Mennyibe kerül a Rulettkerék-Audi?

2016.11.10. 08:48

Egy hideg késő őszi napon kezdődik a Hidegindító. November 10. Réka névnapja van. 1944-ben ezen a napon megalakult Enver Hoxha ideiglenes kormánya, és sötét korszak kezdődött Albániában. Ugyanebben az évben, Budapesten megszüntették a polgári forgalmat a közutakon és az autótaxikat a honvédség saját állományába vette. 1966-ban ezen a napon írják meg az angol lapok, hogy a Beatles nem turnézik tovább. A nap szülöttei Ennio Morricone olasz zeneszerző, Demi Moore amerikai színész, rendező és producer, illetve Eddie Irvine brit autóversenyző. A nap dala valójában egy főcímzene, mégpedig a Polip című kiváló sorozaté. Ezt is Morricone jegyzi, gyönyörű!

Rulettkerék percek

Ma, déltől várom a szerkesztőségi parkolóház (Budapest, Flórián tér 1.) tetőszintjén azokat az olvasókat, akik szeretnék megnézni és esetleg megvenni az eladásra váró Rulettkerék-Audit. Akinek nem volt meg a sztori, annak röviden leírom, hogy a Totalcar három hónapja pátyolgatott, 1996-os Audi A6 Avant 2,5 TDI-jéről van szó, amelyet Németországban vettünk, majd lábon hazahoztunk és jó néhány harci sérülés javításával, egy alapos szervizzel, 10 ezer közös kilométerünk után keres most új gazdát. Nem ez a legjobb állapotú ilyen Audi az országban, de a legjobbak egyike. A kilométer-számláló valahol 246 ezernél áll, a szervizkönyv vezetett, licitálni pedig péntek délig lehet a zachd@mail.totalcar.hu e-mail címen. Az indulóár 1,2 millió forint volt, vagyis ennél olcsóbba nem engedjük el az autót és most 1 millió 350 ezer forintnál tartunk. 

Autóipari hírsaláta

A Volkswagen-csoportnál nagy riadalmat keltett, hogy tegnap Donald Trumpot választották az Egyesült Államok 45. elnökévé. A cég attól tart, hogy megakadhatnak, vagy új, számára kedvezőtlen irányt vehetnek a tavaly kirobbant dízelbotrány rendezésével kapcsolatos, helyi környezetvédelmi hatósággal folytatott tárgyalások. A cég elnöke, Matthias Müller reméli, hogy az elnökválasztás nem jár további negatív következménnyel a Volkswagen számára, amelynek 480 ezer, Amerikában eladott kétliteres TDI motorral szerelt autójáról derült ki, hogy csaló szoftver fut rajta, és a lebukás eddig 14,8 milliárd dollárjába került a cégnek. Az ügynek még nincs vége és közben 80 ezer darab háromliteres TDI-ről derült ki szintén, hogy valami nincs rendben. (Autonews)

Közben a német autógyártók szövetségének tagjai, köztük a Mercedest gyártó Daimler, a Volkswagen-csoport tagjai az Audi és a Porsche, illetve a BMW vezetősége is tart attól, hogy Trump valóra váltja korábbi ígéreteit. Ezek közt szerepelt például az, hogy súlyosan megvámolja a Mexikóból érkező javakat, hogy megvédje az amerikai munkahelyeket az olcsóbb munkaerővel előállított termékek jelentette veszélytől. Mint ismeretes, a nagy német gyártók fontos piaca az Egyesült Államok, de az utóbbi években rengeteg beruházással telepítettek autógyárakat a közeli Mexikóba is. Például a BMW júniusban kezdte San Louis Potosi-i beruházását, amelynek összértéke meghaladja majd a 2 milliárd dollárt és a gyár évi 150 ezer autó előállítására lesz képes. Előrejelzések szerint 2020-ban már minden negyedik, az Egyesült Államokban közlekedő autó Mexikóban készül majd. (Autonews)

alfasuv

A következő év elején mutatkozhat be az Alfa-Romeo első SUV-modellje, a Stelvio, amelyről Észak-Olaszországban készítettek kémfotókat a minap. Az Automediától származó képeken még álcafóliát visel az autó, de így is látszanak sportos arányai, kicsit kupés tetővonala, vagyis, hogy az olaszok igyekeznek a Porsche Macan és a Jaguar F-Pace célközönségének kedves autót készíteni. (Autonews)

Közlekedési koffein

Hegyeshalomnál az M1-es autópályán és az 1-es főúti átkelőknél is zavartalan a kilépő forgalom, nincs fennakadás a közlekedésben. Az M0-s autóúton, a Megyeri-híd felé, a 71-es km-nél baleset nehezíti a közlekedést. Két sávon, araszolva halad a forgalom, torlódásra készüljenek! Az M43-as autópályán, Szeged közelében a 14-es km-nél Makó irányába egy kamion busszal ütközött össze, a külső sávot lezárták. A 10-es főúton, Pilisvörösváron, a 15-ös km-nél két személyautó ütközött össze. A helyszínelés félpályás lezárás mellett zajlik. A 306-os főúton, Miskolc elkerülő szakaszán, a 3-as km-nél egy személyautó a szalagkorlátnak ütközött. Félpályás lezárás mellett helyszínelnek. (Utinform)

Kerüld el a dugót!

Megerősítjük együttműködésünket a Waze-zel, vagyis a legnépszerűbb, magyar autósok tízezrei által használt, közösségi alapú útvonaltervező szolgáltatással, így a következő napoktól egyre részletesebben tájékozódhattok majd az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyítsatok a térképen a környéketekre vagy töltsétek le az ingyenes Waze alkalmazást androidos, illetve iOS operációs rendszert futtató telefonotokra.

Totalcar retro

Mi köze a Peugeot-nak egy Alfa-Romeóhoz? Miért magyarázott Winkler fekete papírzsákkal a fején a kamerának és végül hogyan változott a 206-os praktikus autóvá az ezredforduló utáni években? Minden kiderült a mai múltidézésben, amelynek eredetijét majdnem napra pontosan tizennégy éve láthattak a Totalcar tévéműsorában. 

Mikor jön a tél?

De a következő napokban minden lesz az esőtől a napsütésig. Az Időkép szerint ma ismét megnövekszik a felhőzet, és főként a Dunántúlon és északon számíthatunk kisebb esőre, havas esőre, a hegyekben kevés hóra. A délies szél gyenge, északnyugaton mérsékelt lesz. A délutáni órákban 3-9 fok várható.