Agyadra megy a parkolóhely-keresés? Itt a megoldás

2016.09.20. 09:05

Szeptember 20-án, Friderika névnapján kezdődik a Hidegindító. 1884-ben ezen a napon fejeződött be az Arlberg alagút építése Ausztriában, hét évvel később bemutatják a világ első gázolajjal hajtott autót, 1988-ban pedig harminc év után visszatér Budapestre Faludy György költő. A nap szülöttei Baksa-Soós János a KEX együttes alapító frontembere, illetve Szirmai Gergely videoblogger, akit a Hollywood Hírügynökség című, filmes Youtube-csatornáról ismerhetünk. Zenél a KEX, jó reggelt mindenkinek!

Autóipari hírsaláta

Nincs hol parkolnod a munkahelyed környékén? Úgy tűnik, hamarosan lesz megoldás, legalábbis Budapesten. Parkolóhelyekre összpontosító észt startup vállalkozás indította el megosztáson alapuló szolgáltatását a fővárosban - olvasható a Népszabadság keddi számában. A Barking lényege, hogy a regisztrált autós a társaság rendszerében szereplő, magánterületnek számító helyeken parkolhat. Már több parkolóház csatlakozott a rendszerhez, emellett irodaházak és társasházak jelentkezésében is bízik a cég. Ha egy ház mélygarázsából a lakók reggel elmennek dolgozni, akkor a szabadon maradt helyeket a Barking segítségével ki lehet adni, ami így bevételt hozhat tulajdonosának. Azok számára is lehetőséget nyújt ez a felállás, akik tartósan elköltöznek, s a lakásukat nem, de a parkolóhelyüket kiadnák. (MTI)

A Volkswagennél tavaly kirobbant dízelbotrányban érintett, Európában közlekedő autóknak eddig csak mintegy tíz százalékán végezték el a környezetvédelmi értékeket meghamisító rendszer kiiktatását célzó módosításokat. Európában mintegy 8,5 millió, dízelmotoros autót érint az utóbbi évtizedek legnagyobb autóipari botránya, melyek közül az 1,2 és 2,0 literes TDI-ken csak szoftveres módosítást végeznek, az 1,6-os modelleken viszont egy egyszerű áramlásoptimalizáló szitát is beépítenek. (Autonews)

Elég jó áron kínálja majd a General Motors, hamarosan piacra lépő villanyautóját, amelyet az Egyesült Államokban Chevrolet Bolt néven forgalmaznak majd. Az Európában Opel Ampera-e néven ismert ötszemélyes kisautó indulóára a tengeren túlon, átszámítva 10,3 millió forint lesz, amely a szövetségi adójóváírás után 8,3 millió forintra csökken. Odaát ez lesz az egyik legolcsóbb ajánlat a maga kategóriájában, miközben az Opel a múlt héten azt közölte, hogy az autó egy feltöltéssel, visszafogott vezetési stílusban akár 400 kilométert is megtehet. Az újdonság európai árát egyelőre nem tudjuk. (Autonews)

Kerüld el a dugót!

Tájékozódj az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben, a Waze-zel. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyíts a térképen a környéketekre vagy töltsd le az ingyenes Waze applikációt androidos, vagy iOS operációs rendszert futtató mobiltelefonodra. 

Totalcar retro

Száz lóerőt meghaladó literteljesítményű derék szívómotor, három fény-árnyék vonal és egy igazán japános forma a korabeli, unalmas Toyoták tengerében. A Toyota Celica ez idő szerint legutolsó generációját tesztelte Winkler 2003-ban, a Totalcar TV epizódjában. Íme:

Közlekedési koffein

Az M1-es autópályán Hegyeshalomnál szünetel a határellenőrzés, a ki- és belépő forgalom folyamatos, nincs fennakadás. A 4-es főúton Fegyverneknél a 126-os és 129-es km között felújítási munka folyik. A félpályás lezárásnál napközben jelzőőrök irányítják a forgalmat. Hosszabb menetidőre kell számítani! A 491-es főúton, a 6-os kilométernél, Tunyogmatolcs és Fehérgyarmat között egy személyautó kerékpárost gázolt el, félpályás útzár mellett helyszínelnek. (Utinform)

Esőmentes nap

Az Időkép szerint ma szeles napra készülhetünk, eső, zápor eleinte még keleten-délkeleten, illetve helyenként a Dunántúl középső sávjában lehet, de észak, északnyugat felől már csökkenni kezd a felhőzet, és egyre többfelé kisüt a nap. A déli órákra mindenhol megszűnik a csapadék. A csúcshőmérséklet 16 és 21 fok között alakul.