Ez az Opel tudja amit a Tesla

2016.09.14. 09:03

A szakadatlanul tomboló szeptemberi nyárban kezdődik a Hidegindító az év 257. napján, amikor a Szerénák ünneplik névnapjukat. A történelem fontos napja a mai, mert 1901-ben ezen a napon lett az Egyesült Államok elnöke Theodore Roosevelt, 1954-ben kísérleti atomrobbantást hajtottak végre a Szovjetunióban, 1964-ben a Szabadságért érdemérmet adományozták Walt Disney-nek a Fehér Házban, 1993-ban pedig súlyos robbanás történt egy békásmegyeri panelházban, ahol heten meghaltak és tízen megsebesültek. A nap szülöttei Xantus Barbara magyar színésznő és Amy Whinehouse, többszörös Grammy-díjas brit énekesnő, aki sajnos 2011-óta nincs az élők sorában. A nap dala Amytől szól, az egyik kedvencem: Back to Black, ezzel kezdődik a mai Hidegindító, jó reggelt emberek!

Autóipari hírsaláta

A mostani, tehát a C7-gyári kódnéven létező Chevrolet lehet az utolsó, amely az orrában hordja a motorját, a következő generáció középmotoros lesz vagyis V8-as blokkját a hátsótengely vonala elé építik majd, a pletykák szerint. Most előkerült egy kémfotó, amely ezt a teóriát látszik erősíteni és amelyen egy már új hajtáslánccal szerelt, de a C7 formai jegyeit viselő prototípust kaptak lencsevégre. (Autonews)

Egyre több érdekes részlet lát napvilágot a hivatalosan a két hét múlva kezdődő Párizsi autószalon újdonságának tartott, második generációs Opel Amperával kapcsolatban. Az ötszemélyes, kisméretű villanyautó, egyetlen feltöltéssel akár 400 kilométer megtételére is alkalmas lesz, miközben utasterét úgy alakították ki, hogy embernek és csomagnak is elegendő hely jusson, utóbbinak pontosan 381 liternyi. Mint ismeretes, az autó végsebessége 150 kilométer óránként, de dinamikus kigyorsításokra képes, 3,2 másodperc alatt lendül nulláról ötvenre, míg nyolcvanról százhúszra 4,2 másodperc alatt. (Autonews)

Tegnap hivatalosan is elkezdődött a Jaguar Land Rover gyárának építése a szlovákiai Nyitrán. Az 1,1 milliárd fontos beruházásból megépülő üzem a márka első gyártóegysége Európa kontinentális részén, de már a negyedik Szlovákiában működő autógyár, a pozsonyi VW, a nagyszombati PSA és a zsolnai Kia után. A beruházásban a szlovák kormány 130 millió euró értékű állami támogatással - kedvezmények nyújtása és ingatlan átruházás formájában - vesz részt. Az új gyárnak köszönhetően 2800 munkahely létesül a szomszédban és már az első évben 150 ezer új autót akarnak gyártani. (MTI)

Kerüld el a dugót!

Tájékozódj az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben, a Waze-zel. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyíts a térképen a környéketekre vagy töltsd le az ingyenes Waze applikációt androidos, vagy iOS operációs rendszert futtató mobiltelefonodra. 

Közlekedési koffein

Az M1-es autópályán Hegyeshalomnál, a határátlépőnél 1-2 kilométeres a kamionsor az osztrák hatóságok ellenőrzése miatt. Személyi forgalomban nincs fennakadás. (Utinform)

Totalcar retro

Nemrég végleg befejezték a gyártását egy 1948-óta létező terepjárólegendának, a Land Rover Defendernek. Róbert ebben a napra pontosan tizennégy évvel ezelőtti TCTV-epizódban ismerkedik a 110 Crew Cab verzióval, amelybe ugyan nem könnyű bekászálódni, cserébe nagy a hasmagassága és negyvenöt fokos az első terepszöge. Nézzék:

Nyár! De jó ezt leírni

Ma, a pára- és ködfoltok feloszlását követően több órára kisüt a nap, az időnként megnövekvő gomolyfelhőkből inkább már csak délen, délnyugaton és néhol az Északi-középhegység térségében fordulhat elő egy-egy zápor, délnyugaton zivatar. Estefelé északkeleten megélénkülhet az északias szél. Délután 26-30 fokot mérhetünk, az Időkép részletes előrejelzése szerint.