terepen a futómű

február 16., 07:32 Módosítva: 2017-02-19 00:13:07
54
Jó reggelt kívánunk február 16-án csütörtökön, a Lillák és Juliannák névnapján. Ma van a litván államiság visszaállításának ünnepe is. Ködös, hűvös reggelre ébredtünk, az előrejelzések szerint napközben is fagypont körül alakul majd a hőmérséklet. Ahhoz, hogy ezt átvészeljük, ismét a Hidegindító nyújt segítséget. Kezdünk is.

Hírsaláta a reggeli mellé

 • Húsz éve gyárt autókat Alabamában a Mercedes-Benz. Az első M osztály még 1997-ben, Valentin nap táján gördült le a gyártósorról. A gyáriak szerint ez volt az első komolyabb üzemük Németországon kívül, kezdetben évi 68 ezer autós kapacitással. Ez a szám mára 300 ezerre hízott. Az elmúlt két évtizedet összesítve ma már 2,5 milliónál járnak. Jelenleg a GLE-t, GLE Coupét és GLS-t világpiacra, a C osztályt az észak-amerikaira gyártják. (leftlanenews)
 • Kétszázmillió dollárból épít új szélcsatornát a Ford. A komplexum mind a versenyautók, mind a sportautók fejlesztését segíti majd. Az aerodinamikai tulajdonságok finomítása nemcsak a gyorsaságban, hanem az üzemanyag-fogyasztásban is fontos szerepet játszik. A létesítmény a michigani Allen Parkban kap helyet. (autoblog)
Távolról sincs vége, olvasson még

Porsche-prototípusokkal együtt borult a tréler

február 15., 08:46 Módosítva: 2017-02-16 12:42:15
104
Szép reggelt február 15-én, a Georginák, Alfédek, Szigfridek és Kolosok napján. A buddhizmusban a mai a Nirvána-nap ünnepe.

Cukor

Ha volna ilyen díj – az év kémfotói lehetnének azok a képek, amiket egy felborult tréleren lőttek a 911 992-es kódszám alatt futó prototípusáról. A 911 még évekre lévő új generációjáról van szó, ennek pihen két példánya az árokba dőlt tréleren. A tervek szerint az R8-as Audival sok alkatrészen osztozkodó Porsche leghamarabb 2019-re érkezik, valószínű a teljesen új hibrid hajtáslánc miatt a korán kezdett tesztidőszak. A baleset egyébiránt Svédországban történt, a fotós úgy tudja, az erős szél borította a porschés rakományt.

Távolról sincs vége, olvasson még

Ilyen autót vesz a magyar

február 14., 09:05 Módosítva: 2017-02-15 08:51:50
87
Február 14. Bálint napja van. 1893-ban az USA éppen ezen a napon annektálta Hawaiit, 1957-ben lezárult az Operation Safe Haven amelynek keretében az amerikai hadsereg 15-21 ezer 56-os magyar menekültet szállított az Egyesült Államokba repülőn és hajón, 2003-ban pedig elpusztult Dolly a birka, a világ első klónozott emlőse. A nap szülöttei Kézdy György magyar színész, Csepeli György szociálpszichológus és Vágó István tévés műsorvezető.

Autóipari hírsaláta

DSC 7076

Miközben a használtként behozott autók veszettül pörgő piacán még mindig a BMW 3-as sorozat és a Volkswagen Passat, főként ezredfordulós generációi állnak a toplista élén, addig az új autók piacán egyfajta józanság jellemezte az elmúlt évet. Alaposan fellendítette a Suzuki eladásait a Vitara megjelenése, így ez a kompakt SUV lett a legnépszerűbb újként vásárolt autótípus Magyarországon. Összesen több mint 6500 darabot adtak el belőle. Hogy a lista második helyezettje a Skoda Octavia, azt inkább az állami és céges beszerzéseknek tudhatjuk be, de a közel 5300 eladott példány így is jelentős. Hogy a népszerűségi lista harmadik helyén a Ford Focus áll, az szintén nem meglepő, hiszen a Ford szintén nagy flottabeszállító. Több mint 2800 darabot adtak el ebből a kompaktból, így ha hajszálnyival is, de megelőzte a korábbi éllovas Dacia Dustert (2710 db) és az Opel Astrát. Általános trend és nem csak Magyarországon, hogy aki eddig kisautót vagy kompaktot vásárolt, az mostanában inkább SUV-t választ, de nem feltétlenül összkerékhajtással. Ez magyarázza többek közt azt is, hogy az aranykorban örökös első helyezett Suzuki Swift most csak a hetedik legnépszerűbb típus itthon. A hazai újautó-piacon tavaly, egész évben 102 ezer autót adtak el, de a magánvásárlók még mindig kisebbségben vannak a flottavásárlókkal szemben. (Az adatokat a Datahouse szolgáltatta)

