Hajszárítóval a gyorshajtók ellen

2017.06.09. 07:23

Jó reggelt kívánunk június 9-én, végre ismét eljött a péntek, csupán pár órát kell kibekkelni a hétvégéig. A Félixek ünneplik névnapjukat. Zavartalan napsütésre, csapadékmentes időre van kilátás, 25-28 Celsius fok közötti maximummal. Az ébredésben ezúttal is a Hidegindító segít.

Hírsaláta a reggeli mellé

  • Vélhetően a világ leggyorsabb gokartját építette meg a kanadai Daymak. Gépüknek mindössze másfél másodpercre van szüksége ahhoz, hogy nulláról száz kilométer per órára gyorsuljon. A Blast névre keresztelt villanygokart kétféle kivitelben készül, ez a meggyőző adat a C5 Blast Go-Kart Ultimate-re igaz, ami közel 60 ezer dollárba kerül (16,5 millió forintba). A gyengébb, Standard változat 10 ezer dollár (2,75 millió forint). (motorauthority)
  • Rövidebb lesz a nyári leállás a Ford louisville-i üzemében. A gyárban minden nyáron kéthetes szünetet tartanak, idén azonban csupán egy hétre zárnak be. Mindezt azért, hogy a jól fogyó Ford Escape és Lincoln MKC modellek iránti igényeket megfelelően ki tudják elégíteni. Ezzel szemben a többi amerikai Ford-üzem a megszokott rendben szünetel majd, két hétig. (leftlanenews)
  • Jótékony céllal árverezik el az új Civic Type-R első példányát. A Bring a Trailer weboldalon megvalósuló licitből befolyó összeget egy alapítvány kapja, amely az agydaganatos gyermekek gyógyítását támogatja. Az aukció jelenleg 200 ezer dollárnál, vagyis 55 millió forintnál tart. (leftlanenews)

Anno – június 9 .

  • Éppen negyven éve, 1977-ben fogadta VI. Pál pápa a Vatikánban Kádár Jánost.
  • 1958-ban e napon kezdődött Nagy Imre és társainak pere Budapesten.
  • 1957-ben először mászták meg a 8047 méteres Broad Peaket. Ez a teljesítmény Hermann Buhlnak, Kurt Diembergernek, Fritz Winterstellernek és Marcus Schmucknak sikerült.
  • Négy Forma-1-es nagydíj esett június 9-re. Spa-Francorchamps-ban 1963-ban Jim Clark, 1968-ban Bruce McLaren győzött, az 1974-es Svéd Nagydíjat Jody Scheckter nyerte, míg 2002-ben Kanadában Michael Schumachert intették le elsőként.

Totalcar retró

  • "Ronda, ronda, ronda, ronda, ronda. Csúnya, brrrrrrrrr, ostoba, szánalmas. Mindenki ezt szajkózta. Többen ki is nevették. Többen engem is kinevettek, hogy ilyen autóval jelentem meg. Egyedül anyámnak tetszett" - Gyulavitéz tapasztalatai a Ssangyong Actyonnal tíz évvel ezelőttről.
  • Egységnyi benzinből a legnagyobb távolságot megtenni? Öt évvel ezelőtt úgy tűnt, ez a Toyota Yaris Hybrid reszortja. Stump Bandi tesztjét itt olvashatja, aki akkor lemaradt vagy felelevenítené.
  • Három esztendeje pedig Sipos Zoltán emlékezett meg egy teszttel arról, hogy betöltötte harmincadik életévét a Renault Espace. A cikkért erre tessék.

Tegnap a Totalcaron

"Amikor megjelent, egy csapásra ez lett a legolcsóbb kisautó a japán piacon. Nem túl dicsőséges cím, de a Suzuki azért beleadott, amennyit óvatosan csak beleadhatott. És nem is rossz, persze a maga szerény dimenzióiban" - Csikós kipróbálta az ős-Suzuki Altót.

Mai műsor

Pető Attila harminc éve dolgozik autós oktatóként, így rengeteget vezet és sok mindent lát. Néha bosszankodik, máskor készít néhány fényképet és jegyzetel, hogy önöket ne büntessék meg, és kicsit élhetőbb legyen a helyzet a magyar utakon. Ezúttal ötvenezer forintot érhet, ha valaki figyelmesen elolvassa a Kreszprofesszor legújabb kalandját.

Kaptafára készül? Na és. Amíg így néz ki, és így megy valami, addig engem semmi nem zavar - az sem, hogy még a BMW-szinten sem ez a legjobb vétel. Mekkora hülyeség már motorvásárlásnál a racionalitásra hivatkozni! - a BMW R nineT Racer tesztje Zomborácz Iván billentyűzetéből.

Cukor

  • Hajszárítóval veri át a járművezetőket egy nagymama Angliában. Az idős asszonynak elege lett a gyorshajtókból, így azt találta ki, hogy traffipaxot imitálva áll ki az út szélére. Azt mondja, az utcában élnek a barátai és azok gyermekei is, akik a száguldozók miatt nem lehettek biztonságban. Hozzátette: soha nem látott még annyi felvillanó féklámpát mint most. Kérdés, meddig lesz hatékony a módszere, hiszen előbb-utóbb mindenki rájön a turpisságra. (motor1)
Can hair-dryers stop speeding?

Here's one hair-raising way to stop speeding bikes ***

(via BBC Radio Nottingham)

Közzétette: BBC News – 2017. június 2.

Közlekedési koffein

  • Élénk a forgalom a fővárosba vezető főbb útvonalakon. Telítettek a sávok az M3-as autópályán befelé a 15-ös km-től, a 10-es főúton az ürömi elágazás előtt, Dunaharasztinál az 51-es főúton, valamint a Csepel-szigeten Halásztelektől befelé a II. Rákóczi Ferenc úton.
  • Hegyeshalomnál az M1-es autópályán, valamint az 1-es főúti határátkelőnél a ki- és a belépő forgalom folyamatos. (Útinform)

Kerüld el a dugót!

Megerősítjük együttműködésünket a Waze-zel, vagyis a legnépszerűbb, magyar autósok tízezrei által használt, közösségi alapú útvonaltervező szolgáltatással, így a következő napoktól egyre részletesebben tájékozódhattok majd az ország bármely pontján várható forgalomról, torlódásokról, útépítésekről és persze rendőrségi jelenlétről, mindezt élőben. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Nagyítsatok a térképen a környéketekre!

A nap száma

Mond valamit Les Paul neve? Persze, a legtöbben gitármárkát kötnek a nevéhez. Lester William Polsfuss az elektromos gitár egyik kifejlesztője volt, egyébként meg dzsesszgitáros, de játszott bluest és countryt is. 1915-ben éppen e napon született, 102 éves lenne. 2009-ben hunyt el, emlékére szóljon most a World Is Waiting for the Sunshine.