A Ford és a Lego együtt tapossa meg a szíved

2016.11.30. 08:50

Szép reggelt november 30-án, az év 335. napján, az Andrások, Andorok, Amálok, Tarjánok és Tulliók neve napján. Egy fura évfordulós egybeesés napja a mai: 1979-ben ezen a napon jelent meg a Pink Floyd The Wall-ja, tizenegy évvel később, 1990-ben pedig pont ezen a napon fejeződött be hivatalosan a berlini fal bontása.

Újabb legós mézesmadzag a Fordtól

Még júniusban megígérték, most, karácsony előtt meg is mutatják, de kegyetlen módon csak márciustól lesz kapható a Ford és a Lego Le-Mans-készlete, benne az 1966-ban győztes GT40-nel és az idén kategóriagyőztes GT-vel. Az eredmény szinte kockára ugyanaz, mint amit a nyári mintavideókban mutogattak, és már ára is van: 34,99 eurót ír a Ford a kétautós pakkra, azaz kb. 10 ezer forint. Ha a kép alapján nem elég kívánatos, nézd meg ezt a videót, amin Craig Callum, a készlet tervezője rakja össze a két autót.

ylpwufkaytsph6srsl8l

Hírsaláta

  • Könyörögnek az idős japánoknak, hogy felejtsék el a jogsit. A rendőrség éttermi kedvezménnyel akarja rávenni az idős embereket Japánban arra, hogy hagyjanak fel a gépkocsivezetéssel, mivel egyre szaporodik az általuk elkövetett balesetek száma. A szigetország középső részén fekvő Ajcsi prefektúrában múlt héten indult rendszerben ha egy idős ember megválik jogosítványától, az egyik étteremlánc 176 egységében jogosult lesz arra, hogy olcsóbban kapja meg a japán nemzeti ételt, a rament. A kezdeményezést az után indították útjára, hogy Abe Sinzo kormányfő hatékony lépéseket követelt a 74 év fölöttiek által okozott, gyakran fatális balesetek visszaszorítása érdekében. Japánban az elmúlt években csökkent a közúti balesetek száma, ám a 75 év fölöttiek által okozott balesetek aránya 7,4 százalékról 12,8 százalékra nőtt egy évtized alatt a japán rendőrség adatai szerint - adta hírül a The Guardian brit napilap honlapja. Az egyre öregedő japán társadalomban a becslések szerint 17 millió 65 fölöttinek van jogosítványa, közülük 4,8 millió 75 év fölötti. Ez az szám 2005-ben még csak 2,4 millió volt. Számos baleset oka, hogy a gépkocsivezető a gázpedálra lép a fék helyett, felhajtáskor ellenkező irányban autózik az autópályákon. Ezek a balesetek halálos kimenetelűek is lehetnek: novemberben egy 83 éves gépkocsivezető véletlenül gázt adva elütött két gyalogost, akik meghaltak. Októberben egy 87 éves sofőr iskolába tartó diákokba hajtott bele, megölve egy hatéves fiút. A prefektúrában bevezettek más ösztönzőket is, például kedvezményes fürdőbelépőket, alacsonyabb taxi viteldíjakat, kedvezményeket a fodrásznál, patikákban.Tokióban a jogosítványról lemondók a busz- és taxiviteldíjnál jogosultak kedvezményre. Az elmúlt évben 270 ezer idős adta vissza jogosítványát, ez azonban csekély része az autóvezetők hatalmas számának. Japán 127 millió lakosának több mint egynegyede 65 évnél idősebb, ez az arány 2060-ra 40 százalékra emelkedik. (Napi.hu) A South Parknak természetesen van egy külön epizódja a témáról, íme:
  • Szerda van, az üzemanyagárliftezés napja. A Mol ma éppen emel: a 95-ös benzin bruttó három forinttal, a gázolaj bruttó négy forinttal drágul literenként. Az emeléssel a benzin átlagára 345-346 forintra, a gázolajé 362-363 forintra nőtt.
  • Rendőrkézen a kecskeméti autófeltörő/gatyatolvaj. A Kecskeméti Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya lopás vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt 2016. november 28-án őrizetbe vette R. Sándor 19 éves helyi lakost. A férfi a rendelkezésre álló adatok alapján 2016. október 8-ra virradóra, valamint november 21-én és november 22-én Kecskeméten öt autó ablakát törte be és három autóból többek között szemüveget és fényképezőgépet lopott el. Továbbá megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy 2016. november 22-én 1 óra 50 perc körül az egyik Csongrádi úti lakáshoz tartozó utcai erkélyre felmászott, majd onnan egy szövetnadrágot tulajdonított el. A rendőrök a nyomozás során beazonosították és elfogták a férfit, akinek kezdeményezik előzetes letartoztatását. (Police.hu)
gr

Buszsofőrt keres a rendőrség

Cserbenhagyó buszsofőrt keres Zalaegerszegi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya. 2016. november 22-én 5 óra 45 perc körül történt Zalaegerszegen, hogy egy feltehetőleg sárga színű autóbusz a Hock János úton közlekedett a városközpont felé. Az útszakaszon útépítési munkálatok miatt, a forgalmi sávokat elválasztó terelőtáblákat tartó talpak közül az egyikre a busz sofőrje ráhajtott, aminek következtében a tábla a tartójával együtt átrepült a szemközti forgalmi sávba, ahol nekicsapódott egy kerékpározó helyi lakosnak. A férfi a baleset következtében nyolc napon túl gyógyuló, súlyos sérülést szenvedett. Az eset tisztázása érdekében a rendőrség várja az érintett buszsofőr jelentkezését, illetve bárkiét, aki látta a balesetet. (Police.hu)

Anno november 30

Ma 72 éve annak, hogy a visszavonuló német csapatok ledöntötték a lakihegyi adótornyot. A 314 méter magas torony nyolc feszítőköteléből hatot vágtak el robbantással, ennyi elég volt a ledöntéshez. A torony 1946 decemberére újra állt, így ezt a két év megszakítást leszámítva 1933 óta Magyarország legmagasabb építménye. Az Bakancslista stábja tavaly megmászta:

Kerüld el a dugót!

Tájékozódj az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben, a Waze-zel. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyíts a térképen a környéketekre!

A nap videója

Egyszerű ember egyedi ízléssel - ő Matt Jacobson, a friss Petroliciou új epizódjának főszereplője, egyben ennek a gyönyörű Type 34 Ghiának a tulaja.