Megtörték az új rendőr-Skodát

2015.01.15. 08:47

A megyei matricarendszer hibáit javítani akarják és kiderült, hogy az elkerülő utakkal az a baj, hogy nem ugrunk be szétnézni a településekre. Továbbá: kétszer is erősebb volt a vonat, milyen autót vegyél, ha nem akarsz unatkozni? És mit tegyen az ember, ha ezt látja?

Már két hét lepergett 2015-ből, Loránd és Lóránt névnapja van. Az országban többnyire derült a reggel, északkeleten lehet felhős az ég, Ófehértó és Kisvárda környezetében havas eső, Mátészalka térségében eső esik. Nappal nem lesz hideg, azt már le sem merjük írni, hogy a szokásosnál melegebb a várható 3-10 fok, hisz lassan ez válik szokásossá.

Közlekedési koffein

  • Elég lesz egy matrica a szekszárdi és a dunaújvárosi Duna-hidakra, ami annak a következménye, hogy a megyei matricák érvényessége a szomszéd megye első lehajtójáig szól majd. Így az olyan megyékben, ahol csak egy csomópont van, az ottani szakaszra elég egyetlen matrica, de a lényeg nem változik: az elkerülőutak fizetősek maradnak. Figyelem! Ez még nem lépett érvénybe, a kormány február elején dönt a módosításokról, írja az Index.
  • Ez az info annyira friss, hogy kimaradt az RTL Klub műsorából, a tegnapi Házon kívülből. Végre megvan az indok, hogy miért lettek fizetősek az elkerülő utak. A kulcsmondat Tasó Lászlótól, a közlekedéspolitikáért felelős államtitkártól: „A települések abban érdekeltek, hogy megnézzék a várost, a falut, a községet, esetleg ott időzzenek, vagy visszatérjenek hozzá.” Ha van pár percük, nézzék meg. A témáról tegnap mi is írtunk egy véleményt.
  • Ha két vaddisznó jönne szembe az úton, ne lepődjenek meg, valóban betévedt két állat Budapestre. Utolsó ismert tartózkodási helyük a Lágymányosi (új nevén: Rákóczi) híd és a Schweidel utca, írja a Police.hu. Emlékezzenek Zrínyire, ne akarják őket feltartóztatni, hanem hívják a rendőröket a 112 vagy 107 számon. Vami hasonlót keressenek:
  • 8 órakor lezárták az utat Kolontár és Devecser között, árokba borult autókat mentenek.
  • Aki aggódva nézné az emelkedő Dunát Budapesten, az megnyugodhat: rakpart nem lesz lezárva, már megkezdődött az apadás.
  • Halálos közlekedési baleset történt az 52-es úton, Kecskemét közelében. Egy kamion és egy személyautó ütközött össze, és a helyszínen meghalt egy 24 éves csongrádi férfi, aki a személygépkocsit vezette. Az útzárat már éjjel feloldották. (MTI)
  • Texasban egy rabszállító busz hajtott a vonat elé, hatalmas vonatbalesetet okozva. Legalább tíz ember meghalt. MTI fotó:
  • Lopott kocsival menekülő tolvajok akarták leszorítani az őket követő zsaruk járműveit az M5-ös autó-pályán, miközben benzineskannákat hajigáltak feléjük. Elfogták őket, de máris sérült egy újonnan beszerzett Octavia rendőrautó. Összesen 14 rendőrautó vett részt az elfogásban, amiben volt leszorítás, álló rendőrautónak hajtás is. (Police.hu)
  • Egy közúti ellenőrzés vezetett a kolbásztolvaj nyomára, látják, néha milyen hasznos is tud lenni. Később eltűnt az egyik háztól közel száz kiló füstölt hús, 40 szál szalámi, 24 pár kolbász, négy szalonna és öt csülök, ennek végül a kétharmada került meg. A fordulatos nyomozás részleteit olvassák el a police hu-n.

Autóipari hírsaláta

  • Valószínűleg a rossz minőségű üzemanyag miatt megállt a Dakar-rali 10. szakaszának elején a Sebestyén Sándor, Bognár József, Dambinbaljir Jargalsaikh sandlanderes egység Toyotája, s egyelőre nem tudni, hogy a versenyzők folytathatják-e a dél-amerikai futamot. Hol vannak már a régi szép idők, amikor a szervezők mérték méregdrágán az anyagot, és csak azt volt szabad tankolni!
  • Az angolok kiszámolták, hogy egy év alatt 300 ezer forintnyi adótól és üzemanyagköltségtől menekül meg egy villanyautós. Ez mintha gyenge érv lenne a 8-10 milliós villanyautók megvásárlásához, valószínűleg inkább az ingyenes behajtás a belvárosokba lehet a fontosabb szempontjuk a vásárlóknak. Hisz még a Revát is megvették arrafelé.
  • Fekete doboz Volkswagenekhez: Ausztriában 300 euróért megvehető az a DiBox adatrögzítő, amely rögzíti az autó tartózkodási útvonalait, helyét, és az egész követhető okostelefonról, írja az Automotive News Europe. Érdekessége, hogy régebbi modellekhez is használható.
  • Detroitban pörög az autóshow, erről híreinkben bőven lehet olvasni. Viszont a New York Times fotósa remek kis összeállítást készített az elnéptelenedett egykori autóváros valódi autóiról.
  • A Mercedes 114 ezer, négyhengeres dízelmotorral szerelt autóját hívja vissza Németországban, amelyeknél egy tömítés hibája olajfolyáshoz vezethet. Arról nem nyilatkoztak a Reuters-nek, hogy a világon hány autót érint a visszahívás, a gyártási időszak: 2014 február és november között.

Anno

  • Január 15-én is született egy autóversenyző (1934-ben), aki nulla pontot szerzett az összes GP-versenyén, és egyszer Le Mans-ban is elindult, de végül kiesett. Mário de Araújo Cabral szédületes karrierjét érdemes átböngészni.
  • 101 éve már pörgött a világ első autógyártó futószalagja, amelyet a Ford T-modell sorozatgyártására állítottak hadrendbe, Galamb József (Joseph A. Galamb) magyar mérnök közreműködésével, akiről kevesen tudják, hogy ő tervezte 1915-ben az első sorozatgyárott Fordson traktort is.
  • Ma van Teller Ede magyar származású atomfizikus születésnapja is, aki a magyar zsidótörvények elől Németországba menekült, de még időben az Egyesült Államokra módosított. Ott élte le élete javát és kutatásai miatt a hidrogénbomba atyjaként ismert.

Életmód-tanácsaink mára

Ha jön szembe a teherautó kereke, mindenképp érdemes imádkozni, a szerencsések túl is élik, mint ez az orosz autós:

Aki kihívásra vágyik, és olyan kocsira, amiből nincs még egy az országban, az írja be az olx.hu keresőjébe, hogy Gonow Victory. Aki egy kihalt, ősi brit márkára gyanakszik, amelyet egy orosz emigráns alapított 1908-ban, és az udvarnak szállított míves automobilokat -- az téved. Íme a jármű, 40 ezer kilométerrel, hegerfejesen, beépített gázzal. Igen, kínai.

És a végén a napi KRESZ-kérdés: hogyan soroljon be, ha ezt látja?

Még szerencse, hogy viszonylag kis forgalmú helyről van szó, ez a Lágymányosi híd budai felhajtója, ahol este a villamospálya-építés összes ideiglenes felfestése előtűnik. Nappal jobb a helyzet, de azért ezen nem ártana javítani.