Óratekerés? Plusz kilométernek így még nem örültek

2016.01.20. 08:01
Szép reggelt január 20-án, a Fábiánok, Özsébek, Sebőkök és Sedékiások neve napján. Ezt a szerdát még bírja ki mindenki hipotermia nélkül, aztán a mai mínusz nyolc fokos reggelnél már csak melegebbek jönnek a héten.

Hírek és cukor

  • A Forma-1 négy motorszállítója megállapodást kötött arról, hogy csökkenteni fogják az autók erőforrásainak költségeit, és a jövőben egyetlen csapat sem marad motor nélkül. A Mercedes, a Renault, a Ferrari és a Honda képviselői Genfben tárgyaltak. A mostani egyezségért cserébe a Nemzetközi Automobil Szövetségtől (FIA) garanciát kaptak arra, hogy a jelenlegi V6-os turbó hibrid motorokkal kapcsolatos szabályozások legalább 2020-ig nem változnak, így nem kell tartaniuk egy új motorszállító megjelenésétől. A megállapodás 2018-ban lép életbe. (MTI)
  • Mialatt nálunk az óratekerés az használtautóvásárlás legnagyobb parája, valahol Nagy-Britanniában egy srác egy napjának legfőbb momentuma volt, amikor Kiája kilométerórája hatszámjegyű lett. 
  • Dízelesek, mindenki a kutakhoz! A lélektani 300 forintos literenkénti ár alá csökkent a gázolaj ára szerdán. Legalábbis a Molnál egész biztosan, a vállalat hajnali közlése szerint. 
  • Eddig az év autós csínye a Volkswagené, és most még csak szoftvert sem kellett írni hozzá. Elég volt egy jó ötlet, plussz a lakatos munka. Zs.e.n.i.á.l.i.s.
  • Új fogalommal bővült az autózás: autósétáltatás. Persze, hogy a Teslának hála, a friss szoftverükkel jött a lehetőség. Bővebben a Jalopnikon.

Taxisok kontra közlekedés

Tegnap délután még körülbelül hatvan autóval demonstráltak a taxisok Budapest belvárosában. Az Uber közösségi fuvarozó alkalmazás ellen tüntető sofőrök a Bajcsy-Zsilinszky út és az Andrássy út kereszteződését bénították tegnap is, és a Waze szerint továbbra sem járható a környék.

Az MTI tudósítójának több demonstráló taxis azt mondta kedd délután: felháborodtak, hogy három nagy szakmai szervezet nem állt melléjük a keddi sajtótájékoztatón kiadott állásfoglalásában. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara, a Fuvarozó Vállalkozók Országos Szövetsége és az Országos Taxis Szövetség sajtótájékoztatóján többször elhangzott, hogy a cél közös, a szakmai szervezetek a tárgyalásos megegyezés hívei, megértik az utcán demonstráló taxisokat, de szeretnék, ha nem rombolnák a szakma imidzsét, mivel már kezdett újraépülni a taxisokba vetett bizalom.

Az Erzsébet tér kedd este az MTI fotóján
Az Erzsébet tér kedd este az MTI fotóján

 Anno január 20

Január 20-ról nem sok világrengetőt jegyez a történelem. Autós vonalon a legjelentősebb történés Edward "Tűzgolyó" Roberts születése. Robert 1929-ben, ezen a napon született, és rövid élete alatt óriási sikereket ért el a Nascarban. 1950 és 1964 között 33 futamgyőzelmet szerzett, nyert többek között a legendás Daytona 500-on is.

Roberts a fireball, azaz tűzgömb/tűzgolyó becenevet még fiatalon, baseballjátékosként kapta. Dobóként félelmetesen gyors labdákat adott. A becenevében aztán elértve a végzete, méghozzá egész fiatalon, 35 évesen. 1946. május 24-én a World 600 nevű Nascar-futamon került bele egy balesetbe. Két társa autóját próbálta kikerülni, amikor a pálya belső falának csapódott és autója kigyulladt. Teste nyolcvan százaléka súlyosan megégett, de még hetekig úgy tűnt, túlélheti, végül Július 2-án belehalt a szövődményekbe. (sokat bíró olvasók itt tudják megnézni a baleset felvételét)

A nap képe

Inadekvát párhuzam: 1964 tavasza pár ezer kilométerrel arrébb. A képen a '64-es Targa Florio egy Ferrari 250 GTO-ját szállítják - hogy a versenyre vagy a verseny után nem tudni, de mindegy is. Azt a rövidnadrágos szicíliai meleget viszont talán mind elcserélnénk erre a vastagkabátos januárra.

Tegnap a Totalcaron

A nap videója

Ha szerda, akkor Petrolicious. A mai recept: erdei kanyarok, Alfa Spider, szentimentális szerelem.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!