2016.11.11. 08:53

November 11-én üdvözli önöket a Hidegindító, ne felejtsék felköszönteni a Mártonokat, hiszen névnapoznak. Napsütésre legfeljebb keleten, délkeleten számíthatunk, de nyugat felől felhők érkeznek fölénk. Délután a dunántúliak ázhatnak el, ráadásul a szél is megélénkül. Ma 396 éve annak, hogy megérkezett a Mayflower Amerika partjaihoz, fedélzetén az első telepesekkel, 94 éve született Kurt Vonnegut, - többek között - a Bajnokok reggelijének írója és ma ünnepli a 42. születésnapját Leonardo DiCaprio, korunk talán legsikeresebb színésze is. A pénteket érdemes erősen kezdeni, mert akkor könnyen megmarad a lendület a nap végéig, ezért szóljon most a Skid Row-tól a Youth gone wild:

Ezekkel jár az Egyesült Államok elnöke

Sokan most örülnek, sokan szkeptikusak és rengetegen kétségbe estek: Donald J. Trump lett a világ legerősebb szuperhatalmának vezetője. Az esemény politikai jelentőségét az Index minden aspektusból megvizsgálta, viszont egy dolog kevés helyen jelent meg: Trump komoly autógyűjteménnyel rendelkezik. Emberünk persze nem visszafogott jelenség, elég csak a szolid felhőkarcolójára gondolni New Yorkban, melyben három szintet foglal el a lakása. Vállalhatatlanul giccses, arany puttós, freskóval díszített ízléstelenséget képzeljenek el. Mivel a vagyon szemléltetése mindennél fontosabb, autói is inkább drágák, mint érdekesek, de akad köztük néhány meglepő darab:

Donald-Trump-0

Például ez a Mercedes-McLaren SLR. Nem gyakori autó, a Mercedes 5000 darabot akart belőle eladni, de csak 1400-ra akadt vevő, talán kevesen akarták egy Ferrari árat kifizetni egy Merciért. Pedig az autó tizenhárom éves és a formája még mindig végtelenül extrém. Az oldalt kivezetett kipufogók, a giccsbe hajló, turbinakerék-szerű felnik és a hatalmas hűtőbordák mind azt hangsúlyozzák, hogy ez egy nagyon drága termék. És valószínűleg az 5,5 literes, kompresszoros V8-is szépen üvölt. 

2129111-1993-cadillac-allante-std

Visszafogottabb darab a Cadillac Allanté a 80-as, 90-es évek fordulójáról. Ez a borzasztóan semmilyen amerikai autók korszaka és az Allanté sem az a kifejezetten jellegzetes darab, igaz, egy kicsit talán jobban érezni benne a magas életet, mint egy szerencsétlen kortárs Dodge Diplomatben. Trump egy utolsó szériás, 1993-as Allantét vett, piros színben. Az autó kétüléses, a tetejét elektromosság mozgatja, a motorja pedig 4,6 literes V8-as. Érdekes, hogy az Allanté kasznik Olaszországban készültek a Pininfarinánál, majd azokat teherhordó repülőgépekkel vitték át az Egyesült Államokba, a detroiti összeszerelő üzembe. 

perfect-for-a-country-joyride-trump-commissioned-the-team-at-ora

Hiába a piros kabrió és a méregdrága Merci, Trump motorjához képest mindkettő szürke doboz a forgalomban. A harsány, magamutogató embernek ki más is építhetett volna motort, mint mindenki kedvenc tahó motorépítői, a Teutul család. Az aranyszínű és arany rokokó mintával díszített motor nemhogy sok, de szinte lefolyik a képernyőről. 

Screen-Shot-2016-05-05-at-3.29.56-PM-1.png

Sokkal ízlésesebb választás ez a 1956-os Rolls-Royce Silver Cloud. A gyártás 1955-ben kezdődött, viszont mivel ez egy 1956-os változat, már valószínűleg van benne légkondi és szervokormány is. Az alvázas luxusautót egy 4,9 literes sorhatos vitte és egy négyfokozatú General Motors-féle automata váltót akasztottak mögé. Annak ellenére, hogy súlya jóval két tonna feletti, a gyár 13,5 másodpercet adott meg a 0-100-as sprintre, bár a hátsó ülésen valószínűleg ez érdekli legkevésbé a tulajdonosokat. 

rolls.png

Vannak még autók a listán, de azok csak simán baromi drágák, nem túl érdekesek: új Rolls-Royce Phantom, Mercedes S600 vagy épp a Chevy Camaro, amely 2011-ben az Indianapolis 500 futam felvezető autója volt. Kering a neten még néhány lista, amely az autóit gyűjti össze, de ez a néhány modell, amiről biztosan tudható, hogy a birtokában van, vagy volt. Akad, aki Tesla Roadstert köt a nevéhez, amit annak fényében nehéz elképzelni, hogy egyik fő kampányígérete az olajipar csúcsra járatása, bár az üzletember nem a következetességéről híres.

Akárhogy is, nem valószínű, hogy elnöksége alatt Trump túl sokat ülhet majd a kormány mögött, már csak nemzetbiztonsági okokból sem, ideje nagy részét a direkt számára tervezett szuperbiztonságos elnöki limuzinban fogja tölteni, amelyen ugyan Cadillac embléma van, de műszakilag egy General Motors vegyes felvágott, többek közt teherautó-alkatrészekkel. Az irdatlan mennyiségű páncélon túl ennek az autónak érdekessége, hogy a csomagtartóban még az elnök vércsoportjával stimmelő vért is tartanak, hogy komolyabb sérülés esetén azonnal műthessék.

Közlekedési koffein

Az Útinform a következő eseményre hívja fel a figyelmet:

  • Az 56-os főúton, Bár közelében, a 44-es km-nél 2 személyautó karambolozott. Egy sávon váltakozva halad a forgalom.

Vezessenek óvatosan, különösen a hajnali órákban már jegesedésre is lehet számítani. 

Kerüld el a dugót!

Megerősítjük együttműködésünket a Waze-zel, vagyis a legnépszerűbb, magyar autósok tízezrei által használt, közösségi alapú útvonaltervező szolgáltatással, így a következő napoktól egyre részletesebben tájékozódhattok majd az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyítsatok a térképen a környéketekre!

A mai műsor

Sokszor éri az a vád az épp regnáló magyar kormányokat, hogy mindig a külföldi buszok vásárlását, és nem a hazai buszgyárakat támogatja. Tévhit lenne, hogy semmilyen támogatást sem kapnak a magyarországi buszgyártók? Kengyel Kristóf ennek jár utána ma reggeli cikkében