2015.09.28. 08:10

Szeptember 28. van, Vencel napja, hétfő. Mire a Hidegindító első sorait olvassák, már túl vagyunk ma egy szuperhold-fogyatkozáson. Erősen felhős lesz az ég, de az ország nagy részén 14-19 fokos hőmérsékletet ígérnek. A hallássérültek világnapja van.

A nap képe
A nap képe

Füstben az erő

Már több mint egy hete robbant ki a Volkswagen dízelbotránya, de még mindig ettől hangos a világsajtó. Vannak, akik már temetik a wolfsburgi gyárat, mások Európa és Amerika közötti összeesküvés-elméleteket gyártanak. Összefoglaljuk, hogy mi történt eddig:

  • A német gyártóóriás lebukott, hogy 2009 óta trükközött a kétliteres, négyhengeres dízelmotorjainak károsanyag-kibocsátásával. Tovább>>
  • Lemondott Martin Winterkorn, a Volkswagen csoport vezérigazgatója. Tovább>>
  • Az EU is közbeszólt: céljuk, hogy 2017-től új mérési szabványok lépjenek életbe. Tovább>>
  • További autómárkák keveredtek gyanúba a The Sunday Times saját tesztje alapján. Tovább>>
  • A német kormány ultimátumot adott a VW-nek: október 7. előtt vázolja fel, miként szándékozik megfelelni a nemzeti környezetvédelmi előírásoknak a kérdéses dízelek esetében. Tovább>>

A dízel-gate történet további cikkeit ide kattintva érheti el.

Ilyen lesz a következő Insignia?

Olvasónk látott egy kémfotót az új, álcázott Insignáról, beindult a fantáziája, és a grafikai tudásának segítségével lerángatta a matricákat a lemezekről.

"Az első lökhárító a nemrég bemutatott Astra K-ról érkezett, minimális krómmal kiegészítve. A lámpák formája a Monza koncepciót idézik, a LED-es fényszóró technika pedig szintén az Astra K-ról került rá. A végeredmény számomra kissé az aktuális Mazda 6-osra emlékeztet, bár ez nem volt tudatos részemről, próbáltam minél inkább eltalálni a jövőbeli formát. Egy biztos, sokkal könnyedebb, nyúlánkabb formája lesz a következő generációs nagy Opel szedánnak, mint a jelenlegi típusnak."

Köszönjük a képet Opelbauer! A művész további munkáit ide kattintva érhetik el.

Közlekedési koffein

  • A rossz időjárás miatt a kivitelező nem tudta befejezni a XI. kerületi Fehérvár út belső szakaszán a vágányépítést, emiatt hétfő estig meghosszabbították a vágányzári időszakot - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). MTI
  • A Lehet Más a Politika (LMP) napi hétszáz forintos dugódíjat javasol a főváros tágan értelmezett belvárosi területeire a hétköznapi csúcsidőszakban, kiegészítve P+R parkolók építésével és a kerékpáros közlekedés fejlesztésével - közölte a párt fővárosi képviselője vasárnap tartott sajtótájékoztatója után az MTI-vel.
  • A magyar-osztrák határon az M1-es autópálya hegyeshalmi átkelési pontnál zavartalan a forgalom, viszont Hegyeshalomnál az 1-es főúti átkelőt a gépjárművek továbbra sem használhatják. www.utinform.hu
  • A magyar-szerb határon a röszkei M5-ös autópálya átkelőnél nincs fennakadás, de az 5-ös főúti átkelőhely még le van zárva. www.utinform.hu
  • A magyar-horvát határon az M7-es autópálya letenyei átkelőnél rendben halad a forgalom, nincs fennakadás, ugyanakkor a 7-es főutat a letenyei határszakaszon félszélességében lezárták, egy sávon engedik a kétirányú forgalmat. www.utinform.hu

Egy perc KRESZ (Pető Attila Kreszprofesszortól)

Körforgalomban mindig a behajtó ad elsőbbséget?

A rövid válasz: Igen!

Indok: Mert ott az "Elsőbbségadás kötelező tábla."

De nem minden esetben van ez így!

Először is ha a körforgalomba villamos hajt be - erre találunk példát Miskolcon és Szegeden is -, akkor bizony a villamos mindent visz, azaz számára feltétlen elsőbbségadás jár.