Harmincezer forinttal emelik a győri Audi-győr dolgozóinak alapfizetését ebben az évben és ugyanekkora emelés várható jövőre, a gyár dolgozói érdekképviselete és a vezetőség közt létrejött megállapodás szerint, melynek részeként más, béren kívüli juttatásokat bővítenek majd. A győri Audinál több mint 11,5 ezren dolgoznak és tavaly 123 ezer autót (A3 és TT), illetve 1,92 millió motort gyártottak. (Autonews)

smart

Egy éven belül befejezik a benzinmotoros Smart miniautó forgalmazását az Egyesült Államokban és Kanadában, értesítette dílereit a Daimler egy körlevélben. A 2015-ben megjelent aktuális generáció a Renault Twingóval közös alapokra épül, de a tengeren túl csökkenő érdeklődés övezi, ezért a készletek kimerülése után, ott már csak az elektromos változatot árusítják majd. A cég a tartósan alacsony üzemanyagárakkal magyarázza a keresletcsökkenést és jelzik, más piacokon maradnak a belsőégésű motoros változatok. (Autonews)

Távolról sincs vége, olvasson még

A következő autója Renault vagy Dacia lesz

február 13., 09:15 Módosítva: 2017-02-14 06:14:54
46
Február 13. van, hétfő, Ellák és Lindák névnapja. A nappali hőmérséklet +4, az éjszakai -4 fok körül várható. 2012 óta ezen a napon ünnepeljük a rádió világnapját.

A nap képe

chevy radio
Távolról sincs vége, olvasson még

Megbukott a szupertraffipax

február 10., 09:06 Módosítva: 2017-02-11 13:03:30
704
A kis módosítással Magyarország trianoni határait visszaállító Párizsi békeszerződés aláírásnak hetvenedik évfordulóján kezdődik a Hidegindító. Ma az Elvirák ünneplik névnapjukat. 1853-ban ezen a napon kezdték el építeni a Budavári alagutat, 1996-ban ezen a napon verte meg az IBM Deep Blue nevű szuperszámítógépe Gary Kasparov sakknagymestert, 2009-ben pedig összeütközött és tönkrement az Iridium 33 és a Kosmos 2251 nevű műhold a világűrben. A nap szülöttei Göncz Árpád író, műfordító és a rendszerváltás utáni első köztársasági elnök, Sebő Ferenc Kossuth-díjas énekes, zeneszerző és zenetudós, illetve Madarász Iván zeneszerző. A nap dala pedig Lilly Alentől a Fuck you.

Autóipari hírsaláta

1

Szerszámgép mivolta ellenére nem is néz ki rosszul a Fia Toro pickup, amelyet eddig a brazil piacon forgalmaztak, de most szó van róla, hogy az Egyesült Államok átalakuló piacán is megkezdik az árusítását. A krumpliorrú kisteherautó két üléssorral készül, teljes hossza közel öt méter, tengelytávja pedig 2,9. Szinte biztos, hogy a motorválaszték is változik az amerikai forgalmazás kezdete előtt, mert most kétféle benzin-etanol üzemű és egy kétezer köbcentis turbódízel jelenti a választékot. (Autonews)

nissanq

Bűnösnek találta a Nissant az dél-koreai bíróság, ahol tavaly tavasz óta folyt eljárás a céggel szemben miután a helyi hatóságok környezetvédelmi vizsgálatán kiderült, a mérési eredményeket meghamisító megoldást építettek a Qashqai terepjáró 1,6 literes turbódízel motorjába. Dél-Koreában a világméretű Volkswagen-féle dízelbotrány után rendeltek el alapos ellenőrzést a helyi piacon kapható húsz modellel szemben. A Nissan-Renault ezt a modellt Nagy-Britanniában gyártja, de a cég határozottan tagadja a vádakat. (Autocar)

Hiába szórták tele az ország 134 pontját, összesen 365, többfunkciós sebességmérő berendezéssel (a rendőrségi megnevezés szerint Komplex Közlekedési Ellenőrzési Ponttal), tavaly tovább emelkedett a személyi sérüléssel járó közlekedési balesetek száma, Magyarországon. Elsősorban az áldozatok miatt szomorú esemény ez, az Országos Rendőr-főkapitányság számára viszont maga a kudarc, ugyanis a VÉDA-rendszer üzembeállításakor azt ígérték, a soha nem látott mértékű ellenőrzés miatt javulni fog a közlekedésbiztonság.

