Elkezdődött a dízelek kiszorítása

2017.05.04. 09:12

Május negyedik napján, Flórián és Mónika névnapján kezdődik a Hidegindító. 1959-ben ezen a napon tartották az első Grammy-díj átadást, 1982-ben, argentin vadászgépek, rakétáikkal elsüllyesztették a HMS Sheffield nevű brit rombolót, és a Falkland-szigeteki háború ezen ütközetében huszonketten életüket vesztették. A nap szülöttei Jackie Jackson amerikai énekes (1951), Igó Éva Jászai-díjas színész, érdemes művész (1956), és Jorge Lorenzo spanyol gyorsasági motorversenyző. A nap dala a Jackson 5, I want you back című slágere.

Autóipari hírsaláta

Nagyon különös dolgok zajlottak Németország autópiacán, az elmúlt hónapban. Mintegy hét százalékkal kevesebb új autót adtak el, mint egy évvel korábban, és a 290 ezer körüli darabszámot csak részben magyarázza, hogy idén több volt a munkaszüneti nap, mint tavaly. A másik ok nyomósabb: a német vevők elkezdtek elfordulni a dízel autóktól, melyekből mintegy 19 százalékkal kevesebbet vettek, mint 2016. azonos időszakában.

Az újságolvasó lakosság rendszeresen olvashat arról, hogy a politika korlátozná, esetleg megtiltaná a dízelmotoros autók használatát bizonyos régiókban, városrészekben, (például Stuttgart városközpontjában) illetve fejlettebb füstgázszűrő-rendszert szereltetne a régebbi példányokba. A piaci változás vesztesei elsősorban a német márkák voltak: a Volkswagen tizenhárom, az Audi 10, a Porsche 20 százalékkal kevesebb autót adott el, a nyertesek közt viszont ott a Fiat huszonöt, a Dacia 21, a Toyota 12 százalékkal több autót adott el. (Autonews)

Eközben a Volkswagen nyeresége nőtt az idei év első negyedévében és Matthias Müller, a cég elnöke azt jövendöli, hogy a modern belsőégésű motorok még további húsz évig uralni fogják az új autók piacát,  2025-ben pedig négy autóból három továbbra is benzines vagy dízel lesz. (MTI)

330 millió dollár veszteséget termelt a Tesla Motors az idei első negyedévben, ez 17 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, elsősorban az új, Model 3 típus bevezetésével kapcsolatos kiadásnövekedés miatt. Az 1,33 dolláros veszteség nagyobb a szakértők által várt 1,23 dollárnál is, miközben a villanyautós cég bevétele a negyedévben több mint a duplájára nőtt, 2,7 milliárd dollárt tett ki az egy évvel korábbi 1,15 milliárd dollár után. Elemzők szerint a cég a jövő egyik vezető autógyártója lehet, feltéve, hogy a hamarosan megjelenő Model 3 beváltja a hozzá fűzött reményeket. (MTI)

A Delphi, a világ egyik legnagyobb autóipari beszállítója hamarosan külön cégbe szervezheti át a hajtásláncfejlesztő-részlegét, hogy a jövőben még több erőforrással koncentrálhasson a villanyautók hajtási rendszereinek és az önvezető technológia összetevőinek fejlesztésére. (Autonews)

Kerüld el a dugót

A Waze interaktív térképén bárki gyorsan megtudhatja, milyen pokol várja az úton. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Mielőtt útnak indultok, töltsétek le az ingyenes Waze alkalmazást androidos, illetve iOS operációs rendszert futtató telefonotokra.

Közlekedési koffein

Az M0-s autóút déli szakaszán az M5-ös autópálya irányába a 18-as km-nél a csepeli pihenő előtt több gépjármű karambolozott. A sérült járművek a forgalmi sávokban vesztegelnek, mellettük csak egy sáv használható. A torlódás közel 9 kilométeres. Az M5-ös autópályán, Budapest felé, a 20-as és a 17-es km között javítják a burkolatot, a belső sávot lezárták, lelassult a forgalom. Az araszoló kocsisor hossza körülbelül három kilométeres. Az M7-es autópályán, Letenye felé a martonvásári kihajtó előtt tengelysúly mérőállomást építenek a burkolatba. A 28-as km közelében a belső sávot lezárták. Itt is több kilométeres torlódásra kell számítani. (Utinform)

Az egyik legviccesebb Totalcar-epizód

Szokásos reggeli ásatásaim általában ásítással telnek, de ez a tizenéves TCTV-epizód azonnal felpattintotta a szemem. A műsor 2003-as, tehát meglehetősen korai időszakába produkálta ezt a csúcspontot. Winkler az erdőkertesi gyakorlótéren ülteti fel a Land Rover Discovery tesztautót egy tisztességes buckára, majd a helyi kocsmába indul, segítségért. Empatikus fogadtatásban részesül, őrületes szoció, és ezután kezdődik a mentés. Nézzék meg, én imádtam! A Discovery legújabb kivitelét egyébként éppen tegnap ismerhették meg, Göbölyös Zsolt cikkéből

Tegnap és ma a Totalcaron

A magyar sajtótörténet nagy pillanata, hogy kollégáim az országban elsőként kóstolták össze a vadonatúj Opel Insigniát a Skoda Superbbel.

Tegnap pedig a Nepperpercek harmadik epizódjából tudhatták meg, pontosan mit néz át egy használt autón a Becsületesnepper, mielőtt pénzt ad érte. A sorozattal anyagi katasztrófák kerülhetők el, érdemes követni.

Esőkabát mint alapfelszerelés

Ma elsősorban a Dunától keletre és a Dunántúl északi felén alakulhatnak ki záporok, zivatarok, az Időkép előrejelzése szerint, de ugyanitt azt írják, hogy egy-egy hevesebb zivatar legfeljebb a keleti határ közelében fordulhat elő. Zivatarok környezetében erős, viharos lehet a szél. A Dunántúlon hosszabb naposabb időszakokra is számíthatunk. Napközben 18-24 fok valószínű, de a zivatarokat követően átmenetileg visszaeshet a hőmérséklet.