Börtönbe kerülhet egy VW-vezető

2017.01.10. 07:36

Jó reggelt kívánunk január tizedikén, a Melániák ünneplik névnapjukat. Beninben nemzeti ünnep is van, méghozzá a Vudu-nap. Hazánk nagy részén néhány fokkal már enyhébb a hőmérséklet, mint az előző napokban volt, ez azonban továbbra is mínusz tíz körüli értékeket jelent. Érdemes tehát melegen öltözni, és bizony van még valami, ami nagyon jól jön ilyenkor: a Hidegindító!

Hírsaláta a reggeli mellé

  • Alfa Romeo-alapokra épülhet a következő Jeep Grand Cherokee. Ezt a Fiat Chrysler első embere erősítette meg a Detroiti Autószalonon. Sergio Marchionne elmondta, hogy a következő generáció az alapból hátsókerékhajtású Giorgio-platformot kapja meg - azt, amelyet a Stelvio is. A tanulmányon az utolsó simításokat végzik, és hamarosan el is készülnek, hacsak közbe nem jön valami váratlan. (autocar)
  • Letartóztattak egy Volkswagen-vezetőt a dízelbotránnyal összefüggésben a New York Times értesülései szerint. Oliver Schmidt a vádak szerint úgy próbálta elfedni a csalást, hogy azt állította, probléma van a mérési folyamatokkal. Ha bűnösnek találják jelentős bírságra, vagy akár ötéves börtönbüntetésre is számíthat. (autoblog)
  • Nascar-versenygép készült a legújabb Toyota Camryből. Az autó a Calty Design Group és a Toyota Racing Development együttműködéséből született meg. A jövő hónapban Daytonában már ki is próbálják élesben. A Toyota egyébként 2007 óta van jelen a Nascar Cupban, tavaly csípték meg az első konstruktőri bajnoki címüket. (motor1)

Anno – január 10.

  • 1973. január 10-én jött létre a Hortobágyi Nemzeti Park.
  • 1946-ban Londonban e napon nyílt meg az Egyesült Nemzetek Szervezetének első közgyűlése.
  • 1863-ban adták át a világ első földalatti vasútját, a Metropolitan Railwayt Londonban.
  • Alea iacta est - időszámításunk előtt 49-ben Caius Iulius Caesar csapataival átlépte a Rubicon folyót. A legenda szerint ekkor mondta: a kocka el van vetve.

Totalcar retró

Tegnap a Totalcaron

  • Az idők változnak, ezzel együtt pedig az a megállapítás is, hogy melyik volt az utolsó igazi BMW. A dolgok jelenlegi állása szerint az M240i xDrive lehet az, amelynek tesztjét tegnap olvashatták el.
  • Igazán BMW-s nap volt a tegnapi: már semmi nem a régi, egy BMW motorkerékpárra is lehet a formája miatt vágyni. Itt volt nálunk a nineT Scrambler.

Mai műsor

"Nagy, mi? Nem. Illetve állítsd be magadra a vezetőülést, és ülj be magad mögé. Oké... Ide kell beülni?! Ne bassz!" - Winkler tudományos érvekkel (na jó, talán nem annyira tudományosakkal) alátámasztja, miért nem venne Grand Scénicet.

Cukor

  • Szereted a kvízeket? Esetleg még a Need for Speed sorozattal is képben vagy? Akkor ez a könnyed reggeli kérdezz-felelek éppen neked való. Angoltudásra sincs igazán szükség, hiszen csak a képek alapján kell beazonosítani a játékot. Tudásunkat ezen a linken tehetjük próbára. (carthrottle)

Közlekedési koffein

  • Az M0-s autóúton, a 11-es főút felé vezető oldalon a 72-es km-nél két személyautó ütközött össze. A helyszínelés idejére a belső forgalmi sávot lezárták.
  • Hegyeshalomnál az M1-es autópálya, valamint az 1-es főúti határátkelőnél a ki- és a belépő forgalom folyamatos, nincs fennakadás a közlekedésben.
  • Eddig ismeretlen okból ütközött össze 2017. január 10-én kora reggel egy személygépkocsi az 1-es jelzésű villamossal a Budapest, XIII., Róbert Károly körút és Gidófalvi utca kereszteződésében. A balesetben a gépkocsi vezetője sérült meg. Az érintett szakaszon a helyszíni szemle és műszaki mentés idején torlódásra számítsanak, javasoljuk, aki teheti, válasszon alternatív útvonalat a helyszín elkerülése érdekében!

Kerüld el a dugót!

Megerősítjük együttműködésünket a Waze-zel, vagyis a legnépszerűbb, magyar autósok tízezrei által használt, közösségi alapú útvonaltervező szolgáltatással, így a következő napoktól egyre részletesebben tájékozódhattok majd az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyítsatok a térképen a környéketekre!

A nap videója

Ha már tegnap este az ország nagy részén úgyis hullott egy kis hó: közel tízpercnyi felvétel az 1986-os Svéd Raliról. A versenyt a Juha Kankkunen - Juha Piironen páros nyerte Peugeot 205-össel.

A nap száma

1953-ban éppen ezen a napon született Patricia Mae Andrzejewski, azaz Pat Benatar. Édesapja lengyel származású, édesanyja angol, német és ír felmenőkkel is rendelkezett. Az amerikai énekesnő négy Grammy-díjjal büszkélkedhet. Szóljon most a Heartbreaker.