Ez történik, ha túlfújod a gumit

tegnap, 07:08 Módosítva: 2017-04-28 09:00:20
53
Jó reggelt kívánunk április huszonnyolcadikán, pénteken. Újabb munkahét ér véget, ráadásul hosszú hétvége áll előttünk, lesz időnk kipihenni a fáradalmakat. A Valériák ünneplik névnapjukat, és ma van a munkahelyi balesetben megsérültek és elhunytak emléknapja is. Országszerte változóan felhős lesz ma az ég, sokfelé számíthatunk csapadékra is. Ne hagyd otthon az esernyőt, indulás előtt pedig fogyaszd el a mai Hidegindítót!

Hírsaláta a reggeli mellé

 • Legendás modelljeihez biztosít a jövőben alkatrész-utánpótlást a Nissan. A japánok a gyári tuningrészlegen, a Nismón keresztül hozzák létre a Heritage Parts Programot. Elsőként az R32 Skyline GT-R-tulajdonosok örülhetnek, később az R33 és R34, valamint a 300ZX és a 240Z ellátottsága is megoldódik. Ha minden a tervek szerint halad, idén ősszel rajtolnak. (carscoops)
 • Komoly pénzt pumpál Indiába a Kia: a koreai autógyártó 1,1 milliárd dollárból építenek új üzemet. Az építkezés várhatóan 2017 utolsó negyedévében kezdődik, a termelés pedig 2019 második felében indulhat meg. Kapacitása évi 300 ezer autó lehet. (carscoops)
 • Dubajban nyitotta meg legnagyobb szalonját a Lamborghini. Az 1800 négyzetméteres területen elterülő létesítmény kicsit talán túl nagynak is tűnhet egy olyan márkának, amely tulajdonképpen két modellel (Huracan és Aventador) rendelkezik. Az új üzletben viszont a limitált szériás modelleket és különkiadásokat is kiállítják, emellett pedig szervizközpont is működik. A hamarosan érkező Urus SUV-val pedig amúgy is szeretnék felpörgetni az eladásokat. (leftlanenews)
Távolról sincs vége, olvasson még

Hová tűntek a részeg autósok?

április 27., 09:07 Módosítva: 2017-04-28 07:13:37
24
Mariann és Zita napján kezdődik a Hidegindító. 1960-ban Togo független köztársasággá vált, 1981-ben a Xerox PARC nevű cég bemutatta a számítógépes egeret, 2006-ban pedig megkezdődött a Szabadság torony építése a 2001. szeptember 11-én terrortámadásban megsemmisült New York-i ikertornyok helyén. A nap szülöttei Sztevanovity Dusán dalszövegíró, dramaturg, zenész, illetve Tokody Ilona opera-énekesnő. A nap dala Dusán szerzemény, A játssz még, melyet Kovács Kati és Zorán adnak elő.

Hírek autósoknak

Támogatásként hét Mercedes mentőautót gumizott át az Abroncs Kereskedőház a Magyar Koraszülött és Újszülött Mentő Alapítvány flottájában. A szervezet tizenöt éve nagyon fontos tevékenységet végez, tíz éve dolgoznak, összesen nyolc regionális, újszülött- és koraszülött-mentéssel foglalkozó regionális szervezet munkáját fogják össze, így az ország területének nyolcvan százalékára eljutnak. A hét autó autó évente, összesen 220 ezer kilométert tesz meg, általában nagy sebességgel, ezért fontos támogatás ez. A Toyo nyári gumik után ősszel további támogatásként téli garnitúrákat is ad majd a cég a mentőknek. 

D MI20170331006

Január eleje óta összesen 2898 személyi sérüléssel járó közlekedési baleset történt a magyar utakon, ami tíz százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A jelentős javulás elsősorban a könnyű- és súlyos sérüléses esetek miatt lehetséges, míg a halálos balesetek száma közel hat százalékkal, 122-ről 129-re nőtt. Az eredmények hátterében a korábbi éveknél keményebb és hosszabb tél is állhat, meg persze a remény, hogy egyre több magyar autós képes a kulturált vezetésre. A baleseti okok közt a legnagyobb javulás az ittasan balesetezők számban következett be, az első három hónapban 204-en, tavaly 325-en ittak, vezettek és karamboloztak. (ORFK-OBB)

duc959 speci1.png

A dízelbotrány után a cégcsoport működésének racionalizálása érdekében eladhatja a Ducatit az Audi egy, a Reuters által közreadott értesülés szerint. A 2012-ben megvásárolt olasz motorgyártó 890 millió euróért került a vállalatcsoport birtokába, és bár végleges döntés még nem született az eladásról, az Audinál jelenleg a lehetséges vevő megtalálásán dolgoznak, ugyanakkor sem ők, sem a Volkswagen nem kívánta kommentálni az értesülést. (Autonews)

Távolról sincs vége, olvasson még

Ez a 10 legdrágább használt autó itthon

április 26., 06:21 Módosítva: 2017-04-28 06:12:07
315
Április 26. van, szerda, Ervinek és Ervinák névnapja. A nappali hőmérséklet 23, az éjszakai 9 fok körül lesz, front nem várható. 1962-ben ezen a napon csapódott a Holdba a Ranger-4 űrszonda, 1986-ban pedig ezen a napon történt robbanás a csernobili atomerőmű egyik reaktorában. Ez azóta is a legsúlyosabb következményű nukleáris baleset békeidőben.