Ezt annak idején a KRESZ órán így tanultuk:

"Elsőbbséget kell adni a körforgalomban haladó járművel a körforgalmat keresztező villamos részére."

Ezen felül sokan nem tudják, hogy egyébként nem automatikus a körforgalomba behajtáskori elsőbbségadás. Ugyanis erre maga az "Elsőbbségadás kötelező tábla" figyelmeztet.Ha ilyen nem lenne elhelyezve, akkor körforgalomban is a jobbkéz-szabály szerint kellene közlekedni, azaz pont a behajtó számára illene elsőbbséget adni.Ilyen helyzettel nem kevés országban találkozhatunk is.

Ugyanakkor Magyarországon a forgalomszervezési szabályok alapján minden körforgalomban kötelezően el kell helyezni az "Elsőbbségadás kötelező tábla"-t, így itthon az elsőbbség a körben haladókat illeti meg.

 Autóipari hírsaláta

  • Megkezdődött a Hungaroringen a 4,3 kilométeres pálya kopórétegcseréjének előkészítése, újraaszfaltozzák a pályát és új rázóköveket raknak le; a teljes beruházás költsége bruttó 750 millió forint, amelyet a cég saját forrásból biztosít - nyilatkozta a Világgazdaságnak a Hungaroring Zrt. elnök-vezérigazgatója. MTI
  • Vasárnap estig az érintetteknek mindössze 48 százaléka élt azzal a lehetőséggel, hogy a visszavont engedélyű Astránál kötött kötelező biztosítását közös megegyezéssel felmondja, és október elsejei hatállyal azt egy másik biztosítónál kösse meg - írja a Netrisk.hu sajtóközleménye. Mivel a felmondásoknak 2105. szeptember 30.-ig, azaz szerdáig kell beérkezniük, a még várakozóknak kevesebb mint három napja maradt, hogy lépjenek.
  • A Renault mindössze 1,1 millióért adná olcsó kisautóját, a Kwidet. Tovább>>
  • A hollandiai Tilburgban megnyitotta első európai üzemét a Tesla pénteken. És ez még csak a kezdet. Tovább>>
  •  Műanyag kiegészítőkkel vadította meg a Toyota gyári tuning ágazata az új, negyedik generációs Priust. Tovább>>

Totalcar Retró

Tizenkét éve, ezen a napon ment adásba Winkler Mazda MPV tesztje. Ha megnézné a szőke műsorvezetőt a japán, családi batárban, kattintson ide.

Anno

  • 1961-ben ezen a napon lépett ki Szíria az Arab Közösségből
  • 1991-ben ezen a napon hunyt el Miles Davis, világhíres trombitás, dzsessz-zenész
  • 1994. szeptember 28-án a magyar ipari tárca megtiltja a fűszerpaprika kereskedelmi árusítását, paprika-hamisítás miatt (ólom került a termékbe)
  • 2003-ben ezen a napon nyerte meg Michael Schumacher az Amerikai Nagydíjat Indianapolisban, a Ferrari színeiben

Kerüld el a dugót!

A nővel az ágyban, a gyerekkel a játszótéren vagy a kollégákkal egy fontos kávé mellett? Nem kérdezzük, hol töltené a dugókban elvesztegetett félóráit, csak segítünk őket visszaszerezni. A Hidegindító partnere, a WAZE közösségi navigációs szolgáltatás felhasználói folyamatosan segítik egymást: jelentik hol láttak igazoltató rendőrt, útfelbontást, forgalomelterelést, a program pedig megtervezi a leggyorsabb útvonalat A-ból B-be, és teljesen mindegy, hol autózunk éppen. A WAZE-nek Budapesten már több mint 130 ezer felhasználója van, és a tábor folyamatosan bővül. A trükk egyszerű: ez a megoldás tényleg működik. Aki még nem töltötte le a telefonjára, itt kipróbálhatja, aki már használja, indulás előtt gyorsan megnézheti, mi vár rá a forgalomban. Nagyítson bele a térképbe, vagy írja be, hová indul ma.

Faluvégen

Hétvégén ismét megrendeztük a Faluvégi Farolást a visontai Brezova-Gokartland pályáján. Ismét remek móka volt. Aki lemaradt, itt olvashat róla.