A rendőrség legfrissebb, egész éves kimutatása szerint 16506 személyi sérüléssel járó közúti baleset történt egész évben, ami az utóbbi négy év legrosszabb adata. A VÉDA-rendszer fix telepítésű kameráival mérik az autók sebességét, de a felvételek alapján büntetik a piroson áthajtó, záróvonalat átlépő, illetve más szabályokat megsértő autósokat is. A statisztika szerint súlyos balesetből kevesebb történt, hiszen a 2015-ben regisztrált 4913 esethez képest a tavalyi 4837 kismértékű javulást jelent, és hasonló a helyzet a halálos közlekedési balesetek számánál is (585 helyett 556 eset), ugyanakkor a könnyű sérüléssel járó balesetek száma évek óta emelkedik, ezekből tavalyelőtt 10833, 2016-ban pedig 11113 történt. Az első számú baleseti ok továbbra is a gyorshajtás, de ennek nagyobb hányada nem abszolút, hanem relatív gyorshajtást. Ez azt jelenti, hogy a balesetező autós nem az adott útszakaszon megengedett legnagyobb sebességet lépi át, hanem azt, hogy nem az útviszonyoknak megfelelő sebességgel halad és ez okozza a balesetet. Az ilyesmiért nem büntetnek, ezt nem szűri ki a VÉDA-rendszer sem. A magyarországi úthálózat állapota pocsék, vagy drámai. A baleseti okok összesítésének második helyén az elsőbbségadás elmulasztása áll. A balesetszám-növekedést olyan tényezők is befolyásolják, mint a használt- és újautó-piac növekedése, illetve az alacsony üzemanyagár.

A VÉDA rendszer működéséről és a kamerák pontos helyéről ebben a cikkben írtam. (Police.hu

Távolról sincs vége, olvasson még

1200 lóerős Mustangot fillérekből

február 9., 08:33 Módosítva: 2017-02-11 06:58:59
150

Mit kapsz 13 millióért, ami így megy?

Ekkora erőt ennyiért máshol nem kapsz - hirdethetné magát az ohioi Lebanon Ford kereskedése. Alig több mint 13 millió forintnyi dollárért vehetünk egy 2017-es Ford Msutang GT 5.0-át, amire feltesznek egy Hellion ikerturbó-rendszert, amely beállításoktól függően 550 és 1200 lóerő közti teljesítményre teszi képessé a kupét. Arról nem szól a fáma, hogy ennyi pénzért vajon a motor többi részét is a teljesítményhez hangolják-e. A hozzáférhető információk szerint mindössze a két csigát, egy nagyobb teljesítményű benzinpumpát és katalizátortól indított kipufogórendszert, valamint a beépítés munkadíját tartalmazza az összeg, és természetesen az autót magát. Ekkora erő  hamar elpusztítaná a hajtásláncot, már eleve a 450 lóerő környékére méretezett kuplung sem biztos, hogy elbírná a gyári teljesítmény közel háromszorosát. Valószínűleg arról van szó, hogy a reklámokban azt a teljesítményt adják meg, amire a rendszer csúcsra járatva képes, 2 bar-os nyomással, a legtöbb tulaj vélhetően 0,3 bar nyomással használja majd, amely így is bőven elegendő 550 lóerőre erősíti a motort. Erre utal az is, hogy a Hellion némi apróért a rendszerhez csap még nagyobb teljesítményű befecskendezőket, erősített féltengelyeket és a motor kenési rendszerét is feljavítják. Ha ezt kicsit tovább gondoljuk, mire az autó eléri az 1200 lóerőt, nagyjából csak a motorblokk marad gyári a hajtásláncból.

lebanon-ford-performance-hellion-twin-turbo-upgrade-for-the-must
Távolról sincs vége, olvasson még

Megrongálták Anglia leggyűlöltebb Corsáját

február 8., 09:21 Módosítva: 2017-02-10 06:36:48
245
Szép reggelt február 8-án, az Arankák, Jeromosok, Salvadorok és Zsaklinok neve napján. A világ nagy részén a mai a házasság napja.

Gyilkolják a látkép-gyilkos Corsát

Ezt a sárga Corsát gyűlölik nagyon Angliábanírtuk két éve egy idős angol fogorvos Vauxhalljáról. Peter Maddox bűne az volt, hogy vett egy sárga autót, amit aztán garázs híján az utcán tartott, és tart azóta is. Ez az utca pedig nem más, mint a 14. századi kőházairól ismert Bibury egy utcája, amit kiváló állapotban fennmaradt házsora miatt imádnak a turisták. Ebbe az idillbe rondított bele sokaknak a nyugdíjas fogorvos rikító színű autója.

iz

A turisták sokat bosszankodtak, hogy nehéz kikomponálni az autót a fotókból, meg hogy oda a romantikus hangulat, de a két éve tartó gyűlölethullámot a helyiek egy része tartotta lendületben. Bár sokan védték, nem mindenkinek tetszett az arculatrombolás. Valószínű közülük került ki az, aki a napokban megrongálta a 84 éves Maddox két éve világhíressé lett Corsáját.

jokélj

Az autóban hatezer fontos kár keletkezett, amikor az A oszlopot és a szélvédőt megzúzta egy ismeretlen vandál, a motorháztetőbe pedig belekarcolta, hogy move, azaz mozdulj. Maddox - aki egyébiránt épített volna garázst az autónak, csak hát örökségvédelmi területen olyat nem lehet - nem adja meg magát az erőszaknak. Azt mondja, a biztosító fedezi a kárát, és még az is lehet, hogy a sárga Corsát lecseréli majd egy lime zöld autóra. (A teljes sztori a 444-en)

