Milyen autókkal járnak a magyarok?

2017.06.29. 09:09

Péter és Pál napján kezdődik a Hidegindító. 1995-ben ezen a napon csatlakozott először az amerikai Atlantis űrhajó az orosz MIR űrállomáshoz, 2007-ben pedig az Apple bemutatta első, saját fejlesztésű telefonját, az iPhone-t. A nap híres szülöttei Pál Ferenc katolikus pap (1966), Szujó Zoltán sportriporter (1977) és Trokán Anna színésznő (1984).

saab 95 aero turbo

Hírek autósoknak

A magyar háztartások 72 százaléka 10 évesnél idősebb autóval közlekedik, a lakosság által használt autóknak csupán 7 százaléka nevezhető újnak, azaz legfeljebb 5 évesnek - derült ki a Bárdi Autó és a Trend International ezerfős mintán végzett reprezentatív országos kutatásából. Az adatfelvétel során 1000 olyan embert kérdeztek meg, aki minimum egy autóval rendelkező háztartásban él. A kutatásban céges autók nem szerepeltek. Az eredményekből kiderült az is, hogy a 6-10 éves autók aránya 21 százalék, 35 százalékuk 11 és 15 év közötti, 37 százalékuk pedig 15 évesnél is idősebb. A háztartások által használt gépkocsik átlagéletkora 13,7 év. A felmérés alapján az autók 68 százalékát már használtan vásárolták, vagyis csak az autók egyharmada van az első tulajdonos birtokában. A használtan vásárolt autók felét 5-10 évesen vették meg, a vásárláskor 18 százalékuk volt öt évesnél fiatalabb, 11 százalékuk viszont már akkor is öregebb volt 15 évesnél. Átlagosan 9 évesen kerültek a használt autók az új tulajdonosukhoz. A felmérésből az is kiderül, hogy a háztartások 82 százaléka elsősorban bevásárlásra használja az autót. A megkérdezettek 72 százaléka válaszolta azt, hogy belföldi utazásra, 70 százaléka pedig, hogy munkába járásra veszi igénybe autóját. Kisebb arányban említették a gyermekek szállítását, valamint a munkavégzést, külföldre pedig csak 16 százalékuk utazik az autójával. (MTI)

Egy hónapja írtam arról, hogy mely típusok a leggyakoribbak Magyarországon, illetve mit hoznak legszívesebben külföldről az emberek. Tizenéves Audik, BMW-k és Golfok a kattintás után.

Bajorországban, a BMW és az Audi szülőföldjén nagyon keményen nekimennek a dízelautóknak, hogy jelentősen javuljon a környék levegője és csökkenjen a nitrogénoxid-kibocsátás. A két prémiumgyártót is érinti az ügy, hiszen elfogadták az államnak azt a kérését, mely szerint saját autóflottáik minimum felében Euro 5 normának megfelelő, vagy annál jobb besorolású dízelautók lesznek, ezzel egy időben pedig várhatóan növelni fogják az Euro 3 és 4 besorolású, tehát nagyjából 10-15 éves dízelek gépjárműadóját, így a vásárlók is kénytelenek lesznek megválni régi autójuktól. (Autonews)

A képen a BMW 330e plug-in hibrid látható
A képen a BMW 330e plug-in hibrid látható

Teljesen elektromos hajtású változatot mutat be a BMW a 3-as sorozatból az idei Frankfurti autószalonon, írja a német Handelsblatt. A lap szerint a villanyos hármas egyetlen feltöltéssel akár 400 kilométert is képes lesz megtenni, így nemcsak a kisebb és nyilván lényegesen olcsóbb Opel Ampera-e-vel vetekedhet ezen a téren, de közvetlen riválisává válhat a Tesla Model 3-nak, melynek tömeggyártását éppen júliusban kezdik el, miután több százezer, egyenként 1000 dollár értékű előrendelést adtak már le a közepes méretű és vélhetően az eddigi legolcsóbb Teslára. (Autonews)

Kerüld el a dugót

A Waze interaktív térképén bárki gyorsan megtudhatja, milyen pokol várja az úton. Jelmondatunk: még több időt az ágyban, kevesebbet a volán mögött. Mielőtt útnak indultok, töltsétek le az ingyenes Waze alkalmazást androidos, illetve iOS operációs rendszert futtató telefonotokra. A rendszer térképadatbázisát minden nagy navigációs szoftverfejlesztőnél gyakrabban frissíti, így idén ezt már századszor tették meg, vagyis a közösségi navigáció tartalmazza a legeslegújabb útfelbontások, elterelések adatait is. A témáról éppen a napokban közölt cikket a Waze magyarországi oldala

Totalcar retro

2006. a hülyék éve volt Karotta szerint, aki éppen ebben az évben tesztelte az akkor vadonatúj, második generációs Volvo S80-at, mégpedig a csodás, soros öthengeres dízelmotorral. Szívverésérzékelős távirányító, skandináv dizájn mindenhol és egy autó, amibe ma is szívesen behuppan az ember. Huppanjanak is be, legalább lélekben a TCTV régi epizódjának segítségével.

Fesztiválozók, esernyőket elő!

Nemcsak Budapesten és Sopronban, a most zajló VOLT Fesztivál helyszínén változott őszivé az időjárás néhány óra alatt, de az ország területének nagy részén is. Nem méltó ez a nyárhoz. Az Időkép előrejelzése szerint ma mindenhol szeles időre készülhetünk, helyenként viharossá is fokozódhat a délies szél. Persze azért marad a kánikula, többfelé kialakulhatnak frissítő záporok, az északi, északkeleti országrészben és a keleti határ mentén zivatarok is. A hőmérséklet 29-35 fokig emelkedik, délkeleten várhatóak a melegebb értékek.