A szegény ember BMW-je? Hát nem!

2016.02.26. 08:21

Ezer milligramm C-vitamin és sok papír zsebkendő támogatásával készül a mai Hidegindító Február utolsó péntekén, amikor az Edinák ünneplik névnapjukat. 1815-ben Bonaperte Napóleon megszökött Elba szigetéről, 1952-ben ezen a napon készült el Nagy-Britannia atombombája, 1932-ben megszületett Johnny Cash amerikai énekes-dalszerző, 1964-ben pedig Détár Enikő magyar színművésznő. A nap dala Cash utolsó felvétele, a Hurt

Autóipari hírsaláta

Egy amerikai szövetségi bíró kemény lépéssel adott új lökést a Volkswagennél kirobbant dízelbotránynak, miután kijelentette, a cégnek legkésőbb március 24-én részletes tervvel kell előállnia, amelyben megmagyarázza, hogyan fogja átalakítani azokat az elsősorban kétliteres motorokat, amelyek a szoftveres trükkel mentek át a környezetvédelmi ellenőrzésen, pedig valójában a határérték negyvenszeresének megfelelő mennyiségű mérges gázt engednek a környezetbe. (Autonews)

Egy ausztrál hekker sikeresen behatolt a NissanConnect EV-be, vagyis a japán autógyártó, elsősorban a Leaf villanyautóhoz kifejlesztett mobiltelefonos alkalmazásába, hogy így hívja fel a figyelmet a rendszer sebezhetőségére. Az alkalmazáson keresztül az autó tulajdonosai, és most már tudjuk illetéktelenek, a kocsi töltöttségi szintjéről, korábbi menetadatairól tájékozódhatnak és szabályozhatják a fűtést is. A Nissan pár napja lekapcsolta a szolgáltatást, most dolgoznak a megoldáson. (Autonews)

Csodálatos hír érkezett az Egyesült Államokból, ahol autóipari mérnökök ismét megpróbálnak hibrid, vagyis benzin-elektromos hajtásláncot szerelni 700, kísérleti pick-upba. A General Motors tervei szerint egyelőre ötszáz Chevrolet Silverado és kétszer GMC Sierra szerepel, amelyeknek generátora átmenetileg hajtómotorként is szolgálhat, így segítve be a teherautók 5,3 literes, V8-as motorjainak a gyorsításkor. A gyár ígérete szerint a megoldás érezhető fogyasztáscsökkenést eredményez. Meglátjuk. (Autonews)

A szegény ember BMW M5-je

Nem csak Csikós szokott hétvégenként autót szerelni, mert az ilyesmi Amerikában is divat. Itt van például Freddy Hernandez, aki a saját bőrén tapasztalta meg, milyen az, amikor a 2000-es évjáratú BMW 540i-ről kiderül, mégsem olyan olcsón fenntartható alternatíva az azonos korú M5-höz képest, mint az elsőre gondolnánk. Törött vezérműlánc-feszítők, lehúzós szervizek és hatos kézi váltó, jó sok tanulsággal. (Jalopnik)

Közlekedési koffein

A gyorsforgalmi utak, a fő és mellékutak zömmel vizesek, nedvesek, de főként a Dunántúl középső területein már szárazak vagy felszáradóban vannak. A látási viszonyok általában jók, de esetenként a párásabb levegőben lecsökkenhet a belátható útszakasz hossza pár száz méterre.

A 3307-es jelű Nyékládháza-Tiszacsege összekötő út, Ároktőn a komphoz (Tiszacsege) vezető út a 33+800 - 34+693 km szelvény között a Tisza magas vízállása miatt lezárva 2016.02.18. 11.00-től. A 3601-es jelű Muhi-Köröm összekötő út, a 0+000 km - 2+000 km szelvény között a Sajó áradása miatt lezárva 2016.02.18. 4.00-tól. A 36107-es jelű Sajóörös bekötőút, Kesznyéten és Sajóörös, a 4+200 km - 7+050 km szelvény között a Sajó áradása miatt lezárva 2016.02.18. 4.00-tól. (Utinform.hu)

Totalcar retro

Tizenkét éve egészen mást gondoltunk, a Renault, akkor még fiatal kis dízeléről, az 1,5 dCi-ről. Rácz kolléga a legerősebb változatot egy Clióba építve méltatta így: "Nahát, milyen egy vacak, alig cammog, száz lóerő, persze, meg kétszáz Nm, hogyne, zsörtölődtem az első pár együtt töltött perc után. Hiszen ennél még a régi 123-as dízel Mercim is jobban húzott, pedig ott - mint halála után kiderült - az egyik henger gyűrűtörött volt és csak fékezte a többi négyet. Aztán felmelegedett a motor és egy előzésnél hagytam 3000, sőt 4000 fölé pörögni - sírva kértem bocsánatot."

Kerüld el a dugót!

Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyítsatok a térképen a környéketekre, hogy lássátok, merre nem érdemes elindulni.

Megint egy kis tavasz

Aki túlélte a nagyon undorító tegnapi napot, az megkapja jutalmát odafentről. Az Időkép.hu szerint Pénteken eleinte a déli és keleti tájakon, majd északkeleten számíthatunk még kisebb esőre, esetleg havas esőre, ugyanakkor északnyugat felől egyre nagyobb területen felszakadozik a felhőzet, kisüt a nap. Nyugaton, északnyugaton felélénkül a szél. Hajnalra -2, +3 fokig csökken a hőmérséklet, napközben 5-10 fok közötti maximumokat mérhetünk.