Távolról sincs vége, olvasson még

Emberrablónak nézték a teslás szülőt

február 7., 07:00 Módosítva: 2017-02-08 09:24:46
109
Jó reggelt mindenkinek február hetedikén, kedden, Rómeó névnapján és a grenadai függetlenség napján. Ma még viszonylag enyhe időnk lesz, de nem kizárt a havas eső, eső vagy hó sem. Holnaptól azonban fokozatosan hűl majd a levegő. A mai nap elindításában ismét a Hidegindító segít - fogyasszák kávé mellé vagy helyett.

Hírsaláta a reggeli mellé

 • Emberrablónak nézték a teslás szülőket Kaliforniában. A rendőrséget ugyanis azzal hívta fel egy jó szándékú autós, hogy valaki csomagtartóba tuszkolt gyermekeket szállít. Az egyenruhások az igazoltatáskor fegyvert is ragadtak, gondolván, hogy veszélyes bűnözővel lehet dolguk. Aztán kiderült, hogy a Model S-ben felárért rendelhető, a menetiránynak háttal beszerelt pótülések vannak. A helyi sheriff aztán próbálta menteni a helyzetet, és azt mondta, ők nem Tesla-szakértők. A dolog szépséghibája annyi, hogy nem a Model S az első és egyetlen autó, amely ezzel a megoldással alkalmas hét személy szállítására. Persze jobb az elővigyázatosság. (leftlanenews)
 • Újabb 230 ezer autóval bővül a Takata légzsákok miatti visszahívás - legalábbis az USA-ban. Ezúttal a BMW toldotta meg a már eddig is terjedelmes listát, méghozzá régebbi modellekkel. Egészen pontosan 2001-2002-es X5-ösökről, 2000-2002 közötti 3-asokról, valamint 2000 és 2003 közötti 5-ösökről van szó. Érdekesség, hogy a gyárból ugyan nem a problémás Takata légzsákokkal jöttek ki, de a gyanú szerint később bekerülhettek a problémás egységek. A tulajdonosokat folyamatosan értesítik, ha pedig szükség van a cserére, azt ingyenesen végzik el. (leftlanenews)
Távolról sincs vége, olvasson még

Ilyen egy szomorú vasárnap egy R8-tulaj életében

február 6., 08:00 Módosítva: 2017-02-07 08:19:58
63
Február 6. van, hétfő, Dórák, Dorottyák és Tódorok névnapja. A nappali hőmérséklet 5, az éjszakai 1 fok körül alakul. Ez a nap a lappok nemzeti ünnepe. Nagy nap ez a zenetörténetben: 1945-ben Bob Marley, 1946-ban Radics Béla, 1962-ben pedig Axl Rose született február 6-án.

A nap képe

A következő kép azt ábrázolja, hogy melyik országban, melyik autómárkára kerestek rá a legtöbbször az internetezők. Ha Európát közelebbről is megvizsgálná, kattintson ide.

terkep

Forrás: player.hu

Távolról sincs vége, olvasson még

Potom pénzért eladó a ritka Jaguar

február 3., 07:51 Módosítva: 2017-02-05 00:06:11
45
Boldog új reggelt kívánunk február harmadikán, pénteken. Újabb munkahét ér véget, a Balázsok pedig névnapjukat is ünneplik. A katolikus egyházakban Szent Balázs napja is a mai: e napon szokás volt a balázsolás, amikor a torokfájósokat parázsra vetett alma héjával megfüstölték, hogy enyhítsék a fájdalmat, elűzzék a betegséget okozó gonoszt. A meteorológusok szerint 6-7 Celsius fok körül lesz ma a maximum, és végre nem kell sok csapadékra sem számítani. Mielőtt belevetnénk magunkat a péntekbe, jöjjön a friss Hidegindító!

Hírsaláta a reggeli mellé

 • Új alelnöke lesz a BMW észak-amerikai részlegének. Peter Witt február végén köszön majd le pozíciójából, alig egy év közös munka után. Nem kizárt, hogy távozásának oka az egyesült államokbeli eladások tízszázalékos visszaesése, de ezt egyelőre egyik fél sem erősítette meg. Utóda Bernhardt Kuhnt lesz. (leftlanenews)
 • Alfát kaptak a román rendőrök. Azonban míg az olasz Carabinieri egy Giulia Quadrifoglio Verdével üldözheti a bűnt, addig szomszédainknak egy Velocéval kell beérniük. Mondjuk a kétliteres turbómotor 280 lóerővel és 400 newtonméterrel nem hangzik rosszul. Százra 5,2 alatt gyorsul, végsebessége 240 km/h. (carscoops)
 • Ritka Jaguart kínálnak eladásra Nagy-Britanniában. Az XJR-15-ből mindössze 53 darab készült, Tony Southgate és Peter Stevens tervei alapján. A szupersportkocsikat a nem túl hosszú életű Jaguar International Challenge versenysorozatra gyártották, később a legtöbb vagy brit vagy közel-keleti gyűjteménybe került. Hatliteres V12, 450 lóerő és 570 newtonméteres nyomaték jellemzi. Az 53-ból mindössze 27 volt utcán is használható - ez a példány az egyik. Alig több mint kétezer kilométert futott. Nagyjából 140 millió forintnyi összegért találhat gazdára. Igazán nem sok egy ilyen különleges gépért. (motor1)
Távolról sincs vége, olvasson még

