Corvette a Supra ellen, mindketten a hófal ellen

2016.04.06. 09:07

Szép reggelt április 6-án, a hét utolsó nyári napján. Holnaptól egy ideig esőből jut több, mint napból, de ma még bőven húsz fok felett lesz az országban. A mai Bíborkák, Vilmosok, Rubenek és Szixtuszok neve napja.

  • Nem várt helyről jött a Supra és a Corvette driftcsatája. Két orosz drifter csinált egy élménykört a műfaj két népszerű autójával a finn határral szomszédos Kareliában. Íme, ilyen egy havas driftpárbaj a sarkkörhőz közel.

Hírsaláta

  • Lopott bocik a csomagtartóban. A Police.hu-n tűnt fel a hír a Jászapáti Rendőrörs tegnapi sikeréről. Két járőr éjjel 1 óra 20 perckor igazoltatott Jászkisér utcájában egy sofőrt és utasát. A rendőrök a jármű átvizsgálásakor észlelték, hogy annak ledöntött hátsó ülésein két kis boci feküdt. Pár perccel később kiderült, hogy a borjúkat igazoltatásuk előtt lopták el egy jásziványi tanyáról. A bocik jól vannak, már visszakapta őket gazdájuk, a két férfit előállították. A sofőrnek lesz még baja a lopáson túl is: a járőrök az ellenőrzéskor megállapították, hogy nem rendelkezett vezetői engedéllyel és a vele szemben alkalmazott alkoholszonda pozitív eredményt mutatott.
  • Lefeküdt aludni, és mire felkelt, egy mozgássérült parkolóhelyet rajzoltak az autója köré. Az Index.hu azonos címen megjelent híre szerint egy londoni férfival történt ez a napokban. A felfestést a kerekei köré rajzolták, majd meg is büntették. A bakit elismerte az illetékes kerületi tanács. Mint mondták, a férfi szomszédja által két éve igényelt mozgássérült parkolóhely kialakítása sült el rosszul.
  • Holttestet találtak egy kiégett autóban tegnap Taksonyban. A Taksony és Bugyi közti útszakaszon kapott lángra egy autó, amit a helyszínre érkező tűzoltók oltottak el. Az oltás utáni átvizsgáláson derült ki, hogy a jármű nem volt üres. (Index)
  • Küszöbön a Volán-tender, fiatalodhatnak a buszok. A Magyar Nemzet érdeklődésére a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) közölte, hogy áprilisban megjelenik a pályázati kiírás, amelyről még nem született döntés. A soron következő kormányülések valamelyikén a napirendi pontok között szerepel a tendereztetés, amelynek végső formáját ekkor fogadhatják el. A lap közölte, 2016. december 31. után már nem hosszabbíthatók meg a Volán-társaságok jogutódjaként létrejött közlekedési központokkal megkötött közszolgáltatási szerződések. A jövő év első napjától ténykedő új szolgáltatókat pályázati úton kell kiválasztani. A lap emlékeztet, hogy az NFM korábbi tájékoztatása szerint a cél egyebek között az, hogy a helyközi közszolgáltatásban üzemelő buszok átlagkora 14-ről 10 évre mérséklődjön. (MTI)
  • Bécs nagyon belehúz: két év alatt, mintegy ezer villanytöltő kiépítését tervezi az osztrák főváros. Az elképzelés szerint rendszerezettebbé, átláthatóbbá és hozzáférhetőbbé tennék a már meglévő hálózatot is az újak töltők mellett. A cél a teljes lefedettség és a megbízhatóság maximalizálása, hogy minél több lakost motiváljanak elektromos autózásra. Bővebben a Napi.hu-n.
  • Gyorsan nőtt az eladott autók száma Csehországban. Márciusig 59 598 autót adtak el a cseheknél, 11,9 százalékkal többet, mint a tavalyi év hasonló időszakában - közölte a cseh autóipari szövetség kedden Prágában. A legnagyobb cseh autógyár, a Mladá Boleslavban működő Skoda Auto, éves szinten 21 százalékkal 20 444-re növelte eladott autóinak számát. Volkswagenekből január-márciusban 5506 darabot adtak el. A Hyundai személyautóiból 4277 kelt el, ami éves szinten hétszázalékos csökkenés. A további helyeket sorrendben az amerikai Ford (3481 eladott autó), a román Dacia (2864) és a dél-koreaia Kia (2067) márkák foglalják el. Az autóvásárlásokat ott is a céges eladások húzzák: az autók 75,9 százalékát cégek és intézmények vették meg, a fennmaradó részt magánszemélyek. (MTI)

Blogszemle

A biztonság a téma az IndyCarban. Egész pontosan a Dallara által gyártott padlólemezre teljes hosszában szerelt, kupolás védőelem. A versenyzők szerint egy irreális problémára született megoldás, ami szétcseszi a tapadást az oválokon. A leszorítson vagy ne szorítson téma hosszan levezetve olvasható az USA Racing blogon.

Közbringa kontra saját bringa

Érdekes statisztika született az USA-ban a közbringarendszerről. Az Egyesült Államokban már 94 városban használt, összesen 35 millió bérlést maga mögött tudó közösségi kerékpározáshoz ezidáig egyetlen halálos baleset sem köthető. Ez azért meglepő, mivel az Államokban 100 millió kerékpáros utazásra átlag 21 haláleset jut, azaz legkevesebb hét halálos balesetnek már kötődnie kéne a közbringákhoz is. Rejtély, hogy miért ilyen jók ezek a statisztikák, de a Kerékagy összeszedett öt lehetséges magyarázatot.

Április 6

Ma van tizenhárom éve, hogy lezajlott a 21. század egyik legőrültebb Formula-1-es versenye. A 2003-as szezon harmadik futama volt az óriási esőzésben indult Brazil Nagydíj. Az eső a futam alatt valamelyest enyhült, csakhogy a Autódromo José Carlos Pace versenypálya vízelvezetése nem volt a toppon, így egyazon kanyarban hullott ki a mezőny harmada, köztük többen méterekre a mentést végző daruskocsitól. A futamot végül nem emiatt a mészáros kanyar miatt állították le, ahhoz az kellett, hogy Mark Webber és Fernando Alonso annyira teleszórja alkatrésszel a pályát, hogy az már fizikai akadály legyen a mezőnynek.

Az már külön komikum, hogy a balesete ellenére Alonsót a harmadik helyen értékelték, a győztes sorsáról pedig még napokig vitatkoztak az FIA-nál: nem volt tiszta, hogy a piros zászló előtt melyik kör sorrendje legyen a végeredmény. A helyszínen még Kimi Raikkonent hirdették ki győztesnek, majd napokkal később Giancarlo Fisichellát. A két versenyző látványosan kicserélte kupáit a következő futam előtt.

Már kétnaposak a fix trafik

Pontosabban ez a második nap a tesztüzemen kívül, már élesben mér a rendőrség új csodafegyvere. Hogy mit is látnak pontosan azt a tegnapi videónkból megtudhatod.  

Kerüld el a dugót!

Megerősítjük együttműködésünket a Waze-zel, vagyis a legnépszerűbb, magyar autósok tízezrei által használt, közösségi alapú útvonaltervező szolgáltatással, így a következő napoktól egyre részletesebben tájékozódhattok majd az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyítsatok a térképen a környéketekre!

A nap videója

Mi más lenne szerda reggel mint a kedd esti Petrolicious? Egy adag nyers Amerika a hatvanas évekből.