A nap képe

A katasztrófa 30. évfordulójára készített Index Nagyképet itt nézheti meg:

Távolról sincs vége, olvasson még

Így ne közlekedj BMW-vel

április 25., 07:51 Módosítva: 2017-04-26 10:07:43
291

Na, mi hiányzik a Porschéból?

Bizony, az ötödik ülés. Mivel nemrég megjelent a Sport Turismo, mostanra ötféle Panamera kivitelből választhat, aki szeret egy kéttonnás autóval Ferrarikat megviccelni, de úgy látszik ez sem elég. Amerikában a kereskedők például egy olyan változatra vágynak, amelyben öt személy is kényelmesen elfér. Nem lenne ezzel probléma, hiszen a kombi Panamera ötszemélyes, viszont Amerikában ez a karosszériaforma közel sem olyan népszerű, mint Európában, így egyes kereskedők, most a szedán ötüléses verziójáért lobbiznak. Joe Lawrence, a márka egyik felsővezetője ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta az Automotive News-nak, hogy ez egy olyan dolog, amire valós igény támadt, a gyár vezetése már beszél róla, de csak a jövőben fog kiderülni, hogy valóban lesz-e hagyományos Panamera, öt üléssel.  

2017-ford-mustang-0
Távolról sincs vége, olvasson még

Ilyen igazából egy autópályabaleset

április 24., 07:39 Módosítva: 2017-04-25 17:54:20
124
Szép reggelt április 24-én, a Györgyök, Gasztonok, Sionok és Vajták neve napján. A hét leghűvösebb, legszárazabb napja lehet a hétfő, innen már csak nedvesebb és melegebb lesz a hét.

Komoly baleset a kamionfülkéből

Súlyos baleset történt előttem, én voltam a szemtanú. Amit tudtam, a helyszínen rögzítettem. A vétkes elment. – írja friss YouTube-videójához st22lacika. A kamionos vlogger az osztrák-német határ közelében, az A96-oson futott bele egy csúnya balesetbe, és csinált videót a történésekből. Egy hosszas bevezetés után, 6:23-nál jönnek a helyszíni képek, aztán, miután nem nagyon áll meg senki, egy perccel később az önkéntes forgalomlassítás. Ha megnéznéd, hogyan telnek egy autópálya baleset utáni percek a valóságban, tessék:

Távolról sincs vége, olvasson még

Na, milyen autó élte túl az Antarktiszt?

április 21., 09:00 Módosítva: 2017-04-22 08:02:26
104
Április 21-én, Konrád napján kezdődik a Hidegindító. A nap szülöttei II. Erzsébet brit királynő, Iggy Pop amerikai énekes, és Robert Smith a The Cure frontembere. 1918-ban ezen a napon lőtték le Manfred von Richthofen, vagyis a vörös báró gépét Vaux-sur-Somme-nál, 1985-ben Ayrton Senna megnyerte a portugál nagydíjat, 1989-ben pedig százezer diák gyűlt össze a Tienammen téren, hogy Hu Jao-Pang kínai reformerre emlékezzen. A nap dala a The Cure-tól a Friday I'm in love.

Hírek autósoknak

Története legnagyobb visszahívását kezdi a Tesla Motors. A 2016. februárja és októbere között gyártott Model S és Model X-ekben, vagyis összesen 53 ezer autóban beragadhat az elektromos rögzítőfék, s így az autó nem tud elindulni. A gyártó szerint a hiba a visszahívott járművek mintegy 5 százalékánál fordulhat elő, de biztonsági okokból mindet át akarják vizsgálni. A potenciális hibáért egy nem megfelelő minőségű fogaskerék a felelős, amelyet az egyik beszállítójuktól vásárolnak. Az alkatrész eltörhet, megbénítva ezzel az autót, de a Tesla szerint a hiba sem balesetet, sem sérülést nem okozott eddig. (MTI)

A világon elsőként kelt át az Antarktiszon autóval Sir Ernest Shackleton angol-ír származású brit felfedező, legendás Antarktisz-kutató dédunokája. Patrick Bergel brit technológiaipari vállalkozó decemberben tette meg az 5800 kilométeres utat a jeges kontinens két partja között egy átalakított 2,2-es dízel Hyundai Santa Fe-vel, de egyedülálló vállalkozásáról csak csütörtökön számolt be a szélesebb nyilvánosságnak.