Az év legviccesebb visszahívása

február 2., 08:38 Módosítva: 2017-02-03 06:18:07
36
Február 2. van, csütörtök, Aidák és Karolinák névnapja. A nappali hőmérséklet 5, az éjszakai 0 fok körül alakul. 1920-ben ezen a napon született Szinyei Merse Pál festőművész.

A nap képe

Szinyei Merse Pál Szép idő: Derűs idő a Balatonon
Szinyei Merse Pál Szép idő: Derűs idő a Balatonon
Távolról sincs vége, olvasson még

Drága tuninggal lesz Jeep a Mahindrából

január 31., 20:32 Módosítva: 2017-02-02 08:41:23
46
Új hónap, új klíma - szép reggelt ezen a mínuszoktól mentes szerdán, február 1-jén, az Ignácok neve napján. Ma 23 éve jelent meg az album idején még valóban punk rock Green Day első sikeres lemeze, a Dookie.

Mahindrából lesz a Grand Cherokee

Alig több, mint félmillió forintnyi rúpia, és nyugati SUV lesz az indiai kisterepjáróból. Az indidai Sunmac Automotive vállalja a nemes feladatot, egész konkrétan azt, hogy egy Mahindra TUV300-ra bárkinek ráhúzza az országban alig ismert Grand Cherokee stílusjegyeit. A 150 ezer rúpiáért alapos munkát ígér a műanyag tuningelemek gyártására szakosodott Sunmac. Nem elég, hogy az orron egész ügyesen hozzák a védjegynek számító hét nyílást, de még a Q3-as fényszóróit befaragják az orrba. Jut a farra embléma, a motorháztetőre nyújtás, amitől európai szemmel még mindig sántít az összkép, de Indiában ezzel valószínű már bőven lehet vagánykodni. További képek a galériában.

Távolról sincs vége, olvasson még

Fájdalmasan szép Jaguar

január 31., 08:17 Módosítva: 2017-02-03 13:36:04
229

Eladták az utolsó Ford Raptort. Az autó maga a megvalósult redneck nedves álom: egy platós kisteherautó, amit a baja versenyautók közúti változatának szánt a Ford. A pickup alvázát megerősítették és a Fox futóműelemeket építettek alá, hogy bírja azt, amikor indokolatlanul kemény terepen mennek vele az indokoltnál jóval gyorsabban. Ehhez méretezték a felniket, gumikat és fékeket is, de a legjobb az egészben a 6,2 literes szívó V8-as, ami 411 lóerővel támogatja a bennünk élő BJ Baldwint. A Raptor első generációja még 2010-ben került forgalomba, de annyira népszerűvé vált, hogy hamarosan érkezik a harmadik generáció. A Ford az utolsó 2016-os, tehát második generációs darabot egy jótékonysági árverésen adta el, a bevételből pedig egy diabéteszes betegek segítésével foglalkozó alapítványt támogatott. Egy belépő árú Ford Raptor valamivel 49 ezer dollár alatt indul, de az utolsó 2016-os példány most 157 ezerért, átszámítva 45,5 millió forintért ment el. A vevő Sam Peck, egy texasi Ford márkakereskedő volt.

Charity-Raptor web
Távolról sincs vége, olvasson még

Íme, a dízelek utóda

január 30., 09:05 Módosítva: 2017-01-31 18:22:08
208
Január utolsó hétfőjén, Gerda és Martina névnapján kezdődik a Hidegindító. 1933-ban, ezen a napon nevezete ki Hidenburg köztársasági elnök Adolf Hitlert Németország kancellárjává, 1945-ben a németek felrobbantották a Margit híd budai szakaszát, 2005-ben pedig szabad parlamenti választásokat tartottak az amerikai és brit csapatok által megszállt Irakban, 1969-ben pedig szintén ezen a napon tartotta utolsó nyilvános koncertjét a The Beatles, a londoni Apple székház tetején. A nap szülöttei Phil Collins (1951), VI. Fülöp spanyol király (1968), és Storcz Botond (1975) háromszoros olimpiai bajnok magyar kajakozó. A nap dalát Phil Collinston az Another day in paradise. Jó reggelt mindenkinek!

