2015.12.03. 08:29

December 3. van, csütörtök. A Mikulás már keresgéli a munkaruháját a gardróbban, a rénszarvasok pedig már hetek óta edzenek a hétvégi bevetésre. Bár ma felhős lesz az idő, a 11 fokos hőmérséklet elég melegnek számít így december elején. Az utakon vigyázzanak, köd azért lehet. Ferencek, Olíviák, Lúciuszok, Xavérok, Xavériák, Zoárdok és Zoárdák ünnepelhetik ma magukat. Ma van a baszk nyelv nemzetközi napja. Hau hotz Irteeran da!

Ez történt tegnap a TC-n

  • Göbölyös doktor kipróbálta és megírta, hogy milyen az utólagos ledes menetfény és ködlámpa egyben. Ha kíváncsi, kattintson ide.
  • Wéber Gábor a hétvégén megejtett Abu Dhabi Nagydíjat elemezte. Ha kíváncsi miért ugrana Hamilton a kútba, irány a cikk.
  • Csodák márpedig nincsenek. Elárultuk mi a megoldása a levegőben ütköző autók rejtélyének. Ha furdalja az oldalát a kíváncsiság, kattintson ide.

A nap képe

Autóipari hírsaláta

  • A zöld rendszámosok ezentúl ingyen parkolhatnak Budapesten – írja a Napi.hu. A parkolási szabályozásról szóló közgyűlési rendelet módosítását Nagy Gábor Tamás, az I. kerület polgármestere indítványozta. Azóta több más kerület is csatlakozott a budavári önkormányzat kezdeményezéséhez. Ha kíváncsi ki kaphat zöld rendszámot, olvassa el korábbi cikkünket.
  • 503 millió dollárt fizet Magyarország a Forma-1-es versenyek rendezési jogáért 2026-ig. Az eredeti tervek szerint plusz 7,5%-kal nőtt volna a jogdíj évente, de végül sikerült megállapodni fix 5%-ban Bernie Ecclestonnal, így jött ki a 146 milliárd forint. Részletek a 444.hu-n.
  • Novemberben 8,9 százalékkal nőtt a Németországban forgalomba helyezett új autók száma éves összevetésben. A Volkswagen konszern VW márkájából a dízelbotrány kitörését követő második hónapban viszont 2,0 százalékkal kevesebb autót helyeztek forgalomba, mint egy évvel korábban – közölte szerdán a német szövetségi közlekedési felügyelet. MTI
  • Rekordot jelentő 21 futamot rendeznek jövőre a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokságban, amely március 20-án Ausztráliában kezdődik és november 27-én Abu-Dzabiban zárul, a Magyar Nagydíjat július 24-én rendezik. MTI

Cukor

  • Elektromosra cseréli gépkocsiparkját New York városa. Bill de Blasio polgármesternek a párizsi klímacsúcshoz időzített bejelentése szerint a következő tíz évben kétezer járművet cserél le a város, így New York autóflottája lesz a "legtisztább" az államokban, sőt talán az egész világon. MTI
  • Durván elszállt egy szarvas, miután egy rendőrautóval ütközött – írja a Velvet. Megnéztük a videót, és mi sem tudunk más mondani. Ennél talán már csak az a durvább, hogy senki, azaz a szarvas sem sérült meg komolyabban a balesetben. Ha megnézné, irány a Velvet.
  • Hétvégén újra útnak indulnak a BKK nosztalgiajáratai. December 6-án, vasárnap favázas villamossal utazhatnak a nosztalgiázni vágyók a Széll Kálmán tér és Hűvösvölgy között, valamint motorkocsis vonat indul az Örs Vezér tere és Gödöllő között is. December 5-én, szombaton az Orczy térről a 1074-es pályaszámú, F jelzésű, favázas, fotós nosztalgiavillamos szállítja az utasokat. Forrás: BKK

A nap videója

Csak egy öreg BMW...amit egy kicsit megfaragtak az angol srácok. Hogy szó ne érje a ház elejét, ráakasztottak egy turbót is az E28-asra. Össze is jött az 500 lóerő, így már méltán viselheti a Black Eagle, magyarul Feketes sas nevet az 5-ös. Forrás: Carthrottle

Anno

  • 1924-ben ezen a napon született Roberto Mieles argentín autóversenyző
  • 1932-ben ezen a napon született Prince Gaetano Starrabba di Giardinelli olasz autóversenyző
  • 1951-ben ezen a napon született Rick Mears amerikai autóversenyző

Nincs illegális feketelista

 

A BKK nem használ fővárosban működő taxis vállalkozásokról készített "illegális feketelistát", az ellenőrzés során fokozott figyelemmel jár el a feketén szolgáltató vállalkozásokkal szemben – közölték az MTI-vel. A Magyar Taxisok Szakszervezete szerdán azt állította, a BKK megtiltja az ügyintézőknek, hogy egyes, pontosan megnevezett vállalkozók autóit szemlére bocsássák. Ez az MTSZ szerint huszonhét céget, körülbelül ezer munkavállalót érint hátrányosan, és másfél-két hónapja létezik. Dabóczi Kálmán ezt követően egy jövő csütörtöki időpontot javasolt az egyeztetésre a taxis szakszervezetnek, amely azt elfogadta. Forrás: BKK

Közlekedési Koffein

  • A végleges nyomvonalára terelik a 10-es főút közlekedését csütörtök hajnalban – közölte a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. Péntek éjszaka, félpályás korlátozás mellett viszik fel az aszfalt kopórétegét. A beruházás keretében a 10-es főút új, kétkilométeres nyomvonala mellett kétszer egysávosra szélesítik az Aranyvölgy utca egy részét, továbbá külön gyalogosjárdát és kerékpárutat építenek.
  • Szombaton és vasárnap pótlóbuszok közlekednek a 6-os, ráckevei HÉV helyett Tököl és Ráckeve között – tájékoztatott a BKK.
  • A MÁV-Start a turisztikai főszezonon túli utazások ösztönzésére 15 százalékos kedvezménnyel kínálja Interrail Globál bérleteit decemberben; az Európa 30 országában felhasználható, rugalmas vasúti bérletek 5, 10, 15 vagy 22 napos, illetve egyhónapos érvényességgel válthatók meg.

Kerüld el a dugót!

Megerősítjük együttműködésünket a Waze-zel, vagyis a legnépszerűbb, magyar autósok tízezrei által használt, közösségi alapú útvonaltervező szolgáltatással, így a következő napoktól egyre részletesebben tájékozódhattok majd az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyítsatok a térképen a környéketekre!

TC Retró

2005-ben ezen a napon láthatták a tévénézők először Winkler Róbert Hyundai Atos tesztjét. Ha kíváncsiak, hogy fogyaszthat egy ilyen kisautó 15 litert, ne hagyják ki a videót.