A 46 éves Bergel a Union-gleccsertől a McMurdo-kutatóállomásig tartó útjához extra alacsony nyomású, megnagyobbított gumiabroncsokkal szerelte fel az autót, melyet módosított futóművel és a szokásosnál nagyobb üzemanyagtartállyal láttak el, hogy felkészítsék a mínusz 28 fokos hidegre. A motor és a váltó változatlan maradt. (MTI)

buick

Továbbfejlesztve, alaposan átdolgozott külsővel és combos hatótávval dobja piacra Kínában a General Motors az Opel Ampera/Chevrolet Volt modell, ráadásul Buick Velite 5 néven. A két villanymotorral hajtott, 1,5 literes benzinmotorját csak hatótáv-növelőként használó négyajtós 116 kilométert tehet meg tisztán elektromos üzemmódban és akár 768-at, ha a benzinmotor is dolgozik. Mindkét adat érzékelhetően jobb, mint amit az európai és más piacokon eddig kapható változatok produkáltak, miközben a Buick-átirat indulóára a kínai ártámogatás levonása után 8,1 millió forint körül alakul. (Autonews)

Távolról sincs vége, olvasson még

Csalós dízelt milliós kedvezménnyel

április 20., 07:26 Módosítva: 2017-04-21 10:45:39
129
Jó reggelt kívánunk április huszadikán, csütörtökön. A Tivadarok ünneplik névnapjukat. Annyira szélsőséges időjárásra talán nem számíthatunk, mint a tegnapi, de az ablakon kinézve sajnos nem túl hívogató a látvány. Sebaj, már csak két munkanap, ráadásul itt a Hidegindító is, hogy segítsen a kezdésben.

Hírsaláta a reggeli mellé

 • Komoly kedvezménnyel árulja a kijavított csalós dízeleket az Egyesült Államokban a Volkswagen. Mintegy 11 ezer, 2015-ben gyártott autóról van szó, amelyek a módosítás után megfelelnek az EPA előírásainak: van köztük Beetle, Golf, Jetta és Passat, de mindegyiket az EA288 kódú kétliteres TDI hajtja. Az árleszállítás mértéke nem mindegyiknél egyforma, de egyes esetekben akár 8500 dollár (közel 2,5 millió forint) is lehet. (carscoops)
 • Elkészült az első Ingenium benzinmotor a Jaguar központi motorgyárában. A britek egymilliárd fontot toltak az Engine Manufacturing Center fejlesztésébe, hogy előkészüljenek a termelésre. Az első példány egy kétliteres sornégyes volt - ezeket nyártól építik majd a Jaguar és a Land Rover modelljeibe. (motor1)
 • Szokatlan Smartot mutatott be a Mercedes a Sanghaji Autószalonon. A ForFour úgynevezett Crosstown Special csomagot kapott, amely levehető műanyag elemeket tartalmaz - ezeknek terepen vehetjük hasznát. Mármint könnyű terepen, mert amúgy a hasmagasságot nem emelték, sőt egy centivel lejjebb is ültették az autót. A kilencszáz köbcentis, kilencven lovas motoron nem változtattak, ahhoz ötgangos kézi váltó jár, de hatos automatát is választhatunk. A kereskedésekbe júliusban jut el a Crosstown. (motor1)
Távolról sincs vége, olvasson még

Felfüggesztették a mai nagy traffipaxolást

április 19., 09:27 Módosítva: 2017-04-20 09:43:02
189
Hófedte áprilisi szép reggelt az Emmák, Leók és Zseraldok neve napján. Keleten és nyugaton havas esővel, Közép-Magyarországon konkrétan hóeséssel indult ez a tavaszi szerda. Egy ilyen kezdés után sok szépet nem lehet várna az ember a naptól, pedig innen már csak jobb lesz. A hó megy, a csapadék marad; késő délután még az is lehet, hogy itt-ott előbukik majd a nap.

Hófedte traffipaxok

Hajnal hat órakor elindult a nagy összeurópai traffipaxolás, a Speedmaraton. A csütörtök (20-a) hajnal hatig tartó akcióban az ország minden megyéje részt vesz, éjjel-nappal tele lesz az úthálózat traffival. A sebességellenőrzési akció helyszíneit állampolgári bejelentések alapján jelölték ki a megyei rendőr-főkapitányságok, azaz ne a megszokott helyeken várd a kamerát. Ha nem szereted a meglepetéseket, a rendőrség honlapjára feltett PDF-ekből kimazsolázhatod, hol kerülsz az akció útjába, vagy utolérheted a 21. századot és a Waze vagy a Traffi Hunter appokra bízhatod a feladatot.

Az időjárási körülményekre tekintettel a rendőrség felfüggesztette az akciót. A Police.hu-n azt írják, a körülmények miatt egy későbbi időpontban tartják, melyről előzetesen tájékoztatják majd a lakosságot. 