Autóipari hírsaláta

Amikor tavaly májusban az elsők közt próbálhattam ki Magyarországon a Continental 48 voltos hibridhajtási rendszerét, nem esett nehezemre leírni, hogy ez lehet a közeljövő megoldása, úton a teljesen elektromos autók elterjedése felé.

DSC01946

Azóta Renault Scénicben elérhető az induláskor és gyorsításkor a benzinmotornak besegítő, szinte bármilyen benzines autóba beépíthető rendszer, de a Conti és a Schaeffler ennél is tovább lépett: kilométerenként 85 grammra szorította le egy kompakt autó széndioxid-kibocsátását a kisegítő villanymotor segítségével. A cég vezetőjével készített interjúból kiderül, hogy a dízelbotrány utáni autópiacon ezek, a viszonylag olcsón gyártható és hatékony megoldások válthatják ki az egyre keményebb feltételek mellett gyártható dízel autókat. A fejlesztések mostani szintén a 48 voltos hibrid 20 százalék benzinmegtakarítást jelenthet egy kompakt autóban. Nahát, ez éppen a kategória-azonos dízelek fogyasztási szintje. (Autonews)

crosstrek

Először a tavalyi, Genfi autószalonon mutatta meg a Subaru az új, kompakt SUV-szerűség az XV következő generációjának tanulmányváltozatát. Most újabb ígéretes fotót közölt a cég az autóról, amelyet a tengeren túli piacon amúgy Crosstrekként emlegetnek. Most úgy tűnik, elkészült a körben fényezetlen műanyagokkal védett vagány bakancsos autó végleges változata, melyet ezúttal is Genfben, az idei autókiállításon mutatnak majd be. A várható motorválasztékot kis, turbós, bokszerelrendezésű benzinesek, és talán a kétliteres bokszerdízel adja majd. (Autonews)

Akár hét éves autókhoz is használható és nem ígérkezik drágának a Ford autóokosító kütyüje a SmartLink. Ez a szabványos OBDII diagnosztikai csatlakozóba dugható kis szerkezet 4G modem és Wifi-adóvevőt is tartalmat, így nem csak a távollévő tulajdonos telefonjára küldhet az autó állapotáról, többek közt a szerviz időszerűségéről, vagy az ajtók nyitásáról szóló információkat, de egyszerűbbé teszi a hibajelenségek feltárását is, és amikor az autó megy, internetezhetnek róla a bent ülők. (Prohardver)

Távolról sincs vége, olvasson még

Vége a szmogriadónak, nézd meg a forgalmid!

január 27., 09:11 Módosítva: 2017-01-28 19:34:41
99
Az év huszonhetedik napján kezdődik a Hidegindító. Ma az Angelikák ünneplik névnapjukat. 1945-ben ezen a napon szabadította fel a szovjet Vörös hadsereg az auschwitzi és birkenaui koncentrációs táborokat, 1967-ben hatvan ország részvételével aláírták az atomcsend egyezményt, 1973-ban pedig véget ért a vietnami háború. A nap híres szülöttei Pap Vera magyar, és Bridget Fonda amerikai színésznő.
IMG 7386

Hírek autósoknak

Négy nap után feloldották a szmogriadó riasztási fokozatát, Budapesten. Mostanitól mindenki közlekedhet az autójával, de a főváros, a levegőminőség javulása, illetve a szállópor-koncentráció csökkenése ellenére fenntartja a szmogriadó alacsonyabb, tájékoztatási fokozatát. Kérik, hogy az autósok kerüljék a felesleges motorjáratást, álló helyzetben, az egyéni autóhasználat helyett pedig válasszák inkább a közösségi közlekedést. (Budapest.hu)

Útmutatót adott az Európai Unió Tanácsa a tagországoknak, hogy a jövőben ne fordulhasson elő, hogy egy autógyártó megkerülje a környezetvédelmi vizsgálatok módszereit és autóival így haladja meg akár többszörösen az előírt kibocsátási határértékeket. A Tanács tegnapi közleménye szerint akár az országokat is lehet majd büntetni, ha nem tartatják be az előírásokat, melyeket nem csak a Volkswagen szegett meg éveken át, hanem más gyártók is. (Autonews)

Adatokat lopott és saját cégén keresztül adta volna azokat tovább a Tesla Motors egykori, önvezető funkció-fejlesztésért felelős vezetője, ezért a cég a kaliforniai legfelsőbb bírósághoz fordult. Miután Sterling Anderson januárban elhagyta a Teslát, összeállt egy ex-Google-munkatárssal, akivel start-up céget alapítottak és több autógyártóval tárgyaltak már a technológia megosztásáról. (Autonews)

Távolról sincs vége, olvasson még

Nem fizet a Faraday Future

január 26., 07:44 Módosítva: 2017-01-27 14:59:15
12
Jó reggelt kívánunk január 26-án csütörtökön, Paula és Vanda névnapján. Az előrejelzések ma még viszonylag enyhe időt mutatnak, éjjel is csak -4 Celsius fokig süllyed a hőmérséklet, holnaptól viszont visszatérnek a -10 körüli értékek. Budapesten továbbra is érvényben van a szmogriadó, így aki útnak indul, nézze meg jól, mi szerepel a forgalmi V.9.-es rovatában: 0-4 között otthon kell hagyni az autót. Szerencsére a buszon, metrón vagy villamoson sokkal biztonságosabb a Hidegindítót olvasni, vágjunk is bele!

