Audi: a villanyautó idiótáknak való

2009.09.04. 15:26

Johan de Nysschen, az Audi amerikai részlegének vezetője nem csinál titkot belőle, hogy mit gondol a Chevrolet Voltról, és a többi hasonló konnektoros hibridről.

„A Volt az idióták autója. Senki nem fog több mint 15 ezer dollárt fizetni egy autóért, amely legfeljebb egy Toyota Corolla komfortszintjét nyújtja. Azaz aligha akad majd elég idióta, aki meg fogja venni.” - jósolta az Audi igazgató, aki köztudottan a dízelmotor elterjesztésének elkötelezett híve. Ugyanígy lehúzta a keresztvizet a tisztán elektromos járművekről is. „Csak az értelmiségi elit számára lehet vonzó alternatíva (a villanyautó), és csak azért, mert ez a réteg valahogy mutatni szeretné, mennyire felvilágosultan gondolkodik”.

Kemény szavak ezek, annál is inkább, mert az Audi, illetve az anyacég, a Volkswagen csoport is követi az aktuális divatot, és több elektromos, illetve hibrid prototípust is fejleszt – egy vagy két példányt alighanem a Frankfurti Autószalonon is bemutatnak. Ugyanakkor de Nysschen szavai nem teljesen alap nélküliek. Megfizethető árú, megbízható Li-ion akkumulátorok híján a hagyományos, benzin- és dízelmotoros autókat kiváltani képes konnektoros hibrid modellek sorozatgyártása egyelőre nem tűnik többnek bizonytalan valóságtartalmú ígéretnél.