DSC01595
Távolról sincs vége, olvasson még

Pótkerékre csapott le a NAV

április 18., 08:01 Módosítva: 2017-04-21 13:03:16
14
Április 18. van, kedd, Andreák és Ilmák névnapja. 1925-ben ezen a napon nyílt meg az első Budapesti Nemzetközi vásár, 1951-ben pedig ezen a napon jött létre az Európai Szén- és Acélközösség, az Európai Unió alapja. 1925 óta ez a nap a Rádióamatőr világnap. A nappali hőmérséklet 10, az éjszakai 5 fok körül alakul.

A nap képe

mx 5 vintage
Távolról sincs vége, olvasson még

Ilyen arcot vág, akit arcba drifteltek

április 13., 09:17 Módosítva: 2017-04-14 09:51:56
202
Szép reggelt április 13-án, az Idák, Mínák és Normák neve napján. A hét legesősebb napja lehet a mai, az ország nagy részén kora délután jöhet zápor.

Ilyen arcot vág, akit arcba drifteltek

Jól van a srác, akit egy 350Z-től kapott pofon tett mémsztárrá a neten. Sean O'Keefe egy driftversenyen fotózott, amikor egy érintőre vett fordulónál útban volt a feje a Nissan szárnyának (videó).

eoszbysdqjb7zkesmpkp.png

Sean az alábbi pózolással igazolta, hogy jól van. A kép szerint minden foga megvan, és szerencsére a megütött szeme is megmarad. Azt mondja, semmi maradandó sérülése nem várható a pofontól, zúzódással megúszta a sztorit. (Ha neked sem áll össze a képpár, nyugi, semmi kamu: a bal oldali kép szimplán meg lett tükrözve.)

C9E8fNyVwAA2wKF
Távolról sincs vége, olvasson még

Így pusztul egy elhagyott Ikarus

április 11., 07:04 Módosítva: 2017-04-11 18:45:06
45
Jó reggelt kívánunk április tizenegyedikén. A Leókat ünnepeljük ma, és nem utolsósorban a magyar költészet napját, ami 1964 óta József Attila születésnapjához kötődik. Ezen kívül Debrecen város napja is ma van. Az előrejelzések szerint csapadékra elszórtan számíthatunk, a hőmérséklet maximuma 16 Celsius fok körül alakul. A nap kezdésében ismét a Hidegindító segít.

Hírsaláta a reggeli mellé

 • Miért áll meg az élet, ha baleset történik az M0-n, és általában mikor következnek be a csattanások? Igazi baleseti gócponttá vált a Flórián tér - de miért ugrott meg az ütközések száma tavaly év végén? Partnerünk, a Waze átfogó elemzést készített a két helyszín történéseiről.
 • Óriási összeget, 1,33 milliárd dollárt pumpál Kentuckyban működő üzemébe a Toyota. Ez az állam történetének második legnagyobb beruházása. A cél nem más, mint a gyár felkészítése a 2018-as Toyota Camry összeszerelésére - ezzel ez a létesítmény lesz az első Észak-Amerikában, ahol a márka új platformjára, a TNGA-ra építenek autókat. (carscoops)
 • Teleszórná Kínát pickupokkal a Ford. Az amerikai gyártó szerint nagy lehetőségeket tartogat ez a kategória a Távol-Keleten. Év elejétől már árulják az országban az F-150 Raptor SuperCrews-t, jövőre pedig a Ranger is csatlakozik a palettához. Kínában amúgy az összes újautó-eladás mindössze két százalékát teszik ki a pickupok, de akkora országról van szó, hogy még ezzel is a negyedik legnagyobb felvevőpiaca az ilyen típusú járműveknek. Egyáltalán nem elhibázott tehát a Ford gondolkodásmódja. (motorauthority)
Távolról sincs vége, olvasson még

M-es BMW, amire az egész család vágyhat

április 7., 08:15 Módosítva: 2017-04-08 09:30:39
318

A 80-as, 90-es évek BMW-it nem csak nálunk tisztelik kultusztárgyként, de a ritkább M-modellek aranyárban mennek külföldön is. Például az E34-es M5-ös kombiból csak 891 darab készült, abból is csak 20 darab Electa kivitel. Ez az olasz piacra szánt kombik neve, az oda tervezett penzum utolsó 20 autóját nevezték így. Ebből is csak 10 darab készült brit versenyzöld fényezéssel és gesztenyebarna belsővel, a másik 10-et kék bőrrel és ezüst fényezéssel szállították. Ezen felül az autóba ugyanúgy a 3,8 literes sorhatos motor került, hatsebességes kézi váltóval Mindössze 126 ezer kilométer van benne, és az állapota kivételesen jó. A Bring a Trailer árverésén az autó jelenleg 60 ezer dollárnál jár, ami 17,5 millió forintnak felel meg, viszont még négy napig tart a licit, így az ár még biztos emelkedni fog. Akit érdekel, itt licitálhat

Screen-Shot-2017-03-31-at-4.33.38-PM-620x381.png
Távolról sincs vége, olvasson még

Tovább szigorodnak a környezetvédelmi normák

április 6., 08:01 Módosítva: 2017-04-07 07:32:37
12
Április 6. van, csütörtök, Bíborkák, Vilmosok és Atlaszok névnapja. 1973-ban ezen a napon bocsátották fel a Pioneer-11 űrszondát. Ma közepesen felhős idő várható, nappal 12, éjszaka 9 fok körüli hőmérséklettel. Üveket becsatolni, ez a Hidegindító!