Hírsaláta a reggeli mellé

 • Rekordkísérletre gyűjtenek a Dodge Viper-hívek. A rajongók azt szeretnék, ha a Nordschleifén kedvenc autójuk lenne a leggyorsabb sorozatgyártású gép. Mivel hivatalosan bejelentett szándék a gyártó részéről nincs, így ők akarnak összeszedni 159 ezer dollárt. Ebből fedeznék két autó odaszállításának költségei mellett a pályahasználatot és minden járulékos kiadást. A texasi Viper Exchange szalon vállalta, hogy biztosít két Viper ACR-t a célra. A tervek szerint áprilisban futnának neki, azt még nem tudni, ki ül a volán mögé. A hátsókerekes autók közt december óta az AMG GT R az uralkodó. (motorauthority)
 • Pereli a Faraday Future-t a The Mill Group. A vizuális effektek készítésével foglalkozó cégtől az idei CES-re rendelt meg egy munkát az autógyártó. Végül azonban az 1,8 millió dolláros számlából csupán húszezret fizettek ki nekik. Arról már korábban írtunk, hogy a Faraday Future a hírek szerint pénzügyi gondokkal küzd, így elképzelhető, hogy nem hanyagságból, hanem anyagi nehézségeik miatt nem tudták kifizetni a Mill Groupot sem. Az FF ugyanakkor visszatámadna: azzal fenyegetnek, hogy készek megtenni a szükséges jogi lépéseket azokkal a beszállítókkal szemben, akik nem teljesítik megfelelően a szerződésben foglaltakat - egyelőre nem tudni, mire utalnak. (leftlanenews)
Távolról sincs vége, olvasson még

Hőkamerán a hidegindítás

január 25., 08:45 Módosítva: 2017-01-26 07:50:35
704
Szép reggel január 25-én, a Pálok, Pávelek, Petők, Pósák és Saulok neve napján. A néphit szerint, ha ezen a napon süt a nap, akkor még hosszú kemény télre kell számítani. Az Időkép már nem ilyen árnyaltan fogalmaz: előrejelzések szerint a héten még maradnak a mínuszok, de jövőhéten jönnek az ötfokos napok.

Így melegszik a motor mínusz öt fokban

A mechanikára fogékony YouTube-nézők között brutálisan népszerű Engineering Explained YouTube-csatorna vloggere, Jason Fenske mutatja, milyen egy igazi hidegindítás hőkamerán nézve. Jason egy Subaru Crosstreket videózz, amit kerek egy napig hagyott a szabadban, ahol indításkor a hőmérséklet mínusz 5,5 Celsius. Balra a fordulatszám, jobbra az indítás óta eltelt idő, középen a felszíni hőmérséklet. (Igaz, csukott motorháztetővel valószínű picit más tempóban történne a melegedés) Jó szórakozást!

Távolról sincs vége, olvasson még

Szép búcsú a Vipertől

január 24., 08:39 Módosítva: 2017-01-25 08:47:36
153

Január 24-én, Timót napján köszönti önöket a Hidegindító. Sok lesz felettünk a felhő, de az északnyugati országrészben felszakadozhat a felhőzet. Pára és köd is várható a na folyamán, miközben a legmagasabb hőmérséklet -7 és -1 fok között alakul. Épp ma 559 éve koronázták királlyá I. Mátyást, és 31 éve annak, hogy a Voyager-2 űrhajó elérte az Uránuszt. 52 évvel ezelőtt halt meg Winston Churchill brit államférfi, és 69 éve született Németh Miklós politikus. Szóljon ma reggel a Bad Company, ami a Sons of Anarchy című sorozatból lehet ismerős. A sorozat megosztóra sikerült, de a zenéi elvitathatatlanul zseniálisak:

Távolról sincs vége, olvasson még

Tank vagy Hummer kéne?

január 23., 08:22 Módosítva: 2017-01-25 06:41:21
25
Január 23. van, hétfő, Rajmundok és Zelmák névnapja. A nappali hőmérséklet -2, az éjszakai -8 fok körül alakul. 1960-ban Jacques Piccard francia tudós ezen a napon ereszkedett 12000 mélyre a Csendes-óceáni Mariana-árokban. A veronai áldozatainak emlékére, a mai napot nemzeti gyásznappá nyilvánította a miniszterelnök.

