2014.12.22. 07:09

Útlezárásos demonstráció az M1-M7 közös szakaszán, tegnap este
Útlezárásos demonstráció az M1-M7 közös szakaszán, tegnap este

Még soha nem követték egymást ilyen sűrűn a különböző autós tiltakozó akciók, mint mostanában. Értelműk persze vitatható, de erről már írtunk. A fenti kép tegnap este készült, tökéletesen kifejezi azt a szomorúságot, ami körüllengi az M0-s autóút és az autópályák be- és kivezető szakaszainak fizetőssé tételét. Állítólag a budapesten található Megyeri híd ingyenes marad, de más jó hír nincs az ügyben. Ez itt a Hidegindító, december 22-én, hétfőn, Zénó és Teofánia napján. Jó reggelt!

Új rekord

Még soha nem hívtak vissza javításra egyetlen év leforgása alatt ennyi autót az Egyesült Államokban, mint idén. A rekord több tényező együttes eredménye, melyek közül a két legközkeletűbb a Takata légzsákok botránya, mely elsősorban japán és európai autókat érint. De emlíhetnénk még a General Motors egyes autóiban hibás gyújtáskapcsolók ügyét is, mely szintén idén csúcsosodott ki. A témáról az Automotive News ír, érdemes elményülni benne. 

Közlekedési koffein

Nem kicsit lepődtem meg, amikor a tegnapi autó kontra motorkerékpár horror baleset képeit néztem. Egy Honda Shadow és egy Peugeot 306 ütközött a délutáni órákban Százhalombatta közelében. A balesetben a motorkerékpár vezetője és az autóban utazó gyerek is életét vesztette. A baleset fél négy előtt történt, vagyis nagyjából akkor, amikor lemegy a nap és hirtelen csökken a hőmérséklet. Talán ez is közrejátszott a tragédiában. 

Fokozott vadveszélyre figyelmeztet a Tolna megyei rendőrség, mivel az őszi esőzések nyomán kialakult belvíz miatt sok helyen nem aratták le a kukorícát, amelyre főként a reggeli órákban rájárnak az élelmet kereső vadállatok. Akár egy útra tévedt őzzel való ütközés is életveszélyes lehet, vigyázzanak. További részletek a police.hu-n.

December 24-én, szerdán 22 órakor kezdődik és december 26-án, pénteken este 10 óráig tart a 7,5 tonnánál nagyobb megengedett össztömegű járművek közlekedésére vonatkozó tilalom, Az ezt követő hétvégén nincs változás: a tilalom december 27-én, szombaton 22 órától december 28-án, vasárnap 22 óráig tart majd. Szilveszterkor december 31-én 22 órától 2015. január 1-én 22 óráig nem közlekedhetnek a kamionok. Fontos, hogy a legalább Euro 3 környezetvédelmi besorolású 7,5 tonna össztömeget meghaladó teherautók nemzetközi fuvarjai 2015. március 1-ig élvezik a téli tilalmi mentességet. (Utinform.hu)

Autóipari hírsaláta

Ez vérfürdő minden gyártónak, így összegezte a rúbel árfolyamának gyengülése nyomán kialakult helyzetet a Renault-Nissan elnöke, Carlos Ghosn egy Reutersnek adott interjúban. Mint ismeretes, a nemzetközi szankciók kereszttüzébe került orosz gazdaság az utóbbi hetekben kemény időszakot él át, a helyi pénz január elseje óta negyven százalékkal kevesebbet ér a dollárral szemben, ezért több autómárka, köztük a Renault-Nissan, az Audi, a GM vagy a Jaguar-Land Rover csökkentette, illetve felfüggesztette eladásait, így minimalizálva a gyenge fizetőeszköz miatt elszenvedett veszteségeket. További részletek, itt.

Egy korábbi Mercedes-kódfejtő hírben írtunk arról, hogy a németek középkategóriás szabadidőautója a GLK hamarosan GLC néven folytathatja pályafutását. Modellváltás is lesz, ezen videón vélhetően az új generáció mozog, persze alaposan lefóliázva, hogy ne vegyük észre, mennyire más arányai lesznek, mint elődjének. Az újdonság jövő évben bújik elő, a C osztály motorválasztékát kapjuk vele, tehát zömmel kettőegyes dízeleket 168 és 201 lóerős kivitelben, illetve mindenféle négyhengeres benzinest, turbóval. Lesz V6-os is, de a csúcsot az AMG V8-as biturbó motorja jelentheti, több mint 400 lóerővel. Íme a GLC amikor mozog:

Totalmúlt

Lélekszakadva rohantam a sötét parkolóban a menekülőautóm, az új Skoda Octavia felé. Vesztemre a placc tele volt korábbi Octaviákkal és Superbekkel. Rémülten néztem körül, reszketve rángattam a kilincseket, verejtékezve ugráltam autótól autóig. Mind ugyanolyan volt. Odavesztem, felfaltak. Így vezette be Karotta éppen ma tíz éve a második generációs családi Skoda tesztjét. Olvassák, azóta tipikus magyar használt autó lett belőle. 

Két jó hír

Az egyik, ez a Ferrari F12 Berlinetta, melyet a PP Performance selyemfehér festéssel ad át az ügyfeleinek, de csak miután rálocsoltak még 15 ezer eurót (kb. 4,6 millió forint) az autó amúgy sem jelentéktelen, 373 ezer eurós árára. A szolid tuning a 6,3 literes, V12-es motor gyári vezérlőprogramjának finomhangolásából, BMC sportlégszűrő, illetve FI (Frenquency Intelligence) sportkipufogó felszereléséből áll. Az eredmény nagyon beszédes. Ezért a halom pénzért mindössze 55 lóerőt kap a vásárló, vagyis az autó nem 740, hanem 795 lóerős lesz, így nem 3,1 másodperc alatt van százon, hanem 2,9,  kétszázra pedig 8 másodperc alatt gyorsul. Pénzkidobás ez a tuning, mert ilyen csekély többletet nagyon nehezen érzékelünk egy amúgy is erős autóban, de a képek jók. Katt, a galériához.  

ferrari-f12berlinetta-pp-performance1

A hét végéig tovább folytatódik a szokatlanul enyhe időjárás. Az Időkép szerint ma a változóan felhős idő mellett északon, északkeleten időnként kisebb eső kialakulhat, a Dunántúl déli felén pedig hosszabb naposabb időszakok is lehetnek. Többfelé élénk, északon, északkeleten erős lesz a nyugati, délnyugati szél. Hajnalban -2 és +4°C, nappal 5 és 11°C között alakul a hőmérséklet.