Ilyen autót vesz a magyar

2017.02.14. 09:05

Február 14. Bálint napja van. 1893-ban az USA éppen ezen a napon annektálta Hawaiit, 1957-ben lezárult az Operation Safe Haven amelynek keretében az amerikai hadsereg 15-21 ezer 56-os magyar menekültet szállított az Egyesült Államokba repülőn és hajón, 2003-ban pedig elpusztult Dolly a birka, a világ első klónozott emlőse. A nap szülöttei Kézdy György magyar színész, Csepeli György szociálpszichológus és Vágó István tévés műsorvezető.

Autóipari hírsaláta

DSC 7076

Miközben a használtként behozott autók veszettül pörgő piacán még mindig a BMW 3-as sorozat és a Volkswagen Passat, főként ezredfordulós generációi állnak a toplista élén, addig az új autók piacán egyfajta józanság jellemezte az elmúlt évet. Alaposan fellendítette a Suzuki eladásait a Vitara megjelenése, így ez a kompakt SUV lett a legnépszerűbb újként vásárolt autótípus Magyarországon. Összesen több mint 6500 darabot adtak el belőle. Hogy a lista második helyezettje a Skoda Octavia, azt inkább az állami és céges beszerzéseknek tudhatjuk be, de a közel 5300 eladott példány így is jelentős. Hogy a népszerűségi lista harmadik helyén a Ford Focus áll, az szintén nem meglepő, hiszen a Ford szintén nagy flottabeszállító. Több mint 2800 darabot adtak el ebből a kompaktból, így ha hajszálnyival is, de megelőzte a korábbi éllovas Dacia Dustert (2710 db) és az Opel Astrát. Általános trend és nem csak Magyarországon, hogy aki eddig kisautót vagy kompaktot vásárolt, az mostanában inkább SUV-t választ, de nem feltétlenül összkerékhajtással. Ez magyarázza többek közt azt is, hogy az aranykorban örökös első helyezett Suzuki Swift most csak a hetedik legnépszerűbb típus itthon. A hazai újautó-piacon tavaly, egész évben 102 ezer autót adtak el, de a magánvásárlók még mindig kisebbségben vannak a flottavásárlókkal szemben. (Az adatokat a Datahouse szolgáltatta)

Harmincezer forinttal emelik a győri Audi-győr dolgozóinak alapfizetését ebben az évben és ugyanekkora emelés várható jövőre, a gyár dolgozói érdekképviselete és a vezetőség közt létrejött megállapodás szerint, melynek részeként más, béren kívüli juttatásokat bővítenek majd. A győri Audinál több mint 11,5 ezren dolgoznak és tavaly 123 ezer autót (A3 és TT), illetve 1,92 millió motort gyártottak. (Autonews)

smart

Egy éven belül befejezik a benzinmotoros Smart miniautó forgalmazását az Egyesült Államokban és Kanadában, értesítette dílereit a Daimler egy körlevélben. A 2015-ben megjelent aktuális generáció a Renault Twingóval közös alapokra épül, de a tengeren túl csökkenő érdeklődés övezi, ezért a készletek kimerülése után, ott már csak az elektromos változatot árusítják majd. A cég a tartósan alacsony üzemanyagárakkal magyarázza a keresletcsökkenést és jelzik, más piacokon maradnak a belsőégésű motoros változatok. (Autonews)

Kerüld el a dugót!

Megerősítjük együttműködésünket a Waze-zel, vagyis a legnépszerűbb, magyar autósok tízezrei által használt, közösségi alapú útvonaltervező szolgáltatással, így a következő napoktól egyre részletesebben tájékozódhattok majd az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyítsatok a térképen a környéketekre vagy töltsétek le az ingyenes Waze alkalmazást androidos, illetve iOS operációs rendszert futtató telefonotokra.

Totalcar retro 

Az új autók toplistája kapcsán jutott eszembe a Kiszámoló blogos Csernok Miklós több mint két éve megjelent cikke, amelyben megpróbálta felnyitni a tömegek szemét, hogy választ kapjanak a kérdésre: milyen autót engedhetnek meg maguknak. Ha most azt gondolja, hogy bármit, amit ki tud fizetni az összes félretett pénzéből, akkor nagyon ajánlom a cikk elolvasását. 

Közlekedési koffein

Hegyeshalomnál az M1-es autópálya, valamint az 1-es főúti határátkelőnél a ki- és a belépő forgalom folyamatos, nincs fennakadás a közlekedésben. A 4-es főúton, Szajol és Törökszentmiklós között a 112-es km-nél két gépjármű ütközött össze. A fél útpályát lezárták. A 442-es főúton Tiszaföldvár és Martfű között a mezőhéki elágazásnál - a 23-as km közelében - egy kamion és egy személyautó ütközött össze, az utat lezárták, torlódás van. (Utinform)

Havazik, de

Az Időkép szerint hazánk nyugati részén sok lesz a napsütés, de a keleti országrészben várhatóan tartósabban felhős, borongós, több helyen párás marad az idő. A szél gyenge, mérsékelt marad. Délután a napos területeken 4-8, a tartósabban borongós tájakon -2, +1 fokot mérhetünk.