Országos traffipaxakció: mutatjuk a részleteket

2016.04.21. 08:41

A hagyomány szerint, időszámításunk előtt 758-ban éppen ezen a napon alapították meg Rómát, 1989-ben szintén ezen a napon 100 ezer diák gyűlt össze a pekingi Tienammen téren, hogy a reformer Hu Jao-pangra emlékezzen, és 2004-ben szintén a mai napon, vagyis április 21-én 74 ember halálával végződött egy öt autóval elkövetett öngyilkos bombamerénylet, Baszrában. Az év 111. napján a Konrádok ünneplik névnapjukat. A nap híres szülöttei II. Erzsébet Brit királynő, és Iggy Pop amerikai énekes, akitől most gyorsan be is tolok egy dalt, és ezzel kezdődik a mai Hidegindító.

Autóipari hírsaláta

Félmillió autót visszavásárolhat a Volkswagen az Egyesült Államokban, hogy elkerülje a szövetségi hatóságok által kiróható nagyobb büntetést, amiért tavaly kiderült, éveken át csalós szoftverrel teljesítették a környezetvédelmi méréseket. A hír szerint kizárólag a kétliteres TDI-ket érinti majd a cég ajánlata, így az amerikai piacon szintén jelenlévő háromezres turbódízeleket inkább megjavítják majd. A helyi piacon érintett típusok a Golf, a Jetta és a Passat, illetve az Audi A3, 2009-től gyártott verziója. Egy másik hír szerint a német közlekedési hatóság leállította a németországi javításos visszahívások egy részt, mert kiderült, a már megjavított Skoda Superb és VW Passat modellek fogyasztása nem magasabb lett, márpedig a hatóság előírta a konszernnek, hogy a dízelbotrányban érintett autók egyetlen paramétere sem romolhat, miután eltávolították belőlük a csalós szoftvert. (Autonews)

Mintegy egymillió, legalább részben villanyhajtású autót szeretne eladni a Volvo 2025-ig, jelentette ki tegnap a cég elnöke, Hakan Samuelsson. Az ambiciózus terveket hitelesíti, hogy a svédek márkája nagy menetelésbe kezdett az utóbbi években, tavaly több mint félmillió darabos eladási rekordot állított fel, miután teljesen megújította az XC90 SUV-t és bemutatta az S90 prémiumszedánt. A közlemény szerint 2019-ig teljesen elektromos hajtású autóval jelentkeznek majd és minden más típusból lesz legalább kétféle hibrid verzió. (Autonews)

Az április 14-én Japánban történt nagy erejű földrengések utána tíz nappal, közel az összes, Japánban található üzemét újraindítja a Toyota. Az ország számos pontján károkat okozó rengések a Richterskála szerint 6,5 és 7,3-as erősségűek voltak, több mint negyven ember életét vesztette és számos ház megrongálódott, szerte az országban. A Lexus két üzeme egyelőre bizonytalan ideig állni fog, a Toyota viszont egy hétnyi leállással is 90 ezer autós termeléskieséssel számolhat. (Autonews

Közlekedési koffein

Az összes bevethető sebességmérő berendezést használni fogja a magyar rendőrség a Speedmarathon nevű, európai ellenőrzési akcióban, amely reggel hat órától holnap reggel hatig tart. Ez, a tavaly óta használt 160 darab, hordozható, lézeres elven működő, több száz méteres hatótávolságú traffipax és a VÉDA rendszer két hete beüzemelt, 134 helyen felszerelt 365 kameráját jelenti, amelyek amúgy is mindig szolgálatban vannak.

Utóbbiak radaros elven működnek, 50-100 méterről szúrják ki a szabálysértőket. Fontos még, hogy a két rendszer elemei nemcsak a gyorshajtások ellen vethető be, hanem bizonyos esetekben a kanyarodási szabályok megsértőit, az öv nélkül autózókat, a piros lámpán vagy vasúti átjáró tilos jelzésénél áthajtókat, a lejárt műszaki vizsgával közlekedőket, és a záróvonalon előzőket kapcsolhatják le a képeikkel. A hordozható traffipaxok folyamatos mozgatásának köszönhetően a gyorshajtóvadászat közel 900 helyszínen zajlik majd. Vezessenek óvatosan és mindig tartsák be a közlekedési szabályokat. A rendőrség honlapján megyénként összegyűjtötték ezeket a helyeket és a hozzájuk tartozó időpontokat, kattintson a részletekért. (Police.hu)

2016. április 20-án, szerdán az első járat indulásától április 24-én, vasárnap 20:00-ig a 2-es villamos rövidített útvonalon, a Jászai Mari tér és a Fővám tér M között közlekedik pályajavítás miatt. A Közvágóhíd H és a Fővám tér M között 2-es jelzéssel pótlóbusz szállítja az utasokat. Április 24-én, vasárnap 20:00-tól az utolsó járat indulásáig a 2-es villamos nem közlekedik, helyette a pótlóbusz a Közvágóhíd H és a Nyugati pályaudvar M között szállítja az utasokat. A pótlóbuszok – a belvárosi forgalomtechnikai adottságok miatt – nem érintik a 2-es villamos Jászai Mari téri végállomását és az Országház, látogatóközpont megállóhelyet. A 4-es és a 6-os villamosra a Nyugati pályaudvarnál lehet átszállni. (BKK)

Totalcar retro

Egy igazán jól sikerült tévéepizódot találtam Winkler múltjából, kicsit több mint tizenhárom évvel ezelőttről. A Budapest közelében lévő Szoborparkban mesél a Volga M21-ről, a szovjet autóipar emlékezetes darabjáról, íme:

Kerüld el a dugót

Tájékozódj az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről élőben. Jelmondatunk: több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyítsatok a térképen a környéketekre és töltsétek le az alkalmazást Android vagy iOS operációs rendszert futtató telefonotokra! A Waze térképén megtaláljátok az összes új, rendőrségi fix traffipax helyét és az új app jelez, ha túlléptétek az adott útszakaszon megengedett sebességet.

420 lóerős Polo

Nem várta meg a Volkswagen Golf R400, vagyis a valaha volt legerősebb, szériában gyártott Golf megjelenését a Wimmer tuning cég, máris elkészítette saját, őrült kisautóját, a Polo R WRC-t. Nem valódi raliautóról van szó, inkább világverő utcai kisautó ez a Polo, amelyben a gyárilag is 220 lóerős, kétliteres TSI motort húzták tovább a szívóoldal átdolgozásával, új turbófeltöltővel, sportkipufogó-rendszer beépítésével, 6 baros üzemanyagpumpával, illetve a motorvezérlő program átírásával. A végeredmény végsebessége 280 kilométer óránként, az átépítés ára pedig több mint tízezer euró, persze az autó árán felül. Nézegessék, elég vidám kis dög.

Megint jön a hideg

Ez nem egészen az a tavasz, amikor minden percünket a szabad ég alatt töltenénk, de sebaj, alakul majd. Az Időkép szerint ma sok lesz a napsütés, csak kevés felhő lehet az égen. A nyugatira, délnyugatira, helyenként a délire forduló szél legfeljebb nyugaton és északkeleten élénkülhet meg. Hideg lesz a reggel, a legalacsonyabb hőmérséklet -1 és +5 fok között alakul, így többfelé lehet talaj menti fagy. Délután 16-20 fokot mérhetünk.