A nap képe

Névtelen.png
Távolról sincs vége, olvasson még

Megmenekült a Tesla

január 20., 08:54 Módosítva: 2017-01-21 12:03:07
124
Január 20-án, Fábián napján kezdődik a Hidegindító. 1961-ben ezen a napon iktatták be hivatalába John Fitzgerald Kennedy-t az Egyesült Államok 35. elnökét. 1969-ben egy magyar fiatalember, Bauer Sándor felgyújtotta magát a Nemzeti Múzeum kertjében, hogy így tiltakozzon a szocialista rendszer ellen. A nap szülöttei Frederico Fellini olasz filmrendező (1920), Fischer Iván világhírű karmester, a Budapesti Fesztiválzenekar vezetője, és Hüttner Csaba, kenus. A nap zenéje pedig Schubert Kilencedik szimfóniája.

Autóipari hírsaláta

Az Amerikai közlekedési hatóság (NHTSA) szakemberei nem találtak az elektromos rendszer, vagy az önvezető funkció és segédberendezéseinek hibájára utaló jelet annak a hat hónapos vizsgálatnak során, amelyben az első, halálos áldozattal járó Tesla-baleset részleteit vizsgálták. Mint azt korábban itt is megírtuk, Joshua Brown életét vesztette egy Model S volánja mögött, tavaly májusban, Floridában, amikor az autó beszaladt egy az úton keresztben álló nyergesvontató pótkocsija alá, amely leszakította a teljes tetejét. A Tesla önvezető funkciója tovább vitte az autót, amelyben akkor már halott volt a tulajdonos. (Autonews)

2017-tesla-model-s-facelift-revealed-100-kwh-battery-is-a-no-sho

A Panasonic-kal közösen vág bele új akkumulátorgyárának építésébe a Tesla. Az ötmilliárd dollár összértékű beruházásból 1,6 milliárdot vállal magára a cég. A japán elektronikai gyártó közleménye szerint céljuk a jövőben még jobban összpontosítani a gépjárműipari fejlesztésekre, köztük az önvezető rendszerekére, amelyekhez jelenleg olyan képérzékelő szenzoron dolgoznak, amely a jelenlegieknél sokkal gyorsabb és pontosabb feldolgozást tesz lehetővé a gyorsan mozgó tárgyak esetén. Mint ismeretes, a Panasonic gyártja a jelenlegi Tesla modellek, az S és az X akkumulátorait is. (Autonews)

A botrány kirobbanásáig nem tudott a Volkswagen egyes dízelmotorjainak környezetvédelmi értékeit meghamisító csaló szoftver létezéséről Martin Winterkorn, a cég elnöke. Ezt ő maga mondta tegnap Berlinben, amikor egy parlamenti különbizottság előtt kellett felelnie az ügyben feltett kérdésekre. Hozzátette, a cég vezetése is csak akkor értesült a problémáról, amikor 2015 augusztusában megérkeztek az első jelentések az Egyesült Államok környezetvédelmi hatóságától. A VW egykori elnöke magát a kritikára nyitott, tárgyalóképes és minőség-orientált vezetőként jellemezte. (Autonews)

Távolról sincs vége, olvasson még

Gombokért eladó az őrült Golf

január 19., 07:35 Módosítva: 2017-01-21 09:00:22
58

Szép reggelt mindenkinek január 19-én, Sára és Márió napján. A héten még mindenképp marad a kemény tél, mert bár egész nap tiszta lesz az ég és sütni fog a nap, a legmagasabb hőmérséklet -5 és 0 fok között marad, némi felhőre csak a délnyugati országrészekben számíthatunk, de csapadék itt sem valószínű. Ma 281 éve annak, hogy megszületett James Watt, a gőzgép feltalálója, és ma lenne 74 Janis Joplin bluesénekesnő. Szintén szülinapozik az 55 éves Anthony Edwards, akit a hazai közönség leginkább a Vészhelyzetből és a Miért éppen Alaszka? című sorozatból ismer. Szóljon ma reggel a Disturbed Phil Collins feldolgozása, a Land Of Confusion: 

Távolról sincs vége, olvasson még

Ma lenne 67 éves Gilles Villeneuve

január 18., 08:22 Módosítva: 2017-01-18 17:51:22
47
Január 18. van, szerda, Piroskák, Pirik, Aténák, Aténék és Özsébek névnapja. A nappali hőmérséklet -1, az éjszakai -8 fok körül várható. 1950-ben ezen a napon született a tragikus versenybalesetben elhunyt Gilles Villeneuve kanadai autóversenyző, 2001-ben pedig ezen a napon halt meg Sinkovits Imre, a nemzet színésze. Kávét, teát a kézbe, ez a Hidegindító!

A nap képe

Enzo Ferrari és Gilles Villeneuve
Enzo Ferrari és Gilles Villeneuve

Olvassa el korábbi posztunkat a legendás versenyzőről:

Távolról sincs vége, olvasson még