Terjed a sztrájkhangulat a hazai autóiparban

2016.03.25. 08:26

Szép reggelt március 25-én, az Irének, Íriszek, Cézárok és Hembertek neve napján. Bár felhő ma sem lesz sok az égen, ez még mindig nem lesz egy meleg tavaszi nap: maximum tíz fok várható az ország nagy részén. Ma lenne 117 éves Burt Munro, Új-Zéland különc motoros rekordere, akinek életét Anthony Hopkins dolgozta fel magas szinten Roger Donaldson filmjében, az A leggyorsabb indiánban. Ha már Új-Zéland - szóljon napindítónak a 1970-es évek méltatlanul ismeretlen aucklandi rockbandája, a Ticket Country High-ja.

Hírsaláta

  • Már a beszállítók is sztrájkhangulatban? A Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke szerint általános az elégedetlenség az autóiparban. László Zoltán a Népszabadságnak nyilatkozva közölte: az Audin kívül három vállalatnál alakult ki sztrájkközeli helyzet a nem megfelelő bérjuttatások miatt. A napilap pénteki számában az alelnök a cégeket nem kívánta megnevezni, de annyit elmondott, hogy kettő dunántúli autóipari beszállító. A Népszabadság úgy tudja, az Audinál már meg is alakították a sztrájkbizottságot, amelyhez ötezer alkalmazott csatlakozott. A szakszervezeti vezető az elégedetlenséget az idei, gyengének tartott országos bérajánlással, az egyre általánosabb szakemberhiánnyal, illetve annak következményeivel magyarázta. Elmondta, egyre általánosabb, hogy a jobb feltételeket kínáló szlovákiai vállalatokhoz járnak át dolgozni a magyar munkavállalók. (MTI)
  • Visszakerülhet a parkolási rendeletbe a korábban törölt ötperces türelmi idő. A február 17-én a legnagyobb csendben törölt passzus áprilisban lépett volna hatályba, de egy előterjesztés szerint erről újra tárgyalna a Fővárosi Közgyűlés. Az előterjesztés szerint a gépkocsijával parkoló mentesül a törvényben meghatározott egyórai várakozási díj és pótdíj megfizetése alól, ha az ellenőrzés időpontja vagy a mobiltelefonos parkolási díjfizetés érvényességének kezdő időpontja között nem telt el öt percnél hosszabb idő és a várakozási díjfizetést a parkolás-üzemeltető ügyfélszolgálati irodáján utólag igazolja. (Index.hu)
  • 800 ezer autót hív vissza a Volkswagen és a Porsche globálisan a pedálrendszer esetleges meghibásodása miatt. Az elővigyázatosságból hozott intézkedés a 2011 és 2016 között gyártott 391 ezer Volkswagen Touareg és a 409 ezer Porsche Cayenne típusokra vonatkozik. A Volkswagen azt közölte, hogy felveszik a kapcsolatot az autótulajdonosokkal, és amilyen gyorsan csak lehet, elvégzik a szükséges ellenőrzést, ami fél óránál nem tart tovább. (MTI)
  • Visszahív a Renault is. A vállalat csütörtökön azt közölte, hogy a féktömlők összeérhetnek, súrlódhatnak és elkophatnak a Zoékban. A hiba balesetet eddig nem okozott. A visszahívás a 2012 utolsó hónapjaitól 2014 októberéig gyártott autókra vonatkozik,összesen 10 649 autót érint. (Napi.hu)
  • Akkumulátorgyár telepítését tervezi a Samsung Gödön. A Samsung korábban képcsőgyárat üzemeltetett a telephelyen, amivel 2014-ben hagyott fel a koreai cég, de a gyárat megtartotta. A Pulse News több meg nem nevezett iparági forrásra hivatkozva arról számolt be, hogy a Samsung nemrég delegációt küldött Magyarországra az itt esetleg felépülő új üzemmel kapcsolatban, ahol elektromos autókhoz gyártanának akkutelepeket. Értesüléseik szerint azért hozna létre európai gyártóbázist a koreai vállalt, hogy közelebb kerüljön az elektromos autók gyorsan fejlődő itteni piacához. (Napi.hu)

Napi gyökérség

Divatkereskedelmi gyökérmarketing néven írt tegnap az Urbanista egy nem új jelenség újabb példájáról: egy reklámparkolóról. Az ilyen hirdetőtáblás, háromkerekű robogók rendszám nélkül, lényegében büntethetetlenül parkolják tele a várost hónapokra blokkolva bizonyos parkolóhelyeket. Ez itt a mindig zsúfolt Káldy Gyula utcában áll.  

Dobó Géza/Urbanista
Dobó Géza/Urbanista

Szeritnem a reklámparkoltatás...

Kevesebb halott a magyar utakon, de...

Tizenöttel kevesebb ember vesztette életét és negyveneggyel kevesebben szenvedtek súlyos sérüléseket az ország közútjain idén február végéig, mint tavaly ugyanebben az időszakban – írja a Police.hu. A javuló statisztika csalóka, nagyrészt a januári számoknak köszönhető, februárban ugyanis 18,3 százalékkal több személyi sérüléssel járó baleset történt az ország útjain, mint tavaly a második hónapban.

Óberling József ezredes a Police.hu-nak elmondta, ha túl enyhe a tél, megnő a forgalom, ennek következtében a balesetek is. Ennek köszönhetően több gyalogos, kerékpáros közlekedett, és februárban együtt 40 százalékkal több balesetért voltak felelősek, mint ahányat a tehergépjármű-vezetők okoztak.

A Police.hu írásából kiderül még, hogy emelkedett az ittasan okozott közlekedési balesetek száma idén: 2015-ben a második hónap végéig 187 történt, 2016. február 29-éig 194, ami 3,7 százalékos növekedést jelent.

Közlekedési koffein

  • Újra mindkét irányban teljes hosszában járható lesz a budai alsó rakpart március 25-én reggeltől. Ezzel egyidejűleg a Margit híd budai hídfőjénél a déli alsó rakparti lehajtón is visszaáll a kétirányú forgalmi rend: a Margit híd alatt a városközpont irányába egy balra kanyarodó (az alsó rakpart felé vezető) és két egyenes forgalmi sáv vezet majd. Visszaáll az eredeti forgalmi rend a Margit híd budai hídfőjétől északra lévő lehajtón is, ezért a dél felől érkezők a továbbiakban itt nem tudnak felhajtani a hídra. (BKK)

Az országos dugóhelyzet pedig:

Cukor 

A 444 találta ez a videó egy floridai balesetnél intézkedő rendőrről. Annyi történik, hogy többen (vélhetően a baleset további érintettjei is) állva nézik, amint az autóba szorult nőt lassan körbenyalják a lángok. A rendőr aztán intézkedik, de nem teszik egyszerűbbé a dolgát. Erőltetett párhuzam ugyan, de a látottak erősen összecsengnek egy hazai jelenséggel, melyről Azt meséltem már, hogy 12 éves koromban fényes nappal ültem a buszon, és egy mellettem álló úr rátette a vállamra a farkát? született írás ma az oldalon. Ajánlott olvasmány az olyan hozzám hasonlóan naívaknak, akik eddig urban legends-ként gondoltak az ilyen sztorikra.