A nap képe

uaz

Részletek a Menetszél blogon.

Távolról sincs vége, olvasson még

Felfüggesztettet kapott az M7-es Huracan-pusztítója

április 5., 07:50 Módosítva: 2017-04-06 10:25:33
170
Szép reggelt április 5-én, a Vincék, Julinkák és Teodórák neve napján. Ma 19 éve adták át a világ legnagyobb támaszközű hídját, a japán Akasi Kaikjó-hídat, amelynek 1991 méteres középső nyílásánál máig nem építettek nagyobbat.

Felfüggesztett börtön a magyar huracanosnak

Emlékszel még az M7-esen 300 km/h felett eldobott Lamborghini Huracanra? 2014 nyarán történt, hogy egy száguldozásban Szegerdő könyékén megsemmisült egy neonzöld Lambo. Az autóból egy nagy fekete folt maradt az árokparton, egy kormos blokk, plusz ami leszakadt az odaúton (ezek mind a hegyhátsáli Ford-bontóban végezték). A balesetet a sofőr úszta meg könnyebben, ő volt az, aki kihúzta mellette ülő barátját a felborult Lamborhiniből, mielőtt kigyulladt. Most, közel három év után a Kaposvári Törvényszék megalapozottnak találta és helybenhagyta az elsőfokú bíróság döntését, ami a férfit közúti baleset gondatlan okozásának vétségében találta bűnösnek. A bíróság enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy a vétkes sofőr fizette súlyosan sérült barátja gyógykezelésének költségeit. Jogerősen egy év, három évre felfüggesztett fogházbüntetésre ítélték és három évre eltiltották a járművezetéstől.

Távolról sincs vége, olvasson még

Magyar autós a brit bíróság előtt

április 4., 09:09 Módosítva: 2017-04-10 08:56:52
52
Izidor névnapján, az észak-atlanti szerződés (NATO) aláírásának (1949), a Martin Luther King emberjogi harcos ellen 1963-ban elkövetett merényletnek és a Challenger űrrepülőgép első útjának (1983) évfordulóján kezdődik a Hidegindító. A nap szülöttei Juhász Gyula magyar költő, Spíró György magyar író, és Robert Downey Jr amerikai színész. A nap dala helyett most hallgassák meg Juhász Gyula Anna örök című versét, melyet Latinovits Zoltán ad elő.

Hírek autósoknak

Egy új év napján történt, két halálos áldozattal járó autóbalesetről ír részletesen a brit Daily Mail cikke. Egy harmincnyolc éves magyar autós tegnap bűnösnek vallotta magát a manchensteri bíróságon, miután új év napján halálra gázolt egy testvérpárt Oldhamben, amikor a tizenegy és tizenkét éves kislány kilépett egy üzletből. A harmincnyolc éves H. Gábor a baleset után elhajtott a helyszínről és hajnalig bulizott a barátaival. Most bűnösnek vallotta magát a bíróság előtt. A vád szerint a magát szintén bűnösnek valló O. Dávid segítségével megjavították a balesetet okozó Peugeot 807-est. (Daily Mail, The Sun)

420A2298

Több mint huszonhárom százalékkal több új autót adtak el az év első három hónapjában, mint tavaly ugyanebben az időszakban, jelentette a Datahouse. Az összesen 24346 új autó közt. A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete szerint év végére ismét százezer darab fölé kúszhat a válság óta gyengélkedő piac, melynek húzómodellje például a Suzuki Vitara és a Dacia Duster. (Datahouse, MGE)

7

Kicsit aggasztó olvasni az Autonews cikkét, melyben a PSA és az Opel/Vauxhall házasságáról írnak. A cikk szerint azután, hogy a franciák megvásárolták a német autómárkát, a vállalatnál, összesen tizenöt regionális gyártóüzem összpontosul, melyekben mintegy 125 ezer munkatárs dolgozik. A cikk szerint ebből előbb-utóbb karcsúsítás és bizonyos üzemek leépítése következhet. (Autonews)

Távolról sincs vége, olvasson még

Ezért ne vagánykodj a Viperrel

április 3., 06:56 Módosítva: 2017-04-05 06:17:47
96
Jó reggelt kívánunk április harmadikán, hétfőn, Buda és Richárd névnapján. Szép időre van kilátás, így ne keseredjünk el, ha ki kell mozdulnunk otthonról. Az ébredésben ismét a Hidegindító segít.

