Autóval ekkorát még nem ugrottak

2016.08.30. 08:48

Szép reggelt augusztus harmincadikán, az év 242. napján. Furcsa nyár volt az idei, de a maival együtt már csak két nap van belőle hátra. Sok szempontból jelentős a mai nap, például 76 évvel ezelőtt a második bécsi döntés értelmében Észak-Erdély ismét magyar fennhatóság alá került, 219 évvel ezelőtt pedig megszületett Marey Wollstonecraft Shelley angol írónő, aki megalkotta Frankenstein szörnyét, és ma 31 éves Risztov Éva úszó olimpikon is.Ne felejtsék névnapjuk alkalmából felköszönteni Rózsa nevű ismerőseiket, a mai napot pedig indítsuk a Beatles Hey Jude című dalával, ami épp ma 48 éve jelent meg:

Ez ment tegnap

Összeszedtünk 10+1 koncepcióautót, amelyek igazán emlékezetesre sikerültek, és megvizsgáltuk őket szakmai szemmel is. Volt még egy trükkös lopásunk, olvassák el, nehogy bedőljenek, valamint hírszerkesztők, Assur megírt radikálisan átdolgozott Ferrari 599-est is, amelynek az ára minden várakozást felülmúl.

Hírek az iparból

Megújul a Cadillac, nyilatkozta a cégvezető Johan de Nysschen, és arra is kitért, hogy ez több teljesen új, valamint néhány frissített modellt jelent. A legfontosabb talán az, hogy újragondolják a jelenlegi CT8 prémiumszedánt, és egy SUV kerül a paletta élére, de az sem kizárt, hogy egy négyajtós kupénak szánják ezt a szerepet. Megújul az XTS is, ám közel sem biztos, hogy ez marad a neve, viszont érkezik két egyelőre Lux 1 és Lux 2 néven emlegetett belépőmodell, amivel a márka a Mercedes CLA és az 1-es, 2-es BMW-nek akar konkurenciát állítani. Mivel Amerikában töretlen a kategória népszerűsége, szóba került még egy SUV is, amit közvetlenül az Escalade alá lőnének be, és 2017-ben érkezik az XT5 is, amely egy kompakt crossover lesz. (Carscoops)

A B-csoportos rali sokak számára a szakág aranykorát jelentette, hiszen a mérnökök szinte szabadon növelhették a versenyautók teljesítményét, így gyakran 4-500 lóerőnél is erősebb, egy tonna alatti versenyautók állhattak rajthoz. Ilyen teljesítmény mellett szinte borítékolható volt a vég, az egyre gyakoribb tragikus balesetek miatt a sorozatot 1987-tól már nem indították el. Ikonikus autót így is adott a világnak, de míg legtöbben az Audi Quattróval, a Peugeot 205 T16-tal, vagy a Lancia Deltával azonosítják a korszakot, kevesen tudják, hogy az MG is beszállt a bajnokságba. A Metro 6R4  1985-ben érkezett, és talán nem tudta kiforrni magát, talán a csapat nem volt elég jó, de egy harmadik helyen kívül nem sikerült jelentősebb eredményeket elérnie. Pedig a szándék megvolt: a Cosworth által finomított háromliteres V6-ost a hátsó ülés helyére építették be, és több mint 400 lóerőt tudott. Most egy ilyen autót hirdet a Bonhams aukciós ház, és ha van úgy 45 millió forintja, akkor mindenképp tegyen egy ajánlatot. (Moto1)

A Fiatnál vagy a marketing osztály érzi a munkáját kivételesen, vagy csak szeretnék, hogy a vásárlóik egy darabban térjenek vissza pár év múlva. Épp ezért az FCA konszern a Bondurant autóversenyző iskolával állapodott meg, így minden Abarth Spyder vagy Abarth 500 vásárló egy napos intenzív tréninget kap az autója mellé. Ezen versenypályás körülmények között próbálhatják ki autójukat a résztvevők, profi oktatók segítségével. Nem ez az első eset a konszern történetében, hiszen hasonló oktatás a Viperhez és a Dodge SRT modelljeihez is jár. (Motorauthority)

Elmehetek? Nem, elmebeteg!

Megdőlt az autóval ugratás világrekordja, Bryce Menzies Pro2 osztályú versenypickupjával 115,6 métert ugrott Új Mexikóban. A versenyző három éve készül az ugrásra, és a látvány tényleg nem mindennapi:

  Útinform

Az Útinform szerint ma erre kell számítani, ha útra kelünk:

  • Az M1-es autópályán Hegyeshalomnál a kilépő oldalon hatósági ellenőrzést végeznek, jelenleg néhány száz méteres a kocsisor.
  • A 71-es főút 106-os km-nél Keszthely térségében a Hévizi úti körforgalomban egy tehergépkocsi rakománya az útra borult. A félpályás lezárásnál rendőrök irányítják a forgalmat.

Kerüld el a dugót!

Megerősítjük együttműködésünket a Waze-zel, vagyis a legnépszerűbb, magyar autósok tízezrei által használt, közösségi alapú útvonaltervező szolgáltatással, így a következő napoktól egyre részletesebben tájékozódhattok majd az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyítsatok a térképen a környéketekre!

Esernyő kelleni fog

Az Időkép szerint Hidegfront vonul át felettünk, ami szórványos záporokkal és megerősödő északi széllel járhat, de délutánra többnyire felszakadozhat a felhőzet. Ezzel együtt is 24 és 31 fok közötti hőmérséklet várható, és a hétvégéig szép lassan visszatér a jó idő.

Ez lesz ma 

Égeti a zsebemet a pénz. Két és fél millától szabadulnék, de azonnal. Az autó neve BMW, és minél újabbat akarok. Inkább felejtsük el a nagy motort, nagy kasznit, csak fiatal, csinos legyen. - sokak dilemmáját segít eldönteni a mai összehasonlító