A Hyundai lenyomta a Fordot

2009.08.20. 13:44

A válság jól felborította a megszokott sorrendet az autógyártók között, legalábbis a féléves adatok ezt mutatják. A Toyota és a GM ismét szoros versenyben az elsőségért, a Ford viszont már csak az ötödik, a Volkswagen mellett meglepetésre már a Hyundai-Kia is megelőzi.

Fejlődésről persze egyetlen esetben sem beszélhetünk: 2009 első hat hónapjában az járt jól, aki kisebbet bukott, mint a konkurensei. Az élmezőnyben felszívódni látszanak a nagy különbségek: míg tavaly ilyenkor a Toyota 4,8, a GM 4,5, a VW pedig 3,2 millió autót tudott értékesíteni, addig az idén ugyanezek a cégek 3,56, 3,55 illetve 3,1 millió autóval tartják ugyanezt a sorrendet. Az igazi nyertes láthatóan a Volkswagen, amely csupán 5,1%-os visszaesést produkált, és ezzel gyakorlatilag lefaragta korábbi, jelentős hátrányát a két legnagyobb gyártóval szemben.

A másik meglepetés, hogy a Hyundai-Kia egy hajszállal bár, de megelőzte a Fordot. A koreai vállalat 2,153, az amerikai 2,145 millió eladott járművel zárta a január és június közti időszakot, ami gyakorlatilag holtversenyt jelent: kilencezer autónyi különbség még statisztikai hibának is karcsú, ha az eladások nagyságrendjét nézzük.

A 2009-es változásnak persze egyetlen gyártó sem örülhet igazán: ha előre is léptek néhány helyet, az 5 és 30% közti termeléskiesés mindenütt gondokat okoz, ha nem is egyforma mértékben.