Nagy bajban az orosz autóipar

2016.05.13. 08:51

A babonások szerint a balszerencse napja a mai, péntek 13. van az Imolák és a Szervácok ünneplik névnapjukat, kezdődik a Hidegindító. 1958-ban ezen a napon lett Ben Carlin az első és egyetlen ember a Földön, aki kétéltű járművel kerülte meg a bolygónkat. Utazása 10 évig tartott, ezalatt 17 ezer kilométert tett meg vízen, és 73 ezret szárazföldön. 1995-ben egy amerikai édesanya, Alison Hargreaves az első nőként, oxigénpalack nélkül jutott fel az Everestre. A nap híres szülöttei Dennis Rodman világhírű kosárlabdázó, és Görbicz Anita kézilabdázó, aki a világ legjobb játékosa lett 2005-ben. A nap dala nem köthető szorosan a dátumhoz, de nekem most ez tetszik a legjobban.

Autóipari hírsaláta

Nyolc és fél százalékkal maradt el az egy évvel korábbi eladási darabszámától az orosz autópiac múlthavi teljesítménye, így valamivel több mint 121 ezer új autót adtak el. A Oroszországgal szembeni nemzetközi gazdasági szankciók oka az Ukrajnában zajló háborúban való részvétel, de az orosz gazdaság amúgy is szenved, a kőolaj alacsony világpiaci ára miatt. Az autópiaci válság legnagyobb vesztese a Lada (AutoVAZ), de a luxusmárkák is megérzik a súlyos helyzetet. (Autonews)

48500 idei Subaru Legacyt és Outbacket hívnak vissza a kormánymű lehetséges meghibásodása miatt az Egyesült Államokban. Az érintett modellek még nem okoztak balesetet a tengeren túlon, de a helyi közlekedési hatóság felhívja a tulajdonosok figyelmét, hogy ne használják az autót a javítás előtt, mert előfordulhat, hogy a kormány elfordítását nem követik az első kerekek. (Autonews)

Minden pillanatban 660 ezer autós használja a mobiltelefonját az Egyesült Államok útjain a hivatalos statisztikák szerint és ez egyre több súlyos és halálos balesethez vezet. Ontarióban például az utóbbi években többen haltak meg azért, mert kezükben mobiltelefonnal vezettek, mint ittas vezetés, vagy gyorshajtás miatt. Ezért született a világsajtót a napokban megjárt óriásplakát: "Sms-ezz és vezess" felirattal. A plakát egy temetkezési vállalkozás honlapját reklámozza, így hívja fel az autósok figyelmét a veszélyekre. (MSN)

Közlekedési koffein

Az 52-es főúton Kecskemét térségében a 6-os km-nél egy kamion személygépkocsival ütközött össze. A helyszínelés idejére a lezárták a fél útpályát. A 84-es főúton Nemeskér és Lövő között a 92-es km-nél két személygépkocsi ütközött össze. A rendőrség félútpályás lezárás mellett helyszínel. (Utinform)

Kerüld el a dugót!

Tájékozódj az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben, az Androidra és iOS-re is ingyenesen letölthet Waze közösségi navigációs alkalmazással. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyíts a térképen a környéketekre!

Totalcar retro

Sokat gondolkodunk azon, hogy miért ilyen népszerűek mifelénk a mindenféle méretű szedánok. Talán a ladás szocializmusból maradt itt a lépcsős hát vonzereje, ki tudja. A napra pontosan 10 évvel ezelőtti Totalcar TV epizódban Fiat Albea, Renault Thalia és megannyi önfeledt pillanat várja a nosztalgiázni vágyókat. 

Néhány óra eső nélkül

Csupán ennyi jut nekünk ezen a péntek 13-án az Időkép szerint, ahol azt jövendőlik, hogy napközben északkeleten is megszűnik a tartós eső, ezt követően a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett az erősen megnövekvő gomolyfelhőkből többfelé várható zápor, zivatar. A délnyugati szelet sokfelé erős, zivatarok idején viharos lökések kísérhetik. Délután 18-23 fok várható.