Hírsaláta a reggeli mellé

 • Huszonötezer autót adott el az első negyedévben a Tesla. Ez 69 százalékos növekedést jelent az elmúlt év azonos időszakához képest. Ha típus szerinti megoszlást nézünk, akkor 13450 fogyott a Model S-ből, a többit a Model X tette ki. Ez persze még mindig messze van a Tesla-vezér céljaitól: Elon Musk a közeljövőben már évi 500 ezer Tesla értékesítésében gondolkodik. (carscoops)
 • 850 millió dollárt fektet michigani üzemének fejlesztésébe a Ford. Az amerikai márka ezzel a Ranger és a Bronco gyártását igyekszik megtolni. Rangerből az Európában jelenleg ismert modell frissített változatát gyártják majd, és azzal közös alapokra építik a Broncót is. A beruházás elsősorban a gyártósorok felszereltségét javítja majd. (motorauthority)
 • Nevet változtatott a Subaru. Megijedni azért nem kell: eddig Fuji Heavy Industries néven futottak, mostantól hívják őket Subaru Coprorationnek. Az ötlet nem újdonság, már tavaly eldőlt, hogy átkeresztelik az anyacéget, de csak most lett hivatalos a változás. (carbuzz)
Távolról sincs vége, olvasson még

Olvastál te ma TC-t rendesen?

március 31., 21:50 Módosítva: 2017-03-31 21:50:53
389
Ez lapunk első kísérleti lapzártája. Ha tetszik, és hasznos összefoglalónak találja, kedvelje a hüvelykujjat idéző ugróhivatkozással, és ajánlja barátainak, ismerőseinek.

Köszönjük megtisztelő figyelmét, ön kiolvasta az újságot. Igazából nem mindent, mert két piszlicsáré PR-videót kihagytunk a felsorolásból, de nem vesztegetnénk drága idejét promócióra, pláne, ha a Mégane RS-ből tényleg csak DSG-s lesz, amire csak Ken Block csapattársának a nevét idézhetjük: Bakkerund

Tudta-e ön... 

...hogy ahelyett, hogy napi összefoglalót gyártok, igazából egy jövő heti előadásra kéne készülnöm az autózás varázslatos jövőjéről? Köszönöm, hogy társam volt a professzionális prokrasztinációban, maradok tisztelettel:

Nínó Karotta

Távolról sincs vége, olvasson még

Vennél telket négyszázmillióért? És ha jár hozzá 340 autó?

március 31., 07:46 Módosítva: 2017-04-01 07:37:30
530
Jó reggelt kívánunk március utolsó napján, ami egyben péntek is, hamarosan itt a hétvége. Az Árpádok ünneplik névnapjukat. Az előrejelzések kellemes időt ígérnek, 21 Celsius fok körüli maximummal, sok napsütéssel. Nem biztatunk senkit arra, hogy munka helyett kirándulni menjen, de aki teheti, mozduljon ki egy kicsit. Mindenek előtt azonban itt a friss, ropogós Hidegindító!

Hírsaláta a reggeli mellé

 • Lamborghini Huracánt kapott a bolognai autópálya-rendőrség Olaszországban. A sportkocsit nemcsak elfogóautóként használják majd, hanem sürgős esetekben vért vagy átültetésre váró szerveket is szállítanak vele. A Lambo persze megkapott minden szükséges felszerelést a rádiótól a fegyvertartókon keresztül a közlekedési jelzésekig. A márka nem ismeretlen az olasz rendőrök számára, sőt Rómában már Huracánnal is dolgoznak két éve. (leftlanenews)
 • Halálos fenyegetéseket kapott az Autókereskedők egyik műsorvezetője, Mike Brewer. Nem nehéz kitalálni, de a rajongók Edd China távozása miatt orroltak meg Mike-ra, és nemcsak neki, hanem feleségének és lányának is küldtek fenyegető üzeneteket. Az ügyben Edd is megszólalt: azt mondta, bár jelen pillanatban nem Mike Brewer a legkedvesebb személy számára, és ez vélhetően fordítva is igaz, de arra kéri az embereket, hogy lépjenek tovább, és hagyjanak fel a fenyegetéssel. (carthrottle)
 • Közel másfél millió dollárért, azaz több mint 400 millió forintért kínálnak eladásra egy telket Kanadában. Oké, jó a kilátás, szép helyen fekszik, de mitől is ér ennyit? A területen 340 rozsdásodó autóklasszikus parkol, köztük izomautók, pickupok és más érdekességek. Ezen kívül műhelyt is találunk, ahol akár bele is foghatnánk az autók felújításába. (motor1)
Távolról sincs vége, olvasson még

Időutazás Alfa Romeókkal

március 30., 08:01 Módosítva: 2017-03-31 17:17:58
172
Március 30. van, csütörtök, Zalánok és Amadék névnapja. A nappali hőmérséklet 20, az éjszakai 3 fok körül alakul. 2009-ben ezen a napon startolt el a Malév első Jászvásárra tartó Q400-as gépe.

A nap képe

Colin Chapman
Colin Chapman
Távolról sincs vége, olvasson még

Ilyen egy jól dokumentált útszakadás

március 29., 08:05 Módosítva: 2017-03-30 06:50:49
46
Március 29-e van, a hónap utolsó szerdája, az Auguszták, a Bercelek és a Gerlék neve napja. Ma 74 éves a Monty Python dalszerző-színész zsenije, Eric Idle.
42a6306b-b44e-4b2d-98ab-54c7865ed27a.gif

Ilyen egy jól dokumentált útszakadás

Aligha rögzített annyiféle kamera víznyelő fölötti útszakadást a történelem során, mint amennyi a kínai Nanning víznyelőjének világra jöttét dokumentálta múlt pénteken. A buszsávban egy 21 embert szállító busz alatt adta meg magát az aszfalt, amit a térfigyelőn túl a busz három kamerája is felvett. Ha még nincsenek fogalmaid arról, milyen, amikor egy busz két tengelye nyit ki egy három méter átmérőjű, három méter mély víznyelőt, íme. 0:13-tól a belsők.

Mivel autóznád körbe Ausztráliát?

Agyaltál már azon, milyen autóval indulnál neki egy négy hónapos, minimum 20 ezer (inkább 25-30 ezer) kilométeres kontinenskerülésnek? Egy Ausztráliában élő magyar párnak már válasza is van a kérdésre. A választottjukról annyit, hogy kisbusz, 17 éves és 4x4-es. Sokkal több infó a The Big Lap beharangozó posztjában: A Nagy Kör (The Big Lap) - azaz indul az ausztrál körút!

az.png
Távolról sincs vége, olvasson még

Így előzi meg a Tesla a BMW-t

március 28., 09:09 Módosítva: 2017-03-29 13:54:12
65
A kétszeres Kossuth-díjas Psota Irén színésznő, Lipcsei Péter labdarúgó és Lady Gaga amerikai popsztár születésnapján, Gedeon névnapján kezdődik a Hidegindító. A Második világháborúban, 1945-ben a visszavonuló német csapatok felrobbantották a komáromi Duna-hidat, 1984-ben az Egyesült Államokbeli Three Mile Island-i atomerőműben súlyos baleset történt a hűtőrendszer meghibásodása miatt, 2014-ben pedig átadták a Budapesti 4-es metrót, természetesen mindhárom éppen március 28-án történt. A nap dalát a Pearl Jam szállítja, mert éppen ezt hallgatom. Címe: Yellow Ledbetter.

Hírek autósoknak

Belgiumban, évente mintegy kétszáz ember hal meg az utakon, ittas vezetés miatt, ezért már 2013-ban felvetették az úgynevezett alcolock, magyar az alkoholszondás indításgátló használatának lehetőségét. A szerkezet használatát eddig nem túl sok alkalommal rendelte el a bíróság az ittas vezetők ügyeiben, de hamarosan minden visszaeső ittas vezetőnek és magas alkoholszinttel lebuktatott sofőrnek kötelező lehet beépíteni az autójába az eszközt, a bíróság által elrendelt időszakra. A rendszert először Finnországban vezették be, ahol hatására a korábbi 30 százalékról 6 százalékra csökkent a visszaesők aránya. (Baleset-megelőzés.eu

dev1olnibkvgnioymgi3

Elon Musk átírja az új autómodellek bevezetésének menetrendjét, ezzel alaposan feladja a leckét a BMW-nek, és a Mercedesnek. A Bloomberg hosszú cikkben elemzi a hamarosan már kapható, 3-as BMW-vel azonos méretű Model 3 piacra lépésének előkészületeit. Többek közt arról írnak, hogy az olcsó, tehát körülbelül 10 millió forintról induló Model 3 bétatesztjét egyszerűen a cég dolgozóinak használatra kiadott, több ezer példányon végzik, így ha kell gyárba beérkező dolgozók alól kihúzott autókon gyorsan el is tudják végezni a szükséges javításokat. A cikk rengeteg további érdekességgel szolgál az autóról, amelyből állítólag 430 ezer darab készül majd a jövő év végéig. (Bloomberg)

A1611700 large

Néhány napra le kellett állítani az Audi A4 és A5 modellek gyártását, és ezzel 5600 új autóval kevesebb készül majd a cég Ingolstadtban található legnagyobb üzemében. Az ok az Audi egyik beszállítójánál történt tűzeset, amelynek következménye, hogy bizonyos alkatrészekből egyszerűen kifogy a készlet. A leállás miatt 8500 dolgozónak nem is kell bemennie néhány napig a gyárba. (Autonews)

DSC01946

Hatalmas előretörésben van a hibrid hajtási technológia az európai autópiacon, de a Toyota által is alkalmazott rendszernek komoly vetélytársa akadt, az úgynevezett mild hibridek képében. A 48 Volt üzemi feszültségű rendszer sokkal kevésbé komplikált, mint a teljes értékű hajtáslánc, ezért olcsóbb is, ugyanakkor nem képes önállóan mozgatni a járművet. Előnye még, hogy érezhetően csökkenti a benzines autók fogyasztását, hiszen a villanymotor-generátor egység kigyorsításkor besegít a hajtásba. A tavaly 400 ezer darabra nőtt hibrid és plug-in hibrid piacról itt olvashatnak.

Távolról sincs vége, olvasson még

Pinokkiót építettek a Land Roverből

március 27., 07:23 Módosítva: 2017-03-29 06:54:23
41

A klasszikus, eredetileg katonaságnak szánt terepjárók népszerűbbek, mint valaha. A G Mercit is serényen vásárolják, de a Land Rover Defendernek is stabil rajongótábora van, annak ellenére, hogy több mint egy éve nem gyártják már. A Khan Design most különös tuninggal állt elő a Defenderhez: megnyújtotta az autó orrát, de úgy, hogy megnövelte a tengelytávot. Az általánosnak mondható, hogy egy autónak beletoldanak az utasterébe, hiszen ez javítja a praktikumot, vagy egyszerűen csak jobban néz ki a diszkó előtt, viszont a Khan mérnökei előtt nem lebegett semmilyen funkció, csak gépháztetőt toldották meg 40 centiméterrel. Az még nem is lenne akkora baj, hogy a jellegzetes bakancs-formát így elrontották, de az autó terepjáró-képességei is romlottak, hiszen kevésbé fordulékony és könnyebben fel is akad. A Flying Huntsman Longnose 105 motorjához nem nyúltak, ugyanúgy egy 2,2-es turbódízel hajtja, viszont a kipufogót, a féket és a futóművet is feljavították. A Pinokkió-Landi ára 32 millió forintnyi angol font lesz, de valószínűleg egyedi kívánságokkal ez még srófolható. 

Kahn-Design-Flying-Huntsman--4
Távolról sincs vége, olvasson még

Megőrült a Fiat 500

március 24., 08:34 Módosítva: 2017-03-24 18:00:10
728

A Fiat 500 még a gyengébb szívómotorokkal is egy élvezetesen vezethető, szórakoztató kisautó. Az Abarth verzió már szinte mindenkinek elég, az egy tonnánál alig nehezebb 500-as akár 180 lóerővel is elérhető, ami több mint félelmetes egy ekkora autóban. Van viszont, akinek a sok sosem elég, a német Pogea ezt az igényt akarja kiszolgálni egy 404 lóerős 500-assal. Joggal gyaníthatnánk, hogy ekkora teljesítmény már csak a motorcserével érhtő el, de nem, a mérnökök a gyári 1,4 literes turbómotort húzták fel, épp csak az összes belső alkatrészét nagyobb teherbírásúra méretezték és a turbónyomást is az egekig emelték. Kellett még egy új kuplung, új lendkerék, fékek és a nyomtávot is kiszélesítették, hogy legalább valami halovány esély legyen az életben maradásra az első kanyar után. A Fiat mos 4,7 másodperc alatt éri el a százat a végsebessége pedig megközelíti a 290 km/órát. A legjobb mégis az az egészben, hogy nem egyedi átalakításról van szó, valamivel több mint 18 millió forintért bárki rendelhet egyet.

POGEA ARES

  

Távolról sincs vége, olvasson még

RC-pickup húzza az igazit

március 23., 09:16 Módosítva: 2017-03-24 14:41:23
119
Szép reggelt március 23-án, az Emőkék, Odinok és Údók neve napján. A mai 1960 óta a meteorológia világnapja.

RC kontra igazi

Hány 1:10-es RC-Hilux kell, hogy elhúzzon egy igazi Hilux-ot? Tizenöt. A Toyota UK YouTube-csatornájára került fel ez a videó. Az RC-autók a Tamiyától vannak, állítólag az egyetlen módosítás annyi volt rajtuk, hogy kaptak két-két 500 grammos terhelést a jobb tapadásért.

Távolról sincs vége, olvasson még

Hidegindító Március 22

március 22., 08:37 Módosítva: 2017-03-23 09:20:31
85
Március 22. van, szerda, Beáták, Csillagok és Oktávok névnapja. A nappali hőmérséklet 19, az éjszakai 7 fok körül alakul. 1992-ben ezen a napon rendezték az F1-es Mexikói Nagydíjat, a győztes Nigel Mansell lett a Williams Renault-val. Ma van a Víz Világnapja, illetve a Magyar Fordítók és Tolmácsok napja.

A nap videója

A felemelkedő Jeep Grand Cherokee, azaz a Hum Rider, a Verizon telekommunikációs cég nevéhez köthető. Szériagyártásról szó sincs, a Thinkmodo által készített videó célja, hogy a videóval felhívják a figyelmet a Verizon felhő alapú megoldásaira.

Távolról sincs